Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

O κ. Κόκκινος στην Αντίπαρο

kokkinos

Ο Γενικός Γραμματέας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ.Χαράλαμπος Κόκκινος θα επισκεφτεί την Αντίπαρο την Κυριακή 3 Μαΐου όπου σε πρωινή σύσκεψη στο Κοινοτικό Κατάστημα θα εξεταστούν τα προβλήματα της Αντιπάρου το αναπτυξιακό της Μέλλον και η τρέχουσα πολιτική συγκυρία του νησιού.

Eφυγε η κυρία Ευγενία Καλαργύρου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η κυρία Ευγενία έφυγε

Η ψυχή του camping

Πρόλαβε και είδε τον αγαπημένο της Θολόγο γαμπρό

Καλό Ταξίδι

ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ Η ΘΕΙΑ Η ΕΥΓΕΝΙΑ ,
Η ΤΖΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΚ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΗΞΕΡΑΝ ΠΟΛΛΟΙ.
ΠΑΛΕΨΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΑΤΗ ΝΟΣΟ,ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ.........
ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΕΙΧΕ ΒΙΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΗΣ
ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΖΩΗ.
ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΚΛΗΡΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ(ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ...)ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ.
ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
ΘΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ...
ΚΑΙ ΦΙΛΗΣΕ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΣΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΑΝΤΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΑΞΕΣ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΓΑΠΟΥΣΕΣ.....

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ανθρώπινες ιστορίες

Από την σημερινή Φωνή της Πάρου

29-4-2009 9-11-39 πμ

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Αξιότιμε Κύριε Νομάρχη

premio consuelo mosquitos

ΠΡΟΣ :ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΡΟΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: -ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΟΥ
-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Αξιότιμε Κύριε Νομάρχη
Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας καλούνται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να εφαρμόσουν πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών τόσο για την μείωση του παράγοντα όχλησης όσο και για την προφύλαξη από τον κίνδυνο ασθενειών.
Πιστεύοντας ότι θα προχωρήσετε σε ανάλογο πρόγραμμα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Στην Αντίπαρο το πρόβλημα των κουνουπιών είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού που απασχολεί τους κατοίκους κατά τους θερινούς μήνες και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή του νησιού και στην ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.
Τα όποια προγράμματα εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν επέφεραν σημαντική μείωση των ακμαίων κουνουπιών.
Λόγω της γειτνιάσεως του οικισμού της Αντιπάρου με τον υδροβιότοπο της Ψαραλυκής έχουμε την γνώμη ότι απαιτείται ειδικευμένη μελέτη του προβλήματος και χρήση εδικών βιολογικών εντομοκτόνων για την προνυμφοκτονία ώστε να υπάρξουν σαφή αποτελέσματα τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και θα αποσοβήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.
Προσβλέποντας στο μεγάλο ενδιαφέρον σας για την ανάπτυξη των Κυκλάδων και την αειφορία αναμένουμε τις ανάλογες ενέργειες σας και τις θέσεις σας
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
(παρατίθενται τα ονόματα των προέδρων των Συλλόγων)
-Σύλλογος Αλιέων Αντιπάρου
-Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου
-Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αντιπάρου
-Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αντιπάρου
-Ναυτικός Όμιλος Αντιπάρου "ΜΕΑΣ Ωλίαρος"
-Τοπική Επιτροπή Αντιπάρου για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ένα βήμα μπροστά λοιπόν

ο λόγος στους πολίτες

οι Αντιπαριώτες ζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής για εκείνους και τους επισκέπτες του νησιού τους …

απομένει να δούμε τις ενέργειες της διοίκησης….

όλες οι διεργασίες στα τελευταία post του Antiparos-blog

11.4312


σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες στην σημερινή νομαρχιακή επιτροπή υπήρξε θετική στάση απο τους νομαρχιακούς συμβούλους και την έπαρχο κ.Πρωτολάτη
και αναμένουν τις ενέργειες της κοινότητας Αντιπάρου
ίδωμεν...
για άλλη μιά φορά τι κάνετε τόσα χρόνια για το νησί?????
Πληροφορίες για τα κουνούπια και την καταπολέμηση τους στο κέντρο πολιτικής προστασίας του νομού Σερρών

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Υδροβιότοποι του Αιγαίου

Ψαραλυκή Αντιπάρου photo V.voltes ai giorgi-xwrio 059

Από την σελίδα της WWF

Οι υγρότοποι των νησιών του Αιγαίου
Με περισσότερα από 3.000 νησιά, το αρχιπέλαγος του Αιγαίου αποτελεί μοναδική περίπτωση στη Μεσόγειο. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, αποτέλεσμα της γεωλογικής του ιστορίας και της γεωγραφικής του θέσης, ξεχωρίζει η ιδιαιτερότητα και ο υψηλός ενδημισμός. Οι υγρότοποι ανέκαθεν είχαν μέγιστη σημασία για τη γεωγραφική συνέχεια, τη διατήρηση και την ποικιλία της ζωής στο Αιγαίο. Πόσοι όμως και ποιοι είναι οι υγρότοποι αυτοί που ως οάσεις στο ξηρό νησιωτικό τοπίο συντηρούν τη ζωή; Από ποιες απόψεις είναι σημαντικοί για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον; Σε τι κατάσταση βρίσκονται και ποιο είναι το μέλλον τους σε σχέση με το σύγχρονο τρόπο κατοίκησης των νησιών; Για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά, το 2004 το WWF Ελλάς ανέλαβε πρωτοβουλία για τη συστηματική καταγραφή των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου αποσκοπώντας στην τεκμηρίωση της αξίας τους και στη διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ώστε να συμβάλλει στη διατήρηση και συνετή διαχείρισή τους. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις συνολικής διάρκειας δύο ετών.

Διαβάστε όλα τα στοιχεία για τους Υγρότοπους του Αιγαίου στη σχετική έκδοση του WWF Ελλάςicon Yγρότοποι του Αιγαίου (107.71 KB) (Περιλαμβάνεται και η Ψαραλυκή Αντιπάρου)

Η κατάσταση των υγροτόπων του Αιγαίου

Στατιστικά στοιχεία και χαρακτηριστικά
Μέχρι το 2005 ήταν καταγεγραμμένοι 78 υγρότοποι σε 20 νησιά, αλλά με έρευνα των βιβλιογραφικών πηγών και από πληροφορίες που συλλέχτηκαν από πολυάριθμους φορείς και ερευνητές, δημιουργήθηκε ένας κατάλογος 303 υγροτόπων σε 45 νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης). Η ερευνητική ομάδα του WWF Ελλάς επισκέφτηκε 218 από αυτούς για επιτόπια συλλογή στοιχείων. Τα δεδομένα καταχωρήθηκαν σε προσαρμοσμένα πρωτόκολλα και στη συνέχεια σε βάση δεδομένων. Το φωτογραφικό αρχείο που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει πάνω από 3.500 φωτογραφίες. Για κάθε υγρότοπο καταγράφονταν στοιχεία για το όνομα, τη θέση, την έκταση, τον τύπο, τη διοικητική υπαγωγή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επίσης συλλέχτηκαν στοιχεία για τη χλωρίδα, τη βλάστηση και την πανίδα, τις χρήσεις γης στη λεκάνη απορροής του, τις χρήσεις του ίδιου του υγροτόπου, την ύπαρξη και τα είδη ρύπανσης και αλλοιώσεων, αλλά και ειδικά στοιχεία για το υδρολογικό καθεστώς.

Οι νησιωτικοί υγρότοποι είναι στην πλειονότητά τους παράκτιοι και μικροί (οι μισοί περίπου είναι μικρότεροι από 20 στρέμματα) και η αλατότητα των νερών τους συνήθως ποικίλλει πολύ κατά τη διάρκεια του έτους διότι επηρεάζεται ταυτόχρονα από τα υπόγεια νερά, τη θάλασσα και τη βροχή. Οι κοινότεροι τύποι Imageυγροτόπων είναι εκβολές ρυάκων διαλείπουσας ροής, έλη εκβολών και παράκτια έλη (βλυχάδες), ενώ περίπου το 12% είναι τεχνητοί υγρότοποι (κυρίως φραγμολίμνες και εξωποτάμιες λιμνοδεξαμενές). Το 31% των φυσικών υγροτόπων έχει αποκλειστικά ή κυρίως γλυκό νερό, το 11,2 % αποκλειστικά ή κυρίως αλμυρό νερό ενώ στους μισούς σχεδόν (49,2%) κυριαρχεί η υφάλμυρη φάση κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.
Ο νομός Λέσβου διαθέτει 68 υγροτόπους, ο νομός Κυκλάδων 66, ο νομός Δωδεκανήσου 52, ο νομός Εύβοιας 23 και ο νομός Μαγνησίας (Βόρειες Σποράδες) 18 και ακολουθούν οι υπόλοιποι νομοί με λιγότερους. Το νησί με τους περισσότερους υγροτόπους είναι η Λέσβος (55) και ακολουθούν, η Ρόδος (22), η Λήμνος, η Νάξος και η Χίος (από 13), η Άνδρος (12) και με λιγότερους τα υπόλοιπα νησιά.
Μόνο 7 υγρότοποι είναι μεγαλύτεροι από 1.000 στρέμματα, ενώ κάποιοι στα μεγάλα νησιά όπως η Εύβοια, η Ρόδος, η Λέσβος και η Λήμνος, φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 3.000 στρέμματα. Το νησί με τη μεγαλύτερη υγροτοπική κάλυψη είναι η Λήμνος (2,62%) και ακολουθεί η Λέσβος (1,37%). Οι Κυκλάδες παρουσιάζουν το μικρότερο ποσοστό κάλυψης με υγροτοπικές περιοχές (0,07-0,1%), ενώ όλες οι άλλες ομάδες νησιών (Σποράδες, Δωδεκάνησα, Εύβοια) έχουν ενδιάμεσα ποσοστά (0,16-0,26%).

Σημασία για τον άνθρωπο και τη φύση των νησιών
Η διαθεσιμότητα του -υπόγειου και επιφανειακού- νερού είναι ο κυριότερος παράγοντας για την επιβίωση του ανθρώπου και όλων των άλλων οργανισμών πάνω στα νησιά. Οι υγρότοποι, όχι μόνο αποτελούν βασικό κρίκο του κύκλου του νερού, η απουσία του οποίου δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα, αλλά και αναντικατάστατους ενδείκτες της ποιότητας και της επάρκειας των υπόγειων γλυκών νερών. Σχεδόν όλοι οι υγρότοποι χρησιμοποιούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών. Σήμερα, το νερό ενός στους τρεις υγροτόπους χρησιμοποιείται άμεσα για ύδρευση και άρδευση, ενώ πολλοί χρησιμοποιούνται για κυνήγι. Σε κάποιες από τις αλυκές (12 συνολικά), εξασκείται ακόμη μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Μερικά νησιά, όπως για παράδειγμα η Λέσβος, έχουν ήδη γίνει προορισμός τουριστών που παρατηρούν πουλιά, κυρίως σε υγροτόπους. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών είναι ακόμα δυο δραστηριότητες για τις οποίες προσφέρονται οι υγρότοποι. Η παρουσία των υγροτόπων είναι επίσης σημαντική για τον τουρισμό διότι αποτελεί προστιθέμενη αξία στη γραφικότητα και την αισθητική του τοπίου, αυξάνοντας την ποικιλία και τη μωσαϊκότητά του.
Αν και καθοριστικής σημασίας, ο ρόλος των υγροτόπων στη λειτουργία του οικολογικού συστήματος αγνοείται πλήρως. Ένα μεγάλο ποσοστό από τα καλλιεργούμενα εδάφη των νησιών βρίσκονται σήμερα στις επίπεδες προσχωματικές εκτάσεις των παράκτιων υγροτόπων. Αν αυτοί πάψουν να τροφοδοτούνται με γλυκά νερά ή αποξηρανθούν, η κάτωθεν διείσδυση των αλάτων του θαλασσινού νερού στα γύρω καλλιεργούμενα εδάφη θα τα αχρηστεύσει πλήρως. Ακόμη, οι πολύτιμες για τον τουρισμό, αλλά μικρές παραλίες των νησιών, οφείλουν τη δημιουργία τους στους υγροτόπους, η υποβάθμιση των οποίων θα σημάνει την έναρξη μιας πορείας συρρίκνωσης για τις ίδιες τις αμμουδιές, ενός πολύ εύθραυστου οικοτόπου, που εξαρτάται από τη δυναμική αλληλεπίδραση χέρσου, γλυκών νερών και θάλασσας επί χιλιάδες χρόνια.
Οι υγρότοποι του Αιγαίου αποτελούν όμως οάσεις και για την άγρια ζωή. Παρόλο που η συνολική τους έκταση είναι μικρότερη του 1% της έκτασης των νησιών, αποτελούνται από σπάνιους τύπους οικοτόπων (καταγράφηκαν συνολικά 30) και αποτελούν χώρους διαβίωσης, διατροφής, φωλιάσματος και αναπαραγωγής για εκατοντάδες είδη ζώων, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα ή και ενδημικά. Τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί υγρότοποι του Αιγαίου χρησιμεύουν ως σταθμοί ξεκούρασης, καταφυγίου και διατροφής για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά κάθε χρόνο. Χωρίς αυτούς η θνησιμότητα των πουλιών στη διάρκεια των ταξιδιών τους θα αυξανόταν αξιοσημείωτα. Αλλά και στους περιστασιακούς εξαιρετικά δριμείς χειμώνες, όταν οι μεγάλοι υγρότοποι της Μακεδονίας και της Θράκης παγώνουν πλήρως, οι υγρότοποι του Αιγαίου αποτελούν το μοναδικό και σωτήριο καταφύγιο για τα χιλιάδες πουλιά που διαχειμάζουν εκεί. Επιπλέον, η διατήρηση των υγροτόπων έχει αποφασιστική σημασία για την επιβίωση των ενδημικών υδρόβιων ειδών όπως το γκιζάνι (Ladigesocypris ghigii), ενδημικό ψάρι της Ρόδου, ο βάτραχος της Καρπάθου (Rana cerigensis), αλλά και πολλά είδη ασπονδύλων.

Το μέλλον
Δυστυχώς, λόγω άγνοιας, θεωρούμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι υγρότοποι ως δεδομένες, και γι’ αυτό προχωρούμε ανυποψίαστοι στην υποβάθμιση και καταστροφή τους. Η φύση, όπως και η υγεία ανήκουν σε εκείνα τα αγαθά που όσο τάχουμε τα θεωρούμε δεδομένα και τα κακομεταχειριζόμαστε, τη δε αξία τους τη συνειδητοποιούμε μόλις τα χάσουμε. Συνήθως είναι όμως αργά.
ImageΙδιαίτερα οι μικροί υγρότοποι, που είναι πιο ευάλωτοι λόγω μεγέθους, είναι σήμερα τα περισσότερο απειλούμενα οικοσυστήματα στο Αιγαίο και φαίνεται ότι αρκετοί από αυτούς θα εξαφανιστούν πριν καν θεσπιστεί κάποιο νομικό πλαίσιο προστασίας και γίνουν αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί εφαρμογής του.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες υποβαθμίζουν και συρρικνώνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς τους υγρότοπους στα νησιά του Αιγαίου: Οι δυο στους τρεις υγροτόπους ρυπαίνονται σοβαρά από στερεά απορρίμματα ή από υγρά απόβλητα. Το 84% από αυτούς που εξετάστηκαν έχουν υποβαθμιστεί ή αλλοιωθεί σημαντικά. Οι βασικοί τύποι υποβάθμισης είναι οι εκχερσώσεις και τα μπαζώματα (57,4%), οι διανοίξεις δρόμων (49,5%), η δόμηση (48,1%) και η επέκταση καλλιεργειών εις βάρος των υγροτοπικών εδαφών (39,7%). Ο απώτερος σκοπός είναι η μετατροπή των υγροτόπων σε οικόπεδα και η οικοδόμησή τους, ενώ η κύρια αιτία είναι η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για οικοδομήσιμη γη κοντά στη θάλασσα και οι υπέρογκες τιμές, και άρα τα κέρδη, που τη συνοδεύουν, σε συνδυασμό με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και τη δυνατότητα της εκτός σχεδίου δόμησης.
Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για νερό ειδικά την ξηρή εποχή του έτους, για να εξυπηρετήσει έναν τουρισμό που έχει ξεπεράσει τα όρια κάθε φέρουσας ικανότητας, οδηγεί σε υπερεκμετάλλευση των υπόγειων νερών και στην πίεση για δημιουργία ολοένα και περισσότερων ταμιευτήρων (προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 100 σε πέντε χρόνια από περίπου 40 που είναι σήμερα). Image
Δύο τινά θα συμβούν αν η διαχείριση των αποθεμάτων αυτών δεν γίνει με τρόπο ώστε να περισσεύει αρκετό γλυκό νερό για την τροφοδοσία των κατάντη φυσικών υγροτόπων: πολλοί υγρότοποι θα εξαφανιστούν και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης θα καταστραφούν από την αλμύρινση. Η δε εξαφάνιση των μικρών υγροτόπων θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας καθώς μαζί τους θα εξαφανιστούν και οι πληθυσμοί εκατοντάδων ειδών που ζουν ή βασίζονται αποκλειστικά σε αυτούς.
Παρόλο που σχεδόν το 50% των υγροτόπων βρίσκονται εντός των ορίων προστατευτέων ή προστατευόμενων περιοχών (Δίκτυο Φύση 2000, Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά, Καταφύγια Άγριας Ζωής, κ.α.), μόνο 2 (!) από τους 303 προστατεύονται ικανοποιητικά και έχουν σχετικά επαρκή περιβαλλοντική διαχείριση: οι Κουκουναριές Σκιάθου και το Ψαλίδι της Κω.
Με την είσοδο του 21ου αιώνα το μέλλον των υγροτόπων του Αιγαίου βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία. Απαιτούνται πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων, η δημιουργία κάποιου είδους θεσμικού πλαισίου για την προστασία τους και συντονισμένες συνεργασίες μεταξύ φορέων για την εφαρμογή υποδειγματικών διαχειριστικών μέτρων τουλάχιστον σε κάποιους από αυτούς. Βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν τα παραπάνω μέτρα είναι να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, η νομολογία για τον αιγιαλό να περιλάβει ειδικές προβλέψεις για τους υγροτόπους και να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα η εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά 60/2000. Η λύση του ζητήματος της προστασίας και συνετής διαχείρισης των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου δεν είναι ξέχωρη από το συνολικό ζήτημα του σχεδιασμού και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης αειφορικής νησιωτικής πολιτικής που θα αφορά τα θέματα ενέργειας, πόρων, βιοποικιλότητας και ποιότητας ζωής. Όμως η απώλεια φυσικών οικοσυστημάτων είναι αμετάκλητη και δεν μπορεί να περιμένει. Άπαξ και οι υγρότοποι αυτοί χαθούν καμιά τεχνολογική εφαρμογή δεν μπορεί να τους επανασυστήσει.

Fact Sheet - Προστασία των υγροτόπων του Αιγαίου

επίσης

Καρπαδάκης Κώστας (2001)
Υγρότοποι της Ελλάδας
(Αξίες-Κίνδυνοι-Προστασία)

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Προβληματισμός για τις πισίνες εν μέσω λειψυδρίας

Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο σε πολλές παράκτιες περιοχής και στα νησιά του αιγαίου εντονότερο

έτσι από πολλούς θεωρείται no correct η κατασκευή πισίνας και σε μερικά άνυδρα νησιά απαγορεύεται

στη Κύπρο σκέπτονται την υποχρεωτική τοποθέτηση σκέπαστρου και την απαγόρευση χρήσης πόσιμου νερού.

ας δούμε ένα άρθρο από τα ΝΕΑ

ContentSegment_10955999$W800_H_R0_P0_S1_V1$Jpg

100.000 πισίνες στην Ελλάδα της λειψυδρίας

 

Έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα μικρά και άνυδρα νησιά των Κυκλάδων. Εκτός από την απόλαυση και τη χαλάρωση που προσφέρουν, εντείνουν και το πρόβλημα της λειψυδρίας

Μια μικρή πισίνα «πίνει» το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για 480 ημέρες

 

Όσο νερό καταναλώνει ένας Έλληνας σε 16 μήνες (480 ημέρες) χρειάζεται μια πισίνα διαστάσεων 5Χ10 μ. για να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι πισίνες που έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα μικρά και άνυδρα νησιά των Κυκλάδων, εκτός από την απόλαυση και τη χαλάρωση που προσφέρουν... εντείνουν και το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο δρ Ευάγγελος Τερζής, υπεύθυνος πολιτικής για το νερό και τη ρύπανση της WWF Ηellas, «για τις πισίνες απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού, γεγονός που λειτουργεί αντίθετα στην όποια προσπάθεια εξοικονόμησής του.
Πέραν του γεμίσματος μιας πισίνας με νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθημερινά εξατμίζεται σημαντική ποσότητα από αυτό».
Οι απώλειες.
Για να γεμίσει μια πισίνα διαστάσεων 5Χ10 μ. και με μέσο βάθος 1,5 μ. χρειάζονται 75.000 λίτρα νερό. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, εξατμίζονται 320 λίτρα νερό την ημέρα- 28.800 λίτρα και για τους τρεις μήνες. Δηλαδή, για να λειτουργήσει μια πισίνα το καλοκαίρι χρειάζονται 103.800 λίτρα. «Η μέση κατανάλωση για οικιακή χρήση ανά άτομο κυμαίνεται περίπου στα 220 λίτρα νερό την ημέρα», σημειώνει ο κ. Τερζής και συμπληρώνει: «Φαίνεται ότι στη χώρα μας, αντί να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης νερού στον κατάλληλο χρόνο, αναζητούμε τρόπους αλόγιστης σπατάλης».
Οι πρωταθλητές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών πισίνας, οι ιδιωτικές πισίνες που υπάρχουν στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 100.000, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 6.000- 7.000 καινούργιες. Πρωταθλητές αναδεικνύονται τα νησιά των Κυκλάδων- με πρώτη τη Μύκονο-, η Κρήτη, η Χαλκιδική και οι νεόδμητες περιοχές της Αττικής όπως ο Γέρακας και η Παλλήνη, ενώ ακόμα και στην Ήπειρο που διαθέτει τις λιγότερες πισίνες συγκριτικά με άλλες περιοχές, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση. Παράλληλα, με γοργό ρυθμό αυξάνονται και όσοι επιθυμούν να έχουν πισίνα στην ταράτσα τους, στον κήπο ή ακόμα και στον ακάλυπτο χώρο. Σημειώνεται ότι για μια πισίνα 2Χ2 μ. είναι απαραίτητη η άδεια από την Πολεοδομία, ενώ σε αρκετά μικρά νησιά απαγορεύεται η κατασκευή πισίνας. Ωστόσο, η έλλειψη ελέγχων έχει προκαλέσει σε πλήθος αυθαίρετων... κολυμβητηρίων!
«Δίνει πρεστίζ».
Χαρακτηριστικό της ζήτησης, όπως λέει ο Κωνσταντίνος Σταυρίδης, διευθυντής μάρκετινγκ της Ρiscines Ιdeales, «είναι πως η εταιρεία μας το 2008 κατασκεύασε 1.150 πισίνες και το 2007 είχαμε κατασκευάσει 1.000». Ο κ. Σταυρίδης σημειώνει πως οι Έλληνες προτιμούν τις πισίνες όχι για επίδειξη όπως παλαιότερα, αλλά κυρίως στο πλαίσιο της αναζήτησης απόλαυσης καθώς και για λόγους υγείας και συμπληρώνει: «Βεβαίως, μια πισίνα δίνει πρεστίζ στον ιδιοκτήτη της, αλλά πλέον δεν αποτελεί πολυτέλεια, καθώς η τιμή τους τα τελευταία χρόνια έχει πέσει μέχρι και 80%. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η Ελλάδα πάει να γίνει σαν τις ΗΠΑ, όπου κάθε σπίτι έχει πισίνα». Η τιμή μιας τυπικής πισίνας 5Χ10 μ. κυμαίνεται από 15.000 έως 20.000 ευρώ, δηλαδή περίπου όσο κοστίζει ένα μεσαίο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, «σχεδόν όλοι όσοι κατασκευάζουν νέο σπίτι, ρωτούν και για πισίνα».

«Σχεδόν όλοι όσοι κατασκευάζουν νέο σπίτι, ρωτούν και για πισίνα»


«Μας λείπει το νερό» - «Χάνει ο τουρισμός»
O δήμαρχος Ίου κ. Γιώργος Πουσαίος (φωτογραφία αριστερά) - στο νησί σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν περίπου 100 πισίνες- σημειώνει πως «εκτός από το περιβαλλοντικό και της εξοικονόμησης νερού, το ζήτημα με τις πισίνες είναι και αισθητικό, καθώς αλλοιώνει την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών». Κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην Ίο χρειάζονται περίπου 2.500
κυβικά μέτρα νερού την ημέρα για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών και των τουριστών και χρησιμοποιούνται μία λιμνοδεξαμενή, μία μονάδα αφαλάτωσης και το υφιστάμενο δίκτυο γεωτρήσεων. Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος του νησιού, «μπορούμε να είμαστε ελκυστικοί και χωρίς τις πισίνες, κάτι που έχουν επιβάλει οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που διαρκώς ζητούν επιπλέον “ανέσεις”, οι οποίες όμως δεν ταιριάζουν στο νησί μας». Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Σαντορίνης, κ.
Άγγελος Ρούσσος (φωτογραφία δεξιά)
υποστηρίζει: «Τουρισμός χωρίς πισίνα δεν γίνεται. Λύση δεν είναι να καταργήσουμε τις πισίνες, αλλά να δημιουργήσουμε μονάδες αφαλάτωσης».
«Θαλασσινό νερό στις πισίνες που είναι κοντά σε ακτές»
Η WWF Ηellas θεωρεί απαραίτητη τη λήψη μέτρων τιμολογιακού, διοικητικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα για την εξοικονόμηση του πόσιμου νερού που χρησιμοποιείται στις πισίνες. «Να απαγορεύεται η πλήρωση ή η συμπλήρωση του νερού της πισίνας με πόσιμο νερό, κάτι που θα πρέπει να αναφέρεται στις νέες πολεοδομικές άδειες. Το μέτρο της υποχρεωτικής πλήρωσης της πισίνας σε ώρες μη χρήσης για μείωση της εξάτμισης είναι αναγκαίο, καθώς επίσης πισίνες που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα θα πρέπει να κατασκευάζονται με προδιαγραφές για χρήση θαλασσινού νερού. Διαφορετικά στην επόμενη ανομβρία και πιθανή λειψυδρία θα αναζητούμε πάλι νερό και θα συζητάμε για την εξοικονόμησή του. Χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο νερό από ό,τι έχουμε διαθέσιμο και δεδομένου των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η μόνη μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση είναι η διαχείριση της ζήτησης που μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση νερού» σημειώνει ο δρ Ευάγγελος Τερζής, Υπεύθυνος Πολιτικής για το Νερό και τη Ρύπανση της WWF Ηellas. Την άποψη ότι στις πισίνες πρέπει να χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό για καθαρά οικολογικούς λόγους- στην Ελλάδα απαγορεύεται η άντληση νερού από τη θάλασσα- υποστηρίζουν και οι εταιρείες που κατασκευάζουν πισίνες. Ο κ. Σταυρίδης αναφέρει ότι η χρήση θαλασσινού νερού είναι εφικτή- αρκεί, όπως σημειώνει, τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί μια πισίνα να αντέχουν στη φθορά που προκαλεί το αλάτι. Παράλληλα, θεωρεί ακραία την περίπτωση να κατασκευάζεται πισίνα το βάθος της οποίας ξεπερνάει τα 1,70 μέτρα, καθώς η σπατάλη του νερού είναι μεγάλη. «Και να φανταστούμε ότι παλαιότερα το βάθος τους έφθανε τα 3,5 μέτρα» σημειώνει

.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ thnikolaou@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Επίσης ας δούμε μια απόφαση του δημοτικού συμβούλιου Κέας

8η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας, 30 Ιουλίου 2008.
Θέμα 2ο: Μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει τον λόγο στον Δήμαρχο ο οποίος εισηγούμενος το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αναφέρει ότι:
Η έντονη ανομβρία που είχαμε το τελευταίο έτος σε συνδυασμό με την αύξηση των υδρευτικών αναγκών του νησιού μας λόγω της τουριστικής και της οικιστικής ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα έντονης ξηρασίας και λειψυδρίας.
Οι ως τώρα μετρήσεις και παρατηρήσεις από την αύξηση της κατανάλωσης και την μείωση των αποθεμάτων νερού, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την όσο το δυνατόν ταχύτερη λήψη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων από τον Δήμο, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, που αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στη καθημερινή μας ζωή αλλά και στην οικονομία μας.
Ειδικότερα, αντιμετωπίζουμε ήδη σοβαρά προβλήματα στη διαθεσιμότητα νερού για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Ιουλίδας αλλά και των υπόλοιπων οικισμών στα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης.
Σύμφωνα με τη λογική αλλά και τη νομοθεσία που ισχύει, όπου δεν επαρκεί το νερό για ύδρευση των κατοίκων και εξυπηρέτηση των αγροτικών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, δεσμεύεται νερό από αυτό που προορίζεται για άλλες δευτερεύουσες χρήσεις όπως οι κήποι και οι πισίνες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού συζήτησε ψύχραιμα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

(Η αντιπολίτευση δεν στηρίζει κανένα κατασταλτικό μέτρο στο μέσο της καλοκαιρινής σαιζόν διότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν).
Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας:
    Απαγόρευση της χρήσης νερού από ιδιωτικές γεωτρήσεις ή δίκτυα ύδρευσης για γέμισμα πισίνας.
    • Σύσταση για τον περιορισμό της σπατάλης από τους πολίτες στο πλύσιμο δρόμων, αυλών, αυτοκινήτων κ.λ.π.
    • Απαγόρευση της κλοπής νερού των πηγών με μεγάλα βυτία μεταφοράς νερού για χρήσεις όπως πότισμα κήπων και περιβολιών.
    • Ενημέρωση των πολιτών για απλούς τρόπους εξοικονόμησης νερού σύμφωνα με τα έντυπα και την αντίστοιχη καμπάνια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.


Παράλληλα συνεχίζεται πιο εντατικά η προσπάθεια του Δήμου να περιοριστούν οι απώλειες νερού από βλάβες των δικτύων ύδρευσης.
Η εργολαβία της διάνοιξης νέων γεωτρήσεων θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτήσεις και θα έχει υπογραφεί και η σχετική σύμβαση.
Ο Δήμος θα επιδιώξει να εντάξει κατά προτεραιότητα σε προγράμματα χρηματοδότησης την επισκευή και επέκταση δικτύων ύδρευσης της Ιουλίδας και της Κορησσίας – Βουρκαρίου – Οτζιά, οι μελέτες των οποίων είναι σε τελική φάση και θα παραληφθούν εντός του έτους.
Παράληλα θα δημοπρατηθεί και η μελέτη δικτύων ύδρευσης Ποισσών – Κούνδουρου – Κατωμεριάς που έχει υποβληθεί σαν προκαταρκτική μελέτη στην ΤΥΔΚ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
Όλες οι ανωτέρω μελέτες προβλέπουν εκτός από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης, την εκμετάλλευση των υφιστάμενων και των νέων γεωτρήσεων, την εγκατάσταση και λειτουργία αφαλατώσεων η προμήθεια των οποίων θα διεκδικηθεί από τα προγράμματα του ΥΠΕΣΔΑ και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά, όπου η Κέα έχει ήδη δηλώσει την συμμετοχή της.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποσκοπούν:
Στον περιορισμό των αντλήσεων από τις γεωτρήσεις αφού η στάθμη τους ήδη είναι πολύ χαμηλή και αν διατηρηθεί ο ρυθμός αντλήσεων της προηγούμενης χρονιάς οι γεωτρήσεις θα αχρηστευθούν πολύ σύντομα.
Στον περιορισμό των απωλειών των δικτύων με την καλύτερη συντήρησή τους.
Τέλος, θα πρέπει με τη συνδρομή της αστυνομίας να γίνει αυστηρή αστυνόμευση των νερών των πηγών ώστε να αποτραπεί η κλοπή νερού που γίνεται ως τώρα ιδιαιτέρως κατά τις νυχτερινές ώρες.
Τα μέτρα θα κοινοποιηθούν στους κατοίκους με κάθε πρόσφορο μέσο.

τις θέσεις του επιτρόπου περιβάλλοντος της Κύπρου Χαράλαμπου  Θεοπέμπτου  για τις πισίνες

1) Απαγόρευση της χρήσης πόσιμου νερού για το γέμισμα πισίνας. Το πόσιμο νερό είναι σπάνιο και θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη ή ακριβή η παροχή πόσιμου νερού στα συστήματα υδροδότησης και στοιχίζει πολύ περισσότερο από ότι αυτό χρεώνεται στους καταναλωτές. Δεν είναι δυνατό την εποχή που συμπολίτες μας δεν έχουν νερό στα σπίτια τους άλλοι να κολυμπούν σε αυτό.
2) Να υιοθετηθεί πρότυπο του νερού για πισίνα, ούτως ώστε οι ιδιοκτήτες που θα αγοράζουν νερό από ιδιώτες για το γέμισμα της πισίνας τους να μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.
3) Να υπάρχει δια νόμου υποχρέωση η πισίνα να σκεπάζεται όταν δεν είναι σε χρήση για να μειωθεί η εξάτμιση αλλά και για να μειωθούν οι θάνατοι από πνιγμό.
4) Λόγω του περιβαλλοντικού φορτίου που έχει μια πισίνα και για να μειωθεί ο αριθμός τους, εισηγήθηκα όπως ο κάθε ιδιοκτήτης πισίνας να πληρώνει ένα ετήσιο ποσό στην Τοπική Αρχή. Σε Κοινότητες με μεγάλο αριθμό Μεμονωμένων κατοικιών με πισίνα, το γέμισμα και η λειτουργία των πισίνων επιβαρύνει πολύ την διάτρηση της Κοινότητας.
5) Θα πρέπει να υποχρεωθούν τα παράλια ξενοδοχείο μέσα σε ένα χρονικό διάστημα να λειτουργούν τις πισίνες τους με θαλάσσιο νερό αντί πόσιμο.
6) Να θεσπιστούν κανονισμοί για τον τρόπο που αδειάζεται μια πισίνα η οποία περιέχει χλωριωμένο νερό. Δεν πρέπει αυτό να καταλήγει στα υπόγεια νερά και ούτε να προκαλεί προβλήματα στη γειτονιά.

και τέλος μια επιστολή προς την κοινότητα που εστάλη πέρισυ από

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

‘’Αγ. Γεώργιος Αντιπάρου’’

Λέκκα 20 – 10562 ΑΘΗΝΑ, τηλ 210 3236953

20 Μαρτίου 2008

Κα Πρόεδρε

Eν’ όψει της καλοκαιρινής περιόδου, το ΔΣ του Συλλόγου μας συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε τα εξής για την περιοχή του Αγ. Γεωργίου Αντιπάρου.

  1. Διαχείριση νερού

Ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, ίσως το πιο σοβαρό. Το έχουμε επανειλημμένως

συζητήσει αναζητώντας την επίλυσή του, που απασχολεί πλέον γύρω στις 100 καλοκαιρινές κατοικίες. Σας υπενθυμίζουμε τη πρότασή μας για τη διαχείριση, όπως είχε συμφωνηθεί πέρσι και μαζί σας.

- σφράγισμα των υπαρχουσών γεωτρήσεων

- εγκατάσταση μετρητών σε κάθε παροχή

- μέτρηση και είσπραξη των λογαριασμών

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη κανονικό υπόγειο δίκτυο, θα προτείναμε μέχρι την

οριστική τακτοποίησή (που θα πρέπει σύντομα να δημοπρατηθεί), η τοποθέτηση των μετρητών και οι μετρήσεις να γίνονται στο υπάρχον δίκτυο έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση (υπεράντληση και μεταπώληση) και η αλόγιστη χρήση (πισίνες κλπ) του έτσι κι αλλιώς πολύτιμου και σε έλλειψη αγαθού. Προτείνουμε τα παραπάνω να γίνουν με αποκλειστική ευθύνη της Κοινότητας η οποία θα εισπράττει και επαναχρησιμοποιεί τα έσοδα από αυτό ώστε η λειτουργία του μέτρου και να οργανωθεί (να αποφεύγονται αυθαίρετες πρωτοβουλίες ιδιωτών) και να αυτοχρηματοδοτείται (από τα έσοδα των εισπράξεων).

  1. Κατάσταση δρόμων

Με τις βροχές που έπεσαν φέτος το χειμώνα η κατάσταση του χωμάτινου οδικού δικτύου έχει πάλι υποβαθμιστεί σε σημείο που να καθιστά την πρόσβαση στα σπίτια πολλές φορές σχεδόν αδύνατη (πχ η χωμάτινη προέκταση του ασφάλτινου δρόμου της ταβέρνας «Ζωμπός» και η παράλληλός της προς την είσοδο του οικισμού παράλληλα με τις κολώνες της ΔΕΗ). Παρακαλούμε για την αποκατάστασή του.

  1. Οικοδομές

Το νησί μας είναι πλέον καθιερωμένος τουριστικός προορισμός και πρέπει να τηρούνται και κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες για τη προστασία του. Ένας από αυτούς είναι και η αποφυγή όχλησης με οικοδομικές εργασίες. Για το σκοπό αυτό θα προτείναμε στη Κοινότητα να κοινοποιεί στα σχετικά συνεργεία την αποφυγή θορυβωδών εργασιών τουλάχιστον τους μήνες Ιούλιο/Αύγουστο.

  1. Κοινοτικός φωτισμός

Παρακαλούμε να φροντίσετε να τοποθετηθεί φωτισμός και στις πάνω του ασφάλτινου δρόμου κατοικίες και προσβάσεις, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτος (πχ η 1η παράλληλη της προέκτασης του ασφάλτινου δρόμου της ταβέρνας «Ζωμπός» προς την είσοδο του οικισμού, η οποία εξυπηρετεί 5 σπίτια, διατρέχεται από κολώνες της ΔΕΗ χωρίς όμως Κοινοτικό φωτισμό εδώ και 7 χρόνια). Συνιστάται ακόμη η αντικατάσταση των φθαρμένων λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης.

  1. Παραλίες

Το περασμένο καλοκαίρι οι εντυπώσεις από τις παραλίες της περιοχής μας ήταν οι χειρότερες εξ αιτίας των φερτών από το κύμα υλικών (σκουπίδια και μεγάλες πέτρες). Για να αποφύγουμε τα ίδια ζητούμε το προγραμματισμό για τη διευθέτηση του προβλήματος, από τώρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες μετά το Πάσχα και με τις σχετικές άδειες του Λιμενικού. Πρέπει να μαζευτούν οι πολλές πέτρες, να ξαναστρωθεί η άμμος, να υπάρχουν παντού κάδοι απορριμμάτων και να περνά τακτικά ένα συνεργείο καθαρισμού.

Θα παρακαλούσαμε να τα λάβετε υπ’ όψιν σας και να φροντίσετε για την υλοποίησή τους. Αποτελούν προβλήματα που άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο απασχολούν

τη περιοχή μας εδώ και καιρό.

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συνδρομή μας – για τα’ ανωτέρω θέματα – σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Μετα τιμής

Ο πρόεδρος ο Γεν.Γραμματέας

Απ.Γεωργίου Κυρ. Τσολακίδης

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ημερίδα για τη διαχείριση υδάτινων πόρων

Untitled-1 copydatinoi

Ο Δήμος Πάρου,
η Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου
και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος»
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν
στην ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα:

«Διαχείριση Υδάτινων Πόρων»

η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαΐου 2009
στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος»

Σκοπός της ημερίδας: Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά συζητιέται το πρόβλημα της έλλειψης νερού. Όπως γνωρίζουμε το πρόβλημα της ξηρασίας εντείνεται όλο και περισσότερο στις ευαίσθητες μεσογειακές περιοχές, όπως είναι τα νησιά μας.
Η αυξημένη ζήτηση του νερού και η υπερκατανάλωση δημιουργούν νέες υποχρεώσεις και επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός καινούριου συστήματος διαχείρισης που να εξασφαλίζει την ποσοτική και ποιοτική αειφορία των υδάτινων πόρων παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Με την ημερίδα αυτή αποσκοπούμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, καθώς και στη διαρκή συνεργασία τους με τους φορείς και την πολιτεία, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα υδατικά προβλήματα που προκύπτουν.
Για την οργανωτική επιτροπή
• Κουτσουράκης Παναγιώτης

• Ξαγοράρης Γεώργιος

• Μητρογιάννης Σπύρος

• Μπιρμπίλη Μαρία

• Μαύρη Μαρία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

09:30-10:00: Έναρξη - Χαιρετισμοί
10:00-10:15: Εισήγηση πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος»
10:15-10:30: «Δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης νερού στην Ελλάδα»
Γκίκας Πέτρος Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης
10:30-11:00: «Διαχείριση νερού στη Μεσόγειο: Μαθήματα από το παρελθόν για λύσεις στο μέλλον» Σκούλλος Μιχαήλ Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος, (Ε.Κ.Π.Α., ΜΙΟ-ECSDE, MAB/UNESCO)
11:00-11:15: Διάλειμμα
11:15-11:30: «Μικροί ορεινοί ταμιευτήρες στο νησιωτικό χώρο: μια περιβαλλοντικά ήπια λύση» Πισσίας Ευάγγελος Dr.Καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων, ΤΕΙ Αθήνας
11:30-11:45: «Η πρωτοβουλία του WWF Ελλάς για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας» Γεωργιάδης Νικόλαος Επιστημονικός συνεργάτης WWF Ελλάς
11:45-12:00: «Νησιώτικο φυσικό περιβάλλον και συμμετοχή του στο υδάτινο ισοζύγιο» Καταγάς Κων/νος Δασολόγος, Δ/ντής Δασών Ν. Κυκλάδων
12:00-13:00: Παρεμβάσεις - Τοποθετήσεις - Συζήτηση
18:00-18:20: «Η ΔΕΥΑ Πάρου σήμερα. Στρατηγική και προοπτικές» Ξαγοράρης Γεώργιος Μηχανολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑ Πάρου
18:20-18:40: «Οδηγία πλαίσιο 2000/60/ΕΕ: νέο θεσμικό εργαλείο για τη διαχείριση των υδάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Γεωτρήσεις: Η περίπτωση των Κυκλάδων και της Πάρου ειδικότερα» Βούρος Παναγιώτης Περιβαλλοντολόγος, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων
18:40-19:00: Διάλειμμα
19:00-19:20: «Διαχείριση νερού στην Πάρο. Σημερινή κατάσταση και προοπτικές» Νόκας Ηλίας Γεωλόγος, Προϊστάμενος Δ/νσης Υδάτων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
19:20-20:30: Παρεμβάσεις - Τοποθετήσεις- Συζήτηση
20:30-21:00: Συμπεράσματα - Λήξη
Προεδρείο: Φραγκούλης Στέλιος, Γεωργούσης Χρήστος, Μπιρμπίλη Μαρία, Μαύρη Μαρία

από τον ΠΑΡΙΑΝΟ ΤΥΠΟ

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Το εμπεριστατωμένο post του antiparos blog

….κανείς δεν ξέρει το θέμα καλύτερα από εμάς …

το οποίο πρέπει να τυπωθεί και να μοιραστεί στην ημερίδα

Εισαγγελέας πολιτευόμενος

πελεκη-στε μας

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά  να μην αποσταλεί ο φάκελος του Βατοπεδίου στη Βουλή

assets_LARGE_t_420_658863_type11495

Συγχωροχάρτι

ΕΙΝΑΙ «ΑΡΧΩΝ Δικαιοφύλακας της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας», αξίωμα που του απονεμήθηκε τιμητικά εκ της θέσεώς του. Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον έχει τιμήσει για την «διακεκριμένην και τετιμημένην προσφοράν του προς το κοινωνικόν σύνολον της ευλογημένης Ελλάδος εν τη αποδόσει του Δικαίου»...
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Σανιδάς βρέθηκε στην καρδιά του δικαστικού και πολιτικού αγιορείτικου θρίλερ από τη στιγμή που έδωσε εντολή για την εις βάθος έρευνα όλων των δραστηριοτήτων της Μονής Βατοπεδίου, με «εγκέφαλο» τον ηγούμενο Εφραίμ.
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ οριοθέτησης του κύκλου των πρωταγωνιστών του σκανδάλου στους υπηρεσιακούς παράγοντες- η γνωστή αναφορά του περί «παραπλανηθέντων» υπουργών- άνοιξε τον ασκό του Αιόλου τόσο στους κύκλους της Δικαιοσύνης όσο και της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησε για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου.
ΑΦΟΥ ΕΔΩΣΕ συγχωροχάρτι στους «παραπλανηθέντες» Βατοπεδινούς τείνοντας δεκανίκι στήριξης προς την κυβέρνηση, τώρα οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εισηγούνται να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή για τη διερεύνηση του ρόλου των υπουργών.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣτης Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κυρ. Καρούτσος, ο οποίος διαβίβασε τη θέση των εισαγγελέων στον ανώτατο εισαγγελέα, έγινε ο αποδέκτης της οργής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν είναι, άλλωστε, ο πρώτος. Ο άρχων της Δικαιοσύνης είχε ζητήσει την πειθαρχική παραπομπή του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων κ. Σωτ. Μπάγια και άλλων συνδικαλιστών, με αφορμή την κριτική που είχαν ασκήσει στη λειτουργία δικαστικών οργάνων.
ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙη πρώτη φορά που οι αποφάσεις του Σανιδά προκαλούν. Όλοι θυμούνται τις γνωμοδοτήσεις του υπέρ της χρήσης των καμερών, κατά των συμβασιούχων, υπέρ της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο, κατά των γάμων ομόφυλων ζευγαριών, ενώ επανειλημμένα έχει συγκρουστεί με συναδέλφους του λόγω των σκληρών του θέσεων. ΜΟΝΟ ΠΟΥαυτή τη φορά η σύγκρουση είναι πιο ισχυρή και δεν αφορά μόνο τη Δικαιοσύνη. Δύναται να έχει πολλές και απρόβλεπτες, ακόμη και για τον ίδιο τον Σανιδά, «παράπλευρες» απώλειες.

Της Αριστοτελίας Πελώνη peloni@dolnet.gr ΤΑΝΕΑ

Γ. Σωτηρέλης καθηγητής συνταγματικού δικαίου: «Συμπλέει με την τακτική της κυβέρνησης»

«Η στάση του εισαγγελέα του Α.Π. είναι κατά την άποψή μου εξόχως προβληματική.

Αφενός μεν διότι παραβιάζει ρητές συνταγματικές διατάξεις αφετέρου δε διότι εμφανίζεται, εκ του αποτελέσματος, να συμπλέει με την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία δεν διστάζει να ευτελίσει τους θεσμούς και το πολίτευμα προκειμένου να επιτύχει τη μη παραπομπή εμπλεκομένων πρώην μελών της. Ο κ. Σανιδάς, ειδικότερα, ενεργεί κατά νόσφιση εξουσίας, θεωρώντας αυθαίρετα ότι δικαιούται να κρίνει επί της ουσίας τις θέσεις των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι είναι οι μόνοι που κατά το Σύνταγμα άρθρο 86 παρ. 1 και 2 έχουν την αρμοδιότητα πρώτον, να κρίνουν αν έχουν προκύψει στοιχεία που σχετίζονται με ποινικά αδικήματα όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί και δεύτερον, να κρίνουν και να διαβιβάζουν αυτά τα στοιχεία "αμελλητί" στη Βουλή, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.

Η μόνη εμπλοκή του εισαγγελέα τού Α.Π. μπορεί να είναι διεκπεραιωτική και όχι αποφασιστική, διότι η σχέση του με τους αρμόδιους εισαγγελείς δεν είναι σχέση ιεραρχικής επιβολής, αλλά ισότιμης συνεργασίας με σεβασμό της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους ως δικαστικών λειτουργών και όχι ως υπαλλήλων του κ. Σανιδά. Κατά την άποψή μου, από τη στιγμή που οι αρμόδιοι εισαγγελείς έκριναν ότι ανέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με την ευθύνη υπουργών ή υφυπουργών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών οφείλει να διαβιβάσει αμελλητί στη Βουλή τον φάκελο αγνοώντας την αντισυνταγματική παρεμβολή του κ. Σανιδά, ο οποίος κάποτε πρέπει να καταλάβει ότι ένας τόσο ισχυρός ομφάλιος λώρος μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής λειτουργίας δεν προσιδιάζει σε δημοκρατικό πολίτευμα».

Δ. Παξινόςπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών: «Κομματισμός στον χώρο της Δικαιοσύνης»

«Πάγια θέση μας αποτελούσε και αποτελεί η λειτουργία των θεσμών, με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και αυτοσεβασμό των φορέων τους στον διακριτό ρόλο που το Σύνταγμα τους έχει αναθέσει.

Ο κομματισμός, όπως έχουμε καταγγείλει εδώ και χρόνια, έχει εισχωρήσει και στον ιερό χώρο της Δικαιοσύνης, με βένετους και πράσινους να διεκδικούν μερίδιο εξουσίας, με όλες τις εντεύθεν αρνητικές συνέπειες στον τρόπο λειτουργίας, στον τρόπο απονομής, στην αξιοπιστία της. Η κοινωνία παρακολουθεί έκπληκτη και έντρομη τον διασυρμό των θεσμών, την ισοπέδωση αξιών, την αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης. Κι αυτό είναι άδικο για την πολύ μεγάλη πλειονότητα των λειτουργών της που επιτελούν, κατά συνείδηση, το χρέος τους.

Ενα πρώτο βήμα είναι η δέσμευση των κομμάτων για αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από εκλεκτορικό σώμα. Οσο είναι καιρός ακόμη.

Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία είναι υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας, είναι θέμα πατριωτισμού για τον καθένα, για όλους. Επιτέλους, ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

ΚΚΕ: Δεν ξαφνιάζει η νέα παρέμβαση Σανιδά

«Μετά την προκλητική παρέμβαση του Γ. Σανιδά υπέρ της εταιρείας Τζάμπο, όπου χαρακτήρισε έγκλημα τις εργατικές κινητοποιήσεις κατά των εκβιασμών και των απολύσεων, καθόλου δεν μας ξαφνιάζει η νέα παρέμβασή του για να μη σταλούν οι δικογραφίες στη Βουλή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ούτε επίσης μας εκπλήσσει η υποκρισία του δικομματισμού, τόσο για αυτά που λένε για το σκάνδαλο, όσο και για τη δήθεν ανεξάρτητη και δήθεν ακομμάτιστη δικαιοσύνη». Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

Αλαβάνος  Δεν έχουν το δικαίωμα ανώτατοι δικαστικοί να κάνουν πολιτική.

Δεν έχουν το δικαίωμα ανώτατοι δικαστικοί να κάνουν πολιτική. Εμείς θεωρούμε πολιτική την κίνηση του κ. Σανιδά. Θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε με διαφάνεια και χωρίς προσκόμματα, τα οποία ήδη έχουμε δει στην υπόθεση του Παυλίδη και την καθυστέρησή της, να έρθουν όλες αυτές οι υποθέσεις προς διερεύνηση. Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε κατεπείγουσα την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Το θεωρούμε κατεπείγον, διότι αυτή τη στιγμή έχει εμπλακεί η Βουλή σε μια διαδικασία τέτοια, η οποία εκτός όλων των άλλων δεν της επιτρέπει να προχωρήσει στο κανονικό της νομοθετικό έργο.

Σωτ. Μπάγιας πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας: «Δεν είναι γενικός εισαγγελέας»

«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε πλέον ενώπιον θεσμικής παρέκκλισης. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη χώρα μας δεν είναι γενικός εισαγγελέας.

Κατά συνέπεια δεν δικαιούται να υποκαθιστά και να αντιποιείται τον ρόλο και τις αρμοδιότητες κάθε εισαγγελέα. Πολύ δε περισσότερο δεν δικαιούται να παρεμβαίνει και να υποκαθιστά την κρίση και τη συνείδηση κάθε αρμόδιου εισαγγελέα σε συγκεκριμένη υπόθεση.

Στην παρούσα συγκυρία το αγαθό που πρωτίστως πρέπει να διαφυλαχθεί είναι η προσωπική και η λειτουργική ανεξαρτησία ενός εκάστου εισαγγελέα. Για τον σκοπό αυτό απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συναρμόδιους συνταγματικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν θέση επί του συγκεκριμένου μείζονος σημασίας ζητήματος.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι σύμφωνα με τον οργανισμό των δικαστηρίων κάθε παρέμβαση - ακόμη και απλή απόδειξη- σε εισαγγελέα ή δικαστή για συγκεκριμένη υπόθεση είναι ανεπίτρεπτη και αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα.

Θεωρώ ότι το θέμα που έχει ανακύψει δεν αφορά μόνο την Εισαγγελία ως θεσμό -ή μόνο τη Δικαιοσύνη- αλλά συνδέεται με τη λειτουργική ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας μας. Και γι' αυτό οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις».

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Στους δήμους ο αιγιαλός

 

32

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΙΓΙΑΛΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ΟΧΘΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΘΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΤΗΛ: 210 3744916-7
Αθήνα, 22 Απριλίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Mε απόφαση των Υφυπουργών Εσωτερικών Θανάση Νάκου και Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα παραχωρείται απευθείας και με αντάλλαγμα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού της χώρας το δικαίωμα της απλής χρήσης κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας. Το δικαίωμα αυτό επιτρέπεται να μεταβιβαστεί μερικά ή ολικά από κάθε Ο.Τ.Α. σε δική του αμιγή δημοτική ή κοινοτική επιχείρηση.
Η απευθείας παραχώρηση γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχηλάτου αναψυκτηρίου κλπ) και ισχύει μέχρι 31-12-2012.
Το παραχωρούμενο δικαίωμα απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους Ο.Τ.Α. ή τις επιχειρήσεις τους, υπόκειται σε αντάλλαγμα, το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 20% επί των εσόδων που πραγματοποιεί ο Ο.Τ.Α. ή η επιχείρηση, τόσο από την άσκηση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται παραπάνω όσο και από τα μισθωτικά ανταλλάγματα τρίτων στους οποίους παραχώρησε το δικαίωμά του.
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, όπως η ανέγερση κάθε είδους κτίσματος ή η τοποθέτηση κατασκευής που συνδέεται σταθερά με το έδαφος, καθώς και η τοποθέτηση σκηνών και η στάθμευση τροχόσπιτων, αυτοκινήτων κλπ.
Οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ στις υποχρεώσεις τους εντάσσεται και η χρήση υλικών εναρμονιζόμενων με το περιβάλλον, όπως ξύλο και ύφασμα.
Οι Ο.Τ.Α. τέλος, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές κλπ) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπου αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να προβούν στη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Καταχρηστικοί όροι τραπεζών τέλος

p001-4-thumb-large

Οι καταχρηστικοί όροι στις συμβάσεις με δανειολήπτες κατόχους καρτών κλπ των τραπεζών από τις οποίες εισέπρατταν περίπου 2 δισ. ευρώ τον χρόνο καταργούνται.

σχετικό είναι το άρθρο της Ελευθεροτυπίας

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ

Αμεσα εφαρμοστέες θα είναι πλέον οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες απαγορεύεται στις τράπεζες να εφαρμόζουν όρους που έχουν κριθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ως καταχρηστικοί.

Οι όροι αυτοί αφορούν στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, τήρηση καταθετικών λογαριασμών κ.λπ. Επειτα από προσφυγές καταναλωτικών οργανώσεων, και κυρίως της ΕΚΠΟΙΖΩ, εκδόθηκαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, που χαρακτήριζαν καταχρηστικούς τους όρους των συμβάσεων, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην έκδοση απόφασης που υποχρέωνε τις τράπεζες να συμμορφωθούν. Ωστόσο οι τράπεζες συνέχιζαν να μην εφαρμόζουν την απόφαση στο σύνολό της, ενώ προσέφυγαν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της υπουργικής απόφασης.

Με την απόρριψη της προσφυγής, οι υπουργικές αποφάσεις αυτής της κατηγορίας ισχύουν. Ετσι, οι τράπεζες κατά τις συναλλαγές τους με καταναλωτές απαγορεύεται να εισπράττουν ποσά τα οποία αφορούν:

* Σε συμβάσεις στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου:

1 Είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείων ή εξέτασης αιτήματος δανείου, ανάλογα με το ποσό του δανείου.

2 Προμήθεια ή έξοδα φακέλου.

3 Καταγγελία της δανειακής σύμβασης και την αναζήτηση του συνόλου του ανεξόφλητου ποσού με τους αναλογούντες τόκους υπερημερίας, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής οποιασδήποτε δόσης ή μέρους αυτής ή των τόκων.

4 Εκχώρηση και μεταβίβαση στην τράπεζα των ενοικίων ακινήτου, ως πρόσθετη ασφάλεια, εφ' όσον η τράπεζα απαιτεί επιπλέον από τον καταναλωτή να εγγράψει, υπέρ αυτής, προσημείωση για ποσό που υπερκαλύπτει το ύψος του δανείου και, επιπροσθέτως, εγγυάται για το δάνειο αυτό και κάποιο άλλο πρόσωπο.

5 Καταβολή ποινής προεξόφλησης.

6 Υπολογισμό τόκων με βάση τις 360 και όχι τις 365 ημέρες.

7 Παραίτηση του εγγυητή από νόμιμα δικαιώματά του.

* Σε συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών:

8 Επιβολή προμήθειας σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών με τη μορφή δανείου από πιστωτική κάρτα.

9 Αυθαίρετη και αναιτιολόγητη αύξηση του επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες, χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, να το συνδέει και να το προσαρμόζει με επιτόκιο αναφοράς, π.χ. Euribor ή επιτόκιο ΕΚΤ.

10 Αναγκαστική επιβολή πρόσθετων χρεώσεων και οφειλών από πιστωτική κάρτα, ακόμα και αν ο καταναλωτής δεν αντιδράσει εγκαίρως και σύμφωνα με τις προθεσμίες που του έχει ορίσει η τράπεζα.

11 Μονομερή αναπροσαρμογή της ετήσιας συνδρομής πιστωτικής κάρτας, χωρίς, προηγουμένως, να ενημερώνεται ο κάτοχος-καταναλωτής.

12 Παρακράτηση προμήθειας ή επιβολής εξόδων για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.

13 Απροειδοποίητη ή αναιτιολόγητη καταγγελία, εκ μέρους της τράπεζας, της σύμβασης πίστωσης ή στη μονομερή απαγόρευση χρήσης της κάρτας, ή στη μονομερή τροποποίηση οποιουδήποτε όρου της σύμβασης.

* Σε συμβάσεις λογαριασμού κατάθεσης:

14 Επιβολή χρεώσεων σε λογαριασμούς με καταθέσεις χρημάτων, κάτω από το όριο που η ίδια η τράπεζα καθορίζει.

Ολοι οι παραπάνω όροι, που πολλές φορές αποτελούσαν τα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων, θα πρέπει να διαγραφούν, ενώ το υπουργείο αναμένεται να εκδώσει αντίστοιχες αποφάσεις, για όρους οι οποίοι θα κριθούν αμετάκλητα ως καταχρηστικοί με δικαστικές αποφάσεις. *

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

21 Απριλίου 1967 Αποφασίζομεν και διατάσσομεν

…Η Κυβέρνησις οφείλει να προειδοποίηση κατά τον πλέον κατηγορηματικόν τρόπον, ότι οιαδήποτε αντίδρασις εις το εθνικόν της έργον της αλλαγής, οποθενδήποτε προερχομένη, θα παταχθή πάραυτα δια παντός εις την διάθεσίν της μέσου.
Ζήτω το ΕΘΝΟΣ
Ζήτω ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ
Ζήτω η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΑΣ.
"Αθήναι τη 21 Απριλίου 1967"
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

 

<<την Πέμπτη ήμουν λεύτερος την άλλη μέρα σκλάβος >>.Μίκης Θεοδωράκης

thecoopat40part1pic1

20-4-2009 6-08-53 μμ

2-diktators

20-4-2009 6-06-45 μμ

20-4-2009 6-07-21 μμ

21APRILIOU1nikosia_troodos

Κυπρος 1974

Πώς φτάσαμε στο πραξικόπημα

ΕΔΩ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

  • «Το κύριο μήνυμα της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου, είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής. Η θεσμική θωράκιση της απέναντι σε φαινόμενα εκφυλισμού, η απόκρουση κάθε προσπάθειας περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η συνεχής διεύρυνσή της με θεσμούς συμμετοχής των πολιτών είναι στοιχειά άμεσα συνδεδεμένα με τον αγώνα αυτό. Για μας η έννοια του σοσιαλισμού είναι άρρηκτα δεμένη με αυτήν την δημοκρατίας γι’ αυτό και ο αγώνας για τον σοσιαλισμό και τη δημοκρατία είναι κοινός.
  • Ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι νοηματοδοτούν με τους σημερινούς τους αγώνες τις διαχρονικές αξίες της αντίστασης και της αγωνιστικής συμμετοχής, απέναντι στα συντηρητικά στερεότυπα, τη μιντιοκρατία, τους πολέμους και τα προτάγματα της αγοράς.
  • Ιδιαίτερα η φετινή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια βαθιά οικονομική κρίση αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης. Ο αγώνας του τότε μας δίνει δύναμη για να αγωνιστούμε ώστε να μην πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης οι οικονομικά αδύνατοι.
  • Τιμούμε, τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, ιδιαίτερα εκείνους που θυσιάστηκαν και μάτωσαν υπερασπιζόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει ακόμη η Κύπρος».

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού

Αλέκος Παναγούλης

alek-panagoulis20-4-2009 6-35-23 μμvelos

moustaklis

ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Παγκόσμια ψηφιακή βιβλιοθήκη

wdl

Στις 21 Απριλίου αναμένεται να λειτουργήσει η ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (WDL), τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στην έδρα της UΝΕSCΟ, στο Παρίσι. Η ιστοσελίδα (www.Worlddigitallibrary. org), που χαρακτηρίστηκε «καθεδρικός ναός της διανόησης», θα περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ψηφιοποιημένα πολιτισμικά «διαμάντια» από όλο τον κόσμο. Αρχαία κινεζικά χειρόγραφα, καρτ ποστάλ τηςΣάρα Μπερνάρ, ιρακινές εφημερίδες του 19ου αιώνα, χάρτες του Νέου Κόσμου, πρωτότυπα κείμενα τουΡαμπελέ , είναι ελάχιστα μόνο από όσα θα μπορεί κανείς να βρει ψηφιοποιημένα στην Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Η πρόσβαση θα είναι δωρεάν και διαθέσιμη συνεχώς στους χρήστες του Ιnternet, ενώ η ιστοσελίδα της WDL θα είναι μεταφρασμένη σε επτά διαφορετικές γλώσσες.
Τα λήμματα συγκεντρώνονται εδώ και τέσσερα χρόνια βάσει της αρχικής ιδέας για τη δημιουργία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης που ανήκει στον καθηγητή ΤζέιμςΜπίλινγκτοντης Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον. ΟΒαν Ούντεναρεν , διευθυντής του προγράμματος, συνεργάστηκε με 32 κορυφαία ιδρύματα σε μια προσπάθεια να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλο τον κόσμο. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν εγγενείς περιορισμοί σε αυτό το σχέδιο, αφού σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες με πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, κυρίως στην Αφρική, δεν υπάρχουν ακόμη ψηφιοποιημένα αρχεία.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Εποχικές προσλήψεις στον τομέα καθαριότητας

garbage-can

Πέρυσι η κοινότητα είχε ζητήσει εκπρόθεσμα την έγκριση πρόσληψης εποχικού προσωπικού με αποτέλεσμα να έρθει σε σύγκρουση με τους μονίμους υπάλληλους στη καθαριότητα.

Φέτος τα πράγματα φαίνονται καλυτέρα.

19-4-2009 10-29-47 πμ  19-4-2009 10-31-06 πμ

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Kαλό Πάσχα

antiparos-pasxa

Καλή Ανάσταση στην Αντίπαρο

Μαγειρίτσα η θεά της Λαμπρής

mageiritsa

Μεγάλο Σάββατο

Η πορεία προς το άγιο Πάσχα τελειώνει

Το άγιο φως αναμένεται με τιμές αρχηγού κράτους

Προσδοκία ανάστασης με λαμπάδες ευχές και βεγγαλικά

Και βεβαίως το τέλος της νηστείας ιδού λοιπόν η θεά της Λαμπρής η μαγειρίτσα

1 αρνίσιο κεφαλάκι με το σβέρκο
1 ολόκληρη συκωταριά και τα έντερα
1 φλιτζάνι λάδι
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ρύζι(προαιρετικά)
2 αυγά
2 λεμόνια
αλάτι-πιπέρι
Βάζετε το κεφαλάκι κάτω από το τρεχούμενο νερό και το καθαρίζετε. Ανοίγετε το στόμα του και αφήνετε το νερό να τρέξει. Ξεπλένετε καλά τη μύτη και τα αυτιά του, κόβετε τυχόν τρίχες και το βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό και λίγο ξύδι (να το σκεπάζει). Αφήνετε να πάρει βράση και ξαφρίζετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 1 ώρα.
Πλένετε πολύ καλά τα έντερα γυρίζοντας τα ανάποδα με μία βελόνα ή μπορείτε μ΄ένα μαχαίρι να τα ανοίξετε αφού αργότερα θα τα ψιλοκόψετε. Τα αλατίζετε και τους ρίχνετε μπόλικο λεμόνι για να ασπρίσουν και να μην μυρίζουν. Επαναλαμβάνετε αυτή την διαδικασία 2-3 φορές μέχρι να καθαρίσουν καλά. Πλένετε και την συκωταριά και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με βρασμένο νερό για 10 λεπτά. Μόλις κρυώσουν ψιλοκόβετε τα έντερα και την συκωταριά. Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι,τα κρεμμυδάκια και την συκωταριά με τα έντερα και τα τσιγαρίζετε. Κατόπιν ρίχνετε και το μαρούλι με τον άνηθο και αφήνετε μέχρι να μαραθούν. Ξεκοκαλίζετε το κεφαλάκι από τα μάγουλα και το σβέρκο και ρίχνετε το κρέας. Προσθέτετε 4-5 φλιτζάνια ζωμό ( από το κεφαλάκι που βράσατε), αλάτι και πιπέρι, και τα αφήνετε να βράσουν για 15-20 λεπτά. Μόλις βράσουν ρίχνετε το ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν λίγο και ρίχνετε τους κρόκους και έπειτα το χυμό λεμονιού. Αρχίζετε να προσθέτετε με μία κουτάλα λίγο λίγο ζωμό από την κατσαρόλα για να μην μας κόψει, ανακατεύετε και τέλος περιχύνετε το αυγολέμονο στο φαγητό.

Και μερικά μυστικά για την ομορφιά της θεάς

1. Μυστικό για να μην σας μαυρίσει η μαγειρίτσα

Ανοίγετε την καρδιά στην μέση και την πλένετε για να φύγει το αίμα και προσέχετε να μην κόψετε την σπλήνα αλλά να την βάλετε ολόκληρη

2.ο άνηθος η ο μάραθος στο τέλος

.Καλή Ανάσταση

και ένα καλό site για ΣΟΥΠΕΣ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Θεία και ανθρώπινα πάθη


Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ
... το κενό του Θανάτου για το Βρέφος το Ερχόμενο
το κενό του Φονικού για τη Δικαία Κρίση
το κενό της Θυσίας για την Ιση Ανταπόδοση
το κενό της Ψυχής για την Ευθύνη του Αλλου...
Οδυσσέας Ελύτης, «Η Γένεσις», Αξιον Εστί
Η ατομική θυσία, όταν πραγματώνεται για χάρη της συλλογικής λύτρωσης· αυτό είναι το περιεχόμενο των Παθών, αυτή είναι η ουσία της Μεγάλης Εβδομάδας. Κάθε μέρα που περνάει, βασανιστική εξέλιξη με στοχευμένη κορύφωση την άνοδο στον Σταυρό του μαρτυρίου, για να οδηγηθεί σε μία τελεσφόρα κατάληξη, στην Ανάσταση. Από την τραγωδία του ερέβους στο απόλυτο φως της επουράνιας δικαίωσης. Μια άφατη συγκίνηση, πλην όμως πεπερασμένη για τους πιστούς, ακριβώς γιατί το Θείο Δράμα έχει όρια, επειδή όλοι έχουμε συνείδηση της πορείας, από τον Γολγοθά στην Ανάληψη.
ΟΛΑ αυτά συνιστούν επεισόδια μιας μοναδικής αποστολής που αναφέρεται στη σωτηρία του κόσμου. Ενας κύκλος που περιλαμβάνει την αναγκαστική διαμεσολάβηση του θανάτου, οιονεί προϋπόθεσης για την αιώνια ζωή. Κοινή πεποίθηση στον χριστιανικό κόσμο ότι άπαντες, πιστεύσαντες και μη, θα βιώσουμε στο αδιόρατο μέλλον την εμπειρία της θείας κρίσης. Ο επουράνιος παράδεισος, κοινόν γέρας, όσων θα καταχωριστούν στον κόσμο των μακαρίων.
ΩΣΤΟΣΟ η αστείρευτη επανάληψη των Παθών του Χριστού κάθε άνοιξη, όσο κι αν προσφέρεται ως καθαρτήρια πράξη για την κοινωνία, δεν μπορεί να επισκιάσει την ανθρώπινη αυταπάρνηση, εκείνη που γίνεται χωρίς φωτοστέφανο, χωρίς υπεσχημένους παραδείσους. Η υποχρεωτική θυσία, το συμβολικό αντίτιμο της ήττας των ιδεών, αυτή είναι η ανθρώπινη τελείωση. Για παράδειγμα, τα ανομολόγητα πάθη των ανθρώπων, αυτά που τους επιφύλαξαν οι διώξεις του μετεμφυλικού κράτους. Εκείνων που συσσωρεύτηκαν σε φυλακές και εξορίες, ως μη όφειλαν, και άλλοι γύρισαν ανάπηροι, άλλοι χωρίς οικογένεια, άλλοι χωρίς δουλειά, άλλοι χωρίς μοίρα, κι ορισμένοι δεν γύρισαν καθόλου. Ο πόνος των «αφανών», εκείνων που έπνιξαν την καθημερινότητά τους για να περιμένουν το αντάμωμα. Μια επώδυνη ζωή χωρίς αντάλλαγμα, δεύτερη ευκαιρία δεν σου τάζει κανείς.
Αυτοί που στάθηκαν στα πόδια τους αντέχοντας την ανυπέρβλητη δοκιμασία. Ιστορίες ανθρώπων, βγαλμένες λες από τους θησαυρούς της ελληνικής μυθολογίας, κι όμως οι πρωταγωνιστές δίπλα μας, γνώριμοι, γήινοι. Οι ήρωες της νεότερης Ελλάδας.
ΣΤΕΚΟΜΑΙ άφωνος μπρος στο ανθρώπινο δράμα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, γιατί αυτό ποτέ δεν προϋπέθετε ανώδυνα πάθη, ποτέ δεν εξασφάλιζε την ανάσταση, ποτέ δεν συνεισέφερε στη λύτρωση. Κι όμως υπήρξε!
απο την Ελευθεροτυπια

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Ύστερα έρχεται και το άλλοθι της παθογένειας……

Young-man-nude-L

Ο Σκοτεινός...

 

Δεν πάει η πένα, δεν πάει κι η καρδιά. Σα μούδιασμα που δε συνηθίζεται ήρθε η είδηση. Ως και μέσα από την πόρτα μας. Δε φτούρησε ούτε η συλλογική ειδησεογραφική συσσωρευμένη εμπειρία από τόσα νεανικά οπλισμένα χέρια που θέρισαν συμμαθητές, καθηγητές, περαστικούς στη Σκοτία, στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στις ΗΠΑ.

Φαινόταν πως θα 'φτανε ως κι εδώ. Δεν είμαστε εξαίρεση του... πολιτισμένου κόσμου. Κανόνας είμαστε. Με εφαρμογή εν υπνώσει αλλά και μια πυρκαγιά που δυναστεύει τα όνειρα παιδιών και γονιών. Σαστιμάρα κι ένα χέρι παγωμένο να σφίγγει το μυαλό σαν απειλή, σαν προοπτική γενίκευσης. Κακά τα ψέματα. Στην παγκόσμια κουλτούρα ό,τι αφορά σε παιδί ή νέο, έφηβο, πιτσιρίκο, παλικαράκι, μετατρέπεται αυτόματα σε προσωπικό. Ζήτημα. Ζητούμενο. Πάθος. Γολγοθάς ή και Λύτρωση.

Ετσι και με το νεαρό, που οι ομήλικοί του στο σχολείο του ΟΑΕΔ αποκαλούσαν ο Σκοτεινός. Φοβερό προσωνύμιο για νέο. Που ντύνεται στα μαύρα της ζωής του. Περπατάει με σκυφτό κεφάλι... Αυτά έβλεπαν οι άλλοι. Κι ίσως και τα όπλα. Ντεκόρ, αμφίεση, πανοπλία στο Διαδίκτυο. Ο σκοτεινός νεαρός από την Αμπχαζία. Θα σπεύσουν ειδικοί, αναλυτές, ο καθένας από μας θα πει το μακρύ και το κοντό του. Γενικεύσεις, εξειδικεύσεις. Το χειρόγραφο του αυτόχειρα φονιά, που δεν έκλεισε τα 19, θα υποστεί συντακτική ανάλυση έως θανάτου της γλώσσας και της λογικής. Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που δεν θες να είσαι δημοσιογράφος και να πρέπει να πεις όσα δεν ξέρεις και δεν καταλαβαίνεις. Αλλά η σιωπή τρομάζει με τα ερωτηματικά που κουβαλάει. Με τέτοιες ειδήσεις, τέτοιες προσωποποιημένες συμφορές είναι που νιώθει, έστω για λίγο, η κοινωνία, ότι τόσο αρρώστησε, τόσο τσίμπλιασαν τα μάτια της ώστε δεν είδε μήτε τη σκιά του Σκοτεινού, σαν κάννη όπλου, νεαρού. Μ' αυτές τις ενοχές ξεμπερδεύουμε γρήγορα οι τηλεθεατές, οι αναγνώστες, οι... τυχεροί... Ενα κομμάτι οργισμένου φόβου, κάθεται σα βαρίδι στον πάτο της καρδιάς. Βαρύ σαν τις μαύρες τρύπες στο σύμπαν της άγριας και άγιας καθημερινότητας. Ανάμεσα σ' ευχές και κατάρες λύση δε βρίσκεται. Υστερα έρχεται και το άλλοθι της παθογένειας, κι οι προσωρινώς υγιείς, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, καλμάρουν.

Η τραγικότερη στιγμή είναι της μάνας, του πατέρα, του αδερφού που θα κηδεύσουν σα να δίνουν δημόσια κατάθεση. Είναι των συγγενών των τραυματισμένων, όσων γλίτωσαν μακάρι από το ανεξήγητο χέρι. Κι ύστερα θα έρθει η πρόχειρη στατιστική. Οι πηχυαίοι τίτλοι περί «νεανικής βίας». Οσο φως δεν έπεσε, όση αγάπη τυχόν έλειψε, όση γνώση δεν περίσσεψε, θα μοιάζουν μ' αναμμένους προβολείς πάνω στη θεοσκότεινη του τάφου οπή. Ο ΠΟΥ επιμένει πως το 2020 στην ανθρωπόσφαιρα Γη, η κατάθλιψη θα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ' όσους η καρδιά, ο καρκίνος κι ο διαβήτης μαζί. Πρόβλεψη φρικτή. Που πρέπει να διαψευσθεί για να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε ως κοινωνία, ως λαοί. Ο νέος, ο Σκοτεινός, όπως τον είπαν πριν προλάβει να φωτίσει και να φωτιστεί με όπλο τα νιάτα του - μήπως δεν θα 'πρεπε ν' αρκεί αυτό και στο χειρότερο καιρό; - είπε πως δεν είχε τίποτε να εξηγήσει περαιτέρω. Μπαμ. Απερρίφθη εν ζωή. Αν απορριφθεί και μετά θάνατον, κανείς μας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα εμφανιστεί ο επόμενος. Κι ύστερα άλλος. Στην αρχή όλοι είμαστε ανυποψίαστοι. Αν καμωθούμε πως νοιαζόμαστε για την επέλαση των Σκοτεινών κι όχι για τη δημιουργία τους, θα 'χουμε κλειστεί από τα τείχη των ανθρώπων, έξω...

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ από τον Ριζοσπάστη

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Δελτίο τύπου ΕΜΔΥΔΑΣ

fred

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ με την καθιερωμένη πλέον αναφορά στην πέραν πάσης αμφισβήτησης Πρόεδρο της κοινότητας Αντιπάρου.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια συνεχόμενη ανταλλαγή απόψεων και κατηγοριών για την προμήθεια και εγκατάσταση το υ θόλου στέγασης στο κολυμβητήριο της Ερμούπολης.  Ο σύλλογος μας αποφεύγει σταθερά την εμπλοκή του σε θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης, ειδικά όταν τοποθετούνται ή αντιδικούν αιρετά πρόσωπα με τα οποία οι μηχανικοί του δημοσίου λόγω της φύσης της εργασίας τους, συνεργάζονται.

Την ίδια τακτική θα κρατήσουμε και στο θέμα του κολυμβητηρίου, όπου θεωρούμε ότι το ζήτημα της στέγασης του χώρου είναι πολιτική απόφαση, δηλαδή το αν και το πώς θα στεγαστεί. Οι συνάδελφοι μηχανικοί όφειλαν απλώς να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε λύσης (όπως άλλωστε και έκαναν στη συγκεκριμένη περίπτωση)  προκειμένου η πολιτική ηγεσία να λάβει τις αποφάσεις της και να φροντίσουν στη συνέχεια για την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων που απαιτούνται (διαδικασία «ωρίμανσης») για το έργο. Ως προς τη νομιμότητα της κατασκευής, θεωρούμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η ελληνική πολυνομία και η χαοτική μη κωδικοποιημένη πολεοδομική νομοθεσία δημιουργεί συνεχώς νέα προβλήματα τόσο στους πολίτες όσο και στα δημόσια έργα. Και φυσικά οι συνάδελφοι μηχανικοί που καλούνται να δώσουν ερμηνεία και λύσεις βρίσκονται συνήθως εν μέσω δύο πυρών. Πάγιο αίτημα του κλάδου μας είναι η αναβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών του Δημοσίου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με την αντιμετώπιση της πολυνομίας, της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της έλλειψης επαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής, των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας και της έλλειψης συνεχούς επιμόρφωσης των υπαλλήλων. Για αυτά τα αιτήματα προκηρύχθηκε και η 24ωρη απεργία στις 9/4/2009.

Το Δελτίο Τύπου μας για την απεργιακή μας κινητοποίηση θα ολοκληρώνονταν στο σημείο αυτό, αν δεν διαβάζαμε την Τρίτη 7 Απριλίου ένα κείμενο με το οποίο εξαπέλυε «επίθεση» ένας δημοτικός σύμβουλος -μέσω της ιστοσελίδας του και της τοπικής εφημερίδας- κατηγορώντας πλέον συναδέλφους μηχανικούς (και όχι αιρετούς) ότι «παρέλαβαν τον θόλο πριν την εγκατάστασή του». Αυτό το σχόλιο προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών συναδέλφων μηχανικών, καθώς όλοι έχουμε επίγνωση των συνθηκών που εργαζόμαστε προκειμένου να μην απενταχθούν έργα από χρηματοδοτήσεις εθνικές ή ευρωπαϊκές και χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παραγόμενων έργων. Ας μην ξεχνάμε ακόμη τις αφόρητες «πιέσεις» που δεχόμαστε καθημερινά από τους πολιτικούς προϊσταμένους μας, με αποτέλεσμα να υποχρεωνόμαστε να κινούμαστε στα όρια των ημερομηνιών που ορίζει η νομοθεσία ώστε να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εμπρόθεσμα.

Ειδικά για τα έργα του Π.Ε.Π. Ν.Αιγαίου (δηλαδή του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης), ζήσαμε «στιγμές παράνοιας » με την επίσημη (εγγράφως παρακαλώ) έκκληση για «επιτάχυνση των διαδικασιών» του Υπουργείου Οικονομίας, του γεν.γρ. της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, του νομάρχη  και των δημάρχων προκειμένου να ολοκληρωθούν και να  πληρωθούν τα έργα οι προμήθειες και οι μελέτες, πριν τις 31/12/2008. Μετά την έκκληση για «επιτάχυνση», ακολούθησαν και οι «ανεπίσημες» πιέσεις σε όλες τις υπηρεσίες για να γίνουν τα έργα και να μην εκτεθεί κανείς από τις καθυστερήσεις. Και εξηγήστε μας, με ποιόν τρόπο «επιταχύνονται» οι διαδικασίες όπως απαιτούσαν οι πολιτικοί μας προϊστάμενοι; Και αν δεν τα καταφέρεις να «επιταχύνεις» τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων, ποιος θα φταίει;

Να υπενθυμίσουμε ότι ανακλήθηκαν άδειες μηχανικών από πολλές υπηρεσίες στις Κυκλάδες τα Χριστούγεννα του 2008 και πολλοί από εμάς δεν έκαναν γιορτές με τις οικογένειές τους προκειμένου να κλείσουν τα έργα του Π.Ε.Π.. Ταυτόχρονα, με αίσθημα ευθύνης για την περίοδο ολοκλήρωσης του Π.Ε.Π., δεν εκφράστηκε καμία διαμαρτυρία από μέρους του συλλόγου μας , αν και τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα είναι πολλά και πιεστικά για τον κλάδο μας.  Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή που συνάδελφοι αναίτια κατηγορούνται ότι παρέλαβαν μια προμήθεια ( για όσους αντιλαμβάνονται τη διαφορά κατά την παραλαβή προμήθειας ή έργου) ενός προσωρινού θόλου στέγασης, με στόχο να μην χαθούν χρήματα από το Π.Ε.Π., ένας άλλος συνάδελφος στην Αντίπαρο κατηγορήθηκε επίσης αναίτια από την πρόεδρο της Κοινότητας για μη έγκριση ελλιπούς μελέτης με αποτέλεσμα την απένταξη από χρηματοδότηση. Σήμερα ο συνάδελφος καλείται να απολογηθεί στο υπηρεσιακό συμβούλιο καθώς κατηγορείται -μεταξύ άλλων- και για τα χρήματα που χάθηκαν!

Δεν μπορεί οι μηχανικοί του δημοσίου να είναι υπόλογοι είτε εγκρίνουν είτε δεν εγκρίνουν έργα. Δεν μπορεί οι μηχανικοί να κατηγορούνται επειδή προσπαθούν να μη χαθούν χρήματα από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Είναι χρέος μας να προστατέψουμε την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και είναι χρέος των πολιτικών να μας προστατέψουν από τις πιέσεις για την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων αλλά και από τις αβάσιμες επιθέσεις για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν είναι δυνατόν αιρετοί, που κατά τα άλλα κόπτονται για τον εκσυγχρονισμό και τη συνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης, να χρησιμοποιούν τη Δημόσια Διοίκηση κατά το δοκούν. Σε κάθε περίπτωση , πριν εξαπολυθούν «επιθέσεις» που αφορούν σε υποθετικές ή πραγματικές παραλήψεις της Διοίκησης , ειδικά για ζητήματα που κατά τα φαινόμενα υπάρχει μερική ή και πλήρης άγνοια , θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών. Σε διαφορετική περίπτωση η αντιπαράθεση αφορά σε «πυροτεχνήματα» που ουδεμία σχέση έχουν με τον πραγματικό έλεγχο της Διοίκησης ως ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας

Πριν μερικές ημέρες είδαμε πρωτοσέλιδο στον τοπικό τύπο ότι ξεπέρασε το 100% η απορρόφηση για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τα εύσημα τα λαμβάνει φυσικά η πολιτική μας ηγεσία για όλα αυτά τα έργα. Καμία αντίρρηση. Αυτοί όμως που πανηγυρίζουν και κόβουν κορδέλες, θα πρέπει να σταματήσουν να συμπεριφέρονται στους υπαλλήλους τους «όπως τους βολεύει» αναλόγως με το αν σήμερα κυβερνούν ή όχι.

Με την  απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Απριλίου 2009 οι μηχανικοί του δημοσίου, δηλώνουν την  αλληλεγγύη τους και διαμαρτύρονται για τις άδικες πειθαρχικές και ποινικές διώξεις που υφίστανται πανελλαδικά.

Στόχος μας είναι μια Δημόσια Διοίκηση ποιοτική, παραγωγική, ταγμένη στην εξυπηρέτηση του Πολίτη, με δημόσιους υπαλλήλους υπεύθυνους   λειτουργούς με προσωπικότητα και άποψη και όχι μόνο εξιλαστήρια θύματα μιας πολιτικής που οδηγεί εδώ και χρόνια σε υποβάθμιση τις υπηρεσίες και κρατάει δέσμια τη Δημόσια Διοίκηση στις πελατειακές σχέσεις της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

η ανακοίνωση από εδω

Κυριακή 12 Απριλίου 2009