Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Από τον τροχό στον επιταχυντή αδρονίων

800px-Australian_cart

Σε λειτουργία τέθηκε και πάλι ο μεγάλος μοριακός επιταχυντής στα εργαστήρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρνηνικής Έρευνας, CERN,(εδω) στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, μετά τη βλάβη που είχε διακόψει το αποκαλούμενο "Πείραμα του Αιώνα".

Οι επιστήμονες του CERN δηλώνουν ενθουσιασμένοι και ετοιμάζονται για το πρώτο πραγματικό τεστ που θα γίνει το πρώτο δίμηνο του 2010, όταν θα επιχειρήσουν να αναπαραγάγουν τις συνθήκες που επικράτησαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το Big Bang,(εδω) τη μεγάλη εκρηξη που πιστεύεται ότι οδήγησε στη δημιουργία του Σύμπαντος πριν από 13,7 τρισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι με το πείραμα αυτό θα καταφέρουν να εντοπίσουν τελικά και το "μποζόνιο του Χιγκς", γνωστό και ως "Σωματίδιο του Θεού"(εδω) και(εδω), η επιβεβαίωση της ύπαρξης του οποίου θα εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα.

Πράλληλα, αναμένουν ότι από το πείραμα θα προκύψουν απαντήσεις και στην ιατρική -όπως για την καταπολέμηση του καρκίνου- στην καταστροφή των ραδιενεργών αποβλήτων, αλλά και στην έρευνα για τις κλιματικές αλλαγές.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και το πιο αμφισβητούμενο (εδω)πείραμα στην ιστορία της επιστήμης, το οποίο θα κοστίσει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο Ευρωπαϊκο Κέντρο Πυρνηνικής Έρευνας συμμετέχουν 10.000 κορυφαίοι επιστήμονες από 80 χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους και ομάδα 50 Ελλήνων φυσικών. πηγή Megatv

l24_00808022

l05_00904060

l29_00510026

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή