Δύο χιλιάδες τετρακόσιες τριάντα πλαστικές σακούλες. Τριάντα πέντε χιλιάδες φίλτρα τσιγάρων. Τέσσερις χιλιάδες εξακόσια εξήντα ένα πλαστικά μπουκάλια. Δέκα χιλιάδες εκατόν ογδόντα πέντε καπάκια. Εβδομήντα εννέα ηλεκτρικές συσκευές. Επτακόσιες τέσσερις μπαταρίες. Εκατόν ενενήντα επτά πάνες.
Τα παραπάνω αντικείμενα και οι ποσότητές τους θυμίζουν καταγραφή που έχει γίνει σε ελληνική χωματερή. Δεν είναι όμως έτσι. Πρόκειται μόνο για μερικά από τα περίπου 92.000 σκουπίδια (στερεά απορρίμματα) που βρέθηκαν στις παραλίες της Ελλάδας μετά το τέλος του περασμένου καλοκαιριού. Και όπως αποδεικνύεται, τις έχουν μετατρέψει σε μίνι σκουπιδότοπους.
Τα παραπάνω στοιχεία δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες ο αμερικανικός οργανισμός Οcean Conservancy στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες αλλά και τις κυβερνήσεις για την προστασία των θαλασσών και των ζώων που ζουν σ΄ αυτές. Η έρευνα παρουσιάζει λεπτομερώς τα είδη και τις ποσότητες των σκουπιδιών που μάζεψαν εθελοντές από παραλίες και βυθούς σε 104 χώρες. Οι 400.000 εθελοντές συγκέντρωσαν συνολικά περίπου 3.000 τόνους. Περίπου όσο ζυγίζουν δηλαδή 18 μπλε φάλαινεςείναι το μεγαλύτερο είδος φάλαινας στον κόσμο.
Μολονότι τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα- κι αυτό διότι αλλού συμμετείχαν περισσότεροι εθελοντές και αλλού λιγότεροι και δεν καθαρίστηκαν παντού τα ίδια μήκη ακτών και βυθών- δείχνουν τι μέτρα λαμβάνονται σε κάθε χώρα για την προστασία του περιβάλλοντος και πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι πολίτες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μπορεί να φημίζεται για τις όμορφες παραλίες της φαίνεται όμως ότι δεν είναι και τόσο καθαρές: οι εθελοντές- τον συντονισμό τους είχε η ΗΕLΜΕΡΑ- μάζεψαν συνολικά 91.920 σκουπίδια σε 37,8 μίλια ακτής και βυθών. Στη γειτονική Ιταλία οι εθελοντές καθάρισαν λίγο μικρότερη έκταση29,4 μίλια- όμως ο αριθμός τον απορριμμάτων ήταν αισθητά μικρότερος σε σύγκριση με την Ελλάδα: 15.974.
Διαφορές υπάρχουν όμως και στο είδος του σκουπιδιών που είναι θαμμένα κάτω από την άμμο ή τα βότσαλα των ακτών. Για παράδειγμα, οι ελληνικές παραλίες κάλλιστα θα μπορούσαν να ονομαστούν «το βασίλειο της γόπας». Μόνο που πρόκειται για γόπες τσιγάρων και όχι για τα αθώα ψαράκια. Περίπου 35.000 φίλτρα τσιγάρων και 865 αναπτήρες βρέθηκαν στην Ελλάδα. Αντίστοιχα στην Ιταλία συγκεντρώθηκαν 4.100
φίλτρα τσιγάρων και 179 αναπτήρες, ενώ στην επίσης μεσογειακή Ισπανία 1.919 γόπες και 92 αναπτήρες. Πιο θεριακλήδες αποδεικνύονται οι Ιάπωνες- συγκεντρώθηκαν 49.913 φίλτρα και τσιγάρα- μόνο που εκεί ο καθαρισμός έγινε σε 50,3 μίλια ακτών. Πάνες και σύριγγες
Εκτός από αποτσίγαρα και αναπτήρες, οι Έλληνες εθελοντές μάζεψαν από τις παραλίες ό,τι σκουπίδι μπορεί να φανταστεί κανείς και κανονικά θα περίμενε να το δει σε κάδους ή σε χωματερές. Πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια (αλουμινίου, πλαστικά και γυάλινα), ρούχα, πιάτα, συσκευασίες φαγητού, παιχνίδια και βέβαια σακούλες· 2.430 πλαστικές και 2.859 χάρτινες. Επίσης, βρήκαν πολλά σύνεργα ψαράδων όπως σχοινιά, φώτα, καθώς και παλέτες, οικοδομικά υλικά αλλά και σκουπίδια ατομικής υγιεινής. Δηλαδή πάνες, σύριγγες και προφυλακτικά.
35.000 ΦΙΛΤΡΑ ΤΣΙΓΑΡΩΝ
Βασίλειο της γόπας ο ελληνικός γιαλός, αφού μαζεύτηκαν περίπου 35.000 φίλτρα τσιγάρων
Όσο λιγότερο πλαστικό τόσο λιγότερο θα καταλήγει στη θάλασσα
«ΠΡΑΓΜΑΤΙ υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια σε αρκετές ελληνικές παραλίες. Όσο όμως υλικά που συνήθως βλέπουμε θαμμένα στις ακτές- όπως πλαστικάχρησιμοποιούνται και κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο, θα είναι δύσκολο να μην καταλήγουν στις θάλασσες», λέει στα «ΝΕΑ» ο ωκεανογράφος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μάνος Δασενάκης. Και προσθέτει: «Γι΄ αυτόν τον λόγο πρέπει πρωτίστως να μειωθούν στην πηγή τέτοια υλικά. Από εκεί και πέρα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες οι δήμοι- να τοποθετηθούν δηλαδή κάδοι, να υπάρχει μία αστυνόμευση, να γίνονται συστάσεις στους επισκέπτες. Το κόστος γι΄ αυτά είναι μικρό. Και βέβαια σε κεντρικό επίπεδο, να οργανωθεί η ανακύκλωση».
πηγη ΤΑΝΕΑ
Φώτο από τον καθαρισμό του λιμανιού στην Αντίπαρο
πηγή Antiparos-blog
na doume an ginei katharismos kai fetos na doume ti tha vgaloume pali.
ΑπάντησηΔιαγραφή