Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού περιβάλλοντος στις Κυκλάδες

«Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό
Πάρκο Πάρου Αι-Γιάννης Δέτης» - Δημοτική Α.Ε.

ΗΜΕΡΙΔΑ

«Περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση
του κτιριακού περιβάλλοντος στις Κυκλάδες»
Στο πλαίσιο του "ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ", που οργανώνεται για το καλοκαίρι του 2009, πραγματοποιείται η ΗΜΕΡΙΔΑ «Περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού περιβάλλοντος στις Κυκλάδες» στις 20 Ιουνίου με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Ματθαίο Σανταμούρη, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Δήμο Πάρου, το «Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου «Άι-Γιάννης Δέτης» - Δημοτική Α.Ε. και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχος» με τη χορηγία του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και της Blue Star Ferries και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Αρχίλοχου, στην Παροικία, με ώρα έναρξης τις 10 π.μ.
Η Ημερίδα είναι επικεντρωμένη στην προώθηση της κοινοτικής και εθνικής πολιτικής για Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια, καθώς και την χρήση ήπιων μορφών ενέργειας και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με εξειδίκευση στους παραδοσιακούς οικισμούς και την εκτός σχεδίου δόμηση του νησιωτικού χώρου. Σημειώνουμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια στα νησιά παρέχεται από την πλέον ακριβή και ρυπογόνο πηγή (αυτόνομοι πετρελαϊκοί σταθμοί), ενώ η κατανάλωση αυξάνεται γεωμετρικά, κυρίως εξαιτίας της χρήσης κλιματιστικών για ψύξη και για θέρμανση.
Η Πάρος μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, γιατί διαθέτει μεγάλο κτιριακό απόθεμα, και "φιλοξενεί" ένα μεγάλο πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ που τροφοδοτεί εκτός της Πάρου πολλά ακόμα νησιά (Νάξο, Ίο, Φολέγανδρο Σίκινο, Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια).
Η Πάρος καταθέτει επίσης πρόταση για την ένταξή της στο κοινοτικό πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ", και φιλοδοξεί να αποτελέσει με αυτόν τον τρόπο, ένα πρότυπο επιδεικτικό παράδειγμα για το σύνολο του νησιωτικού χώρου.
Μετά την Ημερίδα θα ακολουθήσουν οι παρακάτω δράσεις:
1. Η παραγωγή και διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων, εξειδικευμένων για τα κτίρια του νησιωτικού χώρου.
2. Ενημερωτική καμπάνια, που σταδιακά θα προωθηθεί στα νησιά του Αιγαίου, για τη νέα Εθνική και Κοινοτική πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του νησιωτικού χώρου.
3. Αρχιτεκτονική Έκθεση σε ημιυπαίθριο χώρο, όπου παρουσιάζονται κτίρια του νησιωτικού χώρου στα οποία έχουν εφαρμοστεί οι αρχές σχεδιασμού της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χρήσης ήπιων μορφών ενέργειας.
4. Η παρουσίαση επιδεικτικών προγραμμάτων και εκθεμάτων του ΚΑΠΕ, για την χρήση των ήπιων μορφών ενέργειας στα κτήρια σε συνδυασμό με ειδικά διαδραστικά προγράμματα για παιδιά.

Το Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου

προγράμμα ημερίδας

asedfghs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή