Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ανακοίνωση Ε.Α.Σ. Πάρου ενόψει τρύγου

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου ενόψει του φετινού τρύγου και σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξέδωσε την παρακάτω ενημερωτική ανακοίνωση...


20/08/2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ενόψει του τρύγου θέλουμε να ενημερώσουμε τους αγρότες της Πάρου και της Αντιπάρου σχετικά με θέματα που έχουν σχέση με την λειτουργία της Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης που διανύουμε τα προβλήματα σε όλους τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής εντείνονται. Ειδικότερα ο αμπελοοινικός τομέας πλήττεται λόγω και άλλων θεσμικών δυσλειτουργιών. Οι αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις οίνων, η οινοποίηση σταφυλιών διπλής χρήσης με μεγάλη στρεμματική απόδοση και χαμηλή τιμή όπως η σουλτανίνα και η κορινθιακή σταφίδα, η έλλειψη αγορανομικού ελέγχου στην αγορά του κρασιού που έχει σαν αποτέλεσμα την αισχροκέρδεια από τα κανάλια διανομής και κυρίως από τους χώρους μαζικής εστίασης, η χρήση αλκοόλης από άλλες χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία, Πακιστάν) για την παραγωγή του «παραδοσιακού ελληνικού» ούζου είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Το αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι τα επίπεδα των αποθεμάτων κρασιών και μάλιστα οίνων ονομασίας προέλευσης σε όλη την Ελλάδα να είναι πολύ υψηλά σε σημείο που πολλοί συνεταιρισμοί να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους αποθηκευτικούς χώρους για τον φετινό τρύγο.
Πέρα όμως από τα γενικότερα προβλήματα η Ε.Α.Σ. Πάρου έχει να αντιμετωπίσει και ειδικά ζητήματα τα οποία παρακωλύουν την λειτουργία της. Είναι σε όλους τους Παριανούς γνωστό το πρόβλημα με το οινοποιείο της Ένωσης. Το κτίριο κατασκευάστηκε με επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών της ΑΤΕ την δεκαετία του ’80. Η κατασκευή του ήταν εγκληματική και είναι κατεδαφιστέο. Στην κυριολεξία σήμερα πέφτει από μόνο του. Σα να μην έφτανε αυτό το κόστος κατασκευής του έφτασε να είναι για την Ένωση πέντε ή έξι φορές μεγαλύτερο του αρχικά προβλεφθέντος και αποτέλεσε την βασική αιτία της υπερχρέωσης της Οργάνωσης την ανωτέρω περίοδο και πηγή των σημερινών προβλημάτων της. Τα συμφέροντα της Τράπεζας βέβαια κατοχυρώθηκαν απόλυτα με την υποθήκευση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας της Ένωσης.
Μέχρι το έτος 1993 η Τράπεζα τόσο από την Ένωση όσο και από το κράτος εισέπραξε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ που σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της Τράπεζας είναι το διπλάσιο του χορηγηθέντος κεφαλαίου. Το 2000 ψηφίστηκε ο νόμος για τα πανωτόκια και ζητήσαμε από την τράπεζα να υπαχθούμε στις διατάξεις του και να αναπροσαρμόσουμε τα υπόλοιπα των δανείων μας, αίτημα που καθολικά απέρριψε, με αποτέλεσμα σήμερα να ζητά να της καταβληθούν άλλα τόσα και περισσότερα από αυτά που ήδη έχει εισπράξει.
Τόσο για την κατασκευή του οινοποιείου όσο και για τα πανωτόκια η Ε.Α.Σ. Πάρου έχει προσφύγει με αγωγές στην δικαιοσύνη που δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί. Το 2003 η ATEbank
σε μια προσπάθειά της να κινηθεί κατά της ακίνητης περιουσίας και των εσόδων της Ε.Α.Σ. Πάρου προσπάθησε να εκκαθαρίσει δικαστικά την απαίτησή της. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ότι με βάση τα στοιχεία που προσκόμισε η Τράπεζα η απαίτηση της ήταν ασαφής και αόριστη.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια η Οργάνωσή μας λειτουργεί αποκομμένη από την περιουσία της και αποκλεισμένη από κάθε πηγή άντλησης κεφαλαίων συμπεριλαμβανομένων του τραπεζικού δανεισμού και της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.
Υπό το καθεστώς αυτής της ασφυκτικής πίεσης και προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την συνέχιση της λειτουργίας της Ένωσης, η νέα Διοίκηση της έκανε πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού που αφορούσε εκποίηση ακινήτου και άμεση καταβολή 2.400.000 ευρώ. Δυστυχώς το ποσό αυτό δεν ικανοποίησε τη Διοίκηση της ATEbank
. Ούτε όμως ικανοποιείται και το αίτημα μας για εξάλειψη των υποθηκών από ένα μόνο ακίνητό μας η αξία του οποίου είναι το ένα όγδοο (1/8) της αξίας του συνόλου της περιουσίας μας. Το αίτημά μας αυτό έχει πάρει επίσης το δρόμο της δικαιοσύνης. Καμία συνέναιση. Η τράπεζα δεν οφείλει τίποτα. Έστω και αν το κατάστημά της, το καλύτερο ακίνητο σε όλη την Πάρο, είναι προσφορά του παριανού λαού. (Δωρεά της Κοινότητας Πάρου το έτος 1959).
Και με τα προβλήματα της Ένωσης τι θα γίνει; Το οινοποιείο έπρεπε να έχει κλείσει προ πολλού. Ο κίνδυνος για όσους εργάζονται σε αυτό είναι άμεσος και μεγάλος. Ο αντιδεοντολογικός έως ανήθικος στραγγαλισμός που υφίσταται η Οργάνωσή μας όμως δεν της δίνει καμία δυνατότητα αντίδρασης. Ο χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που για λίγους μήνες έχει γονατίσει το σύνολο της οικονομίας μας και έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το ίδιο κράτος είναι η εφιαλτική πραγματικότητα για την Οργάνωσή μας τα τελευταία είκοσι χρόνια. Οι συνθήκες αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του παριανού αγρότη και είναι αυτές που μας εμποδίζουν να τον στηρίζουμε όπως θα έπρεπε.
Ζητήσαμε την παρέμβαση της Κυβέρνησης για την λύτρωσή μας. Δεν ζητάμε χρήματα. Ζητάμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο στο 1/8 της περιουσίας μας. Το υπόλοιπο που θα παραμείνει υποθηκευμένο διασφαλίζει τις όποιες απαιτήσεις της ATEbank. Τα ειδικά προνόμια της Τράπεζας βάσει των οποίων έχει υποθηκευθεί το σύνολο της περιουσίας μας έχουν ήδη κριθεί καταχρηστικά από την δικαιοσύνη στη βάση του ότι η ATEbank
δεν είναι πλέον κοινωφελές ίδρυμα άλλα μια κοινή εμπορική τράπεζα. Η ολιγωρία της πολιτείας για την σχετική νομοθετική ρύθμιση μόνο μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες και πλήγμα στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας μπορεί να προκαλέσει. Σε κάθε περίπτωση η Διοίκηση της ΑΤΕ δεν μπορεί να αφήνετε να εφαρμόζει με τρόπο αντιδεοντολογικό προνόμια που εξοντώνουν πολίτες, επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς. Δεν γνωρίζουμε τι μέρος από το δεύτερο πακέτο στήριξης των τραπεζών ζητά η Αγροτική για την διάσωση της αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι τη μεγάλη μάχη της παραγωγικότητας για την Ελλάδα θα την δώσει ο αγρότης στο χωράφι και οι συνεταιριστικές μεταποιητικές μονάδες και πρέπει να τους δοθεί κάθε στήριξη.
Η Διοίκηση της Ε.Α.Σ. Πάρου με συντονισμένες ενέργειές της τους τελευταίους μήνες έχει ενημερώσει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας για το πρόβλημα. Τόσο η σχετική ερώτηση στην Βουλή του Βουλευτή Κυκλάδων Ρήγα Παναγιώτη όσο και το πρόσφατο ψήφισμα του Δήμου Πάρου δικαιώνουν και ενδυναμώνουν τις θέσεις μας.
Παρά τα ανωτέρω και προκειμένου να μην καταστραφεί οριστικά η αμπελουργία της Πάρου η Ένωση προχωρεί και φέτος στη συγκέντρωση των σταφυλιών για λογαριασμό των παραγωγών με την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα άρση των αδιεξόδων.

πηγή  http://parianostypos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3545&Itemid=25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή