Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τεχνογνωσία εξ Ινδίας

http://www.tsantiri.gr/kosmos/india-aganaktismenos-afise-40-fidia-mesa-se-eforia.html

Tου Παντελη Μπουκαλα http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_07/12/2011_1297018

Θα πρέπει να τον είχαν φτάσει στα όριά του τον άνθρωπο. Και όσο κι αν μετέχει εκ γεννήσεως σε έναν πολιτισμό της αταραξίας, σαν την αταραξία που ονειρεύτηκαν κάποιοι αρχαίοι Ελληνες σοφοί, όπως ο Επίκουρος, στο τέλος απαύδησε. Και για να δώσει «διέξοδο στα αδιέξοδά» του (αυτό, για όσους δεν θυμούνται, ήταν κάποτε το σύνθημα του ιδιωτικού κόμματος του κ. Μητσοτάκη), ο Ινδός πολίτης Χουκούλ Χαν χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία και τα όπλα του: Εισέβαλε στην εφορία της περιοχής του και ελευθέρωσε σαράντα δηλητηριώδεις φιδούκλες, ανάμεσά τους και τέσσερις κόμπρες, για να πάρουν πίσω το αίμα του, ή μάλλον τα νεύρα του. Για να τσακίσουν δηλαδή για λογαριασμό του τα νεύρα των υπαλλήλων, οι οποίοι από αναβολή σε αναβολή και από εκβιασμό σε εκβιασμό τον έφεραν σε απόγνωση. Και απαιτούσαν από τον κ. Χαν, γητευτή φιδιών το επάγγελμα, να τους λαδώσει, αν και κάποιο άλλο ρήμα θα χρησιμοποιούν μεταφορικά στην Ινδία για τέτοιες περιπτώσεις.

Κόμπρες στην Ελλάδα δεν έχουμε, και μάλιστα βασιλικές (μολονότι διαθέτουμε βασιλικά σόγια, τρία τον αριθμό, κι ας τελούμε υπό αβασίλευτη δημοκρατία). Εχουμε πάντως μια χαρά (και δυο τρομάρες) οχιές, με διασημότερες την κερασφόρο και την οχιά της Μήλου, που ο πληθυσμός της απειλείται από το παράνομο εμπόριο· έχουμε αστρίτες, ακονάκια, λουρίτες (οι καθ’ ημάς βόες, σε σμίκρυνση), σαϊτούρες, δεντρογαλιές. Και παρότι ο κ. Παπανδρέου, λίγο πριν παραδώσει την πρωθυπουργία, δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουμε Ινδία, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα πείραζε καθόλου μια απομίμηση της ινδικής τεχνογνωσίας και πρακτικής.

Σε καθυστερούν βδομάδες, μήνες, χρόνια στην πολεοδομία για ένα χαρτάκι; Αμολάς πεντέξι οχιές για να μάθουν να σου λένε όχι. Σε πάνε από 29 Φλεβάρη σε 29 Φλεβάρη στον Χολαργό, για μια ανανέωση ή για μια κλεμμένη πινακίδα αυτοκινήτου; Ελευθερώνεις τις δεντρογαλιές σου κι άσε τους να ψάχνουν για... γαλές ικανές να πολεμήσουν τον εισβολέα. Σου ζητάνε φακελάκι στο νοσοκομείο, ειδάλλως, με τον ΟΓΑ ή με το ΙΚΑ, θα χειρουργηθείς λίγο μετά τα εξαμήνια σου; Ε, λοιπόν, για να τους θυμίσεις τον Ασκληπιό και τα φίδια του τα τυλιγμένα γύρω από ένα ραβδί, πας πεσκέσι στους ορκαπάτες γιατρούς δέκα «λαφιάτες Ασκληπιού» για να τους μάθουν γράμματα· ώστε να το βάλουν καλά στο μυαλό τους, αλλιώς μαύρο φίδι τούς έφαγε, πως όταν συλλαβίζουν «ό-μνυ-μι» σημαίνει «ορ-κί-ζο-μαι» και όχι «χα!χα!χα!».

Και αν απελπιστείς με τους αμέτρητους που σου ζητάνε προμήθεια «για να σε ξεμπλέξουν» ενώ δεν είσαι καθόλου μπλεγμένος, ειδάλλως θα του κάνουν τον βίο αβίωτο, η λύση είναι απλή: Μαζεύεις 37 σαπίτες, όσα τα χρόνια της μεταχουντικής δημοκρατίας, και τους ελευθερώνεις στο Σύνταγμα. Και βάζεις πάνω στον καθένα μια ταμπελίτσα: «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Κι ας μην είναι βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή