Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Είναι λύση να επιμένουμε στις χειροπέδες για τους αθώους;

3075B788370B3AA5DF310B48988A3013

Θανάσης Καρτερός http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=666758

Διατυπώνονται άκρως σοβαρά επιχειρήματα από τους αντιπάλους της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης ναρκωτικών. Μπορεί ένας πατέρας να κάνει χρήση ηρωίνης παρουσία του 12χρονου παιδιού του, μας τρόμαξε ο Πλεύρης του ΛΑΟΣ. Τρομερό, ε; Ενώ αν ένας πατέρας-χρήστης στοιβάζεται στη φυλακή μαζί με χιλιάδες άλλους ομοιοπαθείς του, το παιδί θα βαδίσει απερίσπαστο στον δρόμο των εθνικών πεπρωμένων.

Προωθεί τη διακίνηση, ουσιαστικά την εμπορία, ναρκωτικών με πρόσχημα το «κέρασμα», όταν δηλαδή δίνεις ναρκωτικά σε κάποιον «χωρίς χρήμα», γράφει εξίσου σοβαρά ο "Ριζοσπάστης". Φαντάζεστε την αποκαλυπτική σκηνή; Έλα, ρε φίλε, να σε κεράσω μια δόση ηρωίνης, λέει ο ένας εξαρτημένος στον άλλο, κάτω από τα μάτια του κράτους που αδιαφορεί γιατί θεωρεί μια τέτοιου είδους γαλαντομία νόμιμη. Άρα ορθώς το ΚΚΕ σημαίνει συναγερμό εναντίον του σχετικού νομοσχεδίου, το οποία αποσκοπεί κατά τη γνώμη του να ναρκώσει τις συνειδήσεις των νέων.

Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι και η αποποινικοποίηση της μοιχείας είναι επικίνδυνη, γιατί μπορεί ένας πατέρας ή μια μητέρα να απολαμβάνουν των προνομίων του νόμου μπροστά στα ανήλικα παιδιά τους. Επίσης ότι αποτελεί διαφήμιση του τσιγάρου του διαδομένο σε όλη την Ελλάδα έλα να σε κεράσω ένα τσιγαράκι. Με αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση να διαφθείρονται ή τα εθνικά χρηστά ήθη, ή τα ταξικά αντανακλαστικά των θυμάτων μιας τέτοιας κρατικής ανοχής. Και να δικαιολογείται όχι μόνο η οργή των τιμίων, αλλά και η αντίσταση ακόμα σ' αυτά.

Κάνεις χρήση; Η θέση σου είναι στη φυλακή - εκεί καταλήγουν τέτοιες απόψεις, όσο λούστρο έθνους ή επανάστασης κι αν διαθέτουν. Γιατί η σημερινή πραγματικότητα της ποινικοποίησης δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Οι φυλακές είναι γεμάτες, οι χρήστες είναι έρμαια των εμπόρων, η κατ' επίφαση αυστηρή νομοθεσία το μόνο που πετυχαίνει είναι να ανεβάζει τις τιμές των ουσιών και να γίνεται όπλο στα χέρια των διεφθαρμένων. Αυτή την κατάσταση αναπαράγουν οι απόψεις που θέλουν τον χρήστη ένοχο, είτε κρύβονται πίσω από τις περί έθνους απάτες, είτε οχυρώνονται πίσω από δήθεν ταξικές μονομανίες.

Όσον αφορά στο τελευταίο, οι φυλακές είναι γεμάτες από παιδιά της εργατικής τάξης και γι' αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες και συγκεκριμένοι αίτιοι. Είναι λύση να επιμένουμε στις χειροπέδες για τους αθώους;

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, παρότι είναι άτολμο και διατηρεί την κατασταλτική λογική, ανοίγει μια πόρτα για να βγούμε επιτέλους από το μεσαίωνα και το σκοταδισμό. Η θεραπευτική του οπτική (ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης και όχι φυλακή) και ο εξορθολογισμός των ποινών περιορίζουν, ως ένα βαθμό, την αυθαιρεσία της δικαστικής εξουσίας και τον εγκλεισμό σε μπουντρούμια ως μονόδρομο.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει, όμως, κενά, προβλήματα και αντιφάσεις. Γιατί την ίδια ώρα που μιλάει για θεραπεία, κλείνει τα μάτια στις δραστικές περικοπές των προγραμμάτων απεξάρτησης, εντός και εκτός φυλακής. Παρόλα αυτά είναι αποφασιστικό βήμα.

Μπορεί ένα σχέδιο νόμου για ένα κοινωνικό φαινόμενο, όπως αυτό των ναρκωτικών, να δημιουργήσει μείζον πολιτικό θέμα; Μπορεί η πρόταση για αποποινικοποίηση της απλής χρήσης, δηλαδή η μη φυλάκιση, να δώσει την αφορμή για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας; Ως φαίνεται μπορεί. Και ας έχει αποδειχθεί ότι η κατασταλτική και τιμωρητική πολιτική, η πολιτική που για δεκαετίες εφαρμόζεται, είναι αυτή που ενισχύει την εμπορία και οδηγεί σε αδιέξοδα. Που συνδέει την εμπορία με τη χρήση. Που δημιουργεί καθημερινά στρατιές εξαθλιωμένων που πεθαίνουν στο δρόμο ή μέσα στις φυλακές. Που με ένα μαγικό τρόπο αντιμετωπίζει τον εξαρτημένο χρήστη, τον άνθρωπο που χρήζει βοήθειας, ως κακοποιό στοιχείο.

Oι απειλές του ΛΑΟΣ για αποχώρηση από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που αυτό έρθει στην ολομέλεια της Βουλής, οι υποκριτικές κραυγές της Νέας Δημοκρατίας, οι κινητοποιήσεις -συντηρητικού χαρακτήρα- από ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς και τα μπρος πίσω του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνουν περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες να δίνει μάχη, ώστε η πόρτα που φάνηκε προς στιγμή να ανοίγει, να μην κλείσει οριστικά.

Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για το νέο κώδικα περί ναρκωτικών

Η κατάθεση του νέου κώδικα ναρκωτικών που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή,ανοίγει σε ουσιαστικές βάσεις τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ναρκωτικών.

Η χρόνια πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού που βασιζόταν στην ελλειπέστατη ενημέρωση των νέων και στην αντιμετώπιση του χρήστη ως εγκληματία,οδήγησε χιλιάδες νέους είτε στις φυλακές είτε στην εγκατάλειψη να παλεύουν με τον εφιάλτη της εξάρτησης.

Η πολιτική της καταστολής τους μόνους που ωφέλησε είναι τα παράνομα κυκλώματα των εμπόρων της μαφίας των ναρκωτικών,οι οποίοι πλούτισαν πατώντας πάνω στις ζωές νέων ανθρώπων και στην ανεπάρκεια των μηχανισμών πρόληψης από πλευράς κράτους.

Το βασικό σκεπτικό που διέπει το νέο νομοσχέδιο,το οποίο διαχωρίζει εν μέρει το χρήστη από τον έμπορο και επιδεικνύει ανοχή στην κατοχή και καλλιέργεια μικροποσοτήτων κάνναβης για ίδια χρήση,κινείται σε σωστή κατεύθυνση.Ωστόσο,απουσιάζει παντελώς η ουσιαστική μέριμνα για δομές που θα βοηθούν στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων,γεγονός που αποτελεί το μείζον ζήτημα.

Η Νεολαία Συνασπισμού δεν θεωρεί ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης μπορεί από μόνη της να αποτελέσει λύση, για ενα τόσο σύνθετο πρόβλημα. Η πρόληψη, η ενημέρωση,η μάχη για την άρση των κοινωνικών αιτιών που οδηγούν τη νεολαία σε τέτοιες επιλογές αλλά και η ενίσχυση των δομών απεξάρτησης πρέπει να είναι οι πυλώνες μιας νέας στρατηγικής από την πολιτεία και την κοινωνία συνολικά.

Σε αυτά τα πλαίσια, η συρρίκνωση της χρηματοδότησης-στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής-του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ που αποτελούν έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το οποίο συνεχίζει η τρικομματική συγκυβέρνηση,είναι τροχοπέδη στην αντιμετώπιση του ζητήματος που αποπειράται να λύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Γνωρίζουμε,επίσης, ότι σε ένα περιβάλλον που η νεοφιλελεύθερη πολιτική στέλνει ένας στους δύο νέους ανθρώπους στην ανεργία προκαλώντας την απόγνωση και εντείνοντας τα αδιέξοδα,ο κίνδυνος διόγκωσης του φαινομένου των τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων είναι ορατός.

Με βάση αυτά η αριστερά,οφείλει να πρωτοστατήσει σε έναν διαρκή αγώνα που θα διεκδικεί την συγκρότηση ουσιαστικών μηχανισμών πρόληψης και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων σπάζοντας των κοινωνικό συντηρητισμό και τις προκαταλήψεις που αναπαράγει η κυρίαρχη ιδεολογία.

Σε αυτό το στόχο,δεν βοηθούν η αντιπαραβολή συντηρητικών και αντεπιστημονικών θέσεων από την πλευρά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που συντάσσονται με την ακροδεξιά σε μια ιδιότυπη σταυροφορία ενάντια στο νέο νομοσχέδιο γεγονός που αντικειμενικά οδηγεί στη διατήρηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου το οποίο έχει καταστρέψει τις ζωές χιλιάδων νέων ανθρώπων.

Η Νεολαία Συνασπισμού θα συνεχίζει με σθένος και χωρίς περιστροφές να μιλάει για το ζήτημα των ναρκωτικών. Σε πείσμα όσων κατά καιρούς εξαπολύουν κατηγορίες περί ναρκοκουλτούρας, θα αντιπαλεύουμε κάθε πολιτική που διαιωνίζει και οξύνει το πρόβλημα, μια πολιτική που οδηγεί καθημερινά πολλούς νέους και νέες ακόμα και στο θάνατο.

επίσης http://tvxs.gr/news/ellada/oi-egklimatikes-politikes-gia-ta-narkotika-einai-kairos-na-allaksoyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή