Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Eνα κείμενο από την Αθήνα

χωρίς τίτλο

Οι διπλανές σκιές της πόλης...

 

Η πόλη άδειασε. Μπήκε στο πακέτο των διακοπών του παραλυτικού Αυγούστου όπως τα χάρτινα καραβάκια σε νερά ύποπτης προέλευσης αλλά αθώων προθέσεων παιδικού παιχνιδιού. Η πολυσυζητημένη, πολυδιαφημισμένη, κατανοητή, αλλά αφόρητη ανάγκη φυγής, παρουσιασμένη ως ...«υστερία», αφαιρεί απ' το καλοκαίρι τη γοητεία να κοιτάς τον ουρανό με γυμνό μάτι κι όχι από τηλεσκόπιο.

Η πόλη μοιάζει ωραία άδεια. Φριχτή αντίφαση να ομορφαίνει ο χώρος χωρίς ανθρώπους, χωρίς βουή ζωής. Ισως η αλλαγή να φαντάζει καλή γιατί μπορείς να δεις, όχι απλώς να κοιτάξεις, τις σκιές. Αυτούς τους άλλους ανθρώπους που μένουν πίσω. Λίγοι από βούληση. Οι περισσότεροι από ποικίλης μορφής ανημπόρια. Λεφτά, μοναξιά, γηρατειά, ο μετανάστης που τώρα ίσως ανασαίνει αλλά συνάμα κινείται πιο επιφυλακτικά γιατί δεν μπορεί να χαθεί στο πλήθος.

Είναι αυτές οι σκιές σα φρουροί της άδειας πόλης που την κάνουν γοητευτική και συνάμα απόμακρη, σχεδόν εξωτική. Ο οδηγός του λεωφορείου που πατάει λίγο περισσότερο γκάζι, ίσως και να ψιλοτραγουδάει, άντε και να βλαστημάει την τύχη του μέσα... Ομως, ο δρόμος δεν είναι των αλλωνών, είναι πιο δικός του, τον νιώθει δρόμο κάτω απ' τις ρόδες κι όχι ασφαλτένια ράγα αφόρητης ακινησίας. Είναι η γριά με το τσίτι και τη σακούλα του μανάβη στο χέρι που δυσφορεί με αξιοπρέπεια. Μπορεί και να τρέμει που δεν υπάρχει γείτονας για ώρα ανάγκης. Ομως, την κοιτάζω να στηρίζεται γερά στο μπαστούνι της και βλέπω πως αντέχει να ζει χωρίς κλιματιστικό.

Στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες πλατειούλες κι ανοίγματα, όταν παίρνει να σουρουπώνει, βγαίνει βόλτα η ...φυλή των αλλοδαπών. Δέρματα σκούρα, φυσικά, χωρίς ηλιοθεραπείες κι άλλες αντηλιακές διαφημιστικές «ευκαιρίες» του θέρους, με το άσπρο του ματιού σαν του αγριμιού που προσπαθεί να βρει ξέφωτο να ξαποστάσει. Αυτούς τους σέβομαι γιατί έμαθαν αναγκαστικά να διαχειρίζονται τον ίσκιο τους όταν η ταξική τάξη τους μετατρέπει σε μύγες... Βγαίνουν στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς, φορώντας ό,τι καλύτερο διαθέτουν. Το βλέπεις που ανασαίνουν πιο ανθρώπινα, τώρα που το αφεντικό λείπει στο χωριό.

Ομως, είναι κι αυτή η ρημάδα η μελαγχολία στα αγύρτικα μάτια τους. Μια νοσταλγία για το χαμένο μερίδιο απ' τον «παράδεισο» που φαίνεται καλύτερα στην άδεια πόλη. Πώς να την πνίξεις όλη την ανασφάλεια σε μια φέτα καρπούζι... Ασε που αυτό το καλοκαίρι Αφγανοί, Πακιστανοί, Αλβανοί, Ινδοί, φτωχοί κι απλήρωτοι συντονίζουν τη σκιά τους με το σούρουπο μην και περάσει η ένστολη σκούπα και βρεθούν στον τενεκέ του ρεπορτάζ καθαριότητας των τηλεοράσεων.

Στα μπαλκόνια φανέλες ιδροκοπημένων μακροχρονίως ανέργων που αγναντεύουν το δρόμο, αλλάζουν χρώματα απ' την αναμμένη τηλεόραση. Φτωχή παρηγοριά στον αγωνιώδη Αύγουστο του 2009. Εκεί ανάμεσα στα άγχη του αύριο παρελαύνουν τα ξέκωλα του τουρισταριού και τα δηλητήρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υστερα θα γυρίσουν όλοι. Θα αστειεύονται «τα κεφάλια μέσα» τώρα, θα λένε. Οι σκιές της πόλης θα χαθούν στο πλήθος. «Μην αρρωστήσεις και μην πεθάνεις καλοκαίρι. Ακλαυτος θα πας», θυμάμαι να μου λέει ένας γέρος φίλος μου που χαιρόταν να αυτοσαρκάζεται ως ...ο απαρατήρητος του θέρους. Φέτος οι σκιές της πόλης είναι περισσότερες κι ας λένε για τη μεγάλη φυγή. Είναι η μαγιά που φουσκώνει τη μάζα των αδύναμων, των υποχρεωμένων να παρηγορούνται από την απουσία των άλλων κι αυτό να μοιάζει με ...διακοπές. Στη μέση του μήνα η φαρμακολύτρα θα προσπαθεί να σταθεί έξω απ' τα πακέτα των διακοπών και τα προαναγγελθέντα τάματα. Ενας συναγερμός σπιτιού βαράει μες στη νύχτα. Δεν ήταν ο ...αλλοδαπός της γειτονιάς. Μια πεινασμένη γάτα παρέα με εγκαταλειμμένους σκύλους ήταν...

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ Απο τον Ριζοσπαστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή