Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Το τελευταίο φιρμάνι

27-12-2010 6-46-28 πμ

Νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την τριετία 2012 - 2014, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΔΝΤ η οποία συνόδευσε την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.
Τα μέτρα αναμένεται να συμφωνηθούν επίσημα κατά την τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου, τον ερχόμενο Μάρτιο. Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι μπορεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, αν σημειωθούν αποκλίσεις σε όσες μεταρρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί για το 2011.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητεί:
- Στον δημόσιο τομέα  κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
- Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο ζητεί πάγωμα των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8 και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, ζητεί μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.
- Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους.
- Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά).
Ακόμη, το Ταμείο ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου.
- Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το όριο της φτώχειας είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά.
Τέλος, συνιστά τη μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.

πηγή http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231072283

ολόκληρο το φιρμάνι θα το βρείτε  στο site του γκουβέρνο http://www.imf.org/external/index.htm

sta_gona

εν τω μεταξύ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε την εξής ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οικονομικών
Θέμα: Κατάργηση καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
Σύμφωνα με τον Νόμο 2859/2000 όλα τα είδη που αποστέλλονται στα νησιά προς νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) επιβαρύνονται με  μειωμένο ΦΠΑ (16% αντί για 23%)Στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κατάσταση στην Ελλάδα, στον Πίνακα 12 (σελ. 47),  προτείνεται μεταξύ άλλων να περιοριστούν τα προϊόντα που είναι σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (σε 6,5% και 13% όπου βρίσκονται τα βασικά είδη διατροφής) και να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής που ισχύει σήμερα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.
Ερωτώνται οι   κ.κ Υπουργοί:
Πως αντιμετωπίζουν τις παραπάνω προτάσεις;
Έχει τεθεί από την Τρόικα θέμα κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά έχει αναληφθεί σχετική δέσμευση;
Ποίες αρνητικές επιπτώσεις αναμένεται να έχει ένα τέτοιο μέτρο στην  τοπική οικονομία των νησιωτικών περιοχών;
Ο ερωτών βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή