Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πάρου - Αντιπάρου για τη νέα σχολική χρονιά

11-9-2012 10-57-07 μμ

doe_olme_daskaloi_apergia

clip_image002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η γνωστή λαϊκή ρήση «κάθε πέρσι και καλύτερα», αν, στον καιρό του Μνημονίου, ισχύει σε όλους τους τομείς, στη δημόσια εκπαίδευση βρίσκει την τέλεια εφαρμογή. Μπορεί εφέτος να μην έχουμε το φιάσκο με τα βιβλία, αλλά στα υπόλοιπα ο κατήφορος συνεχίζεται. Ο Αγιασμός βρίσκει τα σχολεία, για άλλη μια φορά, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Οι μόλις 225 διορισμοί (σε π/θμια και δ/θμια), τη στιγμή που εφέτος συνταξιοδοτήθηκαν 5000 εκπ/κοι, αφήνουν τα σχολεία χωρίς διδάσκοντες. Τα «κενά», στα «βασικά» μαθήματα, λένε, θα καλυφθούν με αναπληρωτές αποσιωπώντας τις συνέπειες που θα έχει στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με εξαθλιωμένα σχολεία, με εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες των μαθητών (εξαιτίας των άγριων περικοπών μισθών και συντάξεων, την ανεργία και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων), οδηγούν την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση στην παρακμή, στην εξαθλίωση και τελικά στη διάλυση.

Τα Ταμεία των σχολείων είναι άδεια. Οι Σχολικές Επιτροπές έχουν εισπράξει μόνο μία δόση και αυτή μειωμένη κατά 33%, η οποία, σημειωτέον, προστέθηκε στην μείωση του προηγούμενου έτους. Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης η λειτουργία των σχολείων θα είναι προβληματική. Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, και με δεδομένη την υποχρηματοδότηση που η ίδια αποφάσισε, ούτε καν για την απαλλαγή των σχολείων από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν φρόντισε.

Το χειρότερο είναι ότι αυτή την εξαθλίωση, θα επιχειρήσουν, όπως κάνουν πάντοτε, να την φορτώσουν στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς. Είναι δύσκολο όμως, παρά την άγρια προπαγάνδα και την στήριξη που έχουν από καθεστωτικά ΜΜΕ, να κρύψουν την αδυσώπητη πραγματικότητα. Η κοινωνία, έχει καταλάβει ότι αυτή η πραγματικότητα είναι κατασκευασμένη από «υπεύθυνους» με ονοματεπώνυμο, τους κυβερνώντες, που έχουν βαλθεί να μετατρέψουν τους κατοίκους της μνημονιακής Ελλάδας σε σύγχρονους σκλάβους μιας απέραντης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, που ξεπουλάνε όλα τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο πλούτο σε κερδοσκόπους.

Στην εκπαίδευση, με τη συνεχή υποχρηματοδότηση, ως μοναδικό στόχο έχουν την διάλυση και τελικά την εγκατάλειψη της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για να μπορέσει να ανθίσει η κερδοφόρα ιδιωτική αγορά προϊόντων. Η μνημοννιακή κυβέρνηση, με τα μέτρα που λαμβάνει, ναρκοθετεί το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, ορθώνει αξεπέραστους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των νέων και τελικά καταδικάζει τη νέα γενιά στην αμάθεια, στην ανεργία, στη μετανάστευση.

Η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία στο σύνολό της δεν μπορεί να αφήσει την παιδεία στο έλεος του μνημονίου. Θα πρέπει να αντισταθούν και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην μόρφωση. Θα πρέπει να συγκροτήσουν δομές αλληλεγγύης, αντίστασης και αυτοοργάνωσης στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, για να κρατήσουν υψηλά την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα, οι αγώνες για την υπεράσπιση του μορφωτικού αγαθού, θα πρέπει να συνδεθούν με τους αγώνες για την υγεία, την ασφάλιση και την εργασία, που δέχονται ολομέτωπη επίθεση από τις συστημικές δυνάμεις, γιατί όλα αυτά αφορούν τη ζωή τους, την ίδια την επιβίωση.

Πάρος, 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή