Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ιδιώτες στην καθαριότητα των Δήμων

apokomidi

Τη δυνατότητα στους δήμους να συνεργάζονται με ιδιώτες στους τομείς της καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων δίνει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, «οι διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες διαχείρισης των στερεών αποβλήτων λόγω των διαφοροποιημένων αναγκών κάθε δήμου, των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν (ορεινότητα, νησιωτικότητα κ. οκ.), αλλά και των δυνατοτήτων που έχουν οι δήμοι δεν επιτρέπουν πάντα και συνολικά την αποκομιδή με τις καθιερωμένες μεθόδους και προσωπικό που οι δήμοι έχουν στη διάθεσή τους».
Γι' αυτό τον λόγο επιβάλλεται πολλές φορές συμπληρωματικά η σύναψη δημοσίων συμβάσεων για να ανταποκριθούν οι δήμοι στην άσκηση των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων με κριτήρια την αποτελεσματικότητα, την οικονομία κλίμακας και κυρίως την προστασία και τον σεβασμό του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Η αναγκαιότητα αυτή, όπως αναφέρεται, προκύπτει εντονότερα ιδίως στις περιπτώσεις της καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων σε απομακρυσμένους οικισμούς καθώς και σε δημοτικούς χώρους και κτίρια, τα οποία είναι πολλά και διάσπαρτα στην περιφέρεια του δήμου.
Παράλληλα, γίνεται επίκληση σχετικής απόφασης της ΚΕΔΚΕ με την οποία πρότεινε τη δημιουργία μικτού καθεστώτος αποκομιδής των απορριμμάτων ή την παράταση των υφιστάμενων σχετικών συμβάσεων τουλάχιστον για ένα έτος στους Καλλικρατικούς δήμους.
Σύμφωνα με την τροπολογία για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, ακολουθείται η διαδικασία για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών που προβλέπεται στις διατάξεις του ΠΔ 60/2007 (64 Α’), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 209 και 273 του ΚΔΚ (Ν. 3463/2006).
Ταυτόχρονα, με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου και καθορίζονται, ιδίως, το αντικείμενο των παρεχομένων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται.
Οι συμβάσεις που έχουν καταρτισθεί από δήμους, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, με τις οποίες έχει ανατεθεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου η καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων και η αποκομιδή και διαχείριση αποβλήτων, θεωρούνται νόμιμες μέχρι τη λήξη τους.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=400566

σχετικά links

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6245716&publDate=14/5/2011

http://government.gov.gr/2011/05/13/13406/

http://tinyurl.com/6xlwkj4

και η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ

528-2011

4 σχόλια:

  1. η δική σου θέση ποια είναι; Ναι στους ιδιώτες; και ποιους; τους "εθελοντές"; Μηπως υπάρχει πρόβλεψη και για άλλους ιδιώτες που θα αναλάβουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως την αστυνόμευση;
    Εάν και εφόσον διαφωνείς μήπως να τα πεις και στο δήμαρχο, σαν φίλος και σαν άτυπος εξ αριστερών σύμβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ayto einai eisagwgi gia to ti mas perimenei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kati xerei o blogger kai den mas to leei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτό που ξέρει ο blogger είναι ότι ο Δήμος Αντιπάρου πρέπει να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων του και σε ένα σύγχρονο κανονισμό καθαριότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή