Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Openbackdoor.gr

back-door-sign

Ο Σ. Ψυχάρης και η πίσω πόρτα

Καρτερός Θανάσης

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=661835

 

    ΓΡΑΦΕΙ ο Σταύρος Ψυχάρης, ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, απαντώντας στην επίθεση Παπανδρέου εναντίον των ΜΜΕ και ιδίως εναντίον του συγκροτήματος Λαμπράκη: Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτηρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!

    Τι ζήτησε ο Παπανδρέου της πίσω πόρτας από τον Ψυχάρη της πίσω πόρτας δεν είναι ανάγκη να μας το πει κανείς. Αδίκως ξοδεύει το ταλέντο του στο παραμύθι ο Μπεγλίτης

    ΠΩΣ σας φαίνεται αλήθεια; Ωραίο και διδακτικό, ε; Ο πρωθυπουργός της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας από διαπλοκές και μπερδέματα του παρασκηνίου να ζητάει από τον πιο ισχυρό άνδρα της ενημέρωσης στην Ελλάδα να τον επισκεφτεί, αλλά από την πίσω πόρτα. Και γιατί παρακαλώ από την πίσω πόρτα; Τι είναι, δηλαδή, ο Ψυχάρης, κανένα στέλεχος του υποκόσμου, κανένας νονός με ποινικό μητρώο, κανένας ύποπτος σκανδάλων και φυγής όπως ο Εφραίμ;

    ΤΙΠΟΤΕ από αυτά. Αλλά, εντούτοις, ο πρωθυπουργός τον καλεί να τον επισκεφτεί από την πίσω πόρτα. Εν κρυπτώ και παραβύστω. Αλλά γιατί να μας φαίνεται παράξενο ή ασυνήθιστο; Τα συνήθιζε αυτά ο Παπανδρέου. Εκείνη η έρμη η πίσω πόρτα του είδε πράγματα και θάματα. Και ίσως θα έπρεπε αύριο μεθαύριο να εκτεθεί στη φωτεινή προθήκη της υποκρισίας, στο μουσείο που θα απεικονίζει όλες τις φάσεις του παπανδρεϊκού ολέθρου - και του δικού μας παρεμπιπτόντως. Μαζί με τις φωτογραφίες των δελφίνων, του Πάγκαλου, του Καστανίδη, όλων εκείνων τέλος πάντων που έκαναν τόσο καιρό τον σιωπηλό θυρωρό της πίσω πόρτας.

    ΑΠΟ την πίσω πόρτα μας πέρασε την παρέα του στα υπουργεία ο Παπανδρέου - θυμάστε, αλήθεια, την Μπιρμπίλη; Από την πίσω πόρτα μας πέρασε τον Στρος Καν και το ΔΝΤ - μήνες πριν οι ιθαγενείς το πληροφορηθούν συζητούσε τη σωτηρία της χώρας με τους επαγγελματίες της καταστροφής. Από την πίσω πόρτα μας πέρασε τον Τιτανικό, την τρόικα, τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, τα καζίκια που υφίστανται εκατομμύρια Έλληνες χωρίς να έχουν καταλάβει ακόμα πολλοί από πού τους ήρθε. Από την πίσω πόρτα πήγε να περάσει και ένα εκβιαστικό δημοψήφισμα και να κάνει τη χώρα άνω κάτω και ευτυχώς που δεν το βρήκαν του γούστου τους ο Σαρκοζί και η Μέρκελ και του έκλεισαν στα μούτρα και την μπρος και την πίσω πόρτα. Για να δούμε το θαύμα να προτείνει τον Πετσάλνικο ως πρωθυπουργό της μπροστινής πόρτας -ως μπροστινό εν ολίγοις- για να κρατήσει ο ίδιος τα κλειδιά της πίσω πόρτας.

    ΚΑΙ ΠΩΣ έτσι μας έκλεισε το σπίτι ο άνθρωπος που με τόση ζέση στήριξαν ο Ψυχάρης και τα μεγάλα ΜΜΕ, με τόσο πάθος υπερασπίστηκαν εκείνοι που σήμερα τον καταγγέλλουν ως πρωθυπουργό της καταστροφής, με τόση αγάπη και τόσα βραβεία στάθηκαν πάνω από την κούνια της πολιτικής του εκείνοι που αργότερα τον πέταξαν στα σκουπίδια με τον πιο βάναυσο τρόπο. Για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο ένας από τους βαρόνους της ενημέρωσης να ομολογεί δημοσίως ότι όχι μόνο τον κάλεσε ο Παπανδρέου να τον επισκεφτεί από την πίσω πόρτα, αλλά αυτός το δέχτηκε - έτσι παίζεται προφανώς αυτό το παιχνίδι.

    ΚΑΙ ΤΙ ζήτησε ο Παπανδρέου της πίσω πόρτας από τον Ψυχάρη της πίσω πόρτας δεν είναι ανάγκη να μας το πει κανείς. Αδίκως ξοδεύει το ταλέντο του στο παραμύθι ο Μπεγλίτης για να μας πείσει ότι ζήτησε να υπάρξει αντικειμενική και ψύχραιμη καταγραφή της κατάστασης της χώρας ώστε να συμβάλει και ο Τύπος αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αν ήταν να ζητήσει κάτι τέτοιο, ούτε τον εκδότη χρειαζόταν να τραβολογάει στο Μαξίμου, ούτε και να τον βάλει από την πίσω πόρτα στα πρωθυπουργικά διαμερίσματα. Αρκούσε μια τοποθέτηση, διαφανής και δημόσια.

    ΕΧΕΙ όμως καμιά σημασία όλο αυτό το σκηνικό της πίσω πόρτας μέρες που περνάμε; Κατ’ αρχάς έχει μια σημασία για τα οψίμως θυμωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν ότι από την πίσω πόρτα προσπαθεί να περάσει ο Παπανδρέου την περίεργη διαρχία που επιδιώκει. Έχει όμως πολύ μεγαλύτερη σημασία για όλους εκείνους που πληρώνουν τα σπασμένα μιας πολιτικής η οποία εμφανίστηκε ως πολιτική διαφάνειας και ήθους, ενώ δεν είναι παρά πολιτική της πίσω πόρτας. Για να αποδειχτεί ότι η μεν μπρος πόρτα είναι για τις παπάρες περί εθνικής εγρήγορσης και σωτηρίας της χώρας, αλλά από την πίσω γίνονται όλες οι δουλειές...

    επίσης

    Το πόμολο της πίσω πόρτας

    Κώστας Βαξεβάνης http://www.koutipandoras.gr/?p=13909

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    μη πτύετε επί του δαπέδου
    μη βλασφημάτε τον θείο
    σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή