Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

01

Νάξος

Karp1 

Κερκίνη

03

λίμνη Κουρνά Χανιά

06

Εύβοια

04

λίμνη Αγιάς Κρήτη

nhgfds (Medium)

Αντίπαρος

sta_gona

    Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας - Περιβάλλοντος του ΣΥΝ
    2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
    Πέρσι για την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων το Τμήμα Οικολογίας - Περιβάλλοντος του Συνασπισμού ανέφερε:
    «Οι ελληνικές κυβερνήσεις δέσμιες ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης και των αδυναμιών λειτουργίας του Κράτους στην προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να προστατεύσουν τους Υγροτόπους της χώρας μας. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες στον τομέα αυτό όπως η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την επέκταση του κτηματολογίου και του δασολογίου. Η εφαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με το ότι οι υγρότοποι συνήθως είναι σε περιοχές φιλέτα για τη δόμηση, νόμιμη και αυθαίρετη.
    Στο άμεσο μέλλον το στοίχημα για βιώσιμη ανάπτυξη θα παιχτεί κυρίως σε τρεις τομείς: στην πολιτική γης, στην αυτάρκεια των υδατικών πόρων και στην ενέργεια. Το πόσο θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τους υγροτόπους θα είναι ενδεικτικό αν μπορέσουμε να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη.»
    Φέτος, ένα χρόνο μετά, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και το δασολόγιο καρκινοβατούν, το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό (Σουφλιά), παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για κατάργησή του, αποτελεί το πλαίσιο για fast track τσιμεντοποίηση υγροτόπων και η Ελλάδα όχι μόνο χάνει είκοσι εκατομμύρια ευρώ, αλλά και σύρεται κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταστροφή της λίμνης Κορώνειας.
    Οι περισσότεροι υγρότοποι είναι αφημένοι στην τύχη τους, αλλά και αυτοί που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, natura, ramsar, δέχονται πιέσεις. Η κυβέρνηση αδυνατεί να εγγυηθεί την εξειδίκευση, υλοποίηση και παρακολούθηση των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας για τους υγροτόπους. Συγκεκριμένα οι Φορείς Διαχείρισης είναι υπό κατάρρευση. «…απλήρωτο προσωπικό για διάστημα έως και 14 μήνες, αδρανοποίηση κάθε διαχειριστικής δράσης, αναστολή της επόπτευσης φύλαξης λόγω ακινητοποίησης των οχημάτων φύλαξης λόγω έλλειψης καυσίμων, διακοπή τηλεφωνικών γραμμών, έξωση σε φορέα από το κτήριο που ενοικίαζε, αδυναμία να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και γενική απαξίωση των Φ.Δ….» (Επιστολή Πανελλαδικού Συλλόγου ΅Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών- Ελληνική Φύση, 27-1-2011).
    Η συνέχιση αυτής της καταστροφικής για το περιβάλλον πολιτικής δεν δημιουργεί καμιά προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη, διαψεύδοντας με κατηγορηματικό τρόπο τις σχετικές διακηρύξεις της κυβέρνησης.
    1/1/2011 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

sta_gona

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ εδω

Ανακοίνωση της Οικολογικής Ομάδας Πάτρας εδω

 

WWF Παγκόσμια ημέρα 'μνήμης' για τους ελληνικούς υγρότοπους εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή