Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Θέσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση τον Καλλικράτη και τις δημοτικές εκλογές

clip_image002

Τ.Ε ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης αποτελεί τον πυρήνα της τοπικής οργάνωσης της κοινωνίας και έχει στρατηγική σημασία για τους πολίτες.

Σήμερα και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι σε εξέλιξη , η επίθεση των δυνάμεων του δικομματισμού , που προσπαθούν και με τον « Καλλικράτη » να καταργήσουν το αυτοδιοίκητο των τοπικών κοινωνιών, να προωθήσουν την ολοένα και μεγαλύτερη συγκεντροποίηση και τον απόλυτο έλεγχο της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δεύτερη φορά, μετά τον Καποδίστρια, με βίαιο τρόπο αλλάζει τον Χάρτη της Αυτοδιοίκησης ,ενισχύοντας το Δημαρχοκεντρικό Σύστημα σε βάρος της Λαϊκής Συμμετοχής.

Η προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση αποβλέπει στην εφαρμογή του « νεοφιλελεύθερου » δόγματος για λιγότερο κράτος και στην εξοικονόμηση πόρων με την συμπίεση ή/και κατάργηση των κοινωνικών δαπανών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πάρου – Αντιπάρου είναι αντίθετος με τις μεθοδεύσεις αυτές και υποστηρίζει , σαν κυρίαρχα ζητήματα τα παρακάτω . 1) Συνενώσεις μόνο με συναίνεση (δημοψήφισμα) και όχι υποχρεωτική επιβολή τους. 2)Περιορισμό και όχι επέκταση του Δημαρχοκεντρικού συστήματος , με διεύρυνση της δημοκρατικής λειτουργίας και της λαϊκής συμμετοχής . Θεσμοθέτηση Λαϊκών Συνελεύσεων σε επίπεδο χωριού , συνοικίας , διαμερίσματος ( στις μεγάλες πόλεις ) με αποφασιστικό και όχι μόνο γνωμοδοτικό χαραχτήρα. Ενίσχυση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων με οικονομικούς πόρους για έργα τοπικής εμβέλειας , και δυνατότητα λήψης αποφάσεων

για θέματα αρμοδιότητας τους που θα είναι δεσμευτικές για το

Δημοτικό Συμβούλιο .Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Δήμαρχο και μεταφορά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημαρχιακή Επιτροπή.

3)Εφαρμογή της απλής αναλογικής σαν πάγιου εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση , και στην συγκρότηση των οργάνων της (δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια , δημαρχιακές και εκτελεστικές επιτροπές , τοπικά συμβούλια)

4)Πλήρη εφαρμογή του άρθρου 102 του Συντάγματος « διοικητική οικονομική αυτοτέλεια» των ΟΤΑ . Καμία παρέμβαση της Κεντρικής Εξουσίας στις αποφάσεις των ΟΤΑ και των Περιφερειών. Κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας με αύξηση πόρων στους ΟΤΑ και απόδοση των ήδη οφειλόμενων.

Οι θέσεις μας αυτές καθορίζουν και την στάση μας για τις εκλογές του Νοέμβρη.

Οι λογικές , οι πρακτικές και οι μεθοδεύσεις που επικράτησαν στο δήμο Πάρου κυρίως τα τελευταία χρόνια, ήταν τέτοιες που μόνο δημοκρατικές δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε . Και σαν συνέπεια λειτούργησαν και λειτουργούν αρνητικά σε όλα τα επίπεδα της ζωής του νησιού, περιβάλλον, υποδομές ,οικονομία.

Ονομάσαμε « υψίστη δημοκρατία » πολίτες να επισκέπτονται το γραφείο του εκάστοτε δημάρχου, και επειδή «κουβαλούν» πέντε ή πενήντα ψήφους να ζητούν και να παζαρεύουν οτιδήποτε και να το κερδίζουν ερήμην και εις βάρος των υπολοίπων πολιτών κα ι του κοινωνικού συνόλου.

Το σύστημα δουλεύει έτσι ώστε τα αυτονόητα όταν παρέχονται ,να έχουν τη μορφή «εξυπηρέτησης» , δημιουργώντας αίσθημα συνενοχής στους πολίτες , εξασφαλίζοντας έτσι τη σιωπή τους για μείζονα θέματα αλλά και τον έλεγχο της ψήφου τους .

Χρειαζόμαστε άλλες λογικές και πρακτικές ,πρέπει να δούμε τα του δήμου από άλλη οπτική γωνία . Πιστεύουμε ότι αυτός ο τόπος αξίζει ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας . Οι καιροί είναι δύσκολοι για να αφήσουμε αυτούς που διεκδικούν πρόσκαιρα οικονομικά ή και πολιτικά οφέλη να υπονομεύσουν το μέλλον μας .Πρέπει να ανακαλύψουμε και πάλι τη Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση.

Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην Ανοιχτή Συγκέντρωση- Συζήτηση

με θέμα :

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Που θα γίνει στην Αίθουσα ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ στη ΝΑΟΥΣΑ

το Σάββατο 10 Απριλίου 2010 στις 8:30 μμ

με ομιλητή τον ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΛΘΕΙ Ο ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΣΤΙΣ 18 ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ.ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ--ΛΟΥΗ-ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή