Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Λοφοπλαγιές με θέα

P9260089 (Large)P3131272 (Large)

το αρχιτεκτονικό κόσμημα της Αντιπάρου

 

Το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, που έφερε στη Βουλή η αρμόδια υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, πέρασε από σαράντα κύματα αμφισβήτησης, απείλησε την κυβερνητική πλειοψηφία, ανάγκασε σε αναδίπλωση την ίδια την υπουργό και θόλωσε την ουσία του. Ακόμη και ψαλιδισμένος όμως, ο νόμος προσφέρει επιτέλους ένα πλαίσιο προστασίας για τις παράκτιες ζώνες και τους υγρότοπους, χωρίς εντέλει να καταστρέφει τη μικροϊδιοκτησία. Διότι η συζήτηση που προηγήθηκε ετέθη υπό αυτούς τους όρους: ιδιοκτησία εναντίον περιβάλλοντος.

Μα ποια θα είναι η αξία ενός «άρτιου» παραθαλάσσιου οικοπέδου σε περιβάλλον υποβαθμισμένο και κακοποιημένο, σε μια παραλία μπαζωμένη και χτισμένη αυθαίρετα, οργωμένη από SUV και γουρούνες; Ποια είναι η αξία ενός τοπίου, κυκλαδίτικου ας πούμε, κατάφορτου από κτίρια, πισίνες, άναρχους δρομίσκους, ξεχειλισμένες παραλίες με δάση ομπρελών και μαγαζιών; Μικρή η αξία τώρα, ελάχιστη ή καμία μεθαύριο. Αλλά ποιος νοιάζεται για το μεθαύριο;

6 Μύκονος

Με την ίδια λογική, το χτίσιμο σε πλαγιές με κλίση άνω του 40% είναι περιβαλλοντικό έγκλημα: έτσι έχουν παραμορφωθεί ανεπανόρθωτα όλες οι κορυφογραμμές στα νησιά των Κυκλάδων, έτσι έχει καταστραφεί το ανάγλυφο των σπάνιων βραχόκηπων και των ντελικάτων λόφων. «Μη χτίζεις ποτέ στην κορυφή του λόφου», συμβούλευε ο περίφημος αρχιτέκτονας Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Στις Κυκλάδες όλοι θέλουν να χτίσουν στην κορυφή, εκτός κλίμακας, εκτός λογικής: για τη βουλιμία της θέας και για τα αυθαίρετα ημιυπόγεια. Ετσι, κάθε λοφίσκος, κάθε κορυφογραμμή γεμίζει άσπρα εξογκώματα, τύμβους ματαιοδοξίας, πληγές στο τοπίο, το νησί, τον τόπο – μια διαρκής, επίμονη απαξίωση του εθνικού πλούτου, διαρκής βιασμός της πιο πολύτιμης κληρονομιάς.

9

Παραλάβαμε κατοικίες αγγέλων και τις μετατρέπουμε σε σωρούς από μπετόν, απαξιωμένους ακόμη και για φτηνό τουρισμό. Η εθνική ψύχωση του χτίζειν παντού τα πάντα υπερνικά το ένστικτο αυτοσυντήρησης. Ας ελπίσουμε ότι ο νέος νόμος θα προστατέψει τουλάχιστον ό,τι απέμεινε.

Τoυ Nικου Γ. Ξυδακη http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_12/03/2011_1294674

13-3-2011 9-25-18 πμ με μωβ το τμήμα της Αντιπάρου στο Natura

«Φαίνεται ότι το περιβάλλον βλάπτει σοβαρά ...το πολιτικό σύστημα. Δεν εξηγείται αλλιώς  ούτε το μένος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ  να ανατρέψουν και τα πιο στοιχειώδη ημίμετρα ούτε ότι όλη η αντιπολίτευση, πλην μέρους της Αριστεράς, πλειοδοτεί για ακόμη  χειρότερες ρυθμίσεις. Οι ίδιοι Μαυρογιαλούροι που υποθήκευσαν διαχρονικά την οικονομία, μεταφέρουν τώρα το λαϊκισμό τους στο περιβάλλον, υποθηκεύοντάς το για ακόμη περισσότερες δεκαετίες. Στη χρεοκοπία τους, όμως, δε δικαιούνται να συμπαρασύρουν και το μέλλον της χώρας».

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1884:2011-03-11-07-23-24&catid=1:press-releases

10 σχόλια:

  1. leipei mia photo akomi.
    konta sto sifneiko
    TO ektrwma
    twra kanei k ekklisia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τι έγινε με το νομοσχέδιο της Υπουργού αποτελεί υπόδειγμα της πολιτικής κουλτούρας όσων εκλέγουμε. Η Νατούρα δεν είναι για όλους όπως γνωρίζουμε και στο νησί μας, οι βουνοκορφές φιλοξενούν βίλες (κι όχι μόνο της φωτογραφίας, απλά αυτή στέκει σαν υπενθύμιση της αλαζονικής δύναμης των εχόντων και της υποτακτικότητας των διαβίοντων σε καθεστώς κατεχομένων), θηριώδεις πινακίδες και πολλά άλλα θαυμαστά, οι παραλίες παραμένουν και θα παραμένουν κλειστές εφόσον τις θυμόμαστε σποραδικά και επιλεκτικά, και τα 10 στρέμματα γυρνάνε μια νέα σελίδα στην ανάπτυξη του νησιού. Μέχρι να δούμε και γήπεδο γκολφ θα σιχτιρίζουμε για τις πισίνες, μέχρι το πρώτο κλειστού τύπου μεγαλοξενοδοχείο θα μετράμε τις νομιμες παρανομίες των επαύλεων και μέχρι να τα μετρήσουμε όλα θα έχουμε ξεπουληθεί.

    Και μόνο που συζητάμε για Νatura και οικοδόμηση είναι πρωτοτυπία. Όχι για τον τόπο μας, αυτό είναι το σύνηθες. Εδώ που φτάσαμε, με τις υποσχεσεις ετών και τις επενδύσεις ζωής, Natura και οικοδομηση δεν είναι ασύμβατες στην Ελλάδα, το πε κι ο Υπουργός.
    Καληνύχια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Pros 7.30
    Pragmati o prothypourgos mas geymatise se ena spiti stin Antiparo, ma den itan ayto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σχόλια δεκτά μόνο για την βιοποικιλότητα την εκτός σχεδίου δόμηση και το κείμενο του Ξυδάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαίρομαι που βγάλατε ένα τέτοιο θέμα στην επικαιρότητα της μικρής μας κοινωνίας. Αλλά μήπως ήρθε η ώρα, εκτός απο τα λόγια να περάσουμε και στην πράξη; Εσείς λοιπόν (σαν ειδικός), εφόσον έχετε στοιχεία θα μπορούσατε να συντάξετε μια καταγγελία στην πολεοδομία για τις παρατυπίες του συγκεκριμένου κτίσματος και όχι μόνο,και να ζητήσετε από όλους τους κατοίκους της Αντιπάρου να την υπογράψουν. Η καταγγελία δηλαδή να είναι απο όλους μας, και να δώσουμε αν θέλετε και ένα μύνημα έτσι στους επίδοξους μελλοντικούς παραθεριστές να σέβονται τον τόπο που επέλεξαν να χτίσουν το εξοχικό τους. Δεν είναι δυνατόν να ξεπουλάμε με τον χειρότερο τρόπο τις βουνοπλαγιές μας, και να αρκούμαστε σε σχόλια. Οχι τίποτε άλλο αλλά να δούμε κιόλας πόσοι απο εμάς πραγματικά ενδιαφέρονται γι' αυτόν τον τόπο. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ο έλεγχος της οικιστικής ανάπτυξης το χωροταξικό ζήτημα οι παράλιες είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου άρα εκεί να απευθυνθείτε αρχικά
    Ο όποιος επώνυμος του blog στην διάθεση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή