Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Λουτρό αίματος στην Λιβύη

gadhafi_450x

Οι εξεγερσιακές φλόγες εξακολουθούν αμείωτα να πυρπολούν τη Βόρεια Αφρική και τη Μ. Ανατολή έως τις χώρες του Κόλπου.

Όλα, σχεδόν, τα καθεστώτα μοιάζουν να τρίζουν ή να καταρρέουν κάτω από την πρωτοφανή γι’ αυτήν την περιοχή αφύπνιση και κινητοποίηση των λαών, οι οποίες λαμβάνουν γιγάντιες διαστάσεις!

Έχουμε ενώπιον μας ένα πρωτόγνωρο ιστορικά γεγονός όπου η ιστορία διαμορφώνεται και γράφεται από τα «κάτω», χωρίς να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που να κατευθύνουν αυτές τις γιγάντιες εφορμήσεις των λαών ούτε συνεκτικά αιτήματα και προγράμματα που να τις εκφράζουν.

Ο αραβομουσουλμανικός κόσμος έρχεται ξανά στο ιστορικό προσκήνιο και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, χωρίς, όμως, να είναι γνωστή η έκβαση των εξελίξεων, αν και έχουν στην καρδιά τους την υπόθεση της δημοκρατίας, της οποίας πρέπει να προσδιοριστεί το πρόσημο και η κατεύθυνση.

Όλα τα βλέμματα τούτες τις ώρες είναι στραμμένα στη Λιβύη, όπου το καθεστώς Καντάφι προσπαθεί, μάλλον, ματαίως, να επιπλεύσει, πνίγοντας στο αίμα τους εξεγερμένους.

Ο Καντάφι, ως γνωστόν, ξεκίνησε με την «αντιιμπεριαλιστική» επανάσταση της Τζαμαχιρία το 1969, η οποία αποτίναξε το φεουδαρχικό ζυγό της αμερικανοπροσκυνημένης μοναρχίας του Ιντρίς, υποσχόμενος μια νέα λαϊκή δημοκρατία για τη Λιβύη.

Πράγματι για ένα πολύ μεγάλο διάστημα ο Καντάφι ήταν στο «μάτι του κυκλώνα» του αμερικάνικου, πρώτα απ’ όλα, ιμπεριαλισμού, ένα από τα πιο μισητά και εχθρικά για την καπιταλιστική Δύση πρόσωπα, εναντίον των οποίων είχαν γίνει πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη δολοφονία τους!

Το πρώτο ιδιαίτερα διάστημα της εξουσίας του ο Μ. Καντάφι και η ομάδα των αξιωματικών του στρατού που τον περιέβαλλαν, πραγματοποίησαν πλήθος προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που ταρακούνησαν το μεσαιωνικό οπισθοδρομικό βάλτο που ήταν κολλημένη η Λιβύη.

Η «επαναστατική» ομάδα, όμως, του Καντάφι με την πάροδο του χρόνου απώλεσε ,για μια σειρά λόγους,  κάθε μεταρρυθμιστική πνοή, κόλλησε μέσα στο Λιβυκό βάλτο και μετεξελίχθηκε σε ένα «συμβιβασμένο», «παραιτημένο», συντηρητικό, αντιδημοκρατικό καθεστώς, το οποίο προσαρμόστηκε στην ιμπεριαλιστική τάξη.

Την ίδια ώρα, η πάλαι ποτέ επαναστατική φράξια, έθρεψε γύρω από την Κανταφική «προσωπολατρία» και «δεσποτεία» μια άγρια διεφθαρμένη γραφειοκρατία που καταπίεζε αφόρητα το Λιβυκό λαό και έπνιγε κάθε δυνατότητα της Λιβύης.

Φτάσαμε, έτσι, στο σημείο αυτή την περίοδο, το καθεστώς Καντάφι να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή για τα Λιβυκά δεδομένα λαϊκή εξέγερση, την οποία επιχειρεί να καταβάλλει με ένα άγριο και αδίστακτο λουτρό αίματος.

libs

Ο "ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Η χθεσινή Δευτέρα, είχε απολογισμό τουλάχιστον 160 νεκρούς, από την καταστολή που επιστράτευσε το καθεστώς Καντάφι. Βέβαια, η λέξη καταστολή είναι πολύ ήπια για να περιγράψει το τι συνέβη χτες στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η πρωτεύουσα Τρίπολη, φαίνεται πως αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του καθεστώτος, μετά την απώλεια ελέγχου της Βεγγάζης, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας. Εν τω μεταξύ, πάνω από 50 Λίβυοι κληρικοί εξέδωσαν αντικαθεστωτική φάτουα, όπου τονίζεται πως «Η εναντίωση στο καθεστώς Καντάφι, με κάθε μέσο, αποτελεί ιερό καθήκον για κάθε άτομο».

Μάλιστα, οι δύο μεγαλύτερες φυλές, οι Ζουαουία και οι Ουραφάλα, ανακοίνωσαν πως απέσυραν τη στήριξη τους στο καθεστώς...

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο εξεγερμένος λαός, πυρπόλησε το Μέγαρο του Λαού, τον τόπο συνεδριάσεων του Κογκρέσου των Λαϊκών Επαναστατικών Επιτροπών, κάτι σαν το κοινοβούλιο.

Το καθεστώς «απάντησε» επιστρατεύοντας μαχητικά αεροπλάνα και πολεμικά ελικόπτερα, τα οποία βομβάρδιζαν ανά 20λεπτο, ότι κινείτο στην πρωτεύουσα Τρίπολη, από διαδηλωτές μέχρι ΙΧ αυτοκίνητα! Την ίδια στιγμή, πολεμικά πλοία, άρχισαν και αυτά να κανονιοβολούν «στόχους» μέσα στην πόλη!

Ο Μουαμάρ Καντάφι, εμφανίστηκε το βράδυ στην κρατική τηλεόραση, προκειμένου να διαψεύσει τις φήμες που τον ήθελαν να έχει διαφύγει αεροπορικώς στη Βενεζουέλα.

Μάλιστα, 2 μαχητικά αεροπλάνα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Μάλτας. Οι δύο πιλότοι ανακοίνωσαν ότι αυτομολούν και ζητούν πολιτικό άσυλο. Την απόφαση τους αυτή την πήραν προκειμένου να μην συμμετάσχουν στη σφαγή των αμάχων...

Παράλληλα, το καθεστώς μετέφερε στην Τρίπολη τους μισθοφόρους από το Τσαντ αλλά και άλλες χώρες, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες, έσφαζαν αδιακρίτως σε Βεγγάζη και Τομπρούκ....

Σήμερα, Τρίτη κάτω από το βάρος των εξελίξεων, θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.

ΠΗΓΗ ΙΣΚΡΑ

RTR2IVNS Συνεχή ενημέρωση από τα γεγονότα

http://blogs.aljazeera.net/africa/2011/02/22/live-blog-libya-feb-22

gad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή