Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ο Νόμος HADOPI Κρίνεται Αντισυνταγματικός

Web-Page-Digital-Rights

Χθες είχαμε μία πολύ ευχάριστη είδηση για τα ψηφιακά δικαιώματα. Μετά από προσφυγή βουλευτών του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος βασικές διατάξεις του νόμου HADOPI κρίθηκαν ότι αντίκεινται στο σύνταγμα της Γαλλίας.

Ο νόμος HADOPI προβλέπει έναν μηχανισμό τριών σταδίων για την επιβολή της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στους Γάλλους διαδικτυακούς χρήστες. Σε πρώτο στάδιο ο πάροχος πρόσβασης στο διαδίκτυο στέλνει ηλεκτρονική αλληλογραφία σε όσους συνδρομητές του παραβιάζουν τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν αυτοί βρεθούν για δεύτερη φορά να προβαίνουν σε παραβάσεις, τους στέλνεται ταχυδρομική επιστολή. Την τρίτη φορά διακόπτεται η σύνδεσή τους. Η διακοπή διαρκεί έναν χρόνο και ισχύει για όλους τους Γαλλικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ο χρήστης μπαίνει σε μία μαύρη λίστα τύπου “Τειρεσίας”, την οποία αυτοί οφείλουν να τηρούν. Το μοντέλο του νόμου “HADOPI” συζητείται προς εφαρμογή ήδη σε πάρα πολλές χώρες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία αλλά και την Ελλάδα, μετά από συντονισμένο και ταχύτατο lobbying των πολυεθνικών της διασκέδασης.

Η αντισυνταγματικότητα του νόμου σύμφωνα με το Συμβούλιο έγκειται στο ότι παραβιάζει το βασικό δικαίωμα της πρόσβασης στην Κοινωνία της Πληροφορίας αλλά και στο ότι δεν προβλέπει προηγούμενη δικαστική απόφαση για τη διακοπή των συνδέσεων των διαδικτυακών χρηστών. Το δικαίωμα πρόσβασης στην Κοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί δικαίωμα αναγνωρισμένο ρητά από το Ελληνικό σύνταγμα (άρθρο 5α). Επίκειται αναγνώρισή του και σε οδηγία του νέου τηλεπικοινωνιακού νομοθετικού πακέτου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ήττα του Σαρκοζύ και των πολυεθνικών της διασκέδασης, καθώς καθιστά ανεφάρμοστο το νόμο HADOPI και μπλοκάρει την επέκτασή του σε όσες χώρες αναγνωρίζουν στοιχειώδη δικαιώματα. Καταδικάζει δε στην ανυπαρξία τις ατελέσφορες προσπάθειες των εδώ ομολόγων τους να φέρουν τέτοιες πρακτικές και στην Ελλάδα (i.e. ΟΠΙ, δισκογραφικές, οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης). Η εφαρμογή της αμοιβής flat – rate φαντάζει πλέον ως η μόνη ενδεδειγμένη και πιο δίκαιη για όλους λύση. Την ίδια ώρα το Σουηδικό Πειρατικό Κόμμα εκλέγει έναν ευρωβουλευτή παίρνοντας 7,1% των ψήφων στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Πηγη inlovewithlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή