Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Η πραγματική οικονομία τον Μάρτιο μια δήλωση και ένα περσινό δελτίο τύπου

1213377436-02564_high

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει η πραγματική οικονομία της Ελλάδας, η οποία γεννά ανησυχίες ανάλογες με εκείνες που σχετίζονται με τα δημόσια οικονομικά και τον δανεισμό της χώρας καταδεικνύοντας παράλληλα και πλήθος ακόμη σοβαρών προβλημάτων.

Καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 9,2%, εκτόξευση του πληθωρισμού στο 3,9%, μείωση των εξαγωγών κατά 13,4% και απίσχνανση των εισαγωγών (-21,6%) λόγω αναιμικής ζήτησης από τα ελληνικά νοικοκυριά συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ζοφερό περιβάλλον ύφεσης με άκρως ανησυχητικά στοιχεία στασιμοπληθωρισμού. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2010, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται ότι η μηνιαία αύξηση προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,1% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα νωπά φρούτα.
β) Κατά 22,0% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω επαναφοράς των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειμερινές εκπτώσεις.
γ) Κατά 1,6% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του ηλεκτρισμού και του πετρελαίου θέρμανσης.
δ) Κατά 5,5% της ομάδας "Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω της επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειμερινές εκπτώσεις.
ε) Κατά 0,2% της ομάδας "Υγεία", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των οδοντιατρικών υπηρεσιών.
στ) Κατά 4,1% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης).
ζ) Κατά 1,7% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω αύξησης  των τιμών της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
η) Κατά 0,7% της ομάδας "Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του φαγητού εκτός οικίας και των σερβιριζόμενων ειδών (αναψυκτικών - γλυκών  - καφέ και ποτών) εξαιτίας της χορήγησης του Δώρου Πάσχα.

θ) Κατά 2,7% της ομάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, εξαιτίας της χορήγησης του Δώρου Πάσχα, των ασφαλίστρων μεταφορών καθώς και λόγω επαναφοράς των τιμών των ειδών ταξιδιού και προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειμερινές εκπτώσεις.
Ο μέσος εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Απριλίου 2009 - Μαρτίου 2010 παρουσίασε αύξηση 1,7%, έναντι αύξησης 3,6%, που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Καθίζηση των εξαγωγών
Μεγάλη πτώση κατέγραψε η αξία τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όσον αφορά τη συνολική αξία των εισαγωγών, αυτή τον Φεβρουάριο 2010 παρουσίασε μείωση 21,6% και συμπιέστηκε στο ποσό των 3,13 δισ. ευρώ έναντι 3,99 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009.
Η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2009 - Φεβρουαρίου 2010 παρουσίασε μείωση 21,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Μαρτίου 2008 - Φεβρουαρίου 2009.     
Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2010 διαμορφώθηκε στο ποσό των 1,056 δισ. ευρώ έναντι 1,21 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας μείωση 13,4%.      
Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2009 - Φεβρουαρίου  2010  παρουσίασε μείωση 13,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Μαρτίου 2008 - Φεβρουαρίου 2009.

Καταβαράθρωση της βιομηχανικής παραγωγής

Αισθητή μείωση 9,2% κατέγραψε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2009, έναντι μείωσης 5,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό δείκτη, παρουσίασε μείωση κατά 6,3% (έναντι -9,8% την προηγούμενη χρονιά).
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 9,2% τον μήνα Φεβρουάριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2009, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή: 
α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 16,5%.

β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 7,6%.
γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 13,3%.
δ. Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 1,1%.

Από την ανάλυση των μέσων μεταβολών της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010, σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου -  Φεβρουαρίου 2009, προκύπτει ότι η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 6,3% της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2009, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:
α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 10,0%.
β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 4,8%.
γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 10,0%.
δ. Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 1,8%.

Π. Λαφαζάνης: Οικονομικό και κοινωνικό "Βατερλώ"

lefta

Σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε την παρακάτω τοποθέτηση: 
"Τα αλλεπάλληλα αντικοινωνικά κυβερνητικά πακέτα μέτρων δεν επιφέρουν μόνο μια πολύ βαθιά ύφεση στην οικονομία, αλλά και τη χαριστική βολή στο παραγωγικό και βιομηχανικό δυναμικό της χώρας, το οποίο ήδη είχε καταρρεύσει εξαιτίας των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών εδώ και δεκαετίες.
Ακόμα χειρότερα, η βαθιά ύφεση και η παραγωγική ερήμωση της χώρας συνοδεύονται κατά πρωτοφανή τρόπο από την ανεξέλεγκτη εκτίναξη των τιμών και τον σταθερά ανερχόμενο υψηλό πληθωρισμό, όπως επιβεβαιώνουν τα σχετικά στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο. 
Το εκρηκτικό μείγμα βαθιάς ύφεσης, υψηλού πληθωρισμού, κατάρρευσης της αγοράς, συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, τραπεζικής λεηλασίας και υψηλών επιτοκίων δανεισμού, δείχνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό 'Βατερλώ'.
Ζούμε την πλήρη αποτυχία και παταγώδη χρεωκοπία μιας αδίστακτα νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, που έχει παραδώσει τη χώρα, χωρίς καμιά αντίσταση, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τους κυρίαρχους της Ε.Ε., ενώ την οδηγεί σε μια μεγάλη πανωλεθρία.

imf-trapping-countries-in-debt

Αυτή την ώρα μόνο η μεγάλη ενωμένη αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων και ο παλλαϊκός ξεσηκωμός μπορούν να στείλουν ένα διπλό μήνυμα ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σφαγείο του ΔΝΤ και την υποθήκευση του μέλλοντός της για δεκαετίες και ότι μπορεί να ακολουθήσει έναν διαφορετικό ανορθωτικό, προοδευτικό και σοσιαλιστικό δρόμο".

και ένα περσινό δελτίο τύπου  του φίλτατου Παναγιώτη Ρήγα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων – ΠΑΣΟΚ
Αθήνα, 23-3-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι Συνταξιούχοι μόνιμα φορολογικά υποζύγια.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ 
ΕΛΛΗΝΩΝ Παρέμβαση με ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας κατά την συζήτηση τροπολογιών σχετικών με την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης.
Ο κος Ρήγας επισήμανε την συστηματική αποχή των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από τις συζητήσεις των νομοσχεδίων στην Βουλή, δείγμα της απογοήτευσής τους αλλά και της δυσαρέσκειάς τους για τα Κυβερνητικά μέτρα.
Στην συνέχεια ο Βουλευτής επισήμανε την αποσπασματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση και την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί.
Τόνισε ότι για μια ακόμη φορά τα συνήθη θύματα του φορολογικού συστήματος, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά και οι ειλικρινείς φορολογούμενοι, καλούνται να καλύψουν τις τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού που δημιουργεί η υστέρηση των εσόδων. Τρύπες που δημιούργησε η πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή με την διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, με τις αλόγιστες σπατάλες στο Δημόσιο και τις φοροαπαλλαγές σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και τράπεζες.
Τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση –συνέχισε ο κος Ρήγας– εντείνουν τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία, αφού συμβάλουν στην μείωση της ζήτησης και της ρευστότητας, στην αφυδάτωση της αγοράς και οδηγούν σε στασιμότητα και ύφεση την οικονομία.
Αφού η ακρίβεια ροκάνισε την αγοραστική δύναμη των μισθωτών έρχονται τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης να δώσουν την χαριστική βολή.
Και ενώ σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται μέτρα για την αύξηση της ζήτησης και της λαϊκής κατανάλωσης, με την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η Κυβέρνηση Καραμανλή βαδίζει προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
«Η κούραση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού δεν είναι παροδική. Πρόκειται για μη ιάσιμη περίπτωση. Πρόκειται για ανήκεστο βλάβη. Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί είναι να μην προκαλέσουν με την ανικανότητά τους ανήκεστο βλάβη στην οικονομία και στην χώρα. Για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση Καραμανλή πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατόν. Μόνο μια προοδευτική Κυβέρνηση μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα στον Ελληνικό λαό και να βγάλει την χώρα από την κρίση» κατέληξε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κος Ρήγας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή