Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Πρόσκληση για ανοικτό διάλογο στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η πρώτη αποδοχή

oikologikos-anemos-200px2

Προς υποψήφιους/α περιφερειάρχες/η Ν. Αιγαίου:

  • κ.  Μαχαιρίδη
  • κ. Κόκκινο
  • κα Καφαντάρη
  • κ. Συρμαλένιο
  • Κοινοποίηση: ΜΜΕ περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Αγαπητοί συνυποψήφιοι/αγαπητή συνυποψήφια για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν στις 7 Νοεμβρίου για το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου χωρίς να γνωρίζουν ποιες θέσεις υποστηρίζουν οι συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο τους. Μένει ακόμα ένας μήνας για τις εκλογές και στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει σοβαρή συζήτηση για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για την περιφέρεια, για το τι υποστηρίζει κάθε συνδυασμός.

Σε μια ευρωπαϊκή, όμως, χώρα, δεν επιτρέπεται να πηγαίνουμε σε εκλογές χωρίς να συζητηθούν οι θέσεις των συνδυασμών σε μια σειρά κρίσιμα θέματα πολύ περισσότερο που ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι νέος, θα αναλάβει αρκετές αρμοδιότητες, ενώ βεβαίως υπάρχουν πολλές ασάφειες για το ρόλο του. Πως θα ψηφίσουν οι πολίτες αν δεν ξέρουν τι υποστηρίζει κάθε συνδυασμός για θέματα όπως είναι η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, το μοντέλο ανάπτυξης που κυριαρχεί σήμερα και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, η συνοχή μεταξύ των νησιών και σε κάθε νησί, οι πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά, ο τρόπος που διαμορφώνεται η πολιτική, ο ρόλος των πολιτών και της κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων, αλλά για συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η αλιεία, η παράκτια ζώνη, τα απόβλητα, η γεωργία, η απασχόληση, ο τουρισμός κα.

Ο συνδυασμός μας ήταν ο πρώτος που κατέθεσε τις προτάσεις και το πρόγραμμά του δημοσίως και επιχειρεί διάλογο με τους φορείς, τους πολίτες και στο διαδίκτυο για τις θέσεις του, για την πολιτική που προτείνει να ακολουθηθεί στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου.  Δυστυχώς, ο εκλογικός νόμος επιβάλει τη σιωπή των επικεφαλής των συνδυασμών στα ΜΜΕ, ενώ θα έπρεπε να απαιτήσει την ανάλυση των προγραμμάτων των συνδυασμών μέσω της διασφάλισης της ισότιμης παρουσίας όλων στα ΜΜΕ. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, προτείνουμε να συμφωνήσουμε κατ΄ αρχή εμείς και να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να οργανωθούν 6 δημόσιες συζητήσεις με όλους τους υποψηφίους και την υποψήφια για την περιφέρεια του Ν. Αιγαίου σε ισάριθμα νησιά με τη συμμετοχή των τοπικών ΜΜΕ και εκπροσώπων φορέων, ώστε πράγματι οι πολίτες να μπορούν να κρίνουν και να ψηφίσουν τελικώς γνωρίζοντας και αξιολογώντας τις προτάσεις κάθε συνδυασμού.

Προτείνουμε, λοιπόν, να οργανωθούν 6 δημόσιες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων και της υποψήφιας το διάστημα 24/10 – 4/11 στα εξής νησιά:

-       Ρόδος

-       Κως

-       Κάλυμνος

-       Σύρος

-       Νάξος

-       Σαντορίνη

Οι υποψήφιοι και η υποψήφια να παρουσιάσουν μέσα σε 10 λεπτά τις θέσεις και το πρόγραμμά τους και μετά τα ΜΜΕ κάθε περιοχής (και των γειτονικών νησιών) αλλά και τοπικοί φορείς και ενεργοί πολίτες να θέσουν με οργανωμένο τρόπο ερωτήματα. Μεγάλη έμφαση να δοθεί στην αναλογικά μεγαλύτερη συμμετοχή νέων μεταξύ αυτών που θα θέσουν τα ερωτήματα. Η όλη συζήτηση να καλυφθεί ζωντανά από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα κάθε περιοχής.

Με την επιστολή μας αυτή εξειδικεύουμε, λοιπόν, την πρόσκληση για δημόσιο διάλογο που απευθύναμε την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου από τη Ρόδο και σας καλούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο, ώστε να αναβαθμιστεί η πολιτική συζήτηση ενόψει των εκλογών.

Με εκτίμηση

Νίκος Χρυσόγελος

Υποψήφιος του συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ για την περιφέρεια Ν.Αιγαίου

Την  πρόσκληση αποδέχτηκε ο Νίκος Συρμαλένιος υποψήφιος Περιφερειάρχης από τους Πολίτες κόντρα στον καιρό

BLOGSPOT

Προς τους
- κ. N.Χρυσόγελο
- ΜΜΕ Περιφέρειας Ν.Αιγαίου

Θεωρώντας ότι ένας ουσιαστικός ανοιχτός διάλογος, με την αντιπαράθεση επιχειρημάτων και θέσεων για τις πολιτικές που θα πρέπει να ασκηθούν στην Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια δημοκρατική προεκλογική διαδικασία, συμφωνούμε με την πρόταση-πρόσκληση του κ.Νίκου Χρυσόγελου για τη διοργάνωση δημόσιων συζητήσεων, δεσμευόμαστε για την παρουσία μας και καλούμε τα ΜΜΕ να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της πρότασης και τους υπόλοιπους συνυποψήφιους να συμμετέχουν.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να καυτηριάσουμε τις “δημοκρατικές” ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος 3870/2010 για τις εμφανίσεις των υποψηφίων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν προωθούν το δημόσιο διάλογο και την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών-ψηφοφόρων πάνω στις θέσεις και τα προγράμματα εκείνων που ζητούν την ψήφο τους, αλλά αντίθετα αφήνουν πεδίο δόξης λαμπρό στη μονομερή ενημέρωση και τη χειραγώγηση -για μια ακόμη φορά- της κοινής γνώμης.

Νίκος Συρμαλένιος
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή