Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

το χωροταξικο εγκλημα και το video της antipariafwni

To είπαμε, το πάντα πρωτοπόρο blog antipariafwni δημιούργησε και προσέφερε δωρεάν στο ΥΠΕΧΩΔΕ το διαφημιστικό σποτάκι του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον Τουρισμό.
χαρείτε το






εμείς συνεχίζοντας αναδημοσιεύουμε από την καθημερινη το άρθρο του καθηγητή Μανιατη

Χωροταξικό έγκλημα

Του Γιαννη Μανιατη*

Τελικά ο εγκληματίας, έστω και με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών, γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος. Στις δεκαετίες ’50 και ’60, οι συντηρητικές κυβερνήσεις της αντιπαροχής εξαφάνισαν κάθε πολεοδομική αισθητική στις ελληνικές πόλεις. Σήμερα, η ίδια συντηρητική κυβέρνηση ολοκληρώνει τον ιστορικό κύκλο στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες ακτές και τα νησιά της χώρας, σε κάθε σημείο όπου μπορεί να επέμβει η μπουλντόζα του εργολάβου. Το όπλο του εγκλήματος λέγεται Ειδικό Χωροταξικό Τουρισμού.

Το κίνητρο έχει ήδη αποκαλυφθεί. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που επενδύουν σε real estate και στη σπέκουλα πάνω στη γη, μετά την καταστροφή των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας, χτίζοντας πολυώροφα εκτρώματα πάνω στο κύμα, θα συνεχίσουν το έργο τους στα 15.000 χλμ. δαντελών του Αιγαίου, του Ιονίου και των ακτών. Αγοράζουν χιλιάδες στρέμματα, προκειμένου να «επενδύσουν» σε παραθεριστικές κατοικίες που θα αγοράσουν οι εύποροι συνταξιούχοι της Ευρώπης. Στην Ιο υπάρχουν πληροφορίες για αγορές περίπου 20.000 στρ. Μόνο που με την κρίση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, φαίνεται ότι οι Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι όχι μόνο παραθεριστική κατοικία δεν θα αγοράσουν στην Ελλάδα, αλλά μάλλον ούτε ως επισκέπτες λίγων ημερών δεν πρόκειται να τους δούμε. Πολύ περισσότερο που σε πολλά νησιά υπάρχουν πια εκατοντάδες απούλητες νεόδμητες κατοικίες.

Η φιλοσοφία του σχεδίου είναι εξαιρετικά απλή. Ο αρμόδιος υπουργός, εκμεταλλευόμενος την πραγματική ανάγκη της χώρας για ένα χωροταξικό σχέδιο τουρισμού, αποφάσισε με ωμή κτηματομεσιτική και εργολαβική λογική να γεμίσει τη χώρα με τουριστικές αποικίες. Οσοι αγοράσουν 150 στρ. γης θα κατασκευάσουν παραθεριστικές κατοικίες, τις οποίες θα πωλήσουν κατά 50%. Ουσιαστικά θα χτιστούν ιδιωτικά χωριά - ησυχαστήρια συνταξιούχων, με διπλάσια τετραγωνικά από αυτά που επιτρέπονται για ξενοδοχεία και με συντελεστή δόμησης πολλαπλάσιο της εκτός σχεδίου δόμησης που επιτρέπεται για οποιονδήποτε άλλον κοινό θνητό. Ο μπεζαχτάς που προσφέρεται είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος από την αντίστοιχη δυνατότητα που έχουν σήμερα οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις (ΠΟΤΑ) της χώρας να πωλούν διαμερίσματα μόνο μέχρι το 20% της συνολικά δομημένης επιφάνειας.

Το κείμενο δεν απαντά σε βασικά τουριστικά προβλήματα της χώρας (μικρός μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων, αναγκαιότητα επιμήκυνσης της επισκεψιμότητας από τρεις (3) μήνες σήμερα σε πάνω από έξι (6), φθίνουσα κατά κεφαλήν δαπάνη κ. ά.). Χωροθετεί αδιακρίτως επενδύσεις χωρίς ανάδειξη του ποιοτικού τουρισμού, του φυσικού πολιτιστικού περιβάλλοντος, με ελάχιστες αναφορές βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς πρόβλεψη εναλλακτικών σεναρίων σε περίπτωση αποτυχίας κάποιων σχεδιασμών.

Σε μια χώρα όπου το νερό και τα απορρίμματα αποτελούν ήδη τα κορυφαία περιβαλλοντικά προβλήματα, προβλέπεται η αυθαίρετη κερδοσκοπική - κατασκευαστική επιδρομή, χωρίς περιορισμούς για την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κάθε τόπου, δηλαδή της δυνατότητάς του να αντέξει οικιστικά, περιβαλλοντικά, αισθητικά, συγκοινωνιακά τις νέες τουριστικές αποικίες.

Ακόμα και η δυνατότητα προσέλκυσης σοβαρών επενδυτικών κεφαλαίων στους εκατοντάδες φθίνοντες οικισμούς της χώρας, με προσαύξηση διαφόρων πολεοδομικών συντελεστών (που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό διέξοδο για ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου), αντιμετωπίζεται με καταστροφικό τρόπο για το ευαίσθητο ορεινό περιβάλλον. Επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση στα 500 μέτρα γύρω από τα όρια οποιουδήποτε οικισμού, με αρτιότητα 2 στρ. έναντι των 4 στρ. σήμερα και συντελεστή δόμησης 0,3 έναντι 0,05 για μέχρι 4 στρ. ή 0,2 για εκτός σχεδίου ξενοδοχεία.

Τελικά, δεν είναι καθόλου τυχαία η διαρκής υποσκαφή των 350 Πολεοδομικών Σχεδίων και Χωροταξικών Μελετών Ανοιχτών Πόλεων, που εκπονούνται σήμερα στη χώρα, μέσα από αλλαγές προδιαγραφών, διοικητικές ασάφειες και επιπλέον γραφειοκρατία. Οσο πιο αργά εκπονηθούν αυτά τα μικρά αναπτυξιακά - χωροταξικά σχέδια, τόσο καλύτερα για τους κερδοσκόπους της γης. Για όσα εγκριθούν στη συνέχεια θα ισχύουν οι κατευθύνσεις του εκτρωματικού Χωροταξικού του Τουρισμού. Το έγκλημα σχεδιάζεται. Το κίνητρο του κέρδους είναι πανίσχυρο. Το θύμα, αθώο και βουβό. Θα επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος του περιβαλλοντικού βιασμού σε ό, τι έχει απομείνει παρθένο σε αυτήν τη χώρα;

* Ο κ. Γιάννης Μανιάτης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και βουλευτής Αργολίδας (εισηγητής Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ)



Βέβαια και για τον κ.Δεκαβαλλα δήμαρχο ΣΥΡΟΥ και πρόεδρο της ΤΕΔΚ νομίζαμε ότι είχε ίδιες ΑΠΟΨΕΙΣ αλλά εχθές στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ διαβάσαμε ότι σε επιστολή του προς το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει

(με ικανοποίηση λάβαμε το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στο Ειδικό
Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Πρόκειται για ένα επεξεργασμένο και δομημένο κείμενο που θέτει σωστές κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξή και την αειφορια της χώρας μας τα προσεχή χρονια)

καλά κΔεκαβαλλα εσείς δεν ΔΗΛΩΝΑΤΕ

ΤΕΔΚ Κυκλάδων: Να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού

28/11/2007

Γιάννης ΔεκαβάλλαςΤην απόσυρση του Σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, ζητά η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για το αναπτυξιακό μέλλον των νησιών μας και απασχολεί επί δίμηνο τους αιρετούς εκπροσώπους του νομού μας.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος της Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, «το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων, εκτιμά την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός «Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό» που θα σέβεται και θα προβάλλει το φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό πλούτο των νησιών μας.

Το σχέδιο όμως της Κ.Υ.Α. με τίτλο «Χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό» εφόσον εφαρμοσθεί με την σημερινή του μορφή, θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα στα νησιά μας.
Ζητάμε την απόσυρση του παρόντος σχεδίου Κ.Υ.Α. και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την ουσιαστική συμμετοχή σε αυτόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο διάλογο αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Πολιτεία, καταρχήν, η νησιωτικότητα, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 101 του Συντάγματος και η αποφασιστική γνώμη των φορέων της Αυτοδιοίκησης των νησιών.

Χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο δεν μπορεί να σχεδιασθεί κανένα βιώσιμο σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας.

Για τον σχεδιασμό απαιτείται η εκπόνηση ειδικών μελετών για κάθε νησί, που θα παρουσιάζουν με συγκεκριμένους δείκτες τη φέρουσα ικανότητα του νησιού.

Κάθε νησί μετά από δημόσια διαβούλευση και με σωστά επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό, πρέπει να οδηγηθεί στο δικό του αναπτυξιακό δρόμο.

Στην υλοποίησή της πρότασής μας αυτής, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ακριβής προσδιορισμός της φέρουσας ικανότητας θα κατηγοριοποιήσει τα νησιά, αντί της πρότασης του άρθρου 5 της Κ.Υ.Α.
Στόχος του οικονομικού και χωροταξικού σχεδιασμού είναι η πρόταση για ένα συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο όπου δεν θα κυριαρχεί η ανοικοδόμηση σαν μοναδικός τρόπος ανάπτυξης.

Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την ανάπτυξη ενός ποιοτικού τουρισμού που θα σέβεται το περιβάλλον των νησιών μας.

Διαφωνούμε όμως με την περιοριστική αναφορά της Κ.Υ.Α. σε ορισμένα νησιά. Θεωρούμε ότι στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν μπορεί να μπει κανένας “φραγμός”, αλλά το κάθε νησί με βάση τις δυνατότητες του, να μπορεί να αναπτύσσει το δικό του τουριστικό μοντέλο εκμεταλλευόμενο τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Η βασική μας αντίθεση στην Κ.Υ.Α., αφορά τη θέσπιση της λεγόμενης παραθεριστικής κατοικίας ως μέρος των ξενοδοχειακών επενδύσεων και στην επιδότησή της από τον Αναπτυξιακό Νόμο, σε περιοχές εκτός σχεδίου εγκρίνονται ειδικοί όροι δόμησης και ειδικές συνθήκες οικονομικής εκμετάλλευσης.

Δίνεται η δυνατότητα σε επενδυτές να οικοδομήσουν συγκροτήματα μεικτών χρήσεων ξενοδοχείων και κατοικιών για πώληση. Η αλόγιστη χρήση του συντελεστή δόμησης θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για το φυσικό και οικιστικό τοπίο των νησιών μας και μάλιστα μη αναστρέψιμα.

Να βγει από την επιδότηση του Αναπτυξιακού Νόμου η παραθεριστική κατοικία.

Σε ότι αφορά το ποσοστό πώλησης των παραθεριστικών κατοικιών η άποψή μας ταυτίζεται ότι αυτή πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό 30% όπως προέβλεπαν αρχικά οι μελετητές και όχι βέβαια στο 70% που προβλέπει η Κ.Υ.Α.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση προγραμμάτων τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού είναι η ύπαρξη εγκεκριμένων ΓΠΣ η ΣΧΟΟΑΠ.

Για την έγκρισή τους απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι όχι η γνωμοδότηση αλλά η σύμφωνη γνώμη των Δήμων.
Δεν δεχόμαστε την πώληση των βραχονησίδων και της παραχώρησης του δικαιώματος δόμησης στο 2% των εκτάσεών τους.
Συμφωνούμε με την μαθητικό τύπο για τον προσδιορισμό της απόστασης από τον αιγιαλό της δόμησης όπως αυτό προβλέπεται στην ΚΥΑ.

Στο σχέδιο ΚΥΑ δεν έχουν ληφθεί υπόψη το θέμα της υπεραξίας που δημιουργείται και ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών, καθώς επίσης δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει κατάλογος δασικών εκτάσεων.

Στην Κ.Υ.Α. δεν γίνεται καμιά αναφορά στο θέμα της προστασίας και ανάδειξης του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Ζητούμε την πρόβλεψη επιδότησης των μύλων, των ξερολιθιών των νησιών μας κ.λ.π. στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιωτικού μας χώρου.

Η αρτιότητα για τις ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές που προβλέπεται σε 15 στρέμματα και 6 κλίνες, να παραμείνει στα 8 στρέμματα και 12 κλίνες, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο μικρός Κυκλαδίτης επιχειρηματίας.

Στη ζώνη των 200 μέτρων από τον αιγιαλό και την παραλία να υπάρχουν τουριστικές δραστηριότητες , όχι όμως στις σύνδετες μορφές ξενοδοχείων και σπιτιών.

Στα νησιά που αναπτύσσονται τουριστικά καθορίζεται ανώτατο όριο δυναμικότητας νέων τουριστικών εγκαταστάσεων εντός ορίων οικισμών και σχεδίων πόλεως 100 κλίνες χωρίς να μπαίνουν όμως ως κατώτερο όριο οι 30 κλίνες.

Συνοψίζοντας, τονίζουμε για μία ακόμη φορά, ότι συμφωνούμε με την αναγκαιότητα εκπόνησης χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, αλλά διαφωνούμε τόσο με την μεθοδολογία εκπόνησης του σχεδίου Κ.Υ.Α. από το ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και με βασικά σημεία του η εφαρμογή των οποίων θα είναι καταστρεπτική για τα νησιά μας, όπως τονίζουμε ανωτέρω.

Ζητούμε την απόσυρση της Κ.Υ.Α. και την άμεση έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Πολιτείας, αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σχέδιο που θα διαθέτει την κοινωνική συναίνεση και θα διασφαλίζει την διατήρηση, προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου των νησιών μας».

Xριστος και Αποστολος τι συμβαίνει στη Σύρα???????

χθεσινη ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
εδω

2 σχόλια:

  1. Aφού έκαναν την Αθήνα
    σαν τα μούτρα τους
    θέλουν να διαλύσουν
    και τα νησιά μας.

    ΕΛΕΟΣ που θάλεγε και ο Γεωργίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mετά τις ιερές μπίζνες του Βατοπεδίου
    η κυβέρνηση του REAL ESTATE
    τώρα και στις Κυκλάδες.
    Μπράβο παιδιά και εις ανώτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή