Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

H Aντίπαρος στην Εθνική Αντίσταση







Σαν προσκύνημα στους Αντιπαριώτες και Παριανούς που έδωσαν τη ζωή τους στο βωμό της Εθνικής Αντίστασης 1940-1945 παρουσιάζουμε τα γεγονότα του Αγίου Γεωργίου Αντιπάρου μέσα από τα λόγια όσων τα έζησαν και όσων τα ιστόρησαν.

Πράγματι αν η Πάρος έδωσε μορφές της Αντίστασης όπως τον Στέλλα ,τον Μαρινόπουλο τον Αντώνη τον Αρκά τον Κρίσπη τους Τσαντάνηδες τα ανώνυμα πληρώματα των καϊκιών και τόσους άλλους επωνύμους και ανωνύμους η Αντίπαρος έδωσε στο βωμό της ελευθερίας τους Βασίλη Πατέλη, Μανώλη Πατέλη, Γιώργο Καπούτσο, που χωρίς να έχουν δυνατότητα διαφυγής εντάχτηκαν με πλήρη συνείδηση ελεύθερων στη σκέψη και το φρόνημα ανθρώπων στη ομάδα που βοήθησε πολλούς Έλληνες και Εγγλέζους να διαφύγουν στην Κρήτη. Μνεία βέβαια πρέπει να γίνει και στον Γιάννη Πατέλη και στον Χάρη Γραμματικάκη που μύησε όλους ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ στη Εθνική Αντίσταση.

23 Φεβρουαρίου 1943 την ΗΜΕΡΑ που γεννιέται η ΕΠΟΝ εκτελούνται στο νεκροταφείο της Νίκαιας οι Βασίλης Πατελης ,Τζον Ατκινσον,Σπυρος Τζαβέλας,,, Φραγκίσκος Τσαντανης και Αρβανιτοπουλος.Οι Μανώλης Πατελης και Γιώργος Καπουτσος πέθαναν στις φυλακές των κατακτητών.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ αυτοί έστησαν μαζί με αρκετούς άλλους που μνημονεύονται παρακάτω την επιχείρηση Μ στην οποία με βάση το σπίτι του Τζαβέλα στον Άγιο Γεώργιο Αντιπάρου

Έστελνε τους Έλληνες και Άγγλους στη Κρήτη και Μέση Ανατολή.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΛΟΓΙΕΤΑΙ.

Αρχίζοντας την εξιστόρηση παρουσιάζουμε ένα άρθρο του Μανώλη Πατέλη γιου του Βασίλη Πατέλη στην Φωνή της Νάουσας τον Δεκέμβριο του 2005

Στη συγκέντρωση που έγινε με αφορμή τον. ε­ορτασμό της ημέρας της Εθνικής Αντίστασης. Η κ. Πρόεδρος της Αντιπάρου έκανε εκτενή α­ναφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή και δεν νομίζω ότι χρειάζε­ται να τα επαναλάβω. Εξάλλου προχθές μίλη­σα στο σχολείο, στα παιδιά για το σκοπό και την προσφορά της ΒΑΣΗΣ. Κάθε χρόνο α­κούμε τα ίδια και τα ίδια σχετικά με την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, λίγο διαστρεβλωμένα, με αρ­κετή απροσδιοριστία και με περίσσια σκοπι­μότητα. Πολλοί παρουσιάζονται ως ΗΡΩΕΣ ενώ οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, σεμνοί και μετρημένοι δεν επεδίωξαν καμία προβο­λή, πιστεύοντας ότι κάθε θυσία για την πατρί­δα, είναι ΠΡΟΣΦΟΡΑ και όχι γραμμάτιο προς εξόφληση. Σήμερα τιμούμε την ημέρα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, μια γιορτή και έ­να μνημόσυνο για αυτούς που χωρίς κανένας νόμος να τους επιβάλλει η χωροφύλακας να τους διατάσει, ακολουθώντας μόνο το κάλε­σμα της ψυχής τους, αγωνίστηκαν και θυσιά­στηκαν για να απολαμβάνουμε το αγαθό της ε­λευθερίας. Πολλοί αυτοί που καταδικάστηκαν σε θάνατο, ισόβια και άλλες ποινές, αλλά θα ή­θελα να θέσω ένα ερώτημα. Αν ζούσαν όλοι αυτοί τι θα έκαναν σήμερα; Τι θα μας συνιστούσαν να κάνουμε; Η απάντηση είναι ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΕΝΑΩΣ. Αντίσταση στα ψεύτικα ιδανικά με τα οποία μας βομβαρδίζουν. Αντίσταση στο παράδομα στη λήθη, που καθημερινά μας οδηγούν. Ως παράδειγμα αντίστασης αναφέρω την ηρωική μεγάλη οικογένεια ΤΖΑΒΕΛΑ, όπου από το ξεκίνημα των αγώνων στο Σούλι μέχρι και τον τελευταίο Σπύρο Τζαβέλα του Αη - Γιώρ­γη της Αντιπάρου έχουν πέσει νεκροί 156 α­γωνιστές.

Γεννηθήκαμε σε μια χώρα που συναντιόνται .ο ορθολογισμός της Δύσης και ο μυστικισμός της Ανατολής. Εδώ ζυμώθηκαν, πλάστηκαν και γεννήθηκαν όλες οι μεγάλες ιδέες που πο­δηγέτησαν την ανθρωπότητα. ΟΈνγκελς ανα­φέρει: « Στα χειρόγραφα που σώθηκαν από την πτώση του Βυζαντίου, στα αρχαία αγάλ­ματα που ξεθάφτηκαν από τα ερείπια της Ρώ­μης και της Αθήνας, αποκαλυπτόταν ένας και­νούργιος κόσμος στην κατάπληκτη Δύση. Η Ελληνική αρχαιότητα, οι φωτεινές μορφές διαλύανε τα φαντάσματα του Μεσαίωνα». Αλλά αν κάποτε οι ιδέες που εδώ γεννήθηκαν και άνοιξαν το πνεύμα και την ψυχή των δια­φωτιστών της αναγέννησης και δημιούργησαν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, σήμερα τα ί­δια ιδανικά και παραδόσεις είναι το μέγα ε­μπόδιο στους σχεδιασμούς των διευθυντη­ρίων του κόσμου. Τα σχέδια των είναι, να δη­μιουργήσουν μια παγκόσμια, οικονομική δι­κτατορία, στην οποία, πολιτισμός, παιδεία, γνώση, ενημέρωση και ψυχαγωγία θα είναι ε­μπορευματοποιημένα αγαθά και αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης. Οι λαοί θα γί­νουν καταναλωτική αγέλη, η δημοκρατία θα εκφυλλιστεί και οι παραδόσεις των λαών θα ξεχαστούν.

Πως θα αντισταθούμε όμως; Το γράφει στο τελευταίο του γράμμα προς τη γυναίκα του εκφράζοντας την ανάλογη επιθυ­μία όλων των συνεργατών του ο Σπύρος Τζα­βέλας. Η κοινότητα της Αντιπάρου σε μαρμά­ρινο βράχο το σμίλεψε για να μην λησμονηθεί όπως και τόσα άλλα...

«Αννίτσα μου τα ψέματα
τελείωσαν σε λίγο μας παίρνουν για εκτέλεση σε παρακαλώ, τα παιδιά μας να τα μεγαλώσεις Ελληνοπρεπώς.» Ας μεγαλώσουμε λοιπόν τα παιδιά μας ελληνο­πρεπώς, με αγάπη για την πατρίδα, την λευτε­ριά, την δικαιοσύνη, την δημοκρατία που εδώ γεννήθηκε. Ας τα διδάξουμε την ένδοξη ιστορία μας. Ας τα μυήσουμε στη διδαχτική μας μυθο­λογία, ψάχνοντας να βρουν τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από το μύθο. Ας διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας και την εθνική μας συνείδη­ση, όπως διαμορφώθηκαν μέσα από αγώνες χι­λιάδων χρόνων. Ας ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ πά­νω από όλα την ΓΛΩΣΣΑ μας που βάναυσα βαρβαροποιείτε από αυτούς που θα έπρεπε να την προστατεύουν. Ας παραμείνουμε πιστοί και ενωμένοι στα ΙΔΑΝΙΚΑ μας. Σε όσους μας αμ­φισβητούν, μας επιβουλεύονται και μας πολε­μούν, με δύο στίχους του Ελύτη ας απαντήσου­με

Την οργή των νεκρών

να φοβάστε

και των βράχων τα γράμματα.

Στη συνέχεια μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ μια ομιλία του Μανώλη Πατελη στον Άγιο Γεώργιο στις 28/11/2004 όπου εξιστορεί αρκετά από τα γεγονότα της ηρωικής εποχής.

Βέβαια υποκλινόμαστε στην ΣΥΖΥΓΟ του ΗΡΩΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΤΕΛΗ ΣΟΦΙΑ

Η οποία ζει στην Αθήνα σε ηλικία 90 ετών και παρουσιάζουμε το αφιέρωμα που της έκανε στο βιβλίο της( ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ) η Κυριακή Ραγκουση .


Τέλος μπορείτε να διαβάσετε πως εξιστορεί την επιχείρηση Μ ο Γιάννης Ιωαννίδης

Στο βιβλίο του Έλληνες και Ξένοι Κατάσκοποι στην Ελλάδα από εδώ.

Θα θέλαμε να μας συγχωρήσετε για τις οποιεσδήποτε παραλείψεις προσώπων η γεγονότων καλώντας οποιονδήποτε να προσθέσει στοιχεία.

Σήμερα στον Άγιο Γεώργιο έγινε ο ετήσιος εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Από όπου και η φωτογραφία του Τάσου Φαρούπου.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΙΩΤΕΣ.



10 σχόλια:

  1. εξαιρετικό αφιέρωμα. Μπράβο. Αξίζει να αναπαραχθεί από όλους και να παρουσιάζεται κάθε τέτοια ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τιμή και δόξα σε κείνους
    που πότισαν με το αίμα τους
    το δέντρο της λευτεριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τιμή σε κείνους που την ζωή των
    όρισαν να φυλάσουν Θερμοπύλες.....
    ..................
    μα περισότερη τιμή τους πρέπει
    σ όσους προβλέπουν
    και πολλοί προβλέπουν
    πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος
    κι οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παλιότερα κάποιοι θεωρούσαν ντροπή
    κάτι που είναι τιμή και καμάρι αυτού
    του λαού.
    Την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
    Και τώρα εμφανίζονται σαν μωρές παρθένες
    αλλά ούτε λέξη για το λάθος τους.

    ο tempora o mores

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. eftihos pou ipirxe kai i promantaleniki genia kai eimaste kai iperifanoi kai gia kati.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. [...]
    Μα πιο πολύ μιλώ για τους ψαράδες
    π’ αφήσανε τα δίχτυα τους και πήρανε τα βήματα Του
    κι όταν Αυτός κουράστηκε αυτοί δεν ξαποστάσαν
    κι όταν Αυτός τους πρόδωσε αυτοί δεν αρνηθήκαν
    κι όταν Αυτός δοξάστηκε αυτοί στρέψαν το βλέμμα
    κι οι σύντροφοι τους βρίζανε και τους σταυρώναν
    μ' αυτοί γαλήνιοι το δρόμο παίρνουνε π’ άκρη δεν έχει
    χωρίς το βλέμμα τους να σκοτεινιάσει ή να λυγίσει

    Όρθιοι και μόνοι
    μες στη φοβερή ερημία του πλήθους.

    Μανόλης Αναγνωστάκης,Μιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΓΥΡΙΣΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΦΟΥ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ , ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΚΥΡΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΠΟΥΤΣΟ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΠΙΣΩ. ΑΛΛΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΚΥΡΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΤΕΛΗ ΚΑΙ ΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΠΟΥΤΣΟ. ΤΕΛΙΚΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΡΙΣΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ. ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή