Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ένα Δελτίο Τύπου και μια άποψη

 

cropped-header-mea2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις μεγαλόπνοες δηλώσεις του δημάρχου Αντιπάρου για μεγαλόκαρδο «άνοιγμα» προς τους πολίτες και την επιθυμία του να έχει αρμονική συνεργασία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας, θα περίμενε κανείς ότι η κατάσταση της δυσαρμονίας ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις θα αμβλυνόταν με τον καιρό. Ακριβώς όμως στη φάση που η συνεργασία αλλά και η κριτική για την πορεία του Δήμου απαιτείται να γίνει εντονότερη, καθώς οδεύουμε προς την τουριστική περίοδο, ενώ παράλληλα έχει εγκριθεί και ο προϋπολογισμός -άλλοθι στη μέχρι σήμερα κριτική- του τρέχοντος έτους, ο δήμαρχος υπέπεσε στο σοβαρότερο μέχρι σήμερα ολίσθημα: στη σημαντικότερη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο δήμαρχος θεώρησε περιττό να ενημερώσει το δημοτικό σύμβουλο και εκπρόσωπο του συνδυασμού μας κ. Σφαλαγκάκο για τη χτεσινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να μην παρευρεθεί ούτε ο ίδιος ούτε κάποιο από τα μέλη του «Μένουμε Αντίπαρο». Ασφαλώς η χτεσινή συνεδρίαση ήταν η σημαντικότερη μέχρι σήμερα, αφού είναι η πρώτη μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, περιλάμβανε 19 θέματα και είχαν δικαίωμα να ενημερωθούν ώστε να παραστούν όχι μόνο όσοι ψήφισαν τον προϋπολογισμό (όπως ο κ. Σφαλαγκάκος) αλλά και κάθε πολίτης που το επιθυμούσε.

Το ατόπημα του δημάρχου είναι σοβαρότατο και η παρουσία του κ. Σφαλαγκάκου στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής απαραίτητη καθώς:

-Ο ίδιος ο δήμαρχος έχει δημόσια δεσμευτεί, κατόπιν επιθυμίας του κ. Σφαλαγκάκου μετά τον κατακριτέο αποκλεισμό του από όλες τις επιτροπές του Δήμου, ότι ο τελευταίος μπορεί να παρακολουθεί όλες τις συνεδριάσεις τις Οικονομικής Επιτροπής, ακόμα και αυτές που τυχόν χρειαστεί στο μέλλον να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Παράλληλα είναι γνωστές οι κατά καιρούς δημόσιες δεσμεύσεις του για αίτημα συνεργασίας και καλού πνεύματος από όλους τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης, κλίμα που ασφαλώς πρέπει να λειτουργεί και αντίστροφα. Φαίνεται όμως ότι, μετά την απαξίωση του εκπροσώπου του συνδυασμού μας από την «Ενωτική Κίνηση Προόδου» στην κατάρτιση της Οικονομικής Επιτροπής, απαξιώνεται εκ νέου από τον ίδιο το Δήμαρχο.

-Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι ο κ. Σφαλαγκάκος πέρα από δημοτικός σύμβουλος φέρει και ένα θεσμικό ρόλο: είναι ο μοναδικός εκλεγμένος εκπρόσωπος μιας παράταξης που έλαβε το 13% των ψήφων στην τοπική κοινωνία, επομένως αντιπροσωπεύει με την παρουσία του 114 πολίτες που με την ψήφο τους απαίτησαν ένα νέο ύφος εξουσίας και διακυβέρνησης. Παράλληλα, αποτελεί το πρώτο αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, αξίωμα που ατυχώς κρίθηκε ως το μέγιστο με το οποίο μπορεί να τιμηθεί ένας νέος πολιτικός που διεκδικεί δικαίωμα γνώμης στα κοινά. Δε νοείται, επομένως, να μην ενημερώνεται για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, στις οποίες διακυβεύονται σοβαρότατα θέματα και σεβαστά οικονομικά ποσά.

-Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής ο κ. Σφαλαγκάκος ειδοποιήθηκε εγκαίρως και εγγράφως (με πρόσκληση). Μάλιστα, αν και αναπληρωματικός, είχε τελικά δικαίωμα ψήφου, καθώς κάθε φορά απουσίαζε και κάποιο τακτικό μέλος εκ μέρος της μείζονας αντιπολίτευσης. Επομένως δεν μπορεί να ερμηνευτεί καλοπροαίρετα η αλλαγή αυτής της πρακτικής στη –μη- ενημέρωση του δημοτικού μας συμβούλου.

-Κάθε δικαιολογία εκ μέρους του Δημάρχου καταργείται από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Σφαλαγκάκος έχει αιτηθεί εγγράφως (αρ.πρωτ 93/12-01-2011, εικ.1) στο Δήμο προκειμένου να λαμβάνει ηλεκτρονικά κάθε πρόσκληση, αλλά και κάθε απόφαση των συμβουλίων και επιτροπών, εν προκειμένω της Οικονομικής Επιτροπής. Το αίτημά του μάλιστα έγινε αποδεκτό στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, κι επιπλέον ο ίδιος ο δήμαρχος κάλεσε και άλλα μέλη του συνδυασμού μας να παραστούν. Τίποτα από αυτά δεν έγινε χτες, γεγονός που δημιουργεί απορίες για τη λειτουργία των επιτροπών και προβληματισμό για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις παρακάμπτοντας τη βούληση μιας σημαντικής μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Η –δικαιολογημένη πολλές φορές- βιασύνη δεν απέχει πολύ από τη χωρίς ελαφρυντικά προχειρότητα.

-Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά αιτήματα του συνδυασμού μας που αν και κατατέθηκαν για συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, κανένα δεν τέθηκε μέχρι σήμερα στην ημερήσια διάταξη (απεντόμωση, δειγματοληψία νερού, βυτιοφόρο και απόρριψη βοθρολυμάτων, στέγη κτιρίου δημοτικού σχολείου). Θα ισχύει εφεξής ένας γενικότερος αποκλεισμός του συνδυασμού μας από τα δημοτικά δρώμενα; Αν είναι έτσι, ίσως ο νυν δήμαρχος θα πρέπει να θυμηθεί τις τακτικές της πρώην Κοινότητας (κλειστά συμβούλια, έλλειψη ενημέρωσης, απόκρυψη εγγράφων), που ο ίδιος με τόσο στόμφο κατά καιρούς υπενθυμίζει και στηλιτεύει, κάθε φορά που εμείς του υπενθυμίζουμε την ευθύνη που του αναλογεί κατά τις προηγούμενες τετραετίες ως αντιπολιτευόμενος δημοτικός σύμβουλος.

Παραπέμπουμε όσους θεωρούν νομότυπη τη χτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στο άρθρο 75 του νόμου 3852 (Καλλικράτης), που προβλέπει ότι «η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου» -θα μας αρκούσε και μία απλή τριήμερη τοιχοκολλημένη ανάρτηση-, καθώς και ότι «η πρόσκληση επιδίδεται ή γνωστοποιείται στα μέλη τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση» (εικ.2). Θεωρούμε ότι εννοούνται στην παραπάνω διάταξη και τα αναπληρωματικά μέλη, ειδικά από τη στιγμή που η πρότυπη διαδικασία ακολουθήθηκε για αυτά στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά αγνοήθηκε στην πιο σημαντική συνεδρίαση.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ένα ζωντανό μέρος της τοπικής κοινωνίας περιθωριοποιείται μέσω του θεσμικού εκπροσώπου της με τόσο προκλητικό τρόπο. Αναμένουμε τις διορθωτικές κινήσεις του δημάρχου και απαιτούμε την επανασύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, με την ίδια ακριβώς θεματολογία και τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία.

Εκ του συνδυασμού «Μένουμε Αντίπαρο»

και η άποψη του blog

 

Αν είναι μια φορά λάθος η παράλειψη του προέδρου (και είναι) να κοινοποιήσει την πρόσκληση συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής προς τα αναπληρωματικά μέλη της, τότε είναι δυο φορές λάθος τα γραφόμενα στο παραπάνω δελτίο τύπου.

Και εξηγούμαι

Α.ΟΙ Μένουμε Αντίπαρο εκπροσωπώντας το 13% της Αντιπαριωτικης κοινωνίας δικαιούνται αναλογικά και δημοκρατικά μια θέση στην επταμελή Οικονομική επιτροπή η οποία διαχειρίζεται τόσο σοβαρά θέματα του Δήμου .Το ότι δεν έχει είναι ελέω του ελλείμματος δημοκρατίας της Καλλικρατικης νομοθεσίας και της στάσεως της μείζονος μειοψηφίας και όχι του Δημάρχου και της πλειοψηφίας οι οποίοι πρότειναν να δοθεί θέση και στην ελάσσονα μειοψηφία .

Β.Το ότι οι προσκλήσεις μέχρι σήμερα κοινοποιούνταν κανονικά αλλά και η συμμετοχή των Μένουμε Αντίπαρο σε πολλές επιτροπές του Δήμου μάλλον αποδεικνύει ότι προς το παρόν (και ελπίζω και στο μέλλον) δεν υπάρχει καμία πρόθεση παραγκωνισμού η αποκλεισμού από τις αποφάσεις και την πληροφόρηση

Γ. Όσον αφορά τα αναφερόμενα θέματα ο κάθε πολίτης (πόσο μάλλον ο κΣφαλαγκακος) που θα ζητούσε πληροφόρηση θα μάθαινε ότι

1.Ψηφίστηκε η διάθεση πίστωσης για την απεντόμωση

2.Έγινε αυτοψία στο δώμα του σχολείου και συντάσσεται μελέτη επισκευής

3. Εντος των ημερών θα γίνει η δειγματοληψία του νερού

Η εκλογή στην Αντίπαρο κρίθηκε το αν θα δημιουργηθεί Δήμος που να μπορέσει να λύσει τα προβλήματα του νησιού όχι, προϋποθέτοντας τη μεγαλύτερη δυνατή καλοπροαίρετη συμμετοχή και βοήθεια όλων για αυτό. Επομένως τα αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα και κορώνες στερούμενα σοβαρής βάσης δεν συμβαδίζουν με το ζητούμενο.

ΥΓ Η Οικονομική επιτροπή πρέπει να συνεδριάζει στην Αίθουσα Καλουδα ώστε εκτός από τον κΣφαλαγκακο να μπορούν να την παρακολουθούν και οι ενδιαφερόμενοι Πολίτες .

Θέμα ακυρότητας και επανάληψης της συνεδρίασης δεν τίθεται εφόσον τα τακτικά μέλη προσκλήθηκαν κανονικά, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και υπήρχε απαρτία (η πρόσκληση κατά πάγια τακτική απλά κοινοποιείται προς τα αναπληρωματικά)

12 σχόλια:

  1. ΑΝΑΡΤΩ ΚΙ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΣΤΟ antiparos-blog. ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΝΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ.

    Η "παράλειψη", όπως την κατονομάζεις, του Προέδρου και η μη έγκαιρη (τριήμερη) ανάρτηση στην ιστοσελίδα -ας μην σχολιαστεί το ότι η σελίδα θεωρείτο ανενεργή μέχρι πολύ πολύ πρόσφατα και ακόμα γράφει "υπό κατασκευή", μαζί με την μη απαντηθείσα επιστολή Σφαλαγκάκου από τριμήνου δεν θίγουν ζήτημα νομιμότητας; Εντάξει, δεν θίγουν σύμφωνα με σένα, κι ας πούμε ότι είναι έτσι... Ζήτημα αξιοπιστίας θίγουν;

    Επειδή στο ίδο νησί ζούμε, πώς εσύ γνώριζες για την επιτροπή και ο κ. Σφαλαγκάκος (θεσμικός εκπρόσωπος, δις προσκεκλημένος, αιτούμενος από τριμήνου να ενημερώνεται και να καλείται) όχι; Και όταν είδατε προχτές ότι λείπαμε, εμείς που άλλες φορές μας αναζητάτε χάριν της συνεργασιας, κανείς σας δεν αναρωτήθηκε ¨μα που είναι αυτα τα παιδιά του Μ.Α."; Ή πάλι θα θυμηθούμε ότι ο κ. Σφαλαγκάκος είναι στην Αγγλία;...γιατί οι απουσίες του είναι λιγότερες άλλων συμβούλων, ευρισκόμενος εδω τον περισσότερο καιρό. Ή συντασσόμαστε με τη μπουρού και τον ντετέκτιβ της, ή αναγνωρίζουμε καποια πράγματα όπως έχουν. Αφήνω στην άκρη ότι δεν υπήρχε ούτε ένα δημοσέυμα-αναδημοσίευση της διαδικτυακής ανακοίνωσης από το antiparos.gr, όπως θα συνέβαινε φυσιολογικά (όλες οι προσκλήσεις αναρτώνται από όλα τα τοπικα μπλογκς μέχρι σήμερα), που επικυρώνει την άποψη για την υπό κατασκευή σελίδα.

    Ο καθένας μπορεί να προβάλλει τα επιχειρήματά του και επίσης να γράφει για εντυπώσεις ή "αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα και κορώνες", όπως λές αντιπάριε, ωστόσο ελπίζω να μην αναγνωρίζεις το είδος αυτό από προηγούμενη πολιτική εμπειρία, αλλά από κριτική στον παρόν και μόνο δελτίο τύπου. Ατάκες του ύφους "η εκλογή κρίθηκε" μαλλον ανηκουν σε προηγούμενες τετραετίες.

    Το δελτίο τύπου, όμως, πέρα απο εντυπώσεις, έχει και επιχειρήματα. Δεν είναι "κορώνες στερούμενες σοβαρής βάσης". Αν θέλεις να το βλέπεις έτσι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας απαντησει όποιος θέλει, κατά προτίμηση ο δήμαρχος για τα λογικά ερωτήματα του δελτίου τύπου, κι άμα θέλει ας απαντήσει και για τις εντυπώσεις. Δήμαρχος είναι, δεν μπορεί μια παραταξούλα να τον προσβάλλει...

    Οσο για την απεντόμωση, αίτημα του κ. Σφαλαγκακου που δεν ευδοκίμησε στο δημοτικό συμβούλιο, ίσως να είχε την ευτυχία να έβλεπε πως εγκρίθηκε σχετική πίστωση στην προσχτεσινή συνεδρίαση, αν είχε προσκληθεί (όπως τις προηγούμενες φορές).

    Κι αυτό το "αναρτήθηκε στο διαδίκτυο" ας μην επαναλαμβάνεται συνέχεια, γιατί είναι ακυρο με τον τρόπο που έγινε.

    Κανείς δεν ακυρώνει την προσπάθεια του Δήμου. Τα κρίσιμα λάθη όμως θα τονίζονται, αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης όταν πιστεύει ότι οφείλει να προστατεύσει την πολυφωνία και το δικαίωμα της στην ενημέρωσης και συμμετοχή. Όταν καλείται να συνδράμει σε συνεργασίες οφείλει να το κάνει επίσης. Και τα δύο τα κάνει μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μαγε γισπορ με τετοιο δελτιο τυπου μεχρι σεισμο μας εκανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ πνευμα μας πουλαει ο μαγος για το τιποτα ευγε στην μπουρου που τον τακτοποιησε δεοντος εγω
    θα ρωτησω τον μαγο γιατι δεν βγαινει να μας πει για τα του οικου του η προσκληση τον μαρανε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε καθε λεξη υπαρχει το 13%,ενταξει το ξερει το νησι οκ 13% εισται οι σουπερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλύτερα να μας πεις για τα του δικού σου οίκου, αν θες να το πάμε προσωπικά. Κι όχι εδώ, ξέρεις που είμαι. Κι η μπουρού έχει ονοματεπώνυμο ας μην τη λέμε μπουρού. Ή μήπως όχι;

    Κι εσύ τελευταίε ανώνυμε που είσαι; καλός στα νούμερα, αλλά μήπως ανήκεις στο τεμπέλικο 0%; ή στο ανυπόληπτο 51-49; μήπως έχεις κι όνομα να μας αποδείξεις αν το 13% είναι μαγικό νούμερο ή απλά ένα ποσοστό που αν ανήκες θα σε ενοχλούσε ο παραγκωνισμός του; Σούπερ υπάρχει μόνο βενζίνη, εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά...

    Αντιπάριε, ευχαριστώ που σέβεσαι για μια ακόμα φορα την ποιότητα των σχολίων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aγαπητέ Μάγε
    Αποφεύγοντας την όποια ειρωνεία η στρεψοδικία του κειμένου σας για λόγους υγιεινής
    Αναρωτιέμαι
    Πιστεύετε ειλικρινά ότι τρεις μήνες τώρα υπήρξε προσπάθεια παραγκωνισμού του συνδυασμού Μένουμε Αντίπαρο που να δικαιολογεί τέτοιου ύφους Δελτίο Τύπου?
    Πόσες φορές πήγε ο κ.Σφαλαγκακος στο Δήμο για ενημέρωση και του την αρνήθηκαν ?
    Πόσες προτάσεις έχει καταθέσει ο συνδυασμός για τα τρέχοντα ζητήματα του νησιού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν θα απαντήσω εδώ, το κείμενό σου αντιπάριε δεν ρωτάει μόνο αυτά.Περιέχει και ζητήματα που χρήζουν ειρωνίας, περτί εκλογών, πυροτεχνημνάτων κ.ά. Κι ας απαντάς γενικά καλοπροαίρετα. Ας ρωτήσει καποιος όμως τον ίδιο τον κ. Σφαλαγκάκο επιτέλους. Είναι υποκρισία στους θεσμούς να αναρωτιόμαστε μεσα από τα σχόλια ενός μπλογκ για έναν θεσμικο εκπρόσωπο που δεν εχει ΑΚΟΜΑ ερωτηθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. << Κεκλεισμένων των θυρών>>
    Τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών δεν αφορούν μόνο τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά πρώτιστα την βάση, δηλαδή τους πολίτες. Ενώ πολλά έχουν γραφεί για το δίκαιο αίτημα του συνδυασμού Μένουμε Αντίπαρο περνά απαρατήρητο ότι <>. (Διευκρίνηση το antiparios blogs στις προτάσεις του ζητά ανοιχτές συνεδριάσεις)
    Είναι ζήτημα δημοκρατίας οι << ανοιχτές πόρτες >> σε όλα τα επίπεδα και επιτροπές στην λειτουργία του δήμου.

















































    0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η περικοπή από τον διαχειριστή τμήματος του κειμένου μου το αλλοίωσε ουσιαστικά.
    Επιτρέψτε μου λοιπόν να επανέλθω. Μετά το περνά απαρατήρητο ότι
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία και ελπίζω στην αποκατάσταση του κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μπουρού τι ανακατεύεται; Τι γυρεύεις Γιάννη σε ξένο αχυρώνα; Μήπως σε βάλαμε να μας φυλάς τα πρόβατα; Βοσκόμπατσο δηλαδή;

    Αντιπάριε, τα ονόματα είναι συμβολικά, Γιάννηδες υπάρχουν πολλοί, μπουρού όμως ένας, σε παρακαλώ να τα αφήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο διαχειριστής ας βρει τις απαντήσεις για τον κ. Σφαλαγκάκο στο κείμενο του στη στήλη του blog του συνδυασμού του. Αν και δεν είναι ο αντιπάριος που οφείλει να αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος του δημάρχου. Αποτελεί προσωπικο μπλογκ με υποκειμενική άποψη, αντίθετα απο ένα Δημο, που αποτελεί μια αιρετή ομάδα με δημοκρατική θεώρηση της αντικειμενικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κυρ Ρωσση μας εκφραστείτε ελεύθερα αλλά προσέξτε τις παρενθέσεις περικόπτουν χειρότερα από εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή