Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Κείμενο ιατρών του ΚΥ Πάρου για το φλέγον θέμα του τρόπου κάλυψης των εφημεριών του ΚΥ Πάρου και Πολυδ. Ι. Αντιπάρου

esy

ΠΡΟΣ

1, 2Η ΔΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΑΙΓΑΙΟΥ

2, ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ

3, Δ/ΝΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΚΟΙΝ

clip_image001

Εδώ και ένα χρόνο το Κέντρο Υγείας Πάρου είναι σοβαρά υποστελεχωμένο, με ιδιαίτερης βαρύτητας για την απρόσκοπτη λειτουργία του την έλλειψη ιατρών Γενικής Ιατρικής, απαραίτητων ώστε το πρόγραμμα εφημεριών, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία των πρωινών ιατρείων να διεξάγονται με νόμιμο και ασφαλή τρόπο. Οι εφημερίες του Κέντρου Υγείας καλύπτονται μέχρι σήμερα με προσωρινές και πρόχειρες λύσεις, με αυτοσχεδιασμούς μεταξύ του προσωπικού, με υπερβάσεις ωραρίου και εφημεριών, οπότε πρόκειται ουσιαστικά για απλήρωτη εργασία, με μετακινήσεις ιατρών από άλλο νησί (Αντίπαρος), οπότε πρόκειται για μετακύλιση του προβλήματος και στο διπλανό νησί, ακόμα και με εφημερίες ιατρών άλλων ειδικοτήτων (καρδιολόγου). Οι συνεχείς διαμαρτυρίες γιατρών και Διοίκησης του ΚΥ δεν έχουν μέχρι σήμερα επιφέρει ουσιαστική διευθέτηση του σοβαρότατου προβλήματος, πόσο μάλλον μόνιμη λύση.

Σύμφωνα με το νόμο υπ’ αρ. 3868 οι ενεργείς εφημερίες που μπορούν να εκτελεστούν από τους Γενικούς Ιατρούς του ΚΥ Πάρου δεν υπερβαίνουν το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Νοεμβρίου. Παρομοίως, στο ΠΠΙ Αντιπάρου οι αντίστοιχες ενεργείς εφημερίες δεν υπερβαίνουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη.

Με βάση τα παραπάνω κρίνουμε ότι είναι επιβεβλημένο να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση όσο το δυνατό πιο άμεσα, δεδομένου ότι ήδη κατά το μήνα Νοέμβριο δε θα είναι δυνατόν να εκπονηθεί ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών μετά το πρώτο δεκαήμερο, με αποτέλεσμα να κινδινεύσουν άμεσα οι ζωές των ασθενών από την έλλειψη ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

Προτείνουμε ως πιθανές λύσεις

-την άμεση απόσπαση δύο ειδικευμένων ιατρών Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγων από άλλο σημείο της 2ης ΔΥΠΕ για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την πλήρωση της θέσης επιμελητή Β’ Γενικής Ιατρικής στο Περιφ. Ιατρείο Νάουσας, και στη συνέχεια την απόσπαση ενός ιατρού Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγου μέχρι να πληρωθεί ακόμα μία θέση από Γενικό Ιατρό, είτε με απευθείας κατάληψη προκυρηχθείσης θέσεως είτε με μόνιμη πρόσληψη επικουρικού Γενικού Ιατρού.

-την άμεση πρόσληψη δύο επικουρικών ιατρών Γενικής Ιατρικής για το ΚΥ Πάρου.

-την άμεση προκήρυξη δύο θέσεων Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας για το ΚΥ Πάρου, έτσι ώστε με βάση το ν.3868 να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις Γενικοί Ιατροί για μακροπρόθεσμη εκπόνηση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών.

Θεωρούμε βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα τα προβλήματα του ΚΥ Πάρου και του πληθυσμού που εξυπηρετεί θα επιδεινωθούν από την έλλειψη παιδιάτρου.

Παρακαλούμε όπως, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα εμφανίζεται μόνο στο ΚΥ Πάρου και Μήλου μεταξύ όλων των ΚΥ της νησιωτικής Ελλάδας, μας υποδείξετε το βέλτιστο τρόπο για την εκπόνηση ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης για το μήνα Νοέμβριο, μην παραβλέποντας το ότι οι μετακινήσεις Γενικού Ιατρού και Αγροτικών Ιατρών από και προς την Αντίπαρο αντίστοιχα για το μήνα Οκτώβρη δεν επέφεραν ουσιαστική και μόνιμη λύση στο σοβαρό πρόβλημα, αλλά αντίθετα μετέδωσαν το αίσθημα ανασφάλειας, τόσο στον πληθυσμό του γειτονικού νησιού, όσο και στους μετακινηθέντες αγροτικούς ιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή