Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

….O δοσιλογισμός έχει γίνει πραγματικό καθεστώς σ’ αυτήν τη χώρα…..

506632522

Ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζανη στην συζήτηση του νομοσχεδίου της κοινωνικής εξαθλίωσης

Κύριοι της Κυβέρνησης, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μετατρέπετε ξανά σε κόλαση το κέντρο της Αθήνας. Δεν έχετε το δικαίωμα να οδηγείτε εκτός ορίων την κατάσταση στη χώρα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προκαλείτε. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να κυβερνάτε πλέον με την Αστυνομία και το Στρατό. Δεν έχετε αντιληφθεί πλέον ότι στέκεστε χάρις στα ΜΑΤ και χάρις στις επιστρατεύσεις;

Είστε μια Κυβέρνηση η οποία δεν εκπροσωπεί τίποτα άλλο στη χώρα παρά μόνο την Τρόικα. Δεν εκπροσωπείτε τίποτε άλλο στον ελληνικό λαό. Δεν εκφράζετε τίποτα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζετε μια τακτική που θα οδηγηθεί σε αίμα και θα αιματοκυλήσετε τον τόπο. Πρέπει τώρα να διατάξετε τις αστυνομικές δυνάμεις να σταματήσουν να ρίχνουν και χημικά και βόμβες κρότου-λάμψης, να σεβαστούν και να ακούσουν τον ελληνικό λαό.

Ο ελληνικός λαός μίλησε σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις πόλεις. Βούλιαξαν οι πόλεις και οι δρόμοι από τους διαδηλωτές. Έχουν νεκρώσει οι επιχειρήσεις, και οι υπηρεσίες σε δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Τίποτα δεν δουλεύει στην Ελλάδα.

Δεν το έχετε συνειδητοποιήσει; Εκτός τόπου και χρόνου είστε; Σας βλέπω που κάθεστε και γράφετε. Τι γράφετε; Πείτε μου τι γράφετε, να καταλάβω. Τι να γράψετε; Δεν βλέπετε ότι ζούμε σε μια κατάσταση η οποία δεν πάει άλλο; Σήμερα η Ελλάδα ξεσηκώθηκε. Σήμερα οι δρόμοι βούλιαξαν. Είχαμε τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές πορείες και συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ σε αυτή τη χώρα.

Σήμερα στο κέντρο δεν είχαμε πορεία. Ξέρετε γιατί δεν έγινε πορεία; Διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει πορεία. Είχε κατακλυστεί όλο το κέντρο από διαδηλωτές. Κοσμοπλημμύρα, λαοπλημμύρα, εργατοπλημμύρα, περί αυτού πρόκειται. Ενώθηκαν οι άνθρωποι, εργαζόμενοι, πολίτες πέρα από ιδεολογικά και πολιτικά σύνορα, με μια μεγάλη απαίτηση, να αλλάξει πορεία η χώρα, να φύγετε.

Οι αγώνες τους και οι διαμαρτυρίες τους στρέφονται ενάντια συνολικά στο αστικό πολιτικό κατεστημένο της χώρας, που οδήγησε τα πράγματα εδώ που τα οδήγησε και εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες είναι ανελέητες και τρισάθλιες. Η διαμαρτυρία στρέφεται πρώτα από όλα εναντίον σας για να φύγετε τώρα αμέσως. Δεν έχετε καμία δυνατότητα, κανένα δικαίωμα να παραμένετε. Τι είναι αυτό το πολυνομοσχέδιο που φέρνετε;

Η διαμαρτυρία στρέφεται φυσικά και ενάντια στη Νέα Δημοκρατία η οποία είναι μια μνημονιακή δύναμη με παραλλαγές του Μνημόνιου, καθώς και ενάντια στο ΛΑΟΣ που ψήφισε στο Μνημόνιο. Στρέφεται ενάντια σε ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο ευθύνεται για την κρίση, την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση. Ήρθε η ώρα αυτό το σύστημα να αλλάξει.

Ο ελληνικός λαός άνοιξε σήμερα ένα δρόμο ο οποίος δεν σταματάει. Θα συνεχιστεί όλη την ημέρα και αύριο. Αύριο θα είναι ακόμη περισσότεροι στους δρόμους. Τι θα κάνετε; Με ποιους θα κυβερνάτε; Τι είναι αυτές οι παρωδίες που βλέπουμε; Λέτε ότι καλείτε σε διάλογο τους αρχηγούς των κομμάτων, να τους πείτε τι; Να εφαρμόσουν το Μνημόνιο ή να πάμε για ένα κούρεμα συντεταγμένης χρεοκοπίας όπου η Ελλάδα ανοιχτά πλέον και επίσημα θα περάσει υπό νεοαποικιακή κηδεμονία; Αυτή είναι η πρόταση διεξόδου που κάνετε στον ελληνικό λαό;

Υπάρχουν, βεβαίως, κυβερνήσεις, που έχουν εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας ανά τον κόσμο. Και στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν στο παρελθόν πολιτικές λιτότητας. Αυτό που κάνετε, όμως, εσείς είναι εξαθλίωση αυτήν την ώρα. Δεν αφήνετε τίποτα απολύτως όρθιο. Διαλύετε και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν μπορεί να υπάρξει –δεν το έχετε καταλάβει- δημόσιος τομέας χωρίς εργαζομένους. Αυτό πάτε να κάνετε. Θέλετε να υπάρχει δημόσιος τομέας, όσος υπάρχει, αφού εκποιηθεί άρον-άρον και όσο-όσο το μεγαλύτερο μέρος και να υπάρχει με τους εργαζομένους να είναι ζητιάνοι. Περί αυτού πρόκειται.

Κόψατε περίπου 40% των μισθών. Ερχόσαστε τώρα με ένα τσεκούρι, με ένα μπαλτά και δίνετε άλλη μία και όποιον πάρει ο χάρος. Από 20% μέχρι 55 % είναι οι περικοπές των μισθών. Κόψατε τις συντάξεις. Ερχόσαστε πάλι με το τσεκούρι και δίνετε και στις συντάξεις άλλη μία. Ε, πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Το έχετε σκεφτεί; Πώς θα επιβιώσουν οι οικογένειες; Με ποια προοπτική; Πώς θα δουλέψει η δημόσια διοίκηση, όταν έχουμε εργαζομένους εξαθλιωμένους, εργαζομένους, οι οποίοι δεν έχουν αύριο, έχουν απόλυτη αβεβαιότητα;

Αυτό το πρόγραμμα μας το λέτε πρόγραμμα διεξόδου και ανόρθωσης; Το πιστεύετε αυτό το πράγμα; Δεν το πιστεύετε; Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Δεν θέλετε να απεγκλωβιστείτε από την τρόικα και τα μνημόνια, γι’ αυτό τα εφαρμόζετε. Φοβάστε ότι φεύγοντας από την τρόικα θα κινδυνεύσει το σύστημά σας, το οποίο ήταν πάντοτε ξενοστήρικτο και ξενοκίνητο και ξενόφερτο. Δεν στηρίξατε ποτέ αυτόν τον τόπο και τα συμφέροντά του και την προοπτική του. Πάντα τον είχατε παραδομένο και συνεχίζετε διότι ο δοσιλογισμός έχει γίνει πραγματικό καθεστώς σ’ αυτήν τη χώρα.

Πού πάτε την Ελλάδα αυτήν την ώρα; Πού την πάτε; Υπάρχει μέλλον με αυτά τα πολυνομοσχέδια και αυτά τα προγράμματα και αυτές τις τρισάθλιες συντεταγμένες χρεοκοπίες; Υπάρχει κανένα μέλλον σ’ αυτήν τη χώρα με αυτές τις επιλογές που κάνετε; Κανένα απολύτως μέλλον! Διαλύετε τις εργασιακές σχέσεις. Τι Υπουργός Εργασίας είστε;

Υπουργός διάλυσης των εργασιακών σχέσεων είστε, κύριε Κουτρουμάνη. Αυτό κάνετε. Ή δεν το κάνετε αυτό; Πού ανακαλύψατε την ένωση προσώπων; Ποια είναι η ένωση προσώπων που μπορεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση αυτή η ένωση προσώπων με τα τρία πέμπτα να υπογράφει σύμβαση και την άλλη μέρα να διαλύετε; Καλύτερα να αναθέσετε στον εργοδότη να υπογράψει μία σύμβαση και να πει τι δίνει και να το συνομολογήσει με τον εαυτό του, παρά να μας λέτε ότι θα πάτε μέσω της λογικής της ένωσης προσώπων.

Διαλύετε έτσι τα συνδικάτα. Διαλύετε τα σωματεία. Διαλύετε το συνδικαλισμό. Τελειώνετε με τη στοιχειώδη δημοκρατία, που μπορούσε έστω να υπάρξει μέσα σε χώρους δουλειάς. Από εδώ και μπρος υπάρχει μόνο ένας νόμος, ο νόμος του αφεντικού. Αυτό κάνετε με τις ρυθμίσεις σας για τις εργασιακές σχέσεις.

Αυτήν τη στιγμή έχουν διαλυθεί τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα. Δεν εφαρμόζεται τίποτα. Η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Έχει γίνει εφιάλτης. Είναι δυνατόν μια χώρα να προχωράει με τους νέους να είναι περισσότεροι άνεργοι από τους εργαζομένους; Που τους πάτε τους νέους αυτής της χώρας; Σε νέα μετανάστευση; Σε λίγο θα έχουν φύγει οι νέοι από αυτήν τη χώρα. Μπορεί να υπάρχει χώρα χωρίς νέους; Αυτό το μέλλον προετοιμάζετε αυτήν τη στιγμή.

Και τι λέτε; Μισθούς Κίνας λέτε. Αυτό λέτε, διότι θα φτιάχνετε μία ένωση προσώπων στα δέκα άτομα μιας επιχείρησης, στα έξι, που θα συνομολογούν σύμβαση και ο διπλανός που έχει ομοειδή επιχείρηση τι θα κάνει; Θα ακολουθήσει σε έναν κατήφορο χωρίς πάτο και θα φτάσουμε στους μισθούς αυτούς, οι οποίοι θα είναι μισθοί εξαθλίωσης και με μία ανεργία, η οποία θα τροφοδοτεί τους μισθούς εξαθλίωσης.

Αυτές είναι οι επιλογές και η λογική σας. Και αυτό πάτε να το κάνετε και μέσα στο δημόσιο τομέα. Αυτός είναι ο δημόσιος τομέας. Πώς είναι δυνατόν να προσλαμβάνεται ανθρώπους, που θα παίρνουν καθαρά 500 και 600 ευρώ στο δημόσιο; Η λογική σας είναι οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ, των 400 ευρώ.

Το σαββατοκύριακο μπορεί να ακούσουμε καινούρια μέτρα στο όνομα ενός δήθεν «κουρέματος». Από 21 θα μας το πάτε 25, 30 και θα πείτε ότι αρχίζει νέο τσεκούρι προς χάριν των ευεργετών δανειστών μας; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος; Δεν έχετε αντιληφθεί για τη φορολογία ότι δεν μπορεί να υπάρξει αφορολόγητο στα 5.000, όταν το όριο φτώχιας –όχι το δικό μας – κατά EUROSTAT και κατά Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία είναι 6.800; Και θα φορολογείται πλέον στην Ελλάδα –άκουσον, άκουσον- ο πάμφτωχος, αυτός που δεν έχει να επιβιώσει;

Είναι δυνατόν να το κάνετε αυτό το πράγμα και να θεωρείτε ότι έχει στοιχειώδη λογική και να το ψηφίζουν συνάδελφοι της πλειοψηφίας, της περιστασιακής και ανύπαρκτης, βεβαίως, πλειοψηφίας πλέον μέσα στον ελληνικό λαό, που δεν αντιπροσωπεύουν σχεδόν τίποτα; Θα έλθουν σε μια νύχτα να σηκώσουν εδώ το χέρι τους και να πουν με το όνομά τους ότι είναι 5.000 το αφορολόγητο; Όταν δεν μπορεί να επιβιώσει θα τον φορολογούμε και θα υπάρχει φορολογική ασυλία σε μεγάλα εισοδήματα;

Σας φωνάζαμε από αυτό το Βήμα, κύριε Κουσελά. Εδώ είσαστε και πριν μπείτε εσείς στην Κυβέρνηση. Φωνάζαμε: «Γιατί δεν ελέγχετε αυτά τα λεφτά που φεύγουν»; Πώς φεύγουν τα χρήματα; Γιατί δεν πηγαίνετε στις τράπεζες να τους πείτε «να δίνετε εδώ τα ονόματα όσων βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό» ; Έφυγαν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων. Τι γίνεται με αυτούς που πλούτισαν όλη αυτήν την περίοδο και πλούτισαν παράνομα; Δεν τους ελέγξατε και τώρα έχετε ένα κατάλογο, που τον έχετε κάπου κρυμμένο. Λέτε να πάτε να τον δει. Οφθαλμόλουτρο θα κάνουμε; Γιατί δεν τα δίνετε στη δημοσιότητα; Δηλαδή, μπορεί να βγάζει τα λεφτά του καθένας και να λέειι ότι είναι προσωπικό του δεδομένο; Ο μισθός δεν είναι προσωπικό δεδομένο, που τον τσεκουρώνετε; Τι είναι; Αυτός, όμως, που έχει βγάλει τα λεφτά γιατί δεν τον δίνετε στη δημοσιότητα Γιατί να μένει κρυφό ότι βγάζει εκατομμύρια στο εξωτερικό και τα πηγαίνει σε ξένες τράπεζες μέσα στην κρίση και μέσα στη δυστυχία; Γιατί είναι προσωπικό δεδομένο αυτό; Δεν το κατάλαβα.

Άρα, υπόγεια θέλετε να κρύψετε, να προφυλάξετε αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί δεν προφυλάσσετε, όμως, τον ελληνικό λαό, που τον σπρώχνετε στην εξαθλίωση;

Εγκαθιδρύετε μέσα στη δημόσια διοίκηση, στο ελληνικό κράτος, καθεστώς πλέον κυβερνητικής και υπουργικής δικτατορίας. Αυτά που κάνετε δεν τολμούσαν να τα κάνουν ούτε δικτατορικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Τέτοια διάλυση της δημόσιας διοίκησης και τέτοια αυταρχική εξουσία της Κυβέρνησης και του εκάστοτε Υπουργού, ο οποίος μπορεί να απολύει, να μεταθέτει, να πηγαίνει από τη μια υπηρεσία στην άλλη, να παίζει τον πρώτο ρόλο αν θα αναβαθμιστεί ο υπάλληλος ή δεν θα αναβαθμιστεί. Μα, πού ακούστηκαν αυτά τα πράγματα; Τα θεωρείτε αυτά εκσυγχρονισμό; Αυτά είναι κυβερνητικός και υπουργικός «βούρδουλας» στη δημόσια διοίκηση.

Βεβαίως, πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση, αξιοκρατία, να υπάρχουν διαδικασίες, να υπάρχει ευθύνη και σοβαρότητα στη δουλειά στο δημόσιο τομέα. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν με αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια, με πραγματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους και όχι με τη λογική του Τζουμπέ, την οποία πάτε και επιβάλετε με το πολυνομοσχέδιο.

Μας λέτε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και, μάλιστα, εδώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κινδυνολογούσε ότι θα χαθούν οι καταθέσεις μας –λέει- αν τυχόν δεν πάρουμε την έκτη δόση. Μη σώσει και την πάρουμε την έκτη δόση και την έβδομη και την πέμπτη και την πρώτη τους δόση!

Μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό και αν έχετε επιχειρήματα να τα εκθέσετε εδώ με νούμερα, όμως, και στοιχεία. Οι δόσεις αυτές δεν πηγαίνουν ούτε για μισθούς, ούτε για συντάξεις. Δεν πηγαίνουν για λειτουργικές δαπάνες. Δεν πηγαίνουν για όποιες κοινωνικές δαπάνες έχουν απομείνει στο δημόσιο. Οι δόσεις αυτές, που μας δίνει η τρόικα, πηγαίνουν για να πληρώνουμε τους δανειστές μας. 46 δισεκατομμύρια και πλέον είναι οι τόκοι και τα χρεολύσια για φέτος. Ούτε 42, 43 δισεκατομμύρια δεν θα φτάσει αν δοθούν οι δόσεις της τρόικας. Δηλαδή, δεν φτάνουν ούτε να πληρώσουμε τους τόκους και τα χρεολύσια. Δεν φτάνουν!

Επομένως, ποιοι μισθοί και συντάξεις κινδυνεύουν από τις δόσεις της τρόικα; Κανένας μισθός, καμμία σύνταξη! Αυτά πληρώνονται με τη φορολογία του ελληνικού λαού. Επομένως, δεν κινδυνεύουμε από το να μην πάρουμε τις δόσεις. Οι δανειστές κινδυνεύουν να μην πάρουν τις δόσεις.

(IK)

(3AM)

Υπάρχει εναλλακτική λύση σε μια χώρα που θέλει να επιβιώσει. Δεν συζητάω για το ότι το χρέος είναι άδικο και ταξικό. Το αφήνω αυτό στην άκρη. Είναι μη βιώσιμο, όμως, κυρίες και κύριοι. Δεν έχει προοπτική.

Εδώ σε άλλες χώρες που έχουν περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση το χρέος διεγράφη. Και διεγράφη, διότι είχαν κυβερνήσεις που υπερασπίστηκαν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον. Διεγράφη στη μεταπολεμική Γερμανία, η οποία έριξε στο αίμα όλη την Ευρώπη, ηττήθηκε στον πόλεμο και πήγαν μετά και τις διέγραψαν τα χρέη της. Σε διεθνή διάσκεψη διεγράφη το χρέος της. Γιατί; Για να σταθεί στα πόδια του ο γερμανικός λαός. Εγώ θα πω ότι καλά έκαναν. Και όχι μόνο η Γερμανία, αλλά και η Αργεντινή, 70%, 80% διαγραφή του χρέους της, μετά από διαδικασίες και αγώνα βεβαίως. Είναι και άλλες χώρες. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει διαγραφή του χρέους, που να μην έχει περιέλθει σε κατάσταση στάσης πληρωμών και να μην διαγραφεί το χρέος της. Καμμία δεν υπάρχει. Δέστε την ιστορία.

Εμείς, λοιπόν, πώς θα αποπληρώσουμε ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο; Με την εξόντωση του ελληνικού λαού; Και μου λέτε ότι δεν έχουμε εναλλακτική λύση; Υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές λύσεις. Και θα κάνετε στάση πληρωμών και θα διεκδικήσετε αυτήν την ώρα αυτό το οποίο πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα, για να μείνει όρθια στοιχειωδώς και να έχει μία προοπτική, διότι ο δρόμος που ακολουθείτε δεν έχει καμμία απολύτως προοπτική. Είναι ένας δρόμος χωρίς πάτο. Είναι ένας δρόμος που θα αυξάνει συνεχώς το χρέος, θα αυξάνει τα ελλείμματα, θα εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό, θα βαθαίνει την ύφεση, θα οδηγεί σε ένα απόλυτο αδιέξοδο, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγεί και στο απόλυτο περιθώριο την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Δεν μπορεί να είμαστε εμείς το πειραματόζωο, η Μπανανία, το προτεκτοράτο αυτήν την ώρα, για να παίζονται τα παιχνίδια που παίζουν οι κερδοσκόποι και οι δήθεν ευρωπαϊστές και οι δήθεν κλειδοκράτορες της παγκοσμιοποίησης.

Υπάρχουν και λαοί και αυτήν τη στιγμή υπάρχει και ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός στέλνει το μήνυμα και λέει «δεν αντέχω άλλο. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν υπάρχει προοπτική επιβίωσής μου». Αντί να μεταφράσετε και να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα εκεί που πρέπει, για να διεκδικήσετε σε όφελος του ελληνικού λαού την επιβίωσή του, ερχόσαστε να καταγγείλετε τον ελληνικό λαό ότι είναι συντεχνίες, ότι δεν ξέρουν τι κάνουν, δεν καταλαβαίνουν, βγαίνουν στο δρόμο, διότι οι άνθρωποι αυτοί ξαφνικά τρελάθηκαν. Ζητάνε τα προνόμιά τους. Ποια προνόμια; Δηλαδή φθάσαμε στο σημείο ο εργαζόμενος που παίρνει 1000 και 1500 ευρώ να θεωρείται προνομιούχος στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο μη προνομιούχος, λοιπόν; Αυτός των 400 ευρώ, εκεί που θέλετε να πάτε τις καταστάσεις;

Αυτήν την ώρα η χώρα χρειάζεται μια πολύ μεγάλη αλλαγή, μια πολύ μεγάλη ανατροπή. Πρέπει να φύγετε εσείς. Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στον ελληνικό λαό αυτήν την ώρα είναι…

. Έχετε ένα χρέος απέναντι στον τόπο. Δεν μπορεί να τον ρημάζετε και να συνεχίζετε να κυβερνάτε. Αυτό που πρέπει να πείτε είναι να μιλήσει ο ελληνικός λαός, να του πείτε ότι αυτά θέλουμε να κάνουμε και να τον ρωτήσετε αν τα εγκρίνει. Υπάρχει και ένας λαός σε αυτήν τη χώρα. Δεν υπάρχει μόνο Τρόικα, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Ομπάμα, ο Παπανδρέου, ο Αντιπρόεδρος. Υπάρχει και ένας λαός. Τι θα γίνει με αυτόν το λαό; Θα τον στύψουμε; Θα τον εξαθλιώσουμε στο όνομα ενός χρέους το οποίο είναι άδικο, είναι ταξικό χρέος και που –εν πάση περιπτώσει- δεν είναι βιώσιμο; Τι είναι γηγενής αυτόχθων, όπως πήγαν οι Ισπανοί και εξόντωσαν τους Ινδιάνους; Αυτός είναι ο ελληνικός λαός; Είναι ένας περήφανος λαός. Έχει ιστορία αυτός ο λαός. Δεν μπορείτε να τον εκμηδενίσετε έτσι.

Πρέπει να φύγετε, να κάνετε εκλογές, εκλογές για να αναδειχθεί μια άλλη κυβέρνηση, όχι φυσικά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα συνεχίσει από εκεί που καταστρέψατε εσείς, ούτε βεβαίως μια κυβέρνηση αστικού κατεστημένου, αστικών συναινέσεων, αδιεξόδου. Χρειάζεται αυτήν την ώρα μία κυβέρνηση πραγματικά προοδευτική, μια κυβέρνηση αριστερή, μια κυβέρνηση η οποία θα απαλλάξει τον τόπο από την Τρόικα και τα μνημόνια, μια κυβέρνηση η οποία θα ανοίξει προοδευτικούς δρόμους ανασυγκρότησης, διεξόδου και προοπτικής.

Αυτήν την ώρα η Αριστερά πρέπει να παίξει και αυτή το ρόλο της. Η Αριστερά μπορεί αυτήν την ώρα να ανοίξει καινούριους δρόμους και να στηρίξει αυτήν τη χώρα, όπως το έκανε σε πολύ δύσκολες στιγμές, στα χρόνια της κατοχής 1941-1944, στα χρόνια της δικτατορίας, με την εθνική αντίσταση, με το Πολυτεχνείο. Αυτήν την ώρα η Αριστερά πρέπει να παίξει ένα ρόλο, για να ανοίξουν δημοκρατικοί και προοδευτικοί δρόμοι διεξόδου σε αυτήν τη χώρα, η Αριστερά όμως που θα αποφασίσει να συμπαραταχθεί.

Από αυτό το Βήμα κάνουμε έκκληση σε όλες τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς για μια μεγάλη συμπαράταξη με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Και απευθύνομαι στους συναδέλφους και του ΚΚΕ και στην ηγεσία του ΚΚΕ. Δεν είναι ώρα αυτήν την ώρα να προτάσσουμε τις διαφορές. Είναι ώρα που η χώρα και ο ελληνικός λαός κινδυνεύει, αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

Οι αριστερές δυνάμεις μπορούν αυτήν την ώρα να συμπαραταχθούν, όχι να συμπαραταχθούν έτσι, γενικώς και αορίστως, αλλά πάνω σε ένα κοινό ριζοσπαστικό εναλλακτικό πρόγραμμα, το οποίο θα το συζητήσουμε. Μπορούμε να βρούμε κοινή βάση. Αν συμπαραταχθεί η Αριστερά αυτήν την ώρα, θα είναι πρώτη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό. Θα είναι η δύναμη που θα ανοίξει το δρόμο, που θα πρωταγωνιστήσει. Θα είναι η δύναμη που θα ξαναδώσει ανάσα και ελπίδα και προοπτική στην Ελλάδα.

Αυτή είναι η εναλλακτική λύση που εμείς προτείνουμε απέναντι στα πολυνομοσχέδια της κατεδάφισης και της διάλυσης, απέναντι στα μεσοπρόθεσμα, μνημόνια, τα οποία δεν έχουν καμμία διέξοδο και δεν δίνουν καμμία προοπτική απέναντι στην Τρόικα και τα μνημόνια, απέναντι στο προτεκτοράτο και την Μπανανία που θέλετε να καταντήσετε αυτήν τη χώρα.

Η Αριστερά αυτήν την ώρα, είτε το θέλουν είτε όχι ορισμένοι, θα ανοίξει δρόμους, θα βρει δρόμους μιας μεγάλης συμπαράταξης για μια διέξοδο στον τόπο.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή