Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο σχέδιο νόμου «Δανειακή Σύμβαση – Νέο Μνημόνιο – PSI»
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει δε διεκδικεί. Μία κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει δε διαπραγματεύεται. Όταν μάλιστα αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή εντολή και βρίσκεται σε απόλυτη, σε πρωτοφανή δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση, είναι μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε πόλεμο με τον ίδιο το λαό της.
Ένα λαό περήφανο, ένα λαό που αντιστέκεται, ένα λαό που μήνες τώρα, δυο χρόνια τώρα έχει δείξει τη βούλησή του στους δρόμους και στις πλατείες, στις μεγάλες διαδηλώσεις, ένα λαό που για ακόμη μία φορά σήμερα έφαγε τόνους χημικά και δε διαλύεται. Είναι απέξω και διαδηλώνει, διαδηλώνει δημοκρατικά και ειρηνικά τη βούλησή του και όταν οι δυνάμεις καταστολής του κράτους αδυνατούν να τον οδηγήσουν στο σπίτι του, τότε αναλαμβάνουν δράση οι δυνάμεις του παρακράτους και οδηγούν σε έκτροπα τα οποία θέλουν να χρεώσουν στον ελληνικό λαό.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα ψέματα τελείωσαν. Και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μπροστά έχοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού απέναντι. Για άλλη μια φορά αυτή η κοινοβουλευτική σύνθεση –έχω χάσει και τον αριθμό– βρίσκεται μπροστά σε ένα κοινοβουλευτικό και συνταγματικό πραξικόπημα.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε και να χειραγωγήσετε τον ελληνικό λαό, εσείς που με τις επιλογές σας ως τώρα έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Δεν σας έχει μείνει, φυσικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, κανένα επιχείρημα που να μπορεί να σταθεί στη λογική και για αυτό καταφεύγετε στο φόβο και τον τρόμο. Δεν τολμά κανείς να παρακολουθήσει τα δελτία ειδήσεων των 8.00, στέλνετε μαζικά τον κόσμο στα σούπερ μάρκετ και τα ΑΤΜ, τρομοκρατείτε – ντελίριο τρομοκρατίας και υστερίας.
Ο Ρούσβελτ το 1933, θέλοντας να απαντήσει στην κρίση του 1929 είχε πει την ιστορική φράση: «το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο φόβος, είναι ο φόβος του λαού».
Το δικό σας δόγμα, κύριε Πρωθυπουργέ, από ό,τι κατάλαβα από το χθεσινό διάγγελμά σας είναι το ακριβώς αντίθετο διότι το μόνο που σας έχει μείνει να ποντάρετε είναι ο φόβος του λαού. Αυτή είναι η τελευταία σας ζαριά. Επενδύετε στο φόβο του λαού, μήπως και αποφύγετε την μήνιν και την οργή του.
Αυτή όμως είναι και η αδυναμία σας. Αυτό είναι και το αδιέξοδό σας. Διότι λαός που δοκιμάζεται δεν εκφοβίζεται, δεν τρομοκρατείται. Πεισμώνει και το πείσμα του θα γίνει οργή και η οργή διεκδίκηση και αργά ή γρήγορα αυτός ο λαός δε θα φιμωθεί.
Μας περιγράψατε χθες στο μήνυμά σας τις συνέπειες της χρεοκοπίας. Τις περιγράψατε μάλιστα με όρους και περιγραφές βγαλμένες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, κάτι αναντίστοιχο με έναν τεχνοκράτη σαν και εσάς.
Δεν εξηγήσατε όμως τι εννοείτε με τον όρο χρεοκοπία. Προφανώς αναφέρεστε στη μη πληρωμή των ομολογιούχων το Μάρτη και όχι στο ένα εκατομμύριο ανέργους και στα εκατομμύρια των νεόπτωχων συμπολιτών μας. Αυτό που εσείς ορίζετε ως χρεοκοπία προφανώς είναι το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός.
Και σας ερωτώ και σας ζητώ να μου απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά. Η ψήφιση του σημερινού πακέτου μέτρων θα αποτρέψει ή θα φέρει πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο; Γιατί κρύβεστε για άλλη μια φορά πίσω από κινδυνολογίες και δε λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό;
Το ίδιο το PSI το οποίο μας παρουσιάζετε ως σωτηρία ενέχει τον κίνδυνο του πιστωτικού γεγονότος.
Συζητάτε μέρες τώρα σα να έχετε εξασφαλίσει και θεωρείτε δεδομένο ότι για το PSI θα υπάρχει η προαπαιτούμενη συμμετοχή και δε θα ενεργοποιηθούν οι λεγόμενες ρήτρες αναγκαστικής συμμετοχής, τα λεγόμενα CACs, όταν είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο να συμβεί και όταν αυτό το ενδεχόμενο θα οδηγήσει προφανώς και σε πιστωτικό γεγονός που με τόσο μελανά χρώματα περιγράφετε.
Αλλά ακόμα και αν εγώ, κύριε Πρωθυπουργέ, έχω άδικο και όλα δρομολογηθούν ευνοϊκά, γιατί δε μας λέτε εσείς, η κυβέρνησή σας, πάνω σε ποιο σενάριο πορεύεσθε;
Το PSI βασίστηκε πάνω στις εκτιμήσεις των δανειστών, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012, θα έχουμε 2% ανάπτυξη. Το 2011 κλείσαμε με 7% ύφεση και τώρα θα έχουμε 5% ύφεση με βάση την πρόβλεψη της τρόικας, δηλαδή 7% και βάλε.
Με τις ευνοϊκότερες υποθέσεις το 2020 θα είχαμε χρέος 120% του ΑΕΠ, δηλαδή τόσο όσο είχαμε όταν μπήκαμε σ’ αυτήν την περιπέτεια. Με τα σημερινά δεδομένα, με την ίδια τη ζωή να μας αποδεικνύει ότι για άλλη μια φορά έχετε πέσει έξω, είναι πλέον βέβαιο ότι το χρέος θα είναι μεταξύ 130% και 150% του ΑΕΠ το 2020 εάν όλα πάνε καλά.
Αυτά, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν τα λέω εγώ, δεν τα λέμε εμείς. Είναι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε και του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα σύμφωνα με τα δικά σας σχέδια θα χρειάζεται 20 δις το χρόνο για να εξυπηρετεί το χρέος της τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό είναι η σωτηρία από τη χρεοκοπία; Ποιο πρόβλημα λοιπόν πάτε να λύσετε με αυτό το πακέτο των μέτρων;
Γιατί τρομοκρατείτε το λαό και γιατί κυρίως –κυρίως αυτό– γιατί για άλλη μια φορά δε λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Να σας πω γιατί. Γιατί ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο μνημόνιο είχε στόχο την έξοδο από την κρίση. Το μνημόνιο είχε και έχει σαν στόχο τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Και αν η κυβέρνηση Παπανδρέου υλοποίησε το πρώτο μέρος, το πρώτο στάδιο αυτού του προμελετημένου εγκλήματος, τώρα η δικιά σας κυβέρνηση υλοποιεί το δεύτερο και χειρότερο και πιο επώδυνο στάδιο αυτού του προμελετημένου εγκλήματος.
Η έγκριση του νέου πακέτου των μέτρων και της νέας δανειακής σύμβασης όχι μόνο δε θα μας σώσει, από αυτό που ονομάζετε άτακτη χρεοκοπία, αλλά θα τη φέρει ακόμα πιο κοντά και με δυσμενέστερους όρους για τον ελληνικό λαό. Με δυο λόγια θα οργανώσει τη χρεοκοπία, αφού πρωτίστως εξασφαλίσει τους πιστωτές μας.
Αν αποδεχτούμε αυτό το πακέτο, η χώρα θα βρεθεί ακόμα πιο αποδυναμωμένη οικονομικά, κοινωνικά αλλά και νομικά απέναντι στο ενδεχόμενο της πτώχευσης διότι θα έχετε εκχωρήσει το σύνολο του χρέους στο αγγλικό δίκαιο και θα έχετε δώσει τη δυνατότητα να δικάζουν τη χώρα μας τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου. Διότι θα έχετε εκχωρήσει το δικαίωμα ασυλίας έναντι εθνικής κυριαρχίας και κυρίως γιατί θα έχετε φορτώσει τον ελληνικό λαό με ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια δυσβάσταχτου χρέους και θα έχετε δώσει ταυτόχρονα και πολύτιμο χρόνο, στους εταίρους μας, να μας ξεφορτωθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τη χρεοκοπία αυτοί που μας την ετοιμάζουν και μας τη σερβίρουν.
Και αφήστε επιτέλους αυτές τις απειλές για το πετρέλαιο, για τα φάρμακα, για τα τρόφιμα.
• Αν σας ενδιέφερε ότι δε θα έχουμε πετρέλαιο, δε θα υπογράφατε χωρίς την παραμικρή ένσταση το εμπάργκο στο Ιράν από το οποίο η χώρα μας προμηθεύεται το 35% του πετρελαίου που εισάγει.
• Αν σας ενδιέφερε πραγματικά η αδυναμία πρόσβασης στα φάρμακα δε θα κόβατε στο μισό τη φαρμακευτική δαπάνη αφήνοντας τις φαρμακαποθήκες άδειες από φάρμακα.
• Αν σας ενδιέφερε ότι δε θα έχουμε τρόφιμα δε θα αποφασίζατε να οδηγήσετε το 1/3 του πληθυσμού στην ακραία φτώχεια.
Και εν πάση περιπτώσει δε γίνεστε πιστευτοί όταν τα λέτε αυτά κινδυνολογώντας όταν με δικές σας αποφάσεις εδώ και δύο χρόνια έχετε οδηγήσει την οικονομία σε πιστωτική ασφυξία.
Ούτε οδοντόκρεμες δεν μπορεί να εισάγει η χώρα, οι εισαγωγικές εταιρείες, ούτε οδοντόκρεμες χωρίς κάρτα πίστωσης. Κανείς δε δίνει με πίστωση πια, όλοι τα θέλουν cash διότι θεωρούν πολύ υψηλό ρίσκο να πουλήσουν προϊόντα στην Ελλάδα όταν βρίσκεται υπό αυτό το καθεστώς. Και αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, όταν ανοίξουν οι ουρανοί, είναι κάτι που συμβαίνει τώρα με τις δικές σας πολιτικές.
Ακούω εδώ και μέρες τον Υπουργό των Οικονομικών –δεν είναι στην Αίθουσα, δεν πειράζει– τον ακούω εδώ και μέρες να βρίσκεται σε ένα παραλήρημα επιθετικότητας. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι η επιθετικότητα φανερώνει ενοχή και ανασφάλεια.
Μακάρι όμως, έστω και το ελάχιστο της επιθετικότητας που επιδεικνύει στους Βουλευτές και στον ελληνικό λαό, και χτες στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, να το επιδείκνυε και απέναντι στην τρόικα και στους εταίρους, και στον κ. Σόιμπλε και στους πιστωτές μας.
Αλλά, βεβαίως, έχει επιλέξει να παριστάνει το λέοντα στον ελληνικό λαό αλλά την όρνιθα όταν βρίσκεται απέναντι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης απέναντι στην τρόικα και στους πιστωτές.
Διότι δεν μπήκε καν στο κόπο να τους εξηγήσει ότι δεν μπορεί η Βουλή των Ελλήνων να κυρώσει διεθνείς συμφωνίες με παραπομπές σε άγνωστα κείμενα, να εξουσιοδοτεί τον Υπουργό των Οικονομικών εν λευκώ, ότι δεν μπορεί να αγνοεί το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία είναι διεθνής σύμβαση.
Όλα όσα ζητάτε να ψηφιστούν σήμερα η τρόικα και εσείς παραβιάζουν όχι ένα αλλά 8 άρθρα της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Αλλά, βεβαίως, δεν είναι μόνο ο κύριος Βενιζέλος. Είναι και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αυτός δεν είναι– ο οποίος κατάφερε, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να διανύσει τεράστια απόσταση και από αντιμνημονιακός να γίνει συνεγγυητής του μνημονίου και σήμερα ο βασικός εγγυητής του μνημονίου. Τι έγιναν αλήθεια αυτές κόκκινες γραμμές; Έγιναν κόκκινες κορδέλες;
Και χτες φάνηκε στην ομιλία του προς στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα να ξεχνάει ακόμη και αυτό το αίτημα για εκλογές, να το αφήνει στις καλένδες, όταν λέει, ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI.
Μα μήπως δεν γνωρίζετε, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ, ότι το συντομότερο PSI στην οικονομική ιστορία που γνωρίζουμε, ήταν αυτό της Ουρουγουάης και διήρκησε 50 ημέρες; Ενώ αυτό της Ρωσίας, η πρώτη του φάση διήρκησε 8 μήνες και η δεύτερη φάση ενάμιση χρόνο;
Πότε ακριβώς θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα; Και ποιος θα το ελέγξει αυτό; Νομίζετε ότι θα το ελέγξει ο κύριος Σαμαράς; Ο κύριος Βενιζέλος θα το ελέγξει, ο κύριος Παπαδήμος, βεβαίως, θα το ελέγξει. Αυτοί που χειρίζονται τη διαδικασία και από όσα ακούσαμε σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, από τον Υπουργό των Οικονομικών ο οποίος μας ζήτησε να επισπεύσουμε τη διαδικασία μην τυχόν και ενοχληθούν οι αγορές, οι οποίες ανοίγουν αύριο. Συμπεραίνουμε ότι οι αγορές θα ενοχληθούν πάρα πολύ αν κάποιος διεκδικήσει τη λαϊκή ετυμηγορία σ’ αυτόν τον τόπο. Συνεπώς, εκλογές θα κάνουμε όταν μας το επιτρέψουν οι αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Σήμερα, βεβαίως, η ελληνική Βουλή έχει μια μεγάλη ευκαιρία, έχει την τελευταία –θα έλεγα ίσως– ευκαιρία να ταυτιστεί με το λαϊκό αίσθημα, και με την αγωνιστική διάθεση του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει αμφιβολία αυτό που μας ετοιμάζουν τα κυρίαρχα συμφέροντα, οι κυρίαρχες δυνάμεις είναι ένα ολοκαύτωμα.
Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε σε αναστολή πληρωμών για όσο χρειαστεί, ώστε να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον 15 με 20 δις ευρώ το χρόνο και να διεκδικήσουμε τα διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς μνημόνια λιτότητας αλλά με δυνατότητα να αποπληρώνουμε το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953, σε μια διεθνή συμφωνία μεταξύ των οποίων 23 χωρών ήταν και η Ελλάδα που έδωσε αυτούς τους όρους στη Γερμανία.
Και όσα χρήματα εξοικονομήσουμε από αυτήν τη διαδικασία να πάνε στην ανάπτυξη, σε θέσεις εργασίας, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν. Ούτε ένα ευρώ να μην πάει πια στους τοκογλύφους. Τα τελευταία έντεκα χρόνια πήγαν δεκάδες δις σε τόκους και τοκογλύφους.
Η χώρα πρέπει από σήμερα να βάλει ως πρώτιστο καθήκον να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, να ενισχύσει την ανάπτυξη, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, και όχι να πληρώνει τις τράπεζες και τους τραπεζίτες.
Όχι να νομοθετεί προς το συμφέρον των τραπεζών –130 δις σε 4 χρόνια– σε ρευστό και εγγυήσεις πήραν οι τραπεζίτες και τώρα τους δίνετε και τη δυνατότητα, στην ανακεφαλαιοποίηση, να έχει το κράτος κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου. Είναι ντροπή κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι ντροπή.
Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και χρεοκόπησαν και τις τράπεζές τους, να θέλουν να συνεχίσουν να τις διοικούν, πάνω από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζω ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και κλείνω κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρωθυπουργέ, στο χθεσινό σας διάγγελμα, αναφερθήκατε στην ιστορία του τόπου ξεκινώντας –όλως παραδόξως– 65 χρόνια πριν, από τον εμφύλιο. Παραλείψατε να αναφερθείτε ότι πριν από τον Εμφύλιο αυτή η χώρα έζησε και ένα πόλεμο, μία κατοχή και είχε και μία περίλαμπρη αντίσταση.
Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε. Και ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε αυτή τη σπίθα της αντίστασης σε όλη την Ευρώπη. Και είπατε, στο διάγγελμά σας, «είτε καταλήγουμε σε μια συμφωνία που θα βάλει τη χώρα σε μια νέα τροχιά, είτε αν κάνουμε πίσω, δειλιάζοντας άλλη μια φορά στην ιστορία μας, θα πάμε σε κατάρρευση».
Ελπίζω, κύριε Πρωθυπουργέ, να μην το κάνατε εσκεμμένα αλλά άθελά σας αυτό το ατόπημα. Οφείλω, όμως, να σας ενημερώσω ότι ο ελληνικός λαός, στη σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου, δε δείλιασε ποτέ.
Και αν εσείς δεν το γνωρίζετε αυτό, δεν έχετε παρά να αντικρύσετε σ’ αυτά εδώ τα θεωρεία το Μίκη Θεοδωράκη και το Μανόλη Γλέζο. Τη σύγχρονη, τη ζωντανή ιστορία αυτού του τόπου, τους γνήσιους εκπροσώπους ενός λαού που δε δείλιασε ποτέ και είναι έξω στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς –εδώ και τρία χρόνια μάχεται, διαδηλώνει, δίνει το δικό του αγώνα καθημερινά και δεν κάνει πίσω, ούτε θα κάνει πίσω.
Δε θα γίνει αυτός ο λαός πειραματόζωο, δε θα ξηλώσουν την ιστορία και το μέλλον αυτού του λαού ούτε η κυρία Μέρκελ, ούτε κανένας άλλος. Αυτός ο λαός θα νικήσει.
Και ένας νέος συνασπισμός εξουσίας –σας το έχω πει δεκάδες φορές σ’ αυτή εδώ την αίθουσα– αποτέλεσμα μιας πλατιάς δημοκρατικής και πατριωτικής ενότητας, θα ξηλώσει μία-μία τις παράνομες συμβάσεις που υπογράφετε και ένα-ένα τα μέτρα που διαλύουν την κοινωνία και ξεπουλάνε τη χώρα.
Κύριες και κύριοι Βουλευτές, σας καλώ να συνειδητοποιήσετε και εσείς και όλοι μας ότι σήμερα κριτής όλων μας είναι η ιστορία και όχι οι χρεοκοπημένες πολιτικές ηγεσίες ενός καταρρέοντος πολιτικού συστήματος. Κριτής μας είναι η ιστορία και όλοι λογοδοτούμε σε έναν και μόνο – στον ελληνικό λαό ο οποίος θα μας κρίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή