Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Oι προστάτες των αμάχων

image-194553-galleryV9-ocbh

Εγκλήματα Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Φέρνει στο φως δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

Έξι χρόνια μετά το σκάνδαλο βασανισμών Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ, Αμερικανοί στρατιώτες καλούνται και πάλι να λογοδοτήσουν για εγκλήματα. Αυτή τη φορά πρόκειται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν.

Δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel (Σπίγκελ τεύχ. 12/21.3.11) δημοσιεύει τρεις φωτογραφίες, στις δύο από αυτές εικονίζονται Αμερικανοί στρατιώτες πάνω από δολοφονημένο άμαχο. Σύμφωνα με το περιοδικό, είναι μέρος του υλικού 4.000 φωτογραφιών και βίντεο που συγκέντρωσαν οι συντάκτες του άρθρου στη διάρκεια πεντάμηνης έρευνας για τη δράση μιας «ομάδας θανάτου» Αμερικανών στρατιωτών. Αποτελούν και μέρος της δικογραφίας που έχει στο μεταξύ σχηματιστεί.

Στο στρατοδικείο έχουν οδηγηθεί ήδη δύο από τους στρατιώτες που παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στις δολοφονίες. Η δίκη του επικεφαλής της ομάδας Κάλβιν Γκιμπς δεν έχει αρχίσει ακόμη. Κατηγορούνται για τρεις δολοφονίες Αφγανών αμάχων που έχουν ήδη παραδεχτεί οι δύο κατηγορούμενοι. Άγνωστος παραμένει ο συνολικός αριθμός των δολοφονηθέντων.

Η «ομάδα θανάτου» υπό τον Γκίμπς δολοφονούσε χωρίς λόγο Αφγανούς αμάχους, φωτογραφίζονταν πάνω από τα πτώματα, κρατούσαν μέλη του σώματος των δολοφονημένων για τρόπαια. Κοινός παρονομαστής των δολοφονιών ήταν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες σκηνοθετούσαν τη δολοφονία έτσι ώστε να δίνεται ή εντύπωση ότι δέχτηκαν επίθεση από το θύμα.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/03/2011_383925

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,752310,00.html

http://m.neontommy.com/news/2011/03/kill-team-photos-us-army-abuses-afghanistan-could-rival-abu-ghraib-scandal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή