Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Αλέξης Τσίπρας Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει πλέον «Κάτω Βουλή»

syntagma_2_horiz

011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

………..

Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας πω και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στη Νέα Δημοκρατία ότι το εθνικό σας χρέος είναι ένα. Να λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό και να πάψετε να κρύβεστε. Να λογοδοτήσετε εσείς που φέρατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Εσείς κυβερνήσατε 37 χρόνια. Εσείς που κάνατε το κράτος φέουδό σας. Εσείς που χαραμίσατε την δημόσια περιουσία στη διαπλοκή. Εσείς που χαραμίσατε την ανάπτυξη στη διαπλοκή. Εσείς που κατ’ εξακολούθηση κάθε φορά που είχαμε εκλογές με ψεύτικες υποσχέσεις κοροϊδεύατε τον ελληνικό λαό.

Τώρα όμως έρχεται η ώρα της κρίσης. Κατανοώ βεβαίως ότι θέλετε να αποφύγετε τις εκλογές όπως ο διάολος το λιβάνι και ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία, το ίδιο θέλει και η τρόικα, το ίδιο θέλει και η τρομαγμένη εγχώρια διαπλοκή.

Αυτό που σας τρομάζει όλους, είναι η πιθανότητα του αν πάμε στις κάλπες με το λαό χειραφετημένο στους δρόμους, να αλλάξουν, να ανατραπούν οι συσχετισμοί της μεταπολίτευσης. Να ανατραπεί ο δικομματισμός ως σύστημα εναλλαγής των δυο κομμάτων στην εξουσία. Γι’ αυτό άλλωστε κάνετε όσα κάνετε. Και πως προσπαθείτε να το αποφύγετε αυτό; Με τερτίπια, με παρασκηνιακές συνεννοήσεις και προσπαθώντας να υπονομεύσετε το μεγάλο σας φόβο. Τις πλατείες!

Να τις παρακάμψετε με το μαστίγιο και με το καρότο. Μαστίγιο ήταν οι ευρείας  έκτασης προβοκάτσιες που είδαμε και καταγγείλαμε την προηγούμενη Τετάρτη. Βεβαίως, υπάρχουν και στενόμυαλοι, δήθεν αντεξουσιαστές που έχουν υποστεί μεγάλη ήττα το τελευταίο διάστημα που βλέπουν ότι το σύστημα μπορεί να τρίζει χωρίς βία αλλά αυτοί που ανάψανε το φυτίλι δεν ήταν οι στενόμυαλοι. Ήταν δυνάμεις του παρακράτους και τις καταγγείλαμε.

Μαστίγιο επίσης, ήταν και οι απαξιωτικές δηλώσεις του ενός αντιπροέδρου για τις πλατείες. Διότι ο άλλος αντιπρόεδρος έχει φέρει το καρότο. Ο ένας το μαστίγιο ο άλλος το καρότο. Και με αγαπησιάρικες δηλώσεις μας λέει ότι θα επιδιώξει διάλογο με τις πλατείες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να καταλάβετε ότι ο κόσμος που είναι στο δρόμο διεκδικεί δυο πράγματα. Λέει όχι σε αυτά τα σκληρά μέτρα και λέει δημοκρατία τώρα. Με τερτίπια και με καρότα και μαστίγια δεν μπορείτε να το παρακάμψετε. Το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι η ελληνική δημοκρατία τις τελευταίες 25 μέρες έχει αποκτήσει και κάτω Βουλή, δεν είναι μονάχα η πάνω Βουλή. Εδώ θα τη βγάλετε, θα πάρετε χρόνο. Οι κοινοβουλευτικές σας ομάδες θα σας δώσουν εμπιστοσύνη. Άλλωστε οι κοινοβουλευτικές σας ομάδες είναι μέρος της κρίσης και όχι μέρος της λύσης.

Η κάτω Βουλή όμως, η κοινωνία που αγωνιά δεν σας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Μπορεί να πάρετε την ψήφο εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής σας ομάδας του όλου ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα πάρετε όμως την ψήφο εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Δεν θα πάρετε ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής της κοινωνίας, σε μια κυβέρνηση με σύμβαση έργου να περάσει το μεσοπρόθεσμο που θα αποδειχθεί ταφόπλακα για την ελληνική κοινωνία. Και αυτό αρχίζουν και το κατανοούν κύριε Πρωθυπουργέ, όλο και περισσότεροι».

………………..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή