Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Η Ομιλία του Αλέκου Φλαμπουραρη στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ

enae_logo3

ΟΜΙΛΙΑ

AΛΕΚΟΥ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ

ΜΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Σχέδιο Νόμου Καλλικράτης»

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, θέλω κι εγώ να εκφράσω την οδύνη μου για τον άδικο χαμό των τριών νέων ανθρώπων, θύματα της τυφλής βίας την οποία το κόμμα μας έχει από την πρώτη στιγμή καταδικάσει.

Πιστεύω όμως ότι το Συνέδριό σας δε μπορεί να μη λάβει υπ' όψιν του την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, τις χιλιάδες του κόσμου ο οποίος ειρηνικά διαμαρτύρεται για τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται εναντίον του, μέτρα που ουσιαστικά λειτουργούν ληστρικά εναντίον των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, εναντίον της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Κι όταν λέω να το λάβετε στο Συνέδριο υπ' όψιν, εννοώ ότι ένα κρίσιμο θέμα το οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση, είναι όχι γενικώς το πολιτικό σύστημα, αλλά το πώς λειτούργησε το πολιτικό σύστημα το οποίο λειτούργησε προσωποκεντρικά, λειτούργησε πρωθυπουργοκεντρικά, λειτούργησε με αδιαφάνεια, λειτούργησε με τους «ημέτερους» κτλ.

Και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Αυτό προήλθε, είναι λογικό, από τις πολιτικές τις οποίες εφάρμοσαν τα κόμματα εξουσίας. Από τους θεσμούς τους αντιδημοκρατικούς τους οποίους είχαν εισάγει στη Διοίκηση αυτά τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Άρα –και ολοκληρώνω αυτό το κομμάτι- το Συνέδριό σας πρέπει ν’ απαντήσει σε ερωτήματα τα οποία θ’ αλλάζουν αυτό το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργήσαμε μέχρι σήμερα.

Και κατά την εκτίμησή μου το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν είναι προωθητικό προς αυτή την κατεύθυνση. Δε θ’ αναφερθώ σε όλα τα θέματα, σε τρία κρίσιμα θέματα πρέπει ν’ αναφερθούμε και να τοποθετηθούμε. Είναι δυνατόν κυρίες και κύριοι να πάμε σε ένα σύστημα που μας προτείνει το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ το οποίο αντί να ενισχύει τη συμμετοχή του κόσμου στη λήψη των αποφάσεων, να τον απομακρύνει;

Είναι δυνατό να πάμε σ’ ένα σύστημα το οποίο να μη λαμβάνει υπ' όψιν του καθόλου τη γνώμη των δημοτών, των πολιτών, τουλάχιστον εκεί που επιδιώκει και επιβάλλει αναγκαστικά τις συναινέσεις;

Είναι δυνατό να πάμε σ’ ένα σύστημα στο οποίο προτείνεται –κι εδώ θέλω να κάνω μια παρένθεση, δυστυχώς κανένα από τα κόμματα αλλά και από τους εκπροσώπους, δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα: Είναι δυνατό να περάσει έτσι ένα σύστημα των 2/3 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την απλή αναλογική για να μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα της εκπροσώπησης, όχι μόνο των μικροκομμάτων, των κινήσεων πολιτών, των κινημάτων πολιτών τα οποία αναπτύσσονται καθημερινά, γνωρίζετε όλοι, και στους Δήμους, και στην Περιφέρεια.

Τους απαγορεύουμε τη συμμετοχή; Δεν είναι στοιχεία τα οποία κατά την εκτίμησή σας, τουλάχιστον για τη δική μας ναι, είναι αυτά τα οποία διαμορφώνουν αυτό που λέμε «πολιτικό πλαίσιο» το οποίο παράγει, αναπαράγει τον παραγοντισμό, παράγει και αναπαράγει την αδιαφάνεια, παράγει και αναπαράγει πραγματικά τα σκάνδαλα;

Άρα, αν θέλουμε να μιλάμε για μια Αυτοδιοίκηση η οποία είναι μεταρρύθμιση του κράτους, πρέπει να επιβάλλουμε σαν ΕΝΑΕ, σαν Κίνημα, την καθιέρωση εκλογικού συστήματος το οποίο δε θ’ απαγορεύει, αντίθετα θα επιβάλλει τη συμμετοχή και θα επιτρέπει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Και όχι να το απομακρύνει.

Ένα δεύτερο, κρίσιμο στοιχείο, το οποίο κατά την εκτίμησή μας είναι βασικό και αυτό περάστηκε περίπου στο ντούκου –ακούστηκε από κάποιους. Είναι γνωστό με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών, ότι μόλις λήγει μία σύμβαση θα απολύεται. Άρα μέσα σε 6 μήνες από σήμερα θα έχουμε απολύσεις από τα δικά σας λόγια, τουλάχιστον 35.000 συμβασιούχων.

Ξέρετε όλοι τι κάνουν οι συμβασιούχοι. Οι συμβασιούχοι δουλεύουν σε κοινωνικές Υπηρεσίες. Δηλαδή στα σκουπίδια, δηλαδή στους παιδικούς σταθμούς, δηλαδή στα άτομα τα οποία χρήζουν βοήθειας. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι απολύονται, το πρόβλημα δημιουργείται στο ότι δε θα υπάρχουν πια αυτές οι Υπηρεσίες.

Το δεύτερο θέμα κυρίες και κύριοι, το θέμα των υπαλλήλων. Όλοι λέτε «θα βάλουμε τα στήθια μας». Ας αλλάξουμε το νόμο χωρίς να βάλουμε τα στήθια μας. Ν’ αλλάξουμε το νόμο και να πούμε το εξής: Να φτιαχτούν οι Οργανισμοί στη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, να φτιαχτούν πρώτοι οι Οργανισμοί, να υπάρξουν οι θέσεις με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και μετά να γίνουν οι μετατάξεις. Όχι να γίνονται οι μετατάξεις πριν από τους Οργανισμούς και έτσι να δούμε κάποιους μόνιμους υπαλλήλους που όταν δεν υπάρχει η αντίστοιχη θέση να επικρέμεται στο κεφάλι του η απόλυσή του.

Διότι το Σύνταγμα σας θυμίζω ότι λέει ότι ο μόνιμος υπάλληλος υπάρχει και δεν απολύεται, όταν υπάρχει η αντίστοιχη θέση. Αν λοιπόν δεν προβλεφθούν οι αντίστοιχες θέσεις στους Οργανισμούς, θα υπάρξει πρόβλημα.

Άρα, όσοι αγωνιούν για τους εργαζομένους στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομίζω ότι πρέπει να επιβάλλουν την αλλαγή αυτού του άρθρου μέσα στο νόμο.

Τρίτο και τελευταίο: Μιλάμε για τους πόρους. Καταλαβαίνετε ότι η αρμοδιότητες, και αυτές οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στο Β’ και στον Α’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης, χρειάζονται πόρους για να γίνουν. Και δε γίνεται όταν ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έχει ενταχθεί μέσα στο Σύμφωνο Σταθερότητας –δε λέω και Ανάπτυξης γιατί μέχρι τώρα δεν την έχουμε ακούσει.

Όταν λοιπόν εντάσσεται μέσα στο σχέδιο αυτό, είναι λογικό και φυσιολογικό και αν ανατρέξει κανείς στις μελέτες που έγιναν για το τρίτο μέρος του κειμένου που λέγεται «Μελέτες για τις επιπτώσεις από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’, αναφέρεται στη σελίδα 72 ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σα στόχο έχει τη μείωση των χρηματοροών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.

Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο πρέπει όλους να μας κάνει να σκεφτούμε ότι η μείωση των χρηματοροών είναι λογικό και φυσιολογικό να σημαίνει και κόψιμο δημοσίων δαπανών και μείωση του εργατικού και του προσωπικού της περιφέρειας. Έτσι είναι.

Άρα, μαζί με τις απόψεις που ακούστηκαν και με αυτά τα τρία, για μας το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν οδηγεί σε μια αποκέντρωση, δεν οδηγεί σε μια δημοκρατική πλουραλιστική αποδοτική και ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Οδηγεί σε άλλες κατευθύνσεις που κατά την εκτίμησή μας θα πρέπει ν’ αποτραπούν και δε θα είμαστε υπέρ αυτού του σχεδίου νόμου.

Απευθύνομαι σε όλους: Έχετε δώσει λίγο ή πολύ οι περισσότεροι τη ζωή σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σας καλώ να σκεφτείτε αν αυτό το σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας, για μια Αυτοδιοίκηση αποδοτική και πλουραλιστική, αν αυτό το σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται σ’ αυτό που θέλετε.

Είμαι σίγουρος για την απάντησή σας. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή