Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Συνεχή δημοσιεύματα της Καθημερινής για Μπάιλα και Κόκκινο

images_stories_products_small.4cab62ca3cca9_untitled4

«Γκρίζοι» υποψήφιοι στο Αιγαίο

Αποκαλύπτεται εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη των κ. Κόκκινου της Ν.Δ.
και Μπάιλα του ΠΑΣΟΚ

Του Παναγη Γαλιατσατου

Βαριά σκιά στην εκλογική αναμέτρηση για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ρίχνει η εμπλοκή προβεβλημένων στελεχών και από τα δύο μεγάλα κόμματα με τη δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και σύμφωνα με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση φυλάκισης 10 μηνών για τον υποψήφιο περιφερειάρχη της Ν. Δ. Χαρ. Κόκκινο. Ομως ποινική δίωξη έχει ασκηθεί και στον πρώην νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα, ο οποίος θεωρείται ότι θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, με τον συνδυασμό του Ν. Μαχαιρίδη, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Στις 4 Οκτωβρίου, στη Σύρο, ο κ. Μαχαιρίδης ανακοίνωσε τη συμμετοχή του κ. Μπάιλα στον συνδυασμό, εκκρεμεί όμως η έγκριση από την Ιπποκράτους.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην περιφέρεια και προβληματίζει έντονα τους πολίτες τόσο για την αξιοπιστία των κομμάτων που υπόσχονται διαφάνεια όσο και για τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν. Δ. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο κ. Χαρ. Κόκκινος όσο και ο κ. Δ. Μπάιλας είχαν μακρά θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο πρώτος ήταν γενικός γραμματέας της περιφέρειας Ν. Αιγαίου επί Ν. Δ., ενώ ο δεύτερος διετέλεσε από το 2002 ώς σήμερα νομάρχης Κυκλάδων. Ο κ. Κόκκινος είχε την αρχαιότερη εμπλοκή με τη δικαιοσύνη, σε σχέση με κατηγορίες εναντίον του για παράνομες προσλήψεις σε θέσεις μερικής απασχόλησης, τον Σεπτέμβριο του 2005. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε τον Μάρτιο του 2008 η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ανδρομέδα Στεφανίδου, ο κ. Κόκκινος και οι άλλοι κατηγορούμενοι «με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος... παρέβησαν με πρόθεση τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος σε τρίτα πρόσωπα και ταυτόχρονα να βλάψουν με την παράβαση αυτή κάποιον άλλο και το κράτος και δι' αυτού του τρόπου του εννόμου αγαθού της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών προς το συμφέρον της πολιτείας». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στον διαγωνισμό αυτό συνέβησαν μεταξύ άλλων τα εξής: πρώτον κρίθηκαν προσληπτέα 3 άτομα που δεν είχαν τα προσόντα των κοινωνικών ομάδων του άρθρου 4 παρ. 1 του ν. 3250/2004, και δεύτερον 3 άτομα συμπεριελήφθησαν στον Πίνακα Κατάταξης της Δ ομάδας χωρίς να έχουν δηλώσει κατάταξη σε καμιά κοινωνική ομάδα, πράγμα που όπως αναφερόταν στο κατηγορητήριο συνεπιφέρει τον αποκλεισμό τους από τη φάση αξιολόγησης. Επιπλέον στην υπόθεση αυτή κατηγορούνται και οκτώ υποψήφιοι, εκ των οποίων δύο είχαν υπογράψει τουλάχιστον ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι ήταν άνεργοι επί δεκαοκτάμηνο, ενώ απασχολούνταν στην περιφέρεια και στον δήμο Ρόδου.

Κατά του κ. Μπάιλα άσκησε ποινική δίωξη η εισαγγελέας πρωτοδικών Σύρου στις 26 Αυγούστου 2010 σε σχέση με την πολύβουη υπόθεση της Μυκόνου, την οποία αποκάλυψε η «Κ». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του κ. Μπάιλα, με την ιδιότητα του νομάχρη Κυκλάδων, για «το κακούργημα της απλής συνέργειας σε απιστία σχετική με την υπηρεσία από υπάλληλο, κατά την τέλεση της κυρίας αυτής άδικης πράξης, δια παραλείψεως και κατ' εξακολούθηση, από την οποία η ελάττωση της δημόσιας περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ανώτερης συνολικά των 73.000 ευρώ καθώς και του ποσού των 150.000 ευρώ και το αδίκημα στρέφεται κατά του ΝΠΔΔ του ελληνικού δημοσίου». Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ίδια κατηγορία της συνέργειας σε απιστία απαγγέλθηκε και στον τότε αντινομάχρη και υπεύθυνο επί θεμάτων της διεύθυνσης πολεοδομίας της νομαρχίας. Οι κατηγορίες αφορούν τα έτη 2005 και εντεύθεν, αλλά και το τρέχον έτος 2010.

και σήμερα

Απόσυρση Μπάιλα από ΠΑΣΟΚ, παραμένει ο Κόκκινος

Του Κωνσταντινου Zουλα

Στην άμεση απόσυρση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα προχώρησε το ΠΑΣΟΚ, μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», που επί της ουσίας υπενθύμισε ότι μόλις προ μηνός στον νυν «πράσινο» νομάρχη έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη γνωστή υπόθεση του κυκλώματος που δρούσε στην πολεοδομία Σύρου, απλώνοντας τα πλοκάμια της και στη Μύκονο.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχ. Καρχιμάκης, έκανε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ αποσύρει άμεσα τον κ. Μπάιλα από τον συνδυασμό του υποψήφιου Περιφερειάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη, καθώς όπως είπε «δεν επιθυμούμε να υπάρχει οποιαδήποτε σκιά στα ψηφοδέλτιά μας για τις επικείμενες εκλογές».

Στο εύλογο ερώτημα, βέβαια, για το πώς το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα ένα στέλεχός του που διώκεται για κακούργημα, ο κ. Καρχιμάκης δεν είχε απάντηση. Αντ’ αυτής προτίμησε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα περί «καθαρών ψηφοδελτίων» αξιώνοντας να αποσυρθεί και ο «μπλε» υποψήφιος περιφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαρ. Κόκκινος που διώκεται από το 2005 για παράνομες προσλήψεις συμβασιούχων, κάτι που επίσης υπενθύμισε χθες η «Κ».

Η Ρηγίλλης, μέσω κύκλων της, απάντησε ότι δεν τίθεται ζήτημα με την υποψηφιότητα Κόκκινου καθώς «υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην περίπτωσή του με αυτήν του κ. Μπάιλα που σκοπίμως αποκρύπτει ο κ. Καρχιμάκης». Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Κόκκινος στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ο ίδιος διώκεται για πλημμέλημα που δεν έχει τελεσιδικήσει, ενώ το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για απλή συνέργεια σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «το δικαστήριο έκρινε αμετάκλητα ότι δεν πρέπει να στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων» επιχείρηημα που επεκαλούντο και στη Ρηγίλλης.

Σε ανακοίνωση είχε προβεί λίγο νωρίτερα και ο κ. Μπάιλας όχι όμως για να «αθωωθεί» μέσω της ενοχοποίησης του... κ. Κόκκινου. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να... συκοφαντήσει την «Κ», επειδή το ρεπορτάζ της απλώς υπενθύμισε την μόλις προ μηνός απόφαση της εισαγγελέως περί της δίωξής του. «Αν και δικαιωμένος από την επιλογή του κ. Μαχαιρίδη να με προτείνει ως Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, αποφάσισα να απέχω από τις επικείμενες εκλογές, διότι, όπως διαφαίνεται, κάποια σκοτεινά κέντρα, παράκεντρα εξουσίας, θα συνεχίσουν τις αήθεις, ανοίκειες και κακόβουλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου, ενώ γνωρίζουν ότι η κατηγορία που με βαραίνει είναι τελείως υποβολιμαία και αβάσιμη», υποστήριξε ο κ. Μπάιλας διεκδικώντας έτσι κάτι πραγματικά πρωτότυπο: Να μην αναμεταδίδουν τα ΜΜΕ εισαγγελικές αποφάσεις.

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι ο κ. Μπάιλας απέφυγε ακόμη και να σχολιάσει ότι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια είχε προηγηθεί της δικής του «οικειοθελούς» αποχώρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή