Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν

20100707

Η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Βουλή

Όπως είπα και χθες, η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έφερε, επιχειρεί να ολοκληρώσει ένα νέο Ιουλιανό πραξικόπημα, ένα πραξικόπημα κοινωνικό, ένα πραξικόπημα αντεργατικό, ένα πραξικόπημα αντιασφαλιστικό, ένα πραξικόπημα που στην ουσία καταλύει το Σύνταγμα της χώρας. Γιατί περί αυτού πρόκειται το νομοσχέδιό της.

Και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το Ιουλιανό πραξικόπημα μπορεί να είναι διαφορετικό στη μορφή με το Ιουλιανό πραξικόπημα του 1965, αλλά πολύ φοβούμαι ότι θα είναι πολύ χειρότερο στις προεκτάσεις του από εκείνο το πραξικόπημα.

Διότι με αυτό το τερατούργημα το οποίο είναι ένα νομοσχέδιο που περιέχει δύο εκτρώματα στη συσκευασία του ενός, ένα εργασιακό και ένα αντιασφαλιστικό, με αυτό λοιπόν το νομοσχέδιο πηγαίνουμε στην εργασία χωρίς δικαιώματα και σε μισθούς πείνας, μισθούς τριτοκοσμικούς και δεύτερον πάμε σε γεράματα χωρίς σύνταξη. Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν. Αυτοί είναι οι δύο άξονες αυτού του νομοσχεδίου: πάμφθηνη, εξαθλιωμένη εργατική δύναμη και γεράματα στην ουσία χωρίς σύνταξη, με ένα απλό προνοιακό επίδομα.

Αν αυτοί είναι οι στόχοι σας, κύριε Υπουργέ, τους έχετε επιτύχει απολύτως και πλήρως. Αυτό το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις.

Και επειδή θέλω να είμαι και συγκεκριμένος, επί της αρχής βεβαίως, αλλά συγκεκριμένος σε ορισμένα θέματα: κύριε Υπουργέ, είχαμε συντάξεις οι οποίες ήταν παχυλές μέχρι τώρα; Διότι όταν σας ακούει κανείς να μιλάτε καμμιά φορά ή και να μιλάνε και διάφοροι εκπρόσωποι του κατεστημένοι, είναι σα να ακούμε για μια χώρα η οποία έδινε αφειδώς συντάξεις και συντάξεις πανύψηλες, με τις οποίες στα γεράματα ζούσαν πανευτυχείς οι άνθρωποι. Αυτή ήταν η εικόνα της σημερινής Ελλάδας;

Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρετε ότι το 70% των συντάξεων που εδίδοντο ήταν κάτω από 600 ευρώ; Αυτές ήταν οι συντάξεις στην Ελλάδα. Η σύνταξη κάτω από 600 ευρώ ήταν μια παχυλή σύνταξη; Μπορούσαν να επιβιώσουν οι άνθρωποι, οι γέροι; Μπορούσαν να επιβιώσουν με σύνταξη κάτω από 600 ευρώ;

Τι χρειαζόταν αυτό το ασφαλιστικό σύστημα; Αυτό το ασφαλιστικό σύστημα χρειαζόταν αναβάθμιση. Χρειαζόταν οι συντάξεις να γίνουν ανθρώπινες, να γίνουν αξιοπρεπείς. Τι κάνετε εδώ με το νομοσχέδιό σας; Λεηλασία των συντάξεων. Λεηλασία των συντάξεων όλων των κατηγοριών, όχι μόνο των δήθεν υψηλοσυνταξιούχων, αλλά κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων.

Χωρίζετε τη σύνταξη στη βασική και την αναλογική. Ποια είναι η βασική σύνταξη, για την οποία μας μιλάτε εδώ; Είναι η σύνταξη των 360 ευρώ. Ποιοι παίρνουν μέχρι τώρα 360 ευρώ, που το θεωρείτε κατάκτηση ότι το θεμελιώνετε δήθεν με το νομοσχέδιό σας;

Υπήρχε αυτή η θεμελίωση, κύριε Υπουργέ: 360 ευρώ είναι το προνοιακό επίδομα, είναι αυτό το επίδομα που εδίδετο μέχρι τώρα στους απόρους. Όποιος δεν είχε δυνατότητα να πάρει μια κανονική σύνταξη, όποιος ήταν άπορος όπως στοιχειοθετείτε την απορία και με το νομοσχέδιό σας, πήγαινε και έπαιρνε το προνοιακό επίδομα του ΟΓΑ. Και θεωρείτε κατάκτηση ότι μας το επαναφέρετε και πάτε όλες τις συντάξεις να τις κατευθύνετε στη βασική σύνταξη, στα 360 ευρώ; Γιατί αυτό κάνετε.

Λέτε, λοιπόν, βασική σύνταξη και αναλογική σύνταξη. Και οι υπολογισμοί για την αναλογική σύνταξη είναι σφαγείο, κυριολεκτικά σφαγείο. Το ποσοστό αναπλήρωσης μετά τη διόρθωση που κάνατε, γι’ αυτόν που έχει 35ετία είναι 45%. Είναι 45% συν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Δηλαδή λεηλασία των συντάξεων. Πάτε σε χαμηλότερες συντάξεις απ’ αυτές που υπήρχαν μέχρι τώρα, που ήταν συντάξεις πείνας και πενίας.

Αυτό είναι το κατόρθωμά σας. Και θα πάμε σε κατώτατη σύνταξη με το νομοσχέδιό σας, η οποία είναι ακόμα χαμηλότερη από τη σημερινή κατώτατη σύνταξη. Και υποτίθεται ότι για την προφυλάξετε από το νέο σύστημα υπολογισμού που κάνετε, το οποίο καταβαραθρώνει τους χαμηλοσυνταξιούχους, βάζετε ως κατώτατη σύνταξη τα δεκαπέντε ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, το οποίο είναι 465 ευρώ στην ουσία, χαμηλότερη από την κατώτατη σύνταξη που έχουμε ώς τώρα.

Αυτά είναι τα κατορθώματά σας. Λεηλατείτε κυρίως τις κατώτερες συντάξεις και διαμορφώνετε συνθήκες για να κατευθυνθούν όλες οι συντάξεις στο προνοιακό επίδομα, το οποίο το λέτε τώρα «βασική σύνταξη στα 360 ευρώ».

Και τι κάνετε, επίσης, με την αναπροσαρμογή των συντάξεων, κύριε Υπουργέ; Καταλύετε το Σύνταγμα. Είναι δυνατόν η αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως λέτε –δεν λέτε «αύξηση», λέτε «αναπροσαρμογή» των συντάξεων- να γίνεται με υπουργικές αποφάσεις; Είναι δυνατόν να γίνεται αυτό;

Πώς λέτε ότι η υπουργική απόφαση θα λαμβάνεται; Με ένα συντελεστή που θα υπολογίζει το 50% της αύξησης του ΑΕΠ και το 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ποιος θα τον καθορίζει αυτό το συντελεστή; Ο εκάστοτε Υπουργός. Με τι κριτήρια; Κανένα. Εάν έχουμε πτώση του ΑΕΠ, όπως έχουμε τώρα που μπορεί να φτάσει και κάτω από 4%, ξέρετε πού θα πηγαίνουμε με τον περίφημο συντελεστή και την αοριστία σας με υπουργικές αποφάσεις; Σε αρνητική αύξηση των συντάξεων, δηλαδή σε μείωση των συντάξεων, η οποία μπορεί βεβαίως και σε πολύ καλές περιόδους να γίνεται, αφού το συντελεστή απροσδιορίστως και αορίστως θα τον καθορίζει ο εκάστοτε Υπουργός με υπουργική απόφαση.

Ξέρετε πού οδηγείτε τις συντάξεις; Τις οδηγείτε κυριολεκτικά στον πάτο. Οδηγείτε τις συντάξεις σιγά-σιγά να χάνουν κάθε αγοραστική αξία και στο τέλος να είναι συντάξεις άνευ αντικρίσματος, κάτω και από επιδόματα.

Θα μου πείτε, πώς προεξοφλείς τι θα γίνει; Το προεξοφλώ από τις διαδικασίες τις οποίες θέτετε με το νομοσχέδιο σας, διαδικασίες οι οποίες δεν έχουν καμία αντικειμενική βάση προσδιορισμού και αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Και ακόμη χειρότερα, αυτά τα οποία καταγράφετε, τα οποία είναι νέοαποικιακά και θυμίζουν Μπανανία, με το άρθρο 11 παράγραφος 2, δείχνουν μια πρόθεση να οδηγήσετε τα πράγματα σε ακραία εξαθλίωση.

Πώς είναι δυνατόν να δεσμεύετε τη χώρα, κύριε Υπουργέ, ότι θα είναι υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πενήντα χρόνια, μέχρι το 2060 και δεν θα επιτρέπεται αύξηση των ασφαλιστικών παροχών πάνω από 2,5% του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Έχετε κάνει τους υπολογισμούς; Γιατί δεν μας φέρνετε τους υπολογισμούς; Ότι δεν θα υπάρχουν ασφαλιστικές δαπάνες το 2060, προκειμένου να ικανοποιήσετε τη νεοαποικιοκρατία την οποία έχετε επιβάλλει στη χώρα με το 2,5%. Το 2,5% με τις δαπάνες του 2009 είναι ασήμαντη αύξηση σε μια πεντηκονταετία, για να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα.

Προβλέπετε πάλι ότι προκειμένου να προσαρμόζονται οι συντάξεις σε αυτές τις δεσμεύσεις πεντηκονταετίας που έχετε αναλάβει, με νόμο θα ρυθμίζονται, έτσι ώστε να τηρείται το όριο του 2,5% αύξηση του ΑΕΠ με βάση το 2009. Αυτό, όμως, ο ειδικός νόμος, σημαίνει τον ειδικό σφαγιασμό κάθε συνταξιοδότησης στο μέλλον.

Και ακόμη χειρότερα, φτάνετε στο σημείο να καθορίζετε άνευ νόμου, με υπουργική εξουσιοδότηση κάθε φορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής, το οποίο θα το καθορίζει η ΕΛΣΤΑΤ, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία που φροντίσατε να βάλετε στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επικεφαλής. Δηλαδή, το προσδόκιμο της ζωής θα το καθορίζει η EUROSTAT και η ΕΛΣΤΑΤ και με βάση το προσδόκιμο ζωής ανά τριετία εσείς θα λαμβάνετε υπουργική απόφαση και θα αυξάνετε τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, στα 69, στα 70, στα 80, στα 90, αυθαίρετα, όσο θέλετε.

Διαλύετε το Σύνταγμα. Καταλύετε κάθε έννοια κοινοβουλευτικής τάξης. Δεν υπάρχει αντιπροσωπευτική δημοκρατία με αυτά που κάνετε για να διαλύσετε το συνταξιοδοτικό σύστημα. Διαλύετε τη συνταξιοδοτική προοπτική των Ελλήνων. Καταργείτε στην ουσία κάθε εγγύηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με νέοεφευρήματα περί προσδόκιμου ορίου ζωής, τα οποία, με συγχωρείτε, αλλά καθεστώτα άλλου τύπου μονάχα θα μπορούσαν να τα έχουν διανοηθεί και φανταστεί να τα θέσουν σε νομοθετική βάση.

Αυτά, δυστυχώς, όμως, είναι τα αίσχη τα οποία γίνονται με το νομοσχέδιό σας. Και αντί να μας πείτε κάτι για αυτά τα αίσχη, να έχετε να επιχειρηματολογήσετε επ’ αυτών, προσπαθείτε με αόριστες επικλήσεις και επιθέσεις στην Αριστερά να αντιμετωπίσετε τα επιχειρήματα. Δεν αντιμετωπίζονται έτσι, όμως, τα επιχειρήματα.

Μας λέτε ότι εμείς υποστηρίζουμε το υπάρχον σύστημα, ότι δήθεν αυτό το σύστημα είναι διανεμητικό και το στηρίζουμε εμείς. Εμείς το στηρίζουμε αυτό το σύστημα; Εσείς το κατασκευάσατε το σημερινό σύστημα. Εμείς καταψηφίσαμε και τους νόμους Σιούφα και το νόμο Ρέππα και το νόμο Πετραλιά. Καταψηφίζουμε και το δικό σας σήμερα νόμο και ζητούμε την απόσυρσή του. Ποιος στηρίζει, λοιπόν, το σημερινό σύστημα;

Αλλά κάθε φορά χρησιμοποιείτε ο ένας το σύστημα που κατασκεύασε ο άλλος, από το κακό στο χειρότερο και το επικαλείστε όχι για να το βελτιώσετε, όχι για να ορθώσετε το ασφαλιστικό σύστημα με κοινωνική προοπτική, αλλά για να το αποδομήσετε. Και αυτή την ώρα ερχόσαστε εσείς και του δίνετε τη χαριστική βολή.

Και δίνετε και τη χαριστική βολή, επιτρέψτε μου να πω, στις εργασιακές σχέσεις, γιατί αυτά που κάνατε δεν τόλμησε να τα κάνει κανένα καθεστώς, όσο σκληρό και απάνθρωπο και αν πέρασε από τη χώρα εδώ και ενενήντα χρόνια, από το ν.2112/1920. Κανένα καθεστώς δεν τόλμησε να θίξει το θέμα των αποζημιώσεων και το θέμα των απολύσεων. Κανένα καθεστώς!

Και ερχόσαστε αυτή τη στιγμή και λέτε: «Απελευθερώνουμε στην ουσία τις απολύσεις. Καταργούμε στην ουσία τις αποζημιώσεις για απολύσεις. Καταργούμε τις συλλογικές συμβάσεις», γιατί αυτό κάνετε. Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις, όχι μόνο με τη διάταξη για τους νέους που μπαίνουν στη δουλειά με το 85% και βάζετε στον ΟΑΕΔ, που τον ληστεύετε, με το 10% που του παίρνετε από το ΙΚΑ και δεν θα έχει καθόλου πόρους. Και μας κοροϊδεύετε εδώ ότι θα επιδοτείται μέσω του Α.Ε.Π. –κακώς βεβαίως- αλλά ούτε έτσι θα γίνεται επιδότηση.

Και καταργείτε την εθνική συλλογική σύμβαση, όπως έχετε καταργήσει τις συμβάσεις με τον προηγούμενο νόμο που ψηφίσατε, ο οποίος τι λέει; Ότι σε κάθε επιχείρηση με είκοσι άτομα και πάνω θα συστήνεται ένα σωματείο, θα φτιάχνει μία επιχειρησιακή σύμβαση και θα μπορεί να πληρώνει ο εργοδότης ακόμα και με 200 ευρώ. Τα 200 ευρώ δεν τα αποκλείετε, ούτε και αυτό, αρκεί να το συνομολογήσουν σε μια επιχείρηση οι εργαζόμενοι.

Μισθοί Κίνας είναι το μέλλον το οποίο χαράσσετε στην Ελλάδα, αλλά αυτό το μέλλον είναι καταστροφικό για τη χώρα, είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Τη χώρα την οδηγείτε σε γενική οικονομική καταστροφή με το δρόμο που ακολουθείτε.

Και μας λέτε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτό το δρόμο. Υπάρχει εναλλακτική λύση όχι στον αποικιοκρατικό δρόμο, όχι στο δρόμο Μπανανία, όχι στο δρόμο του προτεκτοράτου της χώρας, όχι σε μια Κυβέρνηση η οποία υπηρετεί τα συμφέροντα του εγχώριου και ξένου διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Υπάρχει εναλλακτική λύση και για το χρέος και για μια εναλλακτική προοπτική για τη χώρα. Και αυτή η εναλλακτική λύση θα έρθει μέσα από την εξέγερση του ελληνικού λαού, την οποία δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε, όσο και αν είναι μουδιασμένα τα πράγματα, όσο και αν νομίζετε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές που γίνονται μπορεί να σας δίνουν το περιθώριο να κινείστε σχετικά άνετα και να φέρνετε μέσα στον Ιούλιο τέτοια εκτρώματα, υποτίθεται για να τα ψηφίσετε στη Βουλή. Μπορεί να το κάνετε αυτό, αλλά μέχρι ενός ορισμένου σημείου, διότι τα πράγματα έχουν εκτραχυνθεί πλέον, είναι εκτός ελέγχου.

Και αυτή η εναλλακτική λύση την οποία προτείνουμε με επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με ρύθμιση του εσωτερικού χρέους, με εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, που είναι μέτρα αφετηρίας για μια προοδευτική εναλλακτική απάντηση, μπορεί να διασφαλίσει αυτή την ώρα το μέλλον της χώρας, την επιβίωση του έθνους, την επιβίωση του ελληνικού λαού, γιατί εδώ έχουμε φτάσει, να διακυβεύονται αυτά τα ύψιστα αγαθά.

Οι συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης, οι εργασιακές σχέσεις δουλείας και δουλοπρέπειας δεν πρόκειται να περάσουν. Δεν θα γίνουν ανεκτές από τον ελληνικό λαό. Αυτός ο λαός έχει μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, για το σοσιαλισμό. Αυτές τις παραδόσεις θα τις συνεχίσει, ιδιαίτερα η νέα γενιά και θα πάρει τα σκυτάλη μιας πολύ μεγάλης αλλαγής σε αυτή τη χώρα.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή