Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

η κ.Μπινοπούλου η κ.Μανέτα και το χωροταξικό του τουρισμού



Επειδή σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του blog o κ.Σουφλιας και η κ.Μανετα έχουν μια ελαφριά συμπάθεια και πολιτική συγγένεια με την κ.Μπινοπουλου τους καλούμε να διαβάσουν το παρακάτω άρθρο της Καθημερινής

Αλλο Κυκλάδες και μικρά νησιά και άλλο Ρόδος
Οι ρυθμίσεις του χωροταξικού και οι διαφαινόμενες επιπτώσεις τους

Του Γιωργου Λιαλιου

Είναι λάθος να δίνονται οι ίδιοι κανόνες για την τουριστική ανάπτυξη στις Κυκλάδες ή στα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων, με μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Οι δήμαρχοι και οι φορείς των νησιών πρέπει να ενεργήσουν χωρίς κομματικές προκαταλήψεις, προκειμένου να αποσυρθούν από το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό οι σχετικές διατάξεις. Αυτά δηλώνει στην «Κ» η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Αρια Μανούσου - Μπινοπούλου, υποστηρίζοντας ότι η σχεδιαζόμενη εντατική «τουριστικοποίηση» της Ιου προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια. Η «Κ» συνεχίζει το διάλογο γύρω από τις επιπτώσεις του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, με την παράθεση απόψεων και την καταγραφή ενστάσεων από όλες τις πλευρές.

Ανησυχία και προβληματισμός

Οπως τονίζει η κ. Μανούσου - Μπινοπούλου, στις κοινωνίες των Κυκλάδων επικρατεί ανησυχία σχετικά με τις ρυθμίσεις του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και τις διαφαινόμενες επιπτώσεις τους. «Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σχετικά με τις ξενοδοχειακές μονάδες που θα περιλαμβάνουν παραθεριστική κατοικία. Πρέπει να υπάρξουν ειδικές περιοριστικές ρυθμίσεις για τις Κυκλάδες», σημειώνει.

Η βουλευτής Κυκλάδων δηλώνει αντίθετη και στην εξίσωση των Κυκλάδων με τα μεγάλα νησιά. «Για παράδειγμα, δεν μπορεί στην Ιο και στην Αντίπαρο να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια ξενοδοχειακών κλινών και δόμησης με την Κρήτη και τη Ρόδο. Δεν είμαι αντίθετη στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων· πιστεύω όμως ότι στις Κυκλάδες πρέπει να αποφεύγονται τα τεράστια ξενοδοχεία, προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την κοινωνία των νησιών». Προτείνει επίσης η αναλογία ξενοδοχειακών κλινών ανά στρέμμα να συναρτάται με την έκταση του κάθε νησιού, αλλά και τα υδάτινα αποθέματά του.

Η ευθύνη, βέβαια, για τις «ομαδοποιήσεις» των νησιών δεν ανήκει μόνο στο ΥΠΕΧΩΔΕ. «Για ορισμένα από τα μικρά νησιά ήταν οι τοπικοί άρχοντες που ζήτησαν και μάλιστα επιτακτικά την υπαγωγή τους σε λιγότερο αυστηρές διατάξεις. Για παράδειγμα, ο κοινοτάρχης Κιμώλου έστειλε επιστολή στο ΥΠΕΧΩΔΕ μετά το αρχικό σχέδιο, διαμαρτυρόμενος ότι η υπαγωγή του νησιού σε περιορισμούς θα ενισχύσει την απομόνωσή του!».

Ειδικά για την περίπτωση της Ιου, πάντως, η οποία «φωτογραφίζεται» από το χωροταξικό του τουρισμού ως πεδίο δημιουργίας μεγάλων τουριστικών μονάδων, η βουλευτής Κυκλάδων κάνει μια καταγγελία. «Η πόρτα για να πωληθούν μεγάλες εκτάσεις στην Ιο είχε ανοίξει όταν ήταν υπουργός Αιγαίου ο κ. Νίκος Σηφουνάκης. Τότε, με ένα νόμο αύξησε απότομα την αρτιότητα και «αρχήστευσε» τα μικρά οικόπεδα. Ετσι, οι κάτοικοι αποθαρρύνθηκαν και πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές. Η υπόθεση αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη, για να πέσουν οι τιμές και να αλλάξουν χέρια μεγάλες εκτάσεις».

Η «Κ» ζήτησε την άποψη του κ. Σηφουνάκη. «Η αύξηση της αρτιότητας αφορούσε τις κατά παρέκκλιση χαμηλές αρτιότητες των ενός και δύο στρεμμάτων», λέει. «Μια τραγική κατάσταση που οδηγούσε στην υπερδόμηση των νησιών. Αυξάνοντας την αρτιότητα, δεν ρίχνεις τις τιμές γιατί διατηρείς το τοπίο και αυξάνεις την αξία του μακροπρόθεσμα».


Hμερομηνία : 16/11/08
Copyright: http://www.kathimerini.gr

και εμείς ρωτάμε ο κΣουφλιας λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις των βουλευτών του κόμματος του?
η κ.ΜΑΝΕΤΑ έχει καταλάβει ότι κρατάει στα χέρια της τις τύχες και το μέλλον ενός νησιού?
η κ.ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΥ λεει τις αποψεις της στον κ.ΣΟΥΦΛΙΑ η μονον στις εφημεριδες?

Για να δούμε και ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας


...Σπηλιωτόπουλος κατά Σουφλιά

Του ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΡΜΗΓΚΑ

Τριπλό ξέσπασμα Αρη Σπηλιωτόπουλου χθες, με αιχμή τα επαπειλούμενα περιβαλλοντικά εγκλήματα στο όνομα μιας δήθεν τουριστικής ανάπτυξης.

Αναλαμβάνοντας ακόμη και το ρίσκο «διπλωματικού επεισοδίου», όπως είπε, τα έριξε χοντρά σε εκείνους που θέλουν να φέρουν και εδώ το «προς αποφυγήν» μοντέλο της Ισπανίας, με τα τσιμεντένια συγκροτήματα της Costa del Sol, και μίλησε για το «βαθύ κράτος» με τις αγκυλωμένες νοοτροπίες και τις απίστευτες καθυστερήσεις που «ξεπερνά ακόμη και υπουργούς».

Τα σκάγια του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης έφθασαν μέχρι και την αυλή του ΥΠΕΧΩΔΕ όπου ο «εμπειρότερος εκείνου και καθ' όλα άξιος Γιώργος Σουφλιάς» δεν έχει ακόμη ξεμπερδέψει με το χωροταξικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο ίδιος να καθορίσει τα «μικρά» του δικού του οίκου σε ό,τι αφορά τουριστικές επενδύσεις και επιλογές με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αφού και οι επενδυτές και τα χρήματα υπάρχουν, όπως είπε.

Σημειώνεται ότι στην αρμοδιότητα Σουφλιά είναι και το πολεοδομικό που, με την αφθονία παραβάσεων στις μονάδες, δημιουργεί προσκόμματα στη λειτουργική διαδικασία των ξενοδοχείων, στην οποία θέλει να προχωρήσει το υπουργείο Τουρισμού.

Ειδικότερα για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού που είχε αναγγελθεί ότι θα ήταν έτοιμο μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Για να σας απαντήσω θα έπρεπε να εκπροσωπώ το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αλλά εκπροσωπώ το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Αυτά που είχαμε να κάνουμε εμείς τα κάναμε. Από εκεί και πέρα πότε το ΥΠΕΧΩΔΕ θα το φέρει, ρωτήστε το ΥΠΕΧΩΔΕ»...

Σε άλλη αποστροφή του ως προς τις βασικές επιλογές του ίδιου και του υπουργείου του τόνισε: «Δεν μπορούμε να φτιάξουμε πολυκατοικίες, να πουλάμε δυάρια σε Αγγλους συνταξιούχους και αυτό να το βαφτίσουμε τουριστική κατοικία» και πρόσθεσε με έμφαση ότι «το αισθητικό έγκλημα που έγινε στην Costa del Sol δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς εδώ», όταν παγκόσμια τάση είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ορθώς. Προκαλούμενος να απαντήσει αν είναι ικανοποιημένος από το ρυθμό λειτουργίας ακόμη και των δικών του υπηρεσιών είπε ευθέως ότι «θα είμαι όταν πάψω να φωνάζω κάθε μέρα», προσδιορίζοντας ότι αυτά που τον ενοχλούν φοβερά είναι οι «αργόσυρτοι μηχανισμοί» που δημιουργούν εμπόδια στη λειτουργία αποτελεσματικής πολιτικής.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2008



Κ.Σπηλιωτοπουλε θα τη υπογραψετε την ΚΥΑ??????????????

Εδώ και 50 μέρες η αντιπολίτευση του κοινοτικού συμβουλίου Αντιπαρου έχει καταθέσει αίτηση για να γίνει Κοινοτικό συμβούλιό με θέμα τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα του νησιού η απάντηση αναμένεται?????????
ΕΥΤΥΧΩΣ που οι bloggers της γειτονιάς μας στέλνουν το SOS στο διαδίκτυο
antipariafwni

antiparos-blog

Fileleutheros

αποστείλαμε το κάτωθι email στους βουλευτές του νομου και τη εμπλεκόμενη τοπική αυτοδιοίκηση

1 σχόλιο:

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή