Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Αντισυνταγματική η διακοπή Ρεύματος

 

xaratsi_deh

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Μια πολύ σημαντική νίκη πέτυχε το κίνημα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ! Το βράδυ της Παρασκευής, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σπουδαία κατάκτηση εκ μέρους του κινήματος που μαζικοποιήθηκε πολύ γρήγορα και έκανε συντονισμένο πολιτικό αγώνα άρνησης πληρωμής του τέλους ακινήτων. Έτσι, χάρις στις πρωτοβουλίες πολιτικών και κοινωνικών φορέων και με τεράστια συμμετοχή πολιτών, μέχρι σήμερα (και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ), πάνω από 1 στα 4 νοικοκυριά δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση και ακόμα περισσότερα δεν θα πληρώσουν τη δεύτερη. Σαν αποτέλεσμα, η προθεσμία καταβολής του τέλους μέχρι την διακοπή ηλεκτροδότησης είχε μετατεθεί από τις αρχικά 40 ημέρες (κατά σειρά) στις 80, στις 120 και εν τέλει στις 180 ημέρες!

Η άκρως εκβιαστική απειλή εκ μέρους της κυβέρνησης περί διακοπής του ρεύματος απειλούσε να αφήσει χωρίς ηλεκτροδότηση δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία βυθίζονται καθημερινά, ολοένα και περισσότερο, στην εξαθλίωση και την ανεργία. Ειδικά μάλιστα εν μέσω ενός βαρύτατου χειμώνα (όπως ο φετινός) και με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα ύψη, πιθανή διακοπή ρεύματος θα ήταν τουλάχιστον εγκληματική! Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του ΣτΕ "ξεμπροστιάζει", όχι μόνο τον ρόλο "τρομοκράτη" του λαού που έχει αναλάβει η κυβέρνηση εδώ και καιρό, αλλά και την ευκολία με την οποία αψηφά διαρκώς το Σύνταγμα της Ελλάδας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, αργά ο βράδυ της Παρασκευής, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.

Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος, δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά, αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ.

Όλοι στρέφονταν κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

 

πηγή ΙΣΚΡΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος για το χαράτσι της ΔΕΗ

Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος για το χαράτσι της ΔΕΗ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση της τρόικας και προσωπικά για τον «συνταγματολόγο» αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών. Παρά την προσπάθεια κυβερνητικών κύκλων να ερμηνεύσουν την απόφαση κατά το δοκούν, η αλήθεια είναι ότι αμφισβητείται επί της ουσίας και η συνταγματικότητα του ίδιου του τέλους.

Αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη του πρωτοφανούς λαϊκού  κινήματος που αναπτύχτηκε στις γειτονιές όλης της Ελλάδας. Η θετική αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι η αντίσταση, η συλλογική ανυπακοή και η αυτοοργάνωση του κόσμου της εργασίας, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την απομάκρυνση της κυβέρνησης και των πολιτικών της καταστροφής και της κοινωνικής χρεοκοπίας.

1 σχόλιο:

  1. εμεισ να πληρωσουμε ναι η οχι .υπαρχει προστιμο δεν ξερω.τι προτεινεισ μην αλλαξει κατι κ τρεχουμε αν δεν πληρωσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή