Ιορδανία 2004
Ξεκινά απόψε το βράδυ η βροχή των Περσείδων, ένα από τα εντυπωσιακότερα αστρονομικά θεάματα του ηλιακού μας συστήματος. «Τυχεροί» θα είναι οι λάτρεις της αστρονομίας που βρίσκονται μακριά από τα φώτα των πόλεων, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πρώτη φάση της «βροχής» των Περσείδων από τις δέκα και μισή έως τις δώδεκα το βράδυ.
Αύριο το βράδυ τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τους παρατηρητές της ουράνιας σφαίρας, καθώς όπως σημειώνει και ο κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Α. Δαπέργολας, «οι συνθήκες θα είναι λίγο καλύτερες και το φαινόμενο θα είναι ορατό μέχρι και τις δωδεκάμισι». Συνολικά, οι πλέον τυχεροί ενδέχεται να δουν έως και εξήντα μετέωρα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση πάντοτε ότι θα βρίσκονται μακριά από τη φωτορύπανση και ότι θα κοιτούν προς τα Βορειοανατολικά. (Στην Αντίπαρο από camping προς Παροικια)
Οι Περσείδες είναι «ουρές» που αφήνει στο διάβα του στο ηλιακό μας σύστημα ο κομήτης 109P/Swift-Tuttle, ο οποίος κάνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 130 χρόνια, και αποτελούνται από σωματίδια σκόνης και βράχων. Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, κατά κανόνα, το αποκορύφωμα του φαινομένου γίνεται αντιληπτό το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και μπορούν να το δουν, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα μόνο οι κάτοικοι του Βορείου Ημισφαιρίου.
Οι Περσείδες γίνονται αντιληπτοί, καθώς η Γη διασχίζει το νέφος των σωματιδίων που αφήνει πίσω του ο 109P/Swift-Tuttle. Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια είναι ιδιαίτερα φωτεινά και αφήνουν έντονο ίχνος όταν συγκρούονται με την ατμόσφαιρα της γης και υπερθερμαίνονται. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός ο αριθμός των Περσείδων μειώνεται, καθώς ο κομήτης απομακρύνεται προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Το όνομα του κομήτη «χρεώνεται» στους Λούις Σουίφτ και Χόρας Τάτλ, οι οποίοι και τον ανακάλυψαν το 1862. Ωστόσο, η αρχαιότερη, ίσως, αναφορά στο φαινόμενο της βροχής των διαττόντων αστέρων μας έρχεται από την Κίνα και χρονολογείται από την τρίτη μ.Χ. δεκαετία.
πηγη ΤΟ ΒΗΜΑ
Τις ευχές σας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή