Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

the rousfeti system


Eνα πολυ διδακτικον νεανικον παραστρατημα του αξιοτίμου κου Αντωνιου Σαμαρα, εξομολογηθεν υπο του ιδιου στον κυριο Βρετανο πρεσβη
εν ετει 1978. Περι του παραστρατηματος βεβαιως δεν τιθεται θεμα, προκειται περι πραξεως που εχει βεβαιως παραγραφει. Αλλωστε ηθικον, το νομιμον, ως εδιδαξεν ο μεγιστος παιδαγωγος του Γενους, παλαι ποτε υπουργος Γεωργιος Βουλγαρακης, γνωστος και ως συζυγος ευσεβους συμβολαιογραφου.
AΠΟ ΕΔΩ
Ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας φέρνουν στο φως τα αρχεία του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για το 1978 που αποχαρακτηρίστηκαν τον Δεκέμβριο. Ορισμένες μάλιστα είναι ιδιαίτερα επίκαιρες καθώς δείχνουν το κράτος διαφθοράς που έχει κληροδοτηθεί στις σύγχρονες γενιές.

Ο R O Miles της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο του (FCO9/2734, 7 Δεκεμβρίου 1978) προς τον βρετανό πρέσβη και άλλους για γεύμα του με τον Αντώνη Σαμαρά της ΝΔ.

Κατά τη συζήτηση, ο Σαμαράς αναφέρθηκε επικριτικά στο ρουσφέτι λέγοντας πως είναι συνυφασμένο με το σύστημα της σταυροδότησης στις εκλογές. Και για να δείξει στο συνομιλητή του τι εννοεί έφερε ένα απίστευτο παράδειγμα.

Οι άνθρωποι του από την Πύλο (τόπο καταγωγής του) τον πήραν σε κατάσταση συναγερμού («καήκαμε») επειδή στο χωριό τους είχε διοριστεί νέος ταχυδρομικός υπάλληλος που δεν ήταν προσκείμενος στον Σαμαρά αλλά στον άλλο Νεοδημοκράτη βουλευτή της περιοχής, τον Αναστασόπουλο.

Ο Σαμαράς επικοινώνησε με τον αδελφό του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αλέκο και τον έπεισε να παρέμβει, χρησιμοποιώντας το εξωφρενικό επιχείρημα: «πώς θα ένιωθε η οικογένεια Καραμανλή αν στις Σέρρες διοριζόταν ένας ταχυδρομικός που δεν ήταν προστατευόμενος τους».

Προφανώς η οικογένεια Καραμανλή συμφώνησε ότι μια τέτοια νευραλγική θέση στον κρατικό μηχανισμό –όπως του ταχυδρόμου Σερρών- δεν θα μπορούσε να μην ήταν ελεγχόμενη και παρενέβη στην υπόθεση.

Ο ταχυδρομικός του Αναστασόπουλου απολύθηκε και αντικαταστάθηκε από τον ταχυδρομικό του Σαμαρά. Κι ο ταχυδρομικός που έχασε τη δουλειά του τι απέγινε, ρώτησε ο βρετανός διπλωμάτης. Έτσι στρατολογεί τα μέλη του το ΚΚΕ, απάντησε ο Σαμαράς.

Το χειρόγραφο σχόλιο της Μπ. Μπρετ-Μπρουκς του Τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Φόρειν Όφις στην κορυφή του εγγράφου συνοψίζει, δυστυχώς εύστοχα, την κατάσταση: «κάπως μαφιόζικα κόλπα».

Αυτή είναι η πολιτική κληρονομιά του τόπου και των πολιτικών του.

3 σχόλια:

  1. Δεν ντρέπονται καθόλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατι να ντραπούν;
    αυτές οι πρακτικές της διαφθοράς
    ζούν και βασιλεύουν.
    Γιά να επιβραβεύσει ο Κωστάκης το Σαμαρά
    θα τον κάνει και υπουργό.
    Αντε ζωη σε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι αυτός θέση που διορίστηκε
    ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ.
    Θα μπορούσε να είχε διοριστεί πρόεδρος στην κοινότητα του.
    Η Βαρβάρα στάθηκε πιό έξυπνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή