Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αλέξης Τσίπρας: «Έκλεισε ένας κύκλος αποτυχίας και άνοιξε ένας κύκλος καταστροφής»

mavri_vivlos_201105

«Έκλεισε ένας κύκλος αποτυχίας και άνοιξε ένας νέος κύκλος καταστροφής» επισήμανε ο πρόεδρος του Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Τρίτης τη «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου, έναν χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κυβέρνηση και τρόικα επιδιώκουν μια «κοινωνία σε νάρθηκα» και υποστήριξε ότι «εξυφαίνουν σενάρια αντιλαϊκής συναίνεσης». Υποστήριξε, ότι επειδή η κυβέρνηση φοβάται την αντίδραση του λαού στα μέτρα προχωρά σε μια λογική «οικονομικής τρομοκρατίας και φόβου».

Προειδοποίησε δε, ότι αν υπάρξει καθυστέρηση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις, η κυβέρνηση θα έχει όλη την ευθύνη και ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Υποστήριξε ότι δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης ούτε της τρόικας οι πρόωρες εκλογές, όμως επισήμανε ότι η αντίδραση του λαού που μπορεί να προκληθεί από ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τρίπρα, αναφορικά με το εθνικό επίπεδο, οι λόγοι που οδήγησαν σε αδιέξοδο τη χώρα έχουν να κάνουν «με τις παράλογες και υπερβολικές αμυντικές δαπάνες, τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής «εργολάβους», «προμηθευτές» και μεσάζοντες, με την τεράστια σπατάλη που έγινε με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες -οι οποίοι κοστολογήθηκαν 7 δις και κόστισαν 13 τελικά- και πάνω απ' όλα κατά την εκτίμησή μας οφείλεται στη φοροδιαφυγή και τη φορολογική ασυλία του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου, που οδήγησαν σε σημαντικότατη υστέρηση τα δημόσια έσοδα σε σχέση με τους αντίστοιχους μέσους ευρωπαϊκούς όρους». «Το υψηλό δημόσιο χρέος στην Ελλάδα δεν οφείλεται σε υπέρβαση των δημόσιων δαπανών σε σχέση με τα έσοδα, αλλά σε υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τις δαπάνες» επισήμανε επιπλέον.

Κατηγόρησε δε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι γνώριζαν τα μεγέθη. «Η κυβέρνηση, ενώ ήξερε τα μεγέθη προφανώς - και ο κ. Καραμανλής τα ήξερε και ο κ. Παπανδρέου πριν τις εκλογές- με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας απέκλεισε κάθε δυνατότητα εναλλακτικών πηγών δανεισμού και επέλεξε την υπογραφή του μνημονίου της χρεοκοπίας. Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά και αποκαλύπτουν την παταγώδη αποτυχία του μνημονίου σε όλα τα επίπεδα» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έναν χρόνο πριν μας έλεγαν ότι κάπου τώρα θα είχαμε ξεπεράσει την κρίση και θα άρχιζε η ανάκαμψη. Όμως η ύφεσης τρέχει πάνω με 4%. Αντ' αυτού, σήμερα ετοιμάζεται το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» με ακόμα πιο σκληρά μέτρα ύψους 27 δις ως το 2015» υποστήριξε παρουσιάζοντας τη «Μαύρη Βίβλο» την οποία συγκρότησε η Επιτροπή Ερευνών και Τεκμηρίωσης της ΚΟ περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι η ύφεση τόσο το 2010 όσο και το 2011 είναι βαθύτερη απ' όσο προβλέπει το αρχικό Μνημόνιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δημόσια έσοδα να υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους στόχους. Η υστέρηση αυτή καλύπτεται από νέα μέτρα λιτότητας και από βαθύτερες περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κινήσεις που βαθαίνουν περισσότερο την ύφεση και την ανεργία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η υστέρηση των εσόδων και να δημιουργείται φαύλος κύκλος. Τονίστηκε δε, ότι για το 2011 προϋπολογίστηκαν μέτρα συνολικού ύψους 11,3 δις ευρώ και εντός τεσσάρων μηνών ετοιμάζονται και νέα πρόσθετα μέτρα. Επιπλέον επισημάνθηκε η εκτίναξη της ανεργίας στο 15,9%, αλλά και η ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων με αιχμή του δόρατος τη «διαρκή υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, τη διευκόλυνση των απολύσεων, τη μείωση αμοιβής νέων εργαζομένων και υπερωριακής απασχόλησης, την ενίσχυση ευέλικτων και επισφαλών μορφών εργασίας».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της απόλυτης αποτυχίας. Ή μάλλον μόλις κλείνει ένας κύκλος αποτυχίας και ξεκινά ένας κύκλος καταστροφής. Εμείς επιμένουμε ότι αυτός ο κύκλος της καταστροφής πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί γιατί δεν είναι μέσο για την έξοδο από τη κρίση αλλά είναι στόχος. Στόχος των εγχώριων δυνάμεων της διαπλοκής -δείτε ποιοι είναι αυτοί που ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν το δημόσιο πλούτο- και των πιστωτών που θα επωφεληθούν τα μέγιστα από αυτό το κύκλο, κυρίως από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «τώρα που το μνημόνιο καταρρέει κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και όχι μόνο δεν κάνουν πίσω αλλά επιμένουν ακόμα πιο έντονα».

«Ζητάνε καταστρατήγηση του Συντάγματος. Ζητάνε υπέρβαση των δημοκρατικών θεσμών. Εξυφαίνουν σενάρια που θέλουν την κοινωνία σε νάρθηκα. Σενάρια αντιλαϊκής συναίνεσης. (...) Προχωράνε ακόμη παραπέρα, σε σχέδια εκφοβισμού και οικονομικής τρομοκρατίας σε σχέση με τις δόσεις του δανείου και τη πληρωμή των μισθών και των συντάξεων» επισήμανε υπογραμμίζοντας ότι ο δανεισμός δεν γίνεται πρωτίστως για τους μισθούς και τις συντάξεις αλλά για να διασφαλιστούν οι πιστωτές της χώρας.

Υποστήριξε πάντως ότι «αυτός ο δρόμος προς την κατεδάφιση της κοινωνίας δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει άλλος δρόμος. Με την κοινωνία στο προσκήνιο».

Κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους τρεις άξονες του κόμματός του για έξοδο από την κρίση:

Πρώτος άξονας:
Μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου.

«Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση ή όπως το λένε αυτοί αναδιάρθρωση, αλλά με ποιους όρους και ποιόν θα εξυπηρετεί»
επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει τρόπος να γίνει το χρέος βιώσιμο και ότι η λύση είναι πρωτίστως πολιτική, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει της διαπραγμάτευσης μιας ρύθμισης του χρέους πρέπει να προηγηθεί λογιστικός έλεγχος.

Δεύτερος άξονας:
Η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και η αξιοποίησή της για την στήριξη των στρωμάτων που πλήττονται.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τρίπρα πρέπει πρώτον να αποτραπεί το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων μέσα από ένα ευρύ κίνημα συνδικάτων, καταναλωτών, πολιτικών και κοινωνικών φορέων και δεύτερον να συγκροτηθεί δημόσιος πυλώνας στον τραπεζικό φορά που θα μπορεί να δανείζεται χαμηλότοκα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε την ανάγκη στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων.

Όσο για τον τρίτο άξονα, ο Αλέξης Τρίπρας έκανε λόγο για μια ραγδαία αναδιανομή του πλούτου. «Να πληρώσουν τα μεγάλα εισοδήματα και οι περιουσίες. 'Όσοι δεν πλήρωναν μέχρι τώρα που με την ασυδοσία τους συνέβαλαν στη διόγκωση του ελληνικού χρέους. Ο στόχος πρέπει να είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων στα επίπεδα του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών» κατέληξε.

Σχολιάζοντας την υπόθεση του Στρος-Καν και τις εξελίξεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δεν έχουμε αυταπάτες, τα πρόσωπα δεν κατευθύνουν τους θεσμούς. Τα ληγμένα φάρμακα θα μας τα δίνει το ΔΝΤ. Απλώς αντί για τον Στρος-Καν θα τα δίνει κάποιος άλλος».

Αναφορά έγινε στα φαινόμενα βίας και στην εγκληματικότητα. «Τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι πολυσύνθετα ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονται με όξυνση της καταστολής και με επιχειρήσεις-σκούπα» επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες στην Αστυνομία χαρακτηρίζοντάς την «υπ' αριθμόν 1 δημόσιο κίνδυνο, είτε γιατί», όπως είπε, «απουσιάζει από εκεί που χρειάζεται προστασία ο πολίτης, είτε γιατί είναι εκεί που δεν πρέπει εξασκώντας βίαιη καταστολή».

Και επίκαιρη ερώτηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων στραγγάλισε τον κρίσιμο αυτόν τομέα, με αποτέλεσμα χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις, μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά 30%, οφειλές σε Εφορία, δάνεια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ για το 30% των επιχειρήσεων και έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον κ. Παπανδρέου τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας καθώς και αν σκοπεύει να προχωρήσει στην δημιουργία Δημόσιας Τράπεζας Ειδικού σκοπού, ώστε να σταθεί αρωγός στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

πηγή http://tinyurl.com/6b4o2nw

κατεβαστε την  «Μαύρη Βίβλο» των επιπτώσεων από την εφαρμογή του Μνημονίου,και τις εναλλακτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

1 σχόλιο:

  1. Ντροπή στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική αλητεία χειρότερη από το ΛΑΟΣ. Κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή