Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Εργατική πρωτομαγιά

 

28-4-2010 4-57-05 πμ

radio241520081

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι.

Η αργία της πρωτομαγιάς στο μυαλό αρκετών έχει πλέον καθιερωθεί απλά σαν μια αργία.

Ίσως να συνδέεται με τα λουλούδια τη γιορτή της φύσης, με περιπάτους και σαν μια ευκαιρία για χαλάρωμα.

Λίγοι ίσως θυμούνται ότι η εργατική πρωτομαγιά στο πέρασμα τον 116 χρόνων από εκείνη την πρωτομαγιά του Σικάγο έχει «δώσει» ποταμούς αίματος και χιλιάδες νεκρούς.

Λίγοι θυμούνται τις εποχές που το να απευθύνεις απλά τον αίτημα για καλύτερες συνθήκες εργασίας συνοδευόταν από «της τουφεκιάς τον ήχο».

Πολλοί απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή ζωή με 8αωρη εργασία(για πόσο ακόμη;), 5νθήμερο(για πόσο ακόμη;), σύνταξη(για πόσο ακόμη;), ιατροφαρμακευτική περίθαλψη(αυτό μάλλον το ξεχνάμε ήδη), απαγόρευση εργασίας στους ανηλίκους(εικόνα που κάθε χρόνο αλλάζει προς το χειρότερο).

Επαναπαυθήκαμε στους αγώνες και τις κατακτήσεις παλαιοτέρων.

Απαξιώσαμε την έννοια της συλλογικότητας και τρέξαμε να απολαύσουμε την «κατά μονάς» ευτυχία.

Και τώρα που άρχισε το ξήλωμα παρακολουθούμε έντρομοι τον εργασιακό μεσαίωνα περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από την αξιοπρέπεια μας. Μας στερούν το δικαίωμα στην ζωή και μας σπρώχνουν στην επιβίωση.

Ένα εκατομμύριο άνεργοι περιμένουν τις χιλιάδες των μικροεπαγγελματιών (που είναι ο τελικός στόχος των μέτρων) για μια στρατιά ανέργων που στην απελπισία τους θα κατεβάσουν το κόστος εργασίας και θα απεμπολήσουν και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα μας.

Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι με επισφαλείς σχέσεις εργασίας(μπλοκάκι, συμβάσεις ημέρας, ανασφάλιστοι κλπ) βλέπουν το μέλλον τους μέσα από το απάνθρωπο πρίσμα του ΔΝΤ.

Οι αριθμοί ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η απάντηση των εργαζομένων θα είναι ίσως απρόσμενη αλλά μαζική. Χιλιάδες εργαζόμενοι προσέρχονται στα πρωτοβάθμια σωματεία τους.

Η Ομοσπονδία ιδ.υπαλλήλων έφτασε ήδη τα 110 χιλιάδες μέλη. Εκατοντάδες καινούργια σωματεία σε όλη την χώρα και πάρα πολλά που αναβιώνουν δίνουν την πρώτη απάντηση στην κατά μέτωπο επίθεση του «αντικοινωνικού κράτους».

Απαιτούν την απαγκίστρωση του συνδικαλιστικού κινήματος από τον εκάστοτε κυβερνητικό εναγκαλισμό.

Απαιτούν ένα καθαρό, ταξικό, αδέσμευτο συνδικαλιστικό κίνημα.

Διεκδικούν, αγωνιούν , υπόσχονται.

Δίνουν υπόσχεση ότι η θυσία των χιλιάδων εργαζομένων στις πρωτομαγιές του περασμένου αιώνα θα έχει συνέχεια.

Εργαζόμενοι σηκώστε κεφάλι.

Η αξιοπρέπεια δεν ανταλλάσετε.

Η πρωτομαγιές των θυσιών και των αγώνων δεν παραγράφονται.

Τις κόκκινες γραμμές που αρνείται να βάλει η κυβέρνηση θα τις βάλουμε εμείς.

ΠΑΡΟΣ 1-5-2010

 

clip_image002

Η Εργατική Πρωτομαγιά, μια μέρα που κατακτήθηκε με αίμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ενάντια στην εκμετάλλευση, στις διακρίσεις και στην κάθε είδους καταπίεση, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, βρίσκει φέτος τους Έλληνες ταπεινωμένους, αντιμέτωπους με μια ανελέητη επίθεση που θέτει σε αμφισβήτηση κάθε κεκτημένο δικαίωμα στην εργασία, τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, το κοινωνικό κράτος.

Η κυβέρνηση μας καλεί να “είμαστε μαζί απέναντι στην κρίση”. Η αυθόρμητη απάντηση είναι “γιατί; είμαστε ποτέ μαζί απέναντι στα κέρδη;”. Την κρίση δεν τη δημιούργησαν οι Έλληνες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, νέες, συνταξιούχοι, μετανάστες. Δεν είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για το δημόσιο χρέος και δεν χρωστούν τίποτε απολύτως σε όλους αυτούς, που με μοναδικό κριτήριο την διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, λήστεψαν και λεηλάτησαν τη χώρα μας, τα δημόσια αγαθά και τον δημόσιο πλούτο της.

Η προσφυγή, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, στο “μηχανισμό στήριξης” Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης -πρέπει να το καταλάβουμε- σημαίνει στην πράξη ότι η κυβέρνηση εκχωρεί βασικά κυριαρχικά δικαιώματα στο ΔΝΤ, σημαίνει και είναι οικονομική κατοχή.

Τα πρώτα μέτρα, που μάλλον όπως φαίνεται δεν μας βοήθησαν και πολύ να φανούμε “καλά παιδιά” στις αγορές, τα είδαμε... Ορισμένα από αυτά που θα ακολουθήσουν και συζητούνται με τα κλιμάκια του ΔΝΤ-ΕΕ, είναι:

· Απολύσεις σε όλο το φάσμα του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

· Διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

· Ξεπούλημα όποιου δημόσιου πλούτου έχει απομείνει.

· Συρρίκνωση και εν συνεχεία ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

· Κατεδάφιση του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος με τη μείωση των συντάξεων σε δραματικά ποσά και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

· Μείωση των μισθών σε όλους τους τομείς.

Τα μέτρα αυτά μαθηματικά οδηγούν σε οπισθοδρόμηση την οικονομία και σε απελπισία την κοινωνία. Η ανεργία θα σπάσει το όριο του 1.000.000 ανέργων, η φτώχεια θα εξαπλωθεί και τα κοινωνικά δικαιώματα θα καταρρακωθούν.

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να ανακόψουμε αυτή την επίθεση: να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας, μαζικά, ενωτικά και δυναμικά. Απέναντι σε ένα ογκώδες κίνημα αντίστασης, αποφασισμένο να υπερασπιστεί το δικαίωμα του στη δουλειά και την αξιοπρεπή ζωή, καμία κυβέρνηση και κανένας υπερεθνικός οργανισμός δεν μπορεί να επιβάλει την πολιτική του.

Να διεκδικήσουμε τώρα:

· Φορολόγηση του πλούτου

· Μείωση των εξοπλισμών

· Εθνικοποίηση των τραπεζών

· Απαγόρευση των απολύσεων

· Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας

· Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις

Αν δεν είναι τώρα, πότε θα είναι;

Όλοι στις Πρωτομαγιάτικες Συγκεντρώσεις

Όλοι στην απεργία στις 5 Μαϊου

Ν.Ε. Κυκλάδων του Συνασπισμού

H Ελλάδα ζει το δράμα της και η Μπιρμπίλη γράφει εκθέσεις κάτω από τη βάση

ιωαννου-σκιτσο-27-04-2010

28-4-2010 10-37-40 πμ

ποιος εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και της Siemens;

ποιος πήρε τις μίζες της φαραωνικής Ολυμπιάδας;

ποιος ξεζούμισε τα ασφαλιστικά ταμεία;

Ποιός εκμαύλισε συνειδήσεις με λαδώματα,διαπλοκές,μικροεξυπηρετήσεις για ψηφοθηρία και ομηρία πολιτών;

ποιοι ήταν οι κουμπάροι και τα ..μημενα ομόλογα;

θυμάται κανένας το ασφαλές χρηματιστήριο;

Τι είναι το κτηματολόγιο και ο Λαλιώτης;

τι είναι φοροδιαφυγή των offshore;

ποιοι πλουτίζουν από τα δημόσια έργα;

ποιοι από τις προμήθειες στα νοσοκομεία  τις εικονικές τιμολογήσεις τις  υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικών υλικών και εργαλείων;

ποιος φτωχοποίησε  το 20% του Ελληνικού Λαού;

Που είναι το ΕΣΠΑ και η Ανάπτυξη;

Ποιοι πλούτισαν από τους Εξοπλισμούς;

Ποιοι έχουν τις βίλες στα νησιά;

γιατί δεν έχει δασικούς χάρτες η Ελλάδα και πολεοδομικό σχεδιασμό τα νησιά;

ποιος κυβερνά 35 χρόνια;

ποιοι ετοιμάζονται να θησαυρίσουν από τις ΑΠΕ

Σε  αυτά και άλλα πολλά απαντά η Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός Περιβάλλοντος χαρείτε την στη σοβαρότερη πολιτικοοικονομική ανάλυση των τελευταίων ετών

…Και ξαφνικά (;) φτάσαμε σ΄αυτό που όλοι πιστεύαμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο την τελευταία στιγμή θα αποφεύγαμε. Γιατί κι εμείς συνολικά και συλλογικά πιστεύαμε ότι είχαμε ένα όχι τόσο καλό πλοίο – το σκαρί ήταν λίγο σάπιο από καιρό - αλλά ότι είχαμε καλό πλήρωμα που την τελευταία στιγμή θα συντονιζόντουσαν και θα γλιτώναμε. Δεν θα πέφταμε τελικά στην ξέρα.  Αυτό όμως δεν το αποτρέψαμε. Και δεν το κάναμε για τρεις λόγους:
Ο πρώτος γιατί το πλήρωμα δεν συντονίστηκε. Ως λαός τα τελευταία χρόνια αναπτύξαμε μια πολύ ατομικιστική συμπεριφορά, ο καθένας για τον εαυτό του, ο καθένας για το σήμερα, ο καθένας για το εφήμερο. Ξεχάσαμε να είμαστε μαζί, να παλεύουμε για κοινούς στόχους.

Ο δεύτερος γιατί μάθαμε να ζούμε μέσα από την συγκυριακή σχέση και μέσα από αυτό να απαξιώνουμε την σχέση, τον θεσμό. Οι θεσμοί φόρεσαν τους πολιτικούς και οι πολιτικοί χάθηκαν μέσα στους θεσμούς που κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Με μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση των πέντε τελευταίων χρόνων όπου έγινε το μεγάλο ρήγμα στην κοινωνία. Ανάμεσα σε όσους ταυτίστηκαν – τον ψήφισαν ή όχι – με τον Πρωθυπουργό τους ως «χαλαρή» στάση ζωής και με όσους σιχαίνονταν αυτήν ακριβώς την πλευρά, του «χαλαρού» Έλληνα που τελικά θα τα καταφέρει. Θυμάμαι πόσο πάσχιζε μια καθηγήτρια που είχαμε στο σχολείο να μας κάνει να καταλάβουμε την διαφορά ανάμεσα στο καταφέρνω και στο πετυχαίνω. 

Ο τρίτος όμως και σοβαρότερος λόγος είναι ότι φάνηκε πια σωρευτικά το σαθρό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε ως χώρα αλλά και ως πολίτες ο καθένας από μας. Η χώρα έγινε νεοπλουτίστικη και κακόγουστη μίμηση μιας ευρωπαϊκής χώρας και ο Έλληνας στήριξε την ανάπτυξή του στην παράφραση του αμερικάνικου ονείρου παρόλο που θεωρούσαμε τον εαυτό μας Ευρωπαίο. Μια ανάπτυξη που στηρίχτηκε στο δόγμα της επιδότησης και του δανείου. Οι επιδοτήσεις και τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν για να επενδύσουμε στα κεφάλια μας, στη παραγωγική μας δομή, στη γη μας αλλά για να καταναλώσουμε πολύ και ακόμη πιο πολύ και ακόμη πιο πολύ. Έτσι χτίστηκε και η γη μας για να ικανοποιήσει το πολύ και το ακόμη πιο πολύ χωρίς κανέναν σεβασμό στο περιβάλλον και σε όλους μας συνολικά, άναρχα χωρίς όρια και περιορισμούς. Με την ψευδαίσθηση του όλα είναι ανεξάντλητα. Η ευμάρεια είναι εφήμερη και για αυτό το μήνυμα ήταν «Ό,τι αρπάξουμε τώρα».
Το ταξίδι  συνέχιζε και απροετοίμαστοι όπως είπαμε δεν ασχοληθήκαμε να χαράξουμε πορεία. Αντί να μελετήσουμε το χάρτη είπαμε «δεν μπορεί εκεί που θέλουμε να πάμε θα φτάσουμε». Στο τέλος δε, βαφτίσαμε την ξέρα «χώρα των ονείρων» και πέσαμε απάνω της με φόρα.
Σήμερα λοιπόν, είναι όλα αυτά που μπαίνουν στο τραπέζι του ΔΝΤ. Και είναι εδώ που θα κριθούμε για το τι θεωρούμε σήμερα αριστερό και δεξιό. Τι θα κρατήσουμε για μας; Πώς θα βγούμε από αυτή την δοκιμασία; Υπάρχει προοπτική; Προφανώς και υπάρχει. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να διαμορφώσουμε μια νέα συλλογικότητα. Να βγούμε πιο δυνατοί όχι ο καθένας από μας χωριστά αλλά όλοι μαζί. Με γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές όσον αφορά τους θεσμούς μας προσδίδοντάς τους αξιοπιστία. Να χαράξουμε την πορεία για μια άλλη ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται στην αρπαχτή, στο εφήμερο, στην αλόγιστη κατανάλωση, στο χτίσιμο παντού, στην επιδότηση που τρώει την ανταγωνιστικότητα και εκτρέφει τον κρατισμό, στα δάνεια του αύριο που δίνονται στο όνομα του σήμερα. Μια ανάπτυξη που θα είναι πράσινη και βιώσιμη. Με κανόνες, με όρια που όσο πιο ριζοσπαστική θα είναι τόσο περισσότερο θα σέβεται το περιβάλλον της. Και βέβαια δεν θα δημιουργεί νέα τζάκια που θα αξιοποιήσουν περισσότερο από άλλους τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αλλά θα διαχέει την ανάπτυξη σε όσους περισσότερους γίνεται και θα την καθιστά περισσότερο αποκεντρωμένη.
Θα πάρει πολύ; Πάντως όχι τόσο καιρό, όσο στραβά αρμενίζαμε. Είναι η δική μας ευκαιρία. Ζούμε κάτι εν τω γεννάσθαι, κάτι που θα το συνδιαμορφώσουμε, κάτι που έχει ως μόνη εναλλακτική την «μιζέρια», άρα έχουμε λόγο να το παλέψουμε.

από http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=2309&reftab=37

και να η καινούργια συλλογικότητα των Σοσιαλιστών

Στα πλέον επώδυνα μέτρα καταλήγει η συμφωνία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ, έναντι της μεγαλύτερης βοήθειας που έχει δοθεί σε χώρα και η οποία μπορεί να φθάσει στα 135 δισ. ευρώ.

Σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να της παρασχεθεί τριετής χρηματοδοτική στήριξη ύψους έως 135 δισ. ευρώ. Ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος ανέρχεται πλέον στο 10% ως το τέλος του 2011, κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής θα πέσει σε διάστημα συντομότερο της διετίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το ΔΝΤ και η ΕΕ απαιτούν από τη κυβέρνηση ένα σχέδιο «άμεσης εφαρμογής», ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τη διετία 2010-2011 να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, αντί για 8% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Στις απαιτήσεις της «τρόικας» περιλαμβάνονται :
* Πάγωμα μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τρία έτη.
* Κατάργηση ή περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
* Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα (το θέμα παραμένει ανοικτό, με πιθανότερο ενδεχόμενο να εσωματωθούν με τη μορφή επιδόματος).
* Κατάργηση δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
* Μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων στο 65%.
* Επαναφορά του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

* Αύξηση του ΦΠΑ τουλάχιστον κατά 2%, στο 23%.
* Αύξηση του ορίου απολύσεων από το 2% στο 4%, ενώ ασκούνται πιέσεις για πλήρη απελευθέρωση.
* Στον ιδιωτικό τομέα περικόπτεται στο μισό η αποζημίωση απόλυσης.
* Πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
* Κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
* Επίσπευση των αλλαγών του Ασφαλιστικού με άμεση εφαρμογή της εξίσωσης ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών στο Δημόσιο.
Για «υποτίμηση μισθών», κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που είχαν χθες συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Μια μέση ελληνική οικογένεια, με δύο δημοσίους υπαλλήλους, που ζει με 2.500 ευρώ τον μήνα, δηλαδή με 35.000 ευρώ τον χρόνο με βάση τους 14 μισθούς, θα συμβιβαστεί με ένα επίπεδο αποδοχών χαμηλότερο κατά 15% ή κατά 5.000 ευρώ, αφού οι δύο επιπλέον μισθοί προβλέπεται να εξανεμισθούν στο σύνολό τους ή σε μεγάλο ποσοστό. Η απώλεια δύο μισθών στους 14 ισοδυναμεί με μείωση ετήσιων αποδοχών κατά 14,3%.

από http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1131756&lngDtrID=251

Χρήστος Κορτζίδης Θα είναι εξαιρετικά τιμητικό να μπορέσουμε σαν πόλη να σηκώσουμε το ανάστημά μας

30-4-2010 2-28-14 πμ

ΣΕ  απεργία πείνας κατεβαίνει ο Δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, απαντώντας στη διοικητική μεταρρύθμιση που προβλέπει οτι  ο Δήμος του Ελληνικού θα συνενωθεί με αυτόν της Αργυρούπολης.

και δηλώνει

«Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Ως δήμαρχος απευθύνομαι σε σας για δεύτερη φορά με αυτό τον τρόπο. Η πρώτη ήταν το Μάιο του 2007, όταν κορυφώναμε τις κινητοποιήσεις μας για την παραλία. Η δεύτερη είναι τώρα, που κορυφώνουμε τις κινητοποιήσεις μας για ένα συνολικότερο ζήτημα, την υπεράσπιση του δήμου μας, δηλαδή την υπεράσπιση των όσων μέχρι σήμερα έχουμε κατακτήσει, αλλά κυρίως το δικαίωμα να μπορούμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.

Από τις αρχές του χρόνου έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης σχετικά με το πρόγραμμα Καλλικράτης και ειδικότερα το ενδεχόμενο συνένωσης του δήμου με άλλον ή άλλους γειτονικούς. Σήμερα είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της πόλης μας δεν θέλει την κατάργηση του δήμου.

Γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί αυτή τη θέληση και αν αμφισβητεί ότι έτσι είναι, να δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα ενός τοπικού δημοψηφίσματος που μπορούμε να οργανώσουμε.
Ταυτόχρονα και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό, διεκδικούμε οικονομικούς πόρους, αρμοδιότητες και αυτοτέλεια, για να μπορούμε ως δήμος να υπηρετούμε αποτελεσματικότερα τα λαϊκά συμφέροντα.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Ο αγώνας μας αναπτύσσεται σε μια πολύ δύσκολη γενικότερα περίοδο. Όπου εκδηλώνεται μια πρωτοφανής για τις τελευταίες δεκαετίες επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα των λαϊκών τάξεων. Η οποία συνοδεύεται από μια επίσης πρωτοφανή επιχείρηση χειραγώγησης του μυαλού και της ψυχής των απλών ανθρώπων ότι όλα αυτά αποτελούν μονόδρομο και γίνονται για το καλό τους.

Το πρόβλημα μας δεν είναι παρά μέρος του γενικότερου προβλήματος και ο αγώνας μας δεν είναι παρά μέρος του γενικότερου αγώνα.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Η απεργία πείνας είναι ένα σημαντικό αλλά όχι το μόνο στοιχείο των κινητοποιήσεών μας. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την ενημέρωση και συλλογή υπογραφών. Ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα, οργανώνουμε και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης ή διαμαρτυρίας.

Όλα αυτά παρακολουθώντας τις αντιδράσεις και άλλων δήμων ή φορέων και προσπαθώντας να συντονίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις ενέργειες. Στον αγώνα αυτό ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να βάλλει το λιθαράκι του και θα είναι εξαιρετικά τιμητικό να μπορέσουμε σαν πόλη να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να δώσουμε το δικό μας παράδειγμα, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο»,

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η Αντίπαρος διατηρεί την Διοικητική της Αυτονομία

antiparos5 (Large)

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το σχέδιο "Καλλικράτης" από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο η Αντίπαρος μετατρέπεται σε Αυτόνομο Δήμο

ο Αυτοδιοικητικός Χάρτης στις Κυκλάδες διαμορφώνεται ως εξής

29-4-2010 7-20-59 πμ

29-4-2010 7-21-37 πμ

29-4-2010 7-30-15 πμ

Αντιδράσεις κομμάτων

Έντονες διαφωνίες στο σχέδιο «Καλλικράτης», που παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, διατύπωσαν το κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να συγκαλεί άμεσα συνδιάσκεψη για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο «Καλλικράτης» διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την αυτοδιοίκηση, ενώ ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι ανοίγει το δρόμο για τις απολύσεις όλων των συμβασιούχων.

Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης αναφέρει: «Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τις αναφορές του κ. υπουργού για τη δήθεν διαβούλευση που προηγήθηκε. Είναι γνωστό ότι το χωροταξικό διαμορφώθηκε στα κλειστά υπουργικά και Κομματικά γραφεία και η διαβούλευση περιορίστηκε στα όρια του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

» Το σχέδιο ‘Καλλικράτης’, και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, παραμένει γενικόλογο και διακηρυκτικό, με τόσα κενά και ελλείψεις, ώστε να διερωτάται κανείς αν συνιστά, τελικά, σχέδιο νόμου.

» Ελάχιστες από τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ φαίνεται να έχουν ενσωματωθεί. Ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα για τις αρμοδιότητες, την κοστολόγησή τους και το χρόνο έναρξης άσκησής τους ενώ οι απαραίτητοι πόροι για την στήριξη του εγχειρήματος παραμένουν ζητούμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εικόνα του επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής είναι θολή.

» Τέλος η ανασφάλεια που καλλιεργείται για το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης οδηγεί μαθηματικά, εκτός όλων των άλλων, σε παράλυση των λειτουργιών των υπηρεσιών και σε κίνδυνο οριστικής απώλειας λοινοτικών πόρων.

» Η ΝΔ συγκαλεί άμεσα συνδιάσκεψη για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το σχέδιο ‘Καλλικράτης’. Θα ενημερώσει τους πολίτες για όλες τις πτυχές του εγχειρήματος. Δεν θα συμβιβασθεί με τίποτα λιγότερο από το σύνολο των όρων και των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για μία πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζει: «Η διοικητική αλλαγή ‘Καλλικράτης’, που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ο ‘Καποδίστριας 2’, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού. Διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Δεν είναι αποκέντρωση αλλά ενίσχυση του αστικού κράτους και αναπροσαρμογή του προς όφελος των αντιδραστικών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

» Με τον ‘Καλλικράτη’ η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας που έπρεπε να έχουν, επιβολή νέων φόρων, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, παράδοση του περιβάλλοντος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

» Η λαϊκή διαφωνία δεν πρέπει να περιοριστεί στον αριθμό των περιφερειών και των δήμων ή στην επιχειρηματική λειτουργία τους ή πού θα είναι η έδρα του δήμου. Ο λαός πρέπει να το απορρίψει για τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί, παλεύοντας για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον ‘Καλλικράτη’ ως μέρος του πολέμου που δέχεται από την κυβέρνηση».

Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με το σχέδιο «Καλλικράτης» και αναφερει

Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο «Καλλικράτης», ως αναπόσπαστο κομμάτι του κυβερνητικού Σχεδίου Σταθερότητας, επιβεβαιώνει την αρχική μας εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη «μεταρρύθμιση» δεν οδηγεί στην αναγκαία αποκέντρωση ουσιαστικών κρατικών αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση. Απλά ανακατανέμει τις αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα Νομαρχιών στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της.

Δεν είναι δημοκρατική, αφού δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αντιθέτως ενισχύει και αναπαράγει το δικομματικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση.

Ανοίγει το δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων, όλων των συμβασιούχων, αλλά και μονίμων, αφού οι μετατάξεις θα γίνουν πριν δημιουργηθούν οι οργανισμοί.

Η δημιουργία πολύ μεγάλων Ο.Τ.Α. και μάλιστα χωρίς συζήτηση και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, θα δημιουργήσει μη λειτουργικά και γραφειοκρατικά σχήματα.

Θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα των ενεργών πολιτών και των κινημάτων πόλης να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν,  να συσπειρώνονται, να διεκδικούν και να προωθούν λύσεις για τοπικά προβλήματα.  

Με το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν εξασφαλίζεται η πολυφωνία οπότε η «αυτοδιοίκηση» μετατρέπεται σε ουσιαστικά και τυπικά σε «διοίκηση».

Συνεπώς ο ΣΥΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με το σχέδιο  «Καλλικράτης».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΕΔΩ

ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΔΩ

29-4-2010 8-15-08 πμ

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η προφητεία του Κινέζου

page0_blog_entry951_1

σημιτης παγκαλος

…..Αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ΟΝΕ και ότι νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν.  Θεωρούν ότι η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας, που στηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της, την απογραφή, την αναθεώρηση του ΑΕΠ, την γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιτήρησης, εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συμπαράσταση για να χειροτερεύσει κατά πολύ τα πράγματα και να  μην τηρήσει δεσμεύσεις. Απλά, τους κορόιδεψε.  Η Ελλάδα, πιστεύουν, καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της Ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Αφορμές για μια τέτοια κίνηση μπορούν, να βρεθούν, αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία.  Η Ελλάδα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που συζητάμε θα πρέπει να δανειστεί το 2009 τουλάχιστον 40 δις. αλλά πιθανότατα ένα ποσό 50 δις. Τα χρήματα στις διεθνείς χρηματαγορές θα είναι δύσκολο να βρεθούν την περίοδο που θα επιδιώξει τον δανεισμό η Ελλάδα.  Γιατί και άλλες χώρες και προπαντός ξένες τράπεζες θα επιθυμούν να δανειστούν και θα προσφέρουν ικανοποιητικότερο επιτόκιο ή περισσότερη φερεγγυότητα.  Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη, ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο Δ.Ν.Τ.  Θα είναι μια ταπεινωτική για την Ελλάδα εξέλιξη, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας………

http://www.costas-simitis.gr/content/148

ΑΥΤΑ ΗΞΕΡΕ Ο ΓΑΠ ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

και από τα ΝΕΑ

Από τον Δεκέμβριο του 2008 στη Βουλή είχε προειδοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός πως οδεύουμε προς ΔΝΤ

Η προφητεία Σημίτη

Του ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 20 Μαρτίου 2010

Ω, οι ωραίες ημέρες! Ήταν Δεκέμβριος του 2008, η Βουλή συζητούσε (τρόπος του λέγειν) τον προϋπολογισμό του 2009, ο οποίος προέβλεπε ανθηρή ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%, ασήμαντο έλλειμμα 2,6% και, γενικά, ζωή χαρισάμενη. Τα «σπρεντ»- τα οποία τότε ακόμη δεν είχαν μπει στη ζωή μας και μόνον ένας κλειστός, αποκρυφιστικός κόσμος ειδικών παρακολουθούσε-, η διαφορά δηλαδή του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με της Γερμανίας, είχαν ανέβει στο 2,3% (ποσοστό που σήμερα, βεβαίως, θα έκανε την καρδιά μας να πλημμυρίσει ευτυχία) αλλά ελάχιστοι ανησυχούσαν. Ζούσαμε ακόμη στην ψευδαίσθηση ότι ήμασταν (όπως μας βεβαίωνε ο πολυχρονεμένος μας) «θωρακισμένοι».
Τα ήρεμα νερά της κοινοβουλευτικής ρουτίνας ήρθε να ταράξει μια αναπάντεχη, σκοτεινή προφητεία. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανέβηκε στο βήμα και αποφάσισε να κοινολογήσει εν Αθήναις αυτό που, όπως υποστήριξε, αποτελούσε ήδη «κοινό μυστικό» στους ευρωπαϊκούς κύκλους: Ότι η Ελλάδα οδεύει προς την κακόφημη γειτονιά των πελατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου! Ότι οι ευρωπαϊκοί αυτοί «κύκλοι» πίστευαν πως η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τα κριτήρια της ΟΝΕ, πως η κυβέρνηση Καραμανλή, την οποία τόσο πολύ και τόσο φανατικά είχαν στηρίξει οι Ευρωπαίοι, εκμεταλλεύτηκε τη στήριξη και αθέτησε τις δεσμεύσεις της, «απλώς τους κορόιδεψε», και πως κατόπιν όλων αυτών «καλό θα ήταν να αναγκαστεί η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ για δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητα του Ταμείου και όχι φροντίδα της Επιτροπής»!
Η εξέλιξη αυτή, κατά τον κ. Σημίτη, θα ήταν καταστροφική και ταπεινωτική για τη χώρα. Αλλά κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά. Η προφητεία του ακουγόταν απίστευτη, εξωφρενική, σχεδόν σουρεαλιστική. Ο κ. Αλογοσκούφης ανέβηκε αμέσως στο βήμα και κατακεραύνωσε την «ανεύθυνη κινδυνολογία». Το ΠΑΣΟΚ σιώπησε αμήχανο. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έμεινε έξω από τη ζωή μας και τη δημόσια συζήτηση για περισσότερο από έναν χρόνο. ……

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4566079

Πού θα κρυφτείτε;

image002

Τώρα να δούμε πού θα κρυφτείτε, ολετήρες. Τώρα που θα ξεσπάσει η οργή του λαού και θα σας κυνηγάει ακόμη και στον ύπνο σας...

Τώρα να δούμε ανίκανοι τι θα πείτε σ' αυτούς που υποφέρουν χωρίς να φταίνε· σ' αυτούς που μένουν άποροι και άνεργοι· σ' αυτούς που θα χάσουν σπίτια και δουλειές, αξιοπρέπεια και κάθε ελπίδα... Τώρα να δούμε, λογάδες της «Αλλαγής», που γεμίσατε τον κόσμο προσμονή, αλλά το μόνο που είδε, είναι να γίνεται η χώρα του ερειπιώνας και οι δικοί σας νερόλακκοι να γίνονται πισίνες και αρχοντικά... Τώρα να δούμε, ψευταράδες του «εκσυγχρονισμού», της αλχημείας και της «δημιουργικής λογιστικής», παραμυθάδες της συμφοράς, που δήθεν παραδώσατε μιαν «ισχυρή Ελλάδα» -ένα μπαλόνι ήταν, με αποκριάτικη χρυσόσκονη για περίβλημα... Τώρα να δούμε, νεκροθάφτες της «μεταρρύθμισης» και της «επανίδρυσης του κράτους», τι θα πείτε για τα τερατώδη ψεύδη, το ανύπαρκτο έργο, τους κουμπάρους, τις «μίζες» και τις μύγες, με τις οποίες βρωμίσατε το παρμπρίζ της πατρίδας... Τώρα να δούμε πώς θα απολογηθείτε στον κόσμο που σας πίστεψε, θλιβεροί ερασιτέχνες του νέου Παπανδρεϊσμού, ανίκανοι, θολωμένοι και απαράσκευοι, φλύαροι προπαγανδιστές και ασύστολοι εκτελεστές δεδομένων εντολών... Τώρα να δούμε, κανάγιες, «θλιβερές πορδές» του συστήματος, εσείς οι δύο «μεγάλοι», που κατέχετε μονίμως τα κλειδιά του σπιτιού και το καταντήσατε μπορντέλο, έχοντας ξεπουλήσει το κτίριο και τα ασημικά του... Εσείς, φαφλατάδες, που δεν μπορείτε να μοιράσετε δυο γαϊδουριών άχυρο. Εσείς, που κάνατε θρεφτάρι τη διαφθορά και οδηγήσατε έναν λαό να σέρνεται στους δρόμους της μίζας και της λαμογιάς, της ξεφτίλας και της εξαθλίωσης. Εσείς, που κάνετε τις δουλειές με τη διαπλοκή και τα τσιράκια σας στα μήντια, παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο. Εσείς, που γεμίσατε φολίδες και γκρίζες ζώνες το δέρμα της πατρίδος... Τώρα να δούμε πού θα κρυφτείτε. Τώρα που θα σας πάρει με τις πέτρες ο θυμωμένος κόσμος, ξεκρέμαστος μες στην απελπισία του. Τώρα που έρχεται καταπάνω σας ένα ωκεάνιο κύμα οργής. Τώρα που θα τριγυρνάτε αιωνίως στιγματισμένοι. Εσείς όλοι, που παραδώσατε τη χώρα χρεωκοπημένη και ταπεινωμένη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μαύρος Τούρλος

P4223909 (Large)

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Αποστολή Σαργός

redf (Large)

Στη Σύρα σήμερα δικαζόταν η  κατάπτυστη αγωγή της ελεω δικαστηρίων προέδρου της Κοινότητας Αντιπάρου εναντίον δυο εφημερίδων και τριών Κοινοτικών Συμβούλων διεκδικώντας το μικρό ποσό των 200000 Ευρώ .

Η δική  ανεβλήθη για 15-10-2010

Λεπτομέρειες http://antiparios.blogspot.com/2009/06/blog-post_26.html και 

http://antiparios.blogspot.com/2009/06/blog-post_5408.html

  Ο Φωτορεπόρτερ  diggi συνεργάτης του blog ήταν στην αποστολή με το καΐκι της χαράς που εξελίχτηκε σε μίνι κρουαζιέρα στο Αιγαίο

P4233935 (Large) P4233984 (Large)

P4233975 (Large) P4233976 (Large)

P4234000 (Large) P4234047 (Large)

P4234064 (Large) P4234109 (Large)

nhgbvf (Large)

P4234184 (Large) P4234194 (Large)

P4234188 (Large) P4234174 (Large)

P4234230 (Large)

P4234228 (Large) P4234296 (Large)

P4234298 (Large) P4234009 (Large)

P4234282 (Large)

P4234385 (Large)

Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του δεν έχουν απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές.

imf_07_motherfucker

Δηλώσεις του  Αλ. Τσίπρα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης

H κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός,  αφού έξι μήνες τώρα έκαναν ακριβώς ό,τι δεν έπρεπε να κάνουν και μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, με τη σημερινή τους απόφαση μας σπρώχνουν στην άβυσσο του ΔΝΤ.

Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα σε απάνεμα λιμάνια, η αλήθεια δεν κρύβεται. Και η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ρίχνεται αβοήθητη στη φουρτούνα της ανασφάλειας, της ανεργίας και της φτώχειας.

Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του δεν έχουν απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές. Άλλα είπαν στον ελληνικό λαό για να εκλεγούν και άλλα κάνουν. Και τώρα  ούτε καν τολμούν για μια τόσο κρίσιμη απόφαση να πάρουν την έγκριση του Κοινοβουλίου, την έγκριση της δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας.

Όσο μακριά όμως και να πάει ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποφύγει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη μ΄ αυτές τις επιλογές. Και με το λαό απέναντι κανείς δεν μπορεί να πάει μακριά.

Και ο λαός πρέπει να ερωτηθεί για το αν επικυρώνει αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση, για το αν αποδέχεται τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας του σε υπερεθνικούς οργανισμούς.

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο.

Εμείς επιμένουμε ότι η επιλογή της κοινωνικής χρεοκοπίας δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει άλλος δρόμος. Τον προτείνουμε στην κοινωνία και την καλούμε να αγωνιστεί για να τον επιβάλλει.

To Γραφείο Τύπου

Τι είναι και τι θέλει το ΔΝΤ από τη ζωή μας

 

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Και πάλι για βαπόρια

m1

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν ταχύπλοα επιβατηγά πλοία στις γραμμές του Αιγαίου, η διάσταση του χρόνου και το ταξίδι άλλαξαν. Προς το καλύτερο: η Σύρος πλησίασε τον Πειραιά κατά μιάμιση ώρα, η Σάμος και η Κρήτη κατά πέντε. Σε αρκετά νησιώτικα λιμάνια άρχισαν να δένουν πλοία που ως τότε μόνο στα στενά της Βόρειας Θάλασσας, της Μάγχης και της Αδριατικής έπλεαν. Άλλαξαν και προς το χειρότερο: Διαφέρει το πανόραμα των νησιών ξεδιπλωμένο στον ορίζοντα ενός ανοικτού καταστρώματος μαζί με το αλάτι, τον ήλιο και το μελτέμι, από εκείνο που μόλις διακρίνεται πίσω από τα φυμέ τζάμια σφραγισμένων κλιματιζόμενων αιθουσών με αεροπορικά καθίσματα και ταχύτητες τριάντα κόμβων.

Άλλαξαν και οι απαιτήσεις των νησιωτικών κοινωνιών. Μόλις εισήχθησαν τα νέα πλοία, το κάθε νησί διεκδικούσε ένα νέο

υπερ-λιμάνι, ικανό να δεχθεί την αποβίβαση εκατοντάδων οχημάτων και τους νευρικούς δύσκολους ελιγμούς των χάϊ-σπηντ. Με κακά αποτελέσματα. Κατασκευάστηκαν νέα γιγαντιαία, για τις κλίμακες του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου, λιμάνια αυτών των προδιαγραφών. Παλιοί ιστορικοί οικισμοί σαν τη Χώρα της Νάξου, τον Εύδηλο της Ικαριάς, χάθηκαν ή κινδύνεψαν να χαθούν πλαισιωμένοι από μπετονένιες προβλήτες ίσης και μεγαλύτερης έκτασης από τους ίδιους τους οικισμούς.

Το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύχθηκε αυτή η νέα πραγματικότητα στηρίχθηκε σε δύο συγγενείς οικονομικές ιδέες: Την άρση του καμποτάζ -του προστατευτισμού για την εγχώρια ακτοπλοΐα- και τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Θα έρχονταν λέει οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, θα αναβαθμιζόταν η ποιότητα των υπηρεσιών, θα έπεφταν οι τιμές των εισιτηρίων, οι «πειρατές» που λυμαίνονταν τις συγκοινωνίες του Αιγαίου θα αναγκάζονταν να προσαρμοστούν και να εκσυγχρονιστούν. Σε έναν χώρο για τον οποίο ουδέποτε υπήρξε σοβαρός προγραμματισμός, πρώτα απ’ όλα της κάλυψης των αναγκών του ενάμιση εκατομμυρίου κατοίκων του και των εβδομήντα ένα κατοικημένων νησιών του, βρέθηκε η λύση της κυριαρχίας της ελεύθερης αγοράς, η οποία αυτορυθμιζόμενη θα έβαζε τάξη στο παιχνίδι.

Τα πρώτα χρόνια κάηκε το πελεκούδι. Συγχωνεύσεις, καρτέλ, ναυπηγήσεις, αποσύρσεις, θρίαμβοι τυχερών και τραγωδίες άτυχων. Τη νύφη πλήρωσαν πρώτα τα πληρώματα με εξοντωτικές τριπλοβάρδιες και όλες τις εργασιακές τους συμβάσεις στον αέρα. Ακολούθησαν οι πληθυσμοί της άγονης γραμμής, οι οποίοι γρήγορα αντιλήφθηκαν πως το σενάριο της επερχόμενης ευημερίας αφορούσε τα νησιά που ήδη ευημερούσαν και όχι αυτούς. Ώσπου ήλθε η οικονομική κρίση. Οι ξένες εταιρείες, όσες και όπως ήλθαν, έτσι έφυγαν μαζί με τα πλοία τους. Κάποιοι από τους παλιούς ακτοπλόους φούνταραν τις δικές τους εταιρείες. Έχασαν τα προηγούμενα προνόμια και δεν είχαν ουδεμία όρεξη να σπαταλήσουν τα κερδισμένα χρήματα σε εκσυγχρονισμούς. Τη μοίρα των άγονων γραμμών ακολούθησαν τα μεγάλα νησιά του ανατολικού

Αιγαίου, των μικρών Κυκλάδων και άλλα. Η ελεύθερη αγορά ενδιαφέρεται για την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Πολύς κόσμος, εκατό τοις εκατό πληρότητα τη σεζόν, σχετικά μικρές αποστάσεις, καθαρά κέρδη. Οι υπόλοιπες γραμμές, λύσε-δέσε από λιμάνι σε λιμάνι, μεγάλες αποστάσεις, τι κέρδος να δώσουν; Ξανά η Ανάφη, η Φολέγανδρος, οι Φούρνοι, ο Άη Στράτης, τα Κύθηρα στην απομόνωση τους.

Έμεινε λίγο από την αναβάθμιση της ποιότητας των πλοίων, τα πανάκριβα εισιτήρια και τα ημιτελή λιμάνια. Όσο για τις τα

χύτητες, κατέβηκαν κι αυτές λόγω του κόστους των καυσίμων. Με οικονομικές ταχύτητες πλέουν σήμερα τα ταχύπλοα κι ας διαφημίζονται αλλιώς. Πάλι δώδεκα ώρες χρειάζονται για να διασχίσεις το αρχιπέλαγος, αν βρεις βαπόρι.

Εν κατακλείδι, η πίτα των δώδεκα εκατομμυρίων πελατών της ακτοπλοΐας του Αιγαίου δεν υπήρξε επαρκές κίνητρο για να

ενδιαφερθεί η ελεύθερη αγορά, παρά την πλήρη απελευθέρωσή της. Ταυτόχρονα, το δικαίωμα επιβίωσης των κατοίκων των νησιών -μέσω της δυνατότητας επικοινωνίας με την υπόλοιπη Ελλάδα- κατέστη προϊόν σε έλλειψη. Η κρίση επιτάχυνε ό,τι θα συνέβαινε νομοτελειακά αργά ή γρήγορα. Πολλά εγκαταλειμμένα στην τύχη τους νησιά και λίγοι θύλακες πλούτου.

«Βαπόρια θέλουμε βαπόρια» έγραφε ο Άγγελος Ελεφάντης, έναν Αύγουστο του ‘97 εδώ στην «Αυγή». Ναι, θέλουμε βαπόρια - και το Αιγαίο να συνεχίσει να είναι η νησιώτικη διάσπαρτη πόλη. Με νησιά επικοινωνούντα, με κατοίκους που μπορούν να μετακινηθούν, να εργαστούν, να σπουδάσουν, να βρεθούν σε ένα νοσοκομείο αν είναι ανάγκη. Με τουρίστες που θα καλοπερνούν, όχι φέρνοντας την καταστροφή κοινωνιών και τόπων, αλλά συμμετέχοντας στο καλοκαιρινό πανηγύρι των νησιώτικων διακοπών, γνωρίζοντας και συμβάλλοντας ώστε το Αιγαίο να έχει και αύριο. Θέλουμε ένα Αιγαίο όπου οι άνθρωποι και η φύση του, η ιδιαιτερότητά του, η ομορφιά του θα αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο, το οποίο δεν θα λεηλατείται ή δεν θα εγκαταλείπεται ανάλογα με τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑ

ΑΥΓΗ 3-4-2010

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Το ΔΝΤ είναι εδω ενωμένο δυνατό

page_311753pdf

Θέσεις εργασίας στην Κοινότητα Αντιπάρου

21-4-2010 9-11-13 πμ

21 Απριλίου 1967 Την Πέμπτη ήμουν λεύτερος την άλλη μέρα σκλάβος

thecoopat40part1pic1_thumb[3]

21april1967

Μήνυμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού

Το κύριο μήνυμα της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου, είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής. Η θεσμική θωράκιση της απέναντι σε φαινόμενα εκφυλισμού, η απόκρουση κάθε προσπάθειας περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η συνεχής διεύρυνσή της με θεσμούς συμμετοχής των πολιτών είναι στοιχειά άμεσα συνδεδεμένα με τον αγώνα αυτό.

Για μας η έννοια του σοσιαλισμού είναι άρρηκτα δεμένη με αυτήν την δημοκρατίας γι’ αυτό και ο αγώνας για τον σοσιαλισμό και τη δημοκρατία είναι κοινός.

Ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι νοηματοδοτούν με τους σημερινούς τους αγώνες τις διαχρονικές αξίες της αντίστασης και της αγωνιστικής συμμετοχής, απέναντι στα συντηρητικά στερεότυπα, τη μιντιοκρατία, τους πολέμους και τα προτάγματα της αγοράς.

Τιμούμε, τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, ιδιαίτερα εκείνους που θυσιάστηκαν και μάτωσαν υπερασπιζόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει ακόμη η Κύπρος».

Ιδιαίτερα η φετινή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια βαθιά οικονομική κρίση αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης. Η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας υποστεί μια πλήρη μετάλλαξη σε σχέση με τις ιδρυτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει μια κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική πολιτική.

Η έλευση του ΔΝΤ προμηνύει νέα μέτρα ακόμα σκληρότερα και πιο αντικοινωνικά. Οι όποιες κοινωνικές κατακτήσεις υπήρξαν χάνονται η μια μετά την άλλη.

Το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στην πολιτική του ΔΝΤ και του νεοφιλελευθερισμού. Μήνυμα-κάλεσμα για νέους αγώνες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα πορεία. Αυτό το μήνυμα αποτελεί τη σημερινή μεγάλη ελπίδα. Ο αγώνας του τότε μας δίνει δύναμη για να αγωνιστούμε ώστε να μην πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης οι οικονομικά αδύνατοι, ο κόσμος της εργασίας.

 

alek-panagoulis_thumb[1]

20-4-2009 6-35-23 ¼¼_thumb[2]

velos_thumb[1]

moustaklis_thumb

Σπύρος Μουστακλής εδω

Δελτίο Τύπου Ναυτικού Ομίλου Αντιπάρου

 

!cid_3EA151F5366942299AE1287913386BC8@giannis3f4e711

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ 17/04/2010

Την Παρασκευή 16/04/2010 και ώρα 19.00 συνήλθε γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου και διενεργήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Ν.Ο. Αντιπάρου Μ.Ε.Α.Σ. ΩΛΙΑΡΟΣ.

Μετά από την διαπίστωση απαρτίας και μετά από εκλογές αναδείχτηκαν οι κάτωθι οι οποίοι συγκροτήθηκαν αμέσως σε σώμα ως εξής;

ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - πρόεδρος

ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - αντιπρόεδρος

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - γραμματέας

ΚΑΛΑΡΓΥΡΟΥ ΜΠΕΤΥ - ταμίας

ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ - γραμματέας β’

ΚΕΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ -ταμίας β’

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ - μέλος

ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ - μέλος

ΚΕΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ - μέλος.

Το νέο Δ.Σ. σαν πρώτη προτεραιότητα έθεσε, να προχωρήσει το ζήτημα της αίτησης προς την κοινότητα Αντιπάρου για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις του ομίλου.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Φαρούπος Αναστάσιος Τριαντάφυλλος Ιωάννης