Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Μετά το Πάσχα η νέα σφαγή

 

Pages from 20110415_Mtfs_presentation στην  Ναυτεμπορικη διαβάζουμε

Από νέα φορολογικά μέτρα θα αναζητηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2011 - 2015, καθώς προβλέπονται κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων, κυνήγι κεφαλαίων στο εξωτερικό και ληξιπρόθεσμων χρεών.

 

Το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών και Οργανισμών επεκτείνεται πλέον στα αστυνομικά τμήματα, σε πρεσβείες και προξενεία.

Από το σύνολο των 9 δισ. ευρώ που αναζητά το Πρόγραμμα έως το 2015, τα 5,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από νέα φορολογικά μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων των ΟΤΑ, καθώς προβλέπεται αύξηση δημοτικών τελών και καθιέρωση της «δημοτικής ενημερότητας», που θα λειτουργεί όπως η φορολογική ενημερότητα, ώστε να αναγκάζει τους πολίτες να εξοφλούν οφειλές προς τους ΟΤΑ.

Στο σκέλος των δαπανών, οι στόχοι είναι φιλόδοξοι για την εξοικονόμηση κονδυλίων ιδίως από το χώρο της υγείας, των ΔΕΚΟ και της μισθολογικής δαπάνης, καθώς αυτοί αναπροσαρμόζονται σε σύγκριση με τα αρχικά σχέδια, με βάση τις αντιδράσεις υπουργών και κομματικών στελεχών.

Συνολικά, οι δαπάνες θα μειωθούν μέχρι το 2015 κατά 14 δισ. ευρώ.

1. Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης

Λιγότερο επώδυνο, σε σχέση με τα αρχικά σενάρια, θα είναι το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, καθώς περιορίζεται κατά 50% ο στόχος για το ύψος της εξοικονόμησης, ενώ η νέα διάσταση, που περιέχει, είναι και ο περιορισμός των νέων προσλήψεων και στα Σώματα Ασφαλείας.

Ο νέος στόχος για την περίοδο 2011 - 2015 είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο κατά 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη μείωση της δαπάνης κατά 2% του ΑΕΠ ή 4,6 δισ. ευρώ.

Η εξοικονόμηση, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα επιτευχθεί με τα ακόλουθα μέτρα:

- Εφαρμογή του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις.

- Μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ' έτος.

- Η αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.

- Η καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης. στο Δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία εκτός Δημοσίου.

- Η αναπροσαρμογή αριθμού εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι απόφοιτοι των Σ.Α. διορίζονται υποχρεωτικά αυτομάτως στις Υπηρεσίες και, για να περιοριστεί η ροή των αποφοίτων, μειώνονται οι εισακτέοι.

2. Η μείωση λειτουργικών δαπανών

Η ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος της κρατικής μηχανής κατά 1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2011 - 2015. Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή είναι:

- Εφαρμογή πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών (e-procurement) για όλες τις αγορές στο Δημόσιο.

- Μείωση όλων των δαπανών για τηλεπικοινωνίες, μέσω του «Σύζευξις».

- Μείωση των δαπανών για ενοίκια με αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου.

- Δραστική μείωση άλλων λειτουργικών δαπανών στα υπουργεία και σε δημόσιους φορείς (π.χ. δημόσιες σχέσεις κ.λπ.).

3. Αλλες δαπάνες

Προβλέπεται περαιτέρω μείωση άλλων δαπανών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (δαπάνες μετακίνησης Τύπου, κόστος διαχείρισης ΠΔΕ κ.λπ.), με στόχο επιπλέον εξοικονόμηση 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ.

4. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων

Το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών και Οργανισμών επεκτείνεται πλέον στα αστυνομικά τμήματα, σε πρεσβείες και προξενεία.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση, στην περίοδο 2011 - 2015, ποσού 0,5% ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ με μέτρα όπως:

- Ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας (σχολεία, ΑΕΙ/ΤΕΙ), με τις συγχωνεύσεις σχολείων και ΑΕΙ και ΤΕΙ

- Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων.

- Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών του εξωτερικού (πρεσβείες, προξενεία, γραφεία Τύπου κ.λπ.).

- Η μείωση αριθμού αστυνομικών τμημάτων.

5. Μείωση αμυντικών δαπανών

Οι αντιδράσεις του υπουργού Αμυνας, Ευ. Βενιζέλου, για τις περικοπές των αμυντικών δαπανών, μετρίασαν το εύρος της περιστολής. Ενώ αρχικά προβλεπόταν η μείωση κατά 1% του ΑΕΠ ή 2,3 δισ. ευρώ, στο τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου η μείωση των αμυντικών δαπανών διαμορφώνεται στο 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015.

Η εξοικονόμηση θα προέλθει από:

- το εξοπλιστικό πρόγραμμα,

- τη μείωση λειτουργικών δαπανών,

- τις καταργήσεις στρατοπέδων

7. Καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής

Νέα προσπάθεια για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής προαναγγέλλει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για την είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.

8. Αύξηση εσόδων ΟΤΑ από ίδιους πόρους

Καθιέρωση και δημοτικής ενημερότητας, πέραν της φορολογικής, θα υποχρεούνται να λαμβάνουν οι πολίτες, για χρέη προς τους δήμους, καθώς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει μέτρα για την αύξηση των ιδίων εσόδων των ΟΤΑ.

Στόχος είναι η είσπραξη στην περίοδο 2011 - 2015 ποσού ύψους 600 εκατ. ευρώ ή 0,3% ΑΕΠ.

Θεαματική διεύρυνση της «μαύρης τρύπας»

Θεαματική διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» που δημιουργούν οι αστοχίες του προϋπολογισμού του 2011 παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, διπλασιάζοντας σχεδόν το ύψος των έκτακτων διορθωτικών μέτρων, που θα επιβληθούν σύντομα.

 

Ενώ το Φεβρουάριο το ύψος των έκτακτων διορθωτικών μέτρων προσδιορίστηκε σε 1,74 δισ. ευρώ, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ανεβάζει το ποσό στα 3 δισ. ευρώ, χωρίς καμία διασφάλιση ότι δεν θα διευρυνθεί περαιτέρω, αφού δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στον τομέα των εσόδων.

Η υστέρηση των εσόδων, στο πρώτο τρίμηνο του 2011, έφτασε στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ και οι δαπάνες δείχνουν να ξεφεύγουν από τους στόχους. Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί και η μείωση των εκταμιεύσεων κονδυλίων προς δημόσιους φορείς, που έχει ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίες π.χ. των νοσοκομείων, αλλά και την αύξηση των χρεών του Δημοσίου προς ιδιωτικούς φορείς, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από το εμφανιζόμενο στους πίνακες του Προϋπολογισμού.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό των 3 δισ. ευρώ θα αντληθεί κυρίως μέσα από τα μέτρα που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, αλλά θα επισπευστεί η εφαρμογή τους από φέτος, ενώ θα πλαισιωθούν από νέες ρυθμίσεις για την περαίωση, που είναι πιθανό να ανοίξει ξανά, αλλά και για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, ως μια τελευταία ευκαιρία στους χρεοφειλέτες, λίγο πριν εφαρμοστούν οι αυστηρές ποινές.

Μεταξύ των μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012 και έρχονται από το 2011 είναι:

- Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά), για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 και 150 εκατ. ευρώ, το 2011.

- Η περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον. Αφορά σε μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό 23%.

- Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Παρεμβάσεις σε υγεία και ασφάλιση

 

Στο σκέλος των δαπανών, οι στόχοι είναι φιλόδοξοι για την εξοικονόμηση κονδυλίων ιδίως από το χώρο της υγείας, των ΔΕΚΟ και της μισθολογικής δαπάνης.

Οι δαπάνες υγείας έχουν τεθεί στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι και σήμερα είναι ελάχιστα, αφού εξακολουθούν να διογκώνονται τα χρέη των νοσοκομείων και να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους. Με τις νέες παρεμβάσεις, ο στόχος είναι η εξοικονόμηση 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2011 - 2015.

Με τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, στόχος είναι η εξοικονόμηση 0,7% ΑΕΠ ή 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 μέσα από:

* Τις προμήθειες νοσοκομείων,

* Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

* Τον καλύτερο έλεγχο φαρμακευτικής δαπάνης ασφαλιστικών ταμείων και την επέκταση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων.

Επίσης, παρέμβαση θα γίνει με στόχο τη μείωση δαπανών ασφαλιστικών ταμείων και εξορθολογισμό κοινωνικής δαπάνης.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση, μέχρι το 2015, 1,1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ μέσα από:

1) τη μείωση ελλειμμάτων επικουρικών ταμείων και διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους,

2) τον εξορθολογισμό κοινωνικών επιδομάτων και εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων,

3) τον ενιαίο φορέα παροχής κοινωνικών παροχών,

4) τη στόχευση των προνοιακών επιδομάτων.

rakosilektis2

οι Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

ΝΔ: «Εκτός τόπου και χρόνου» οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

"Εκτός τόπου και χρόνου" και ως  "έκθεση ιδεών" χαρακτήρισε  την  ομιλία του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Γιάννης Μιχελάκης προσθέτοντας πως "δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσίαση αυτή έγινε την ημέρα της επετείου της βύθισης του Τιτανικού".

KKE: Oλο και πιο επικίνδυνη η κυβέρνηση

"Η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. "Επαναλαμβάνει τις χιλιοειπωμένες γενικολογίες, για να συγκαλύψει την ανείπωτη τραγωδία που φέρνει για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων με καταιγίδα νέων βάρβαρων μέτρων και με σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Καμιά ολιγωρία. Ο λαός να μην περιμένει τις λεπτομερειακές ανακοινώσεις. Λαϊκή αφύπνιση, οργάνωση, συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία".

Γ. Καρατζαφέρης: "Μιλάμε για πνίξιμο των πάντων"

"Άκουσα σήμερα για τον 'οδικό χάρτη' εξόδου από την κρίση. Μιλάμε για πνίξιμο των πάντων: 23 δις που φεύγουν από την αγορά, την τσέπη των εργαζομένων. Μειώνονται οι κοινωνικές παροχές και γινόμαστε το πιο ανάλγητο κράτος στην ΕΕ", υποστήριξε από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Αλ. Τσίπρας: Ξεπουλάει τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας

«Η κυβέρνση κατεδαφίζει και ξεπουλάει τη χώρα σε τιμές ευκαιρίας, ως το 2015, υποθηκεύοντας το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αντιδράσει και να αντισταθεί. Καλούμε την κυβέρνηση Παπανδρέου να ακολουθήσει την πιο έντιμη οδό που της έχει απομείνει: Να παραιτηθεί και να θέσει τις επιλογές και το έργο της στην κρίση του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στη Βουδαπέστη για το Σύμφωνο για το Ευρώ.

Φωτ. Κουβέλης: Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό

Στο γκρεμό θα οδηγήσει την Ελλάδα ο "οδικός χάρτης" που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αν δεν συνοδευτεί από μία σειρά προϋποθέσεων, υπογράμμισε ο  Φώτης Κουβέλης.

"Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό,  χωρίς την άμεση εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πρότεινε έκδοση ευρωομόλογου, μεταφορά μέρους του ελληνικού χρέους και άλλων περιφερειακών χωρών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους με επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου.

Δημοκρατική Συμμαχία: Ευχολόγιο η ομιλία Παπανδρέου

"Χρειάζεται πανστρατιά και εθνική συνεννόηση", για την έξοδο από την κρίση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με το κόμμα να εκτιμά ότι "η κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί". Υποστηρίζει ότι "ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα ευχολόγιο αντί ενός συγκεκριμένου σχεδίου [...] προσπαθεί να αγοράσει χρόνο για να αποφύγει τη σύγκρουση με τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ".

τα νέα μέτρα εδω http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/fin/mesoprothesmo.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή