Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Τι απεγινε η γενια του Πολυτεχνειου?


Τι απέγινε η "γενιά του Πολυτεχνείου";

Μόλις το 28% έχουν σήμερα οργανωμένη δραστηριότητα σε κομματικό φορέα


Λίγες μόνο ημέρες πριν από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δημοσιεύουμε περσινή (2007) έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου η οποία επικεντρώνεται στην κοινωνική και κυρίως πολιτική εξέλιξη της πιο πολυσυζητημένης γενιάς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Σύμφωνα με την έρευνα του κέντρου πολιτικών ερευνών του Παντείου, μόλις το 28% της "γενιάς του Πολυτεχνείου" έχουν σήμερα οργανωμένη δραστηριότητα σε κομματικό φορέα.



Τα μέλη της γενιάς αυτής κατά τη διάρκεια της δικτατορίας δήλωναν ανένταχτοι -αριστεροί σε ποσοστό 27,98%, μέλη της ΚΝΕ το 27,18%, μέλη του Ρήγα Φεραίου 24,89% και του ΠΑΚ το 8,84%. Σήμερα τοποθετούνται πολιτικά στον Συνασπισμό σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%, περίπου το 7% δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΚΕ, ενώ λιγότεροι από το 25% δηλώνουν ότι ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ένα ποσοστό κοντά στο 30% δηλώνουν ανένταχτοι στο χώρο της αριστεράς.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, στη πλειοψηφία τους όσοι ανήκουν στη "γενιά του Πολυτεχνείου" δεν επιδίωξαν εμπλοκή σε κομματικούς μηχανισμούς. Πάντως, κυβερνητική θέση έχει καταλάβει το 4,51%, κορυφαίο στέλεχος δημόσιου οργανισμού έχει διατελέσει το 4,16%, στα έδρανα της Βουλής βρέθηκε μόλις το 2,26%, σε κορυφαίες θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2,5% νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι σε ποσοστό 11,46%, κομματικά στελέχη σε ποσοστό 21,26 %. Η γενιά αυτή προερχόταν από πολιτικοποιημένο οικογενειακό περιβάλλον. Οι περισσότεροι από τους γονείς τους άνηκαν στο χώρο της κεντροαριστεράς σε ποσοστό που αγγίζει το 85%. Τα μέλη της γενιάς αυτής δεν εμφανίζονται στα ΜΜΕ και οι περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν καμία οργανωμένη δραστηριότητα ούτε καν σε συνδικαλιστικό φορέα.


απο την οπερα της πενταρας

1 σχόλιο:

  1. Το φοιτητικό κίνημα στις μέρες μας
    δεν είναι μιά προχωρημένη έκφραση
    των απαιτήσεων της κοινωνίας,
    αλλά έχει μιά συντεχνιακή αντίληψη
    γιά την υπεράσπιση των κεκτημένων.
    Δεν διεκδικεί μαχητικά λύσεις γιά την κοινωνία και αυτός είναι ένας λόγος για την αδιαφορία που εκφράζεται στις φοιτητικές εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή