Της Βασιλικής Σιούτη
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=326078
Κυβέρνηση της διαπλοκής για τη σωτηρία του μνημονίου και όχι του λαού, που επιβλήθηκε με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από τα φερέφωνά της, χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου 101 στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσά τους μέλη του Εθνικού και του Πολιτικού Συμβουλίου), με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Δημήτρη Σακελλάρη, σε επιστολή τους προς την Κ.Ο. του κόμματος και ζητούν να μην της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
"Πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Δε δικαιούται και δεν πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης", υποστηρίζουν, και χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση αυτή "γέννημα της διαπλοκής, κόντρα στη βούληση της βάσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ελληνικού λαού", μια συγκυβέρνηση "ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και ακροδεξιάς, η οποία συμμετέχει και δια γνωστών φασιστών" που "δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί από τη Βουλή αυτή και πολύ περισσότερο να δεσμεύσει το λαό σε μια συμφωνία με τέτοιες στρατηγικές συνέπειες όπως αυτές που συνεπάγεται η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου".
Τα 101 στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου προέκυψε κατόπιν βίαιων και προσβλητικών για την εθνική αξιοπρέπεια παρεμβάσεων (από τις δεξιές κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, του ΔΝΤ αλλά και ντόπιων παραθεσμικών κύκλων) στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας. Μιλούν για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, που θα καταδικάσει τον ελληνικό λαό σε αργό οικονομικό θάνατο και μόνιμο περιορισμό της κυριαρχίας του.
Στην επιστολή τους καταγγέλλουν τον ευτελισμό των δημοκρατικών διαδικασιών και προειδοποιούν για είσοδο της χώρας σε περίοδο πολιτικής ανωμαλίας. Αναφέρουν ότι τα τελευταία δυο χρόνια η κυβέρνηση "υπηρέτησε μια δεξιά, νεοφιλελεύθερη στρατηγική, εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, προς όφελος του παρασιτικού κεφαλαίου της χώρας, σε συμμαχία μαζί του. Αρνήθηκε κάθε προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση, όπως και κάθε πρόταση έγκαιρης προσφυγής στο λαό". Η υιοθέτηση αυτής της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής από την κυβέρνηση όμως, "είναι που γέννησε τη λαϊκή οργή και αντίθεση", επισημαίνουν και αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις ίδιες τις επιλογές της, αντιλήφθηκε πολύ αργά ότι δεν είχε τη λαϊκή νομιμοποίηση ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Αντί όμως, λένε οι εκατό, να προσφύγει τότε στη λαϊκή ετυμηγορία, επέλεξε διαφορετικές λύσεις, όπως ακριβώς το παρασιτικό κεφάλαιο της χώρας επεδίωκε.
"Σήμερα, περνάμε στη φάση κατά την οποία οι εξωθεσμικοί κύκλοι ορίζουν άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, προσπαθώντας να διαμορφώσουν όπως επιθυμούν το παρόν και το μέλλον τους λαού μας". Δε διστάζουν μάλιστα να καταγγείλουν ως "φερέφωνα της διαπλοκής" τους δεξιούς βουλευτές εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με τη ΝΔ, το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, τη ΔΗΣΥ και άλλους πρόθυμους της Βουλής, που στήνουν "κυβέρνηση - δουρείου ίππου, σωτηρίας της στρατηγικής του μνημονίου και υπεράσπισης των στρατηγικών συμφερόντων του μεγάλου διεθνούς, ευρωπαϊκού, ελληνικού και δη παρασιτικού κεφαλαίου".
Οι 101 βουλευτές μιλούν και για όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι "γνωστά πρόσωπα, απολύτως συνυπεύθυνα για την καταστροφική μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα εδώ και δυο χρόνια, επιχειρούν να καταλάβουν την παράταξη εξ εφόδου και να τη μετατρέψουν συνολικά σε παράταξη ποδηγετούμενη από την εγχώρια διαπλοκή, με δεξιά, νεοφιλελεύθερη ατζέντα".
Με την επιστολή τους αυτή που απευθύνεται κυρίως στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη και μέλη του κόμματος εκτός από το να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η "συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και ακροδεξιάς" ζητούν επίσης:
α) Η απόρριψη όλων των ξένων τελεσιγράφων. Ένα καθαρό όχι στις ξένες παρεμβάσεις στη χώρα.
β) εκλογές για να μιλήσει άμεσα ο λαός και να επιλέξει άφοβα και υπεύθυνα τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμεί να τον κυβερνήσουν, στη βάση των πολιτικών τους στρατηγικών.
Δείτε όλο το κείμενο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ
Αξίζει εδω να διαβάσετε το άρθρο του Παναγιώτη Ρήγα που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει τίτλο
Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα
«Το λυκαυγές μιας νέας εποχής
Ο πρώτος στίχος από το ποιηματάκι των παιδικών μας χρόνων «που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό» ήρθε πολλές φορές στη σκέψη μου τις τελευταίες μέρες. Η πατρίδα μας, σαν ένα μικρό καρυδότσουφλο στο κέντρο ενός τεράστιου κυκλώνα έδινε την μάχη της ύπαρξής της με μοναδικό της όπλο την ελπίδα, ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα επικρατήσει η λογική, η σωφροσύνη και η σύνεση.
Η σύγχρονη ιστορία μας δυστυχώς δεν ήταν σύμμαχός μας. Στο σύνολό τους σχεδόν οι προηγούμενες εθνικές κρίσεις (1897,1920,1932,1945,1967) είχαν καταλήξει σε εθνικές τραγωδίες. Το εθνικό σύνδρομο της αυτοκαταστροφής έμοιαζε να επιβάλλεται και η «λογική της παράνοιας» να κυριαρχεί παντού.
Το κουτί της Πανδώρας είχε ανοίξει και οι συλλογικές μας αδυναμίες και «κακίες» είχαν διαχυθεί παντού καταλαμβάνοντας όλο το εύρος της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου.
Ο επιθετικός προσδιορισμός «μικρός» χαρακτήριζε όλες τις κυρίαρχες συμπεριφορές. Μικροψυχία, μικροϋπολογισμοί, μικροπολιτικές, μικροσυμφέροντα με τρόπο εμφανή και απροκάλυπτο υπονόμευαν το πρωτόγνωρο - για τα ελληνικά δεδομένα - εγχείρημα της εθνικής συνεννόησης. Ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης αλλά και πριν από αυτή, όπου το πολιτικό σύστημα δομήθηκε στη βάση της ακραίας κομματικής αντιδικίας και σύγκρουσης, της «ιδεολογικής» περιχαράκωσης, των κομματικών στεγανών και του άκρατου λαϊκισμού, της λογικής του «άσπρου-μαύρου», των αρχηγικών κομμάτων, των εθνικών ψευδαισθήσεων και των ζωτικών μύθων.
Εγχείρημα πρωτόγνωρο για ένα πολιτικό σύστημα αλλά και για μια κοινωνία που οι λέξεις «συνεννόηση», «συνεργασία», «συναίνεση» εννοιολογικά ισοδυναμούσαν με βρισιά και κατάρα.
Εγχείρημα καινοφανές για ένα πολιτικό σύστημα, μια χώρα και ένα λαό που - όσο και αν ξενίζει - δεν έχουν απαντήσει σε βασικά και θεμελιώδη ερωτήματα «ποιοι είμαστε», «τι θέλουμε», «προς τα πού πορευόμαστε»;
Η οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα βάθυνε ακόμα περισσότερο την πολιτική κρίση και τελικά λειτούργησε ως εμβρυουλκό της νέας πραγματικότητας και ως επιταχυντής των πολιτικών εξελίξεων. Το πολιτικό σύστημα βρέθηκε αντιμέτωπο με την ανάγκη να υπερβεί τον εαυτό του. Δυστυχώς αυτή η υπέρβαση δεν έγινε με γνήσιο, τολμηρό και ειλικρινή τρόπο. Οι πάντες επιδόθηκαν σε παιχνίδια τακτικής και σε ασκήσεις εγωισμού, ιδιοτέλειας και διάσωσης κεκτημένων.
Ελπιδοφόρο στοιχείο αυτής της απαξιωτικής για το πολιτικό μας σύστημα εικόνας υπήρξε η δυναμική παρέμβαση πολιτικών παραγόντων - κυρίως βουλευτών - που κυριολεκτικά απαίτησαν και ουσιαστικά επέβαλαν την πλέον ενδεδειγμένη διέξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η χώρα.
Η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεννόησης που δημιουργήθηκε υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο είναι κυρίως αποτέλεσμα συμφωνίας σε «ανομολόγητες» παραδοχές και ρήξεων με εικονικές πραγματικότητες που διάφοροι προσπαθούσαν να διαμορφώσουν στη χώρα.
Παραδοχή πρώτη: Τόσο η βαθειά πολύμορφη κρίση όσο και οι τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας ως χώρα, καθιστούν αδύνατη τη διαχείρισή τους από το ισχύον μέχρι σήμερα μοντέλο της εναλλαγής μονοκομματικών κυβερνήσεων στην εξουσία.
Παραδοχή δεύτερη: Η εθνική συνεννόηση δεν πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα αδιεξόδου ή ως αναγκαίο κακό, οφείλει να αποτελεί μόνιμη σταθερά της εθνικής μας πορείας με την μορφή αδιατάρακτης συμφωνίας σε εθνικούς στόχους και επιδιώξεις.
Παραδοχή Τρίτη: Το πολιτικό σύστημα υπό την ευρεία του έννοια, οφείλει να ανασχεδιαστεί ώστε να ανακτήσει την χαμένη του αξιοπιστία και να οικοδομήσει νέες στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και τους πολίτες.
Είναι φανερό ότι απαιτείται ριζική αναμόρφωση του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας των κομμάτων, εγκαθίδρυση νέων σύγχρονων θεσμών πολιτικής αντιπροσώπευσης, ισχυροποίηση και νομιμοποίηση στη συνείδηση των πολιτών, όλων των συνταγματικά προβλεπόμενων θεσμών οι οποίοι αποτελούν βασικούς πυλώνες μιας σύγχρονης και ευνομούμενης δημοκρατίας(Κράτος, Βουλή, Δικαιοσύνη).
Η νέα κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεννόησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο δεν πρέπει να αποτελέσει ένα σύντομο διάλλειμα της εθνικής μας πορείας αλλά την απαρχή μιας νέας διαδρομής που θα την διανύσουμε με αυτογνωσία, ειλικρινή διάθεση για αλληλοκατανόηση και με πυξίδα το εθνικό μας συμφέρον.
Το έργο αυτής της κυβέρνησης είναι τυπικά οριοθετημένο από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, την οποία καλείται να εφαρμόσει με τον καλύτερο και επωφελέστερο για την Ελλάδα τρόπο. Έργο εξαιρετικά δύσκολο αλλά και εξαιρετικά κρίσιμο για την μελλοντική πορεία της χώρας στα πλαίσια της ευρωζώνης. Έτσι και αλλιώς ένα είναι βέβαιο: ότι αυτή η κυβέρνηση σε 4 ή 5 μήνες θα ολοκληρώσει την αποστολή της και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, όπως επιβάλλει η δημοκρατική τάξη.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήρθε για να φύγει. Το πνεύμα της όμως και η λογική που τη δημιούργησε ήρθαν για να μείνουν.
Αν δεν είναι έτσι, τότε και μετά τις εκλογές, που υποχρεωτικά αργά ή γρήγορα θα γίνουν, τα «μικρά» μεγέθη θα έρθουν και πάλι για να διαχειριστούν τα τεράστια σύνθετα προβλήματα που άπτονται της ύπαρξης και του μέλλοντος της χώρας.
Και τότε μαζί με το ποιηματάκι των παιδικών μας χρόνων «που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό» θα έρθει αυθόρμητα στη σκέψη μας το επιτυχημένο «μότο» μιας σύγχρονης διαφήμισης "που πας ρε Καραμήτρο;".
Παναγιώτης Ρήγας
Βουλευτής Κυκλάδων».
και δείτε τι έλεγε προεκλογικά
Μαζί και στο μέλλον
Διεκδικώ και οραματίζομαι για τις Κυκλάδες μας:
• Εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού πρότυπου της πράσινης ανάπτυξης, βασισμένο στην βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών, περιβαλλοντικών, πολιτισμικών και ενεργειακών πόρων των νησιών μας.
• Έμφαση στην καινοτομία και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών και διασφάλιση σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους.
• Κοινωνία αλληλεγγύης, ευαισθησίας και συνοχής, όπου η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία και οι συγκοινωνίες θεωρούνται δημόσια αγαθά, τα οποία οι νησιώτες δικαιούνται να απολαμβάνουν.
Δεσμεύομαι:
• Να αγωνιστώ, ώστε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας στις 5 Οκτώβρη να εφαρμόσει αποτελεσματικές νησιώτικες πολιτικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας.
• Να διεκδικήσω για κάθε νησί χωριστά το μερίδιό του στην ισόρροπη ανάπτυξη.
• Να στηρίξω κάθε δίκαιο αίτημά σας και ειδικότερα το δικαίωμα των νέων για ένα μέλλον με προοπτική και ασφάλεια.
Προτεραιότητά μας η αναβάθμιση της λειτουργίας των νησιώτικων υγειονομικών μονάδων και η παροχή υπηρεσιών ποιότητας στην υγεία και την πρόνοια.
Οι σύγχρονες μεταφορές και ειδικότερα η ακτοπλοΐα, με την σταδιακή εφαρμογή της αρχής του μεταφορικού ισοδύναμου, θα αποτελέσουν προτεραιότητα της νησιωτικής πολιτικής μας.
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ενίσχυση των αποκεντρωμένων αυτοδιοικητικών δομών στα νησιά για την παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών στους πολίτες, είναι κεντρικός πολιτικός μας στόχος.
Αρχή μας είναι ότι ο κάθε νησιώτης έχει το δικαίωμα –και κατά συνέπεια η πολιτεία την υποχρέωση- να απολαμβάνει τις ίδιες υπηρεσίες σε ποιότητα και κόστος με αυτές που απολαμβάνει ο κάτοικος της ηπειρωτικής χώρας.
Ο εφετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας για μια ακόμα χρονιά σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα.
Με την ελληνική οικονομία ουσιαστικά σε επιτήρηση εξαιτίας των πολιτικών της Κυβέρνησης Καραμανλή και την διεθνή οικονομική κρίση προ των πυλών της χώρας μας, ο έλληνας εργαζόμενος νιώθει κάθε μέρα και περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας για το αύριο να αυξάνει, χωρίς να φαίνεται από κάπου αχτίδα φωτός για όσο συνεχίζεται η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία.
Η ανεργία αυξάνει δραματικά, η ακρίβεια καλπάζει και βασικά δικαιώματά των εργαζομένων τίθενται υπό αμφισβήτηση και καταπατώνται, με το πρόσχημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Στον ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο τομέα κυριαρχεί η ανασφάλεια για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι πολιτικές που εφαρμόζει, οδηγούν στη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, σε χιλιάδες απολύσεις και στην ανατροπή κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.
Απέναντι σ’ αυτήν την λαίλαπα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης Καραμανλή, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι οφείλουν να αντισταθούν με ενότητα και αγωνιστικό φρόνημα Apr,29,2009
Στην συνέχεια ο Βουλευτής επισήμανε την αποσπασματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση και την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί.
Τόνισε ότι για μια ακόμη φορά τα συνήθη θύματα του φορολογικού συστήματος, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά και οι ειλικρινείς φορολογούμενοι, καλούνται να καλύψουν τις τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού που δημιουργεί η υστέρηση των εσόδων. Τρύπες που δημιούργησε η πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή με την διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, με τις αλόγιστες σπατάλες στο Δημόσιο και τις φοροαπαλλαγές σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και τράπεζες.
Τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση –συνέχισε ο κος Ρήγας– εντείνουν τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία, αφού συμβάλουν στην μείωση της ζήτησης και της ρευστότητας, στην αφυδάτωση της αγοράς και οδηγούν σε στασιμότητα και ύφεση την οικονομία.
Αφού η ακρίβεια ροκάνισε την αγοραστική δύναμη των μισθωτών έρχονται τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης να δώσουν την χαριστική βολή.
Και ενώ σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται μέτρα για την αύξηση της ζήτησης και της λαϊκής κατανάλωσης, με την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η Κυβέρνηση Καραμανλή βαδίζει προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.Mar,23,2009
Οι νέοι οργανισμοί λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων είναι πρωταρχική αναγκαιότητα, για να υπάρξει ικανοποιητική στελέχωση με γιατρούς ειδικοτήτων των νοσοκομείων των κέντρων υγείας και των πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων του νησιωτικού χώρου.
Η στήριξη του νησιωτικού Ε.Σ.Υ. απαιτεί εφαρμογή πολιτικών κινήτρων, οικονομικών και θεσμικών για τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας στον νησιωτικό χώρο. Απαιτείται η πλήρης αξιοποίηση των υπηρεσιών της τηλεϊατρικής και η ενίσχυση του τομέα της προληπτικής ιατρικής. Στον τομέα την ψυχικής υγείας, που σήμερα έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χρειάζονται στήριξη και ενίσχυση των δομών που λειτουργούν στο νησιωτικό χώρο.
Τέλος, ο κος Ρήγας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός αυτόνομου νησιωτικού Ε.Κ.Α.Β., που θα καλύπτει με τρόπο αξιόπιστο τις ανάγκες διακομιδής των ασθενών από τα νησιά σε κατάλληλες υγειονομικές μονάδες του κέντρου ή της περιφέρειας.Feb,26,2009
πράγματι Παναγιώτη μαζί με το ποιηματάκι των παιδικών μας χρόνων «που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό» θα έρθει αυθόρμητα στη σκέψη μας το επιτυχημένο «μότο» μιας σύγχρονης διαφήμισης "που πας ρε Καραμήτρο;".
ΥΓ .Πότε ο Παναγιώτης Ρήγας πήρε εντολή από τους Κυκλαδίτες να συγκυβερνήσει με τον Επενίτη Βορίδη και τον Γεωργιάδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή