Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Οι μεγαλοφοροφυγάδες και τα κορόιδα

«Ζουν σε τελείως διαφορετικούς κόσμους από τους απλούς ανθρώπους. Σε κόσμους όπου μπορούν να μην πληρώνουν φόρους και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Αυτοί οι απίστευτα πλούσιοι κερδίζουν αμύθητα πλούτη κάνοντας μπίζνες στη χώρα τους και φυγαδεύοντας τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Ετσι, οι δουλειές πηγαίνουν πάντα μια χαρά γι' αυτούς, αλλά ολοένα και χειρότερα για τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Μόνο στα νησιά Κέιμαν υπολογίζεται πως αυτοί οι πάμπλουτοι φοροφυγάδες διατηρούν καταθέσεις 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το περιοδικό "Φορμπς", περίπου 20 τρισ. δολάρια είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων. Και η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" εκτιμά πως το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου έχει φυγαδευθεί σε υπεράκτιες τράπεζες: "Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου διατηρείται σε φορολογικούς παραδείσους, όπου πραγματοποιείται το 80% των διεθνών τραπεζικών συναλλαγών. Περισσότερα από τα μισά κεφάλαια των διεθνών χρηματιστηρίων "σταθμεύουν" εκεί σε κάποιο σημείο της διαδρομής τους". Σε αυτό το παιχνίδι είναι αναμεμειγμένες οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Ολες τους διατηρούν μεγάλα υποκαταστήματα στους φορολογικούς παραδείσους. Ολες τους εργάζονται σκληρά για να απαλλάξουν τους πάμπλουτους πελάτες τους από τα φορολογικά βάρη.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσα είναι τα λεφτά που χάνουν τα κράτη από αυτήν τη φοροδιαφυγή. Ολοι όμως συμφωνούν ότι είναι παρά πολλά. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια που χάνονται κάθε χρόνο σε αυτό το σκιώδες τραπεζικό σύστημα. Γι' αυτό το σύστημα και τους πάμπλουτους πελάτες του, οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν είναι παρά τα κορόιδα. Γιατί οι απλοί άνθρωποι όχι μονάχα πληρώνουν φόρους αλλά αυτοί οι φόροι καταλήγουν πάλι στις τσέπες των πάμπλουτων φοροφυγάδων, σε τόκους για το δημόσιο χρέος που αυτοί κρατούν στα χέρια τους. Ξέρουν καλά πώς να παίζουν αυτό το παιχνίδι. Κι ας αντηχεί κάθε τόσο η κραυγή "Φορολογήστε τους πλούσιους!". Η ωμή αλήθεια είναι πως αυτοί οι πάμπλουτοι ξέρουν να ξεφεύγουν από τα δίχτυα του φορολογικού συστήματος. Βρίσκονται έτη φωτός πιο μπροστά από τους μικροφοροφυγάδες. Και είναι αφάνταστη η επιρροή και η εξουσία που ασκούν τα αφορολόγητα πλούτη τους. Οι μεγαλοφοροφυγάδες και η διεθνής τραπεζική ελίτ κατέχουν πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, ασκούν επιρροή στις κεντρικές τράπεζες των χωρών, ελέγχουν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και "ενισχύουν" οικονομικά τους πολιτικούς, οι οποίοι ανοίγουν στους φορολογικούς νόμους "παραθυράκια" για να φυγαδεύσουν τα αφορολόγητα πλούτη τους»

Του ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ Από τα «ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή