Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Πέντε έγιναν οι Κούροι του Δεσποτικού

 

28-29z-thumb-medium

 

Στο ακατοίκητο, κυκλαδίτικο νησί απέναντι από την Αντίπαρο βρέθηκε κι άλλο κεφάλι αρχαϊκού Κούρου

Κι άλλο κεφάλι αρχαϊκού Κούρου βρέθηκε στο νησί Δεσποτικό απέναντι από την Αντίπαρο, ανεβάζοντας σε πέντε τους Κούρους που στόλιζαν το Ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος από το 550 π.Χ., έτος ίδρυσης του ναού από κατοίκους της γειτονικής Πάρου.

εκεί Το Δεσποτικό είναι το μόνο ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων μετά τη Δήλο. Εχει παρθένες περιοχές γεμάτες κέδρους και κυπαρίσσια που προσφέρονται για πορείες και υπέροχες παραλίες για μπάνια. Ελάχιστοι όμως το γνωρίζουν παρ' όλο που είναι εύκολα προσβάσιμο με, ένα καΐκι από την Αντίπαρο.

Από το 1997, που ξεκίνησαν συστηματικά οι ανασκαφές από τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο και την ομάδα του, με την προτροπή της Ντόλης Γουλανδρή, στη θέση Μάντρα, έχει αποκαλυφθεί το αρχαϊκό ιερό, «ο διπλός οίκος» του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος με τον περίβολο, τη στοά και το τελετουργικό του εστιατόριο. Πλήθος από αρχιτεκτονικά μέλη έχουν βρεθεί προερχόμενα από τα κτήρια αυτά, σύμφωνα με την παράλληλη έρευνα που διενεργεί η Αννα Ονεζορκ από το Πολυτεχνείο του Μονάχου.

Πλούσια είναι επίσης τα ευρήματα σε γλυπτά (κεφάλια, χέρια, πόδια, κορμοί που χρειάζονται ειδική μελέτη για να συναποτελέσουν ολόκληρα αγάλματα). Εχουν επίσης αποκαλυφθεί 45 κυκλικές και ορθογώνιες βάσεις αγαλμάτων, όπως επίσης σημαντικότατη κλασική κεραμεική από κρατήρες αττικών εργαστηρίων.

Η φετινή ανασκαφή (25 Μαΐου-25 Ιουνίου) έφερε στο φως άλλους τρεις αρχαϊκούς τοίχους που συμπληρώνουν την κάτοψη του συγκροτήματος και του λατρευτικού περιβόλου του ιερού. Από τον καθαρισμό τοίχων ύστερων κτισμάτων αποτοιχίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη που συνηγορούν στην ύπαρξη μιας πρωιμότερης οικοδομικής φάσης του ιερού. Εντοιχισμένο σε έναν τοίχο ήταν και το αρχαϊκό κεφάλι του κούρου, που ήταν αρκετά διαβρωμένο. Ο ανασκαφέας το χρονολόγησε στο 580 π.Χ. και το θεωρεί παρόμοιο με ένα άλλο που σώζεται σε καλύτερη κατάσταση.

Η ανακάλυψη των κεφαλών αυτών θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, «αφού μέχρι πρότινος σωζόταν από το νησί της Πάρου μόνο ένας αρχαϊκός Κούρος με το κεφάλι του, σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου», σύμφωνα με τον κ. Κουράγιο.

Το σημαντικό είναι ότι γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη δεν απομακρύνθηκαν από το νησί όταν παρήκμασε το ιερό, αλλά παρέμειναν εκεί και επαναχρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται τώρα. Κατά τη φετινή ανασκαφή, βρέθηκε επίσης «μαρμάρινο δάκτυλο χεριού αγάλματος φυσικού μεγέθους, ίσως λατρευτικού, ακέραια σιδερένια αιχμή δόρατος, τρία χάλκινα νομίσματα και θραύσματα ερυθρόμορφου κρατήρα αττικού εργαστηρίου της εποχής του πλούσιου ρυθμού (δ' τέταρτο του 5ου αι. π.Χ.), η εύρεση του οποίου επιβεβαιώνει τη σχέση του ιερού με την Αττική», λέει ο κ. Κουράγιος. Θα προτείνει να γίνει το Δεσποτικό ένα ανοικτό μουσείο, όπου οι επισκέπτες θα χαίρονται τη φύση μαζί με τις αρχαιότητες και θα απολαμβάνουν τη γεύση της ξινομιζήθρας από το μαντρί και τα γιδοπρόβατα ενός βοσκού. Του μοναδικού κατοίκου του.

Ν.ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/07/2010&id=183696

2 σχόλια:

  1. ελπιζω η προταση να γινει αποδεκτη ωστε να μπορεσουμε να χαρουμε ολοι οσοι δεν εχουμε σκαφη ,αυτο το νησι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι οι προεκλογικοί συνδυασμοί, όσοι κι αν τελικά είναι να συμπεριλάβουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα την δέσμευση συγκεκριμένης πρότασης για το ακατέργαστο διαμάντι της Ελληνικής γης,των Κυκλάδων και της πολιτιστικής της Ιστορίας. Από το οριστικό ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό της καθεστώς ( Μπάου κ.α ;), την διασφάλιση και επιτήρηση του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος, εξασφάλιση σταθερών οικονομικών πόρων και μετά τα άνοικτά μουσεία, την χαρά των επισκεπτών, την γεύση της ξινομυζήθρας και την πρόληψη των βανδαλισμών που δυστυχώς πάνε πακέτο.SOCRATIS2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή