Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Αλέξης Τσίπρας :Η προεκλογική εκστρατεία εξελίσσεται σε αναμέτρηση της ελπίδας με τον φόβο.

Tsipras 1

2368_1

Στις εκλογές κρίνεται αν η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη σε μια πολιτική ύφεσης ή αν θα αντιμετωπίσει την κρίση με μια ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

«Εθνικός Κήρυξ»: Πώς εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία;

Αλέξης Τσίπρας: Οπως όλοι γνωρίζουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, από αυτές τις εκλογές κρίνεται κάτι πολύ σημαντικό. Κρίνεται το αν η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη σε μια πολιτική ύφεσης και κοινωνικής καταστροφής που την οδηγεί με βεβαιότητα στη χρεοκοπία, ή αν θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους με μια ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Απέναντί μας είναι ένα πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που έχει ταυτίσει τα συμφέροντά του με την πολιτική της λιτότητας και δίνει σκληρή μάχη για να τα υπερασπιστεί. Οσο η δυναμική της Αριστεράς μεγαλώνει, τόσο το κατεστημένο αυτό στρέφεται στην παραπληροφόρηση, στη διοχέτευση ψευδών ειδήσεων, στην καλλιέργεια του φόβου, στη ρητορική του μίσους. Η προεκλογική εκστρατεία εξελίσσεται λοιπόν σε αναμέτρηση της ελπίδας με το φόβο. Πιστεύουμε ότι η ελπίδα, που ενσαρκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είναι πιο ισχυρή από το φόβο που καλλιεργεί το πολιτικό κατεστημένο το οποίο εκφράζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Ε.Κ.»: Είναι δυνατόν να εξηγήσετε στην Ομογένεια τα πιο βασικά στοιχεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ;

Αλέξης Τσίπρας: Εκλογικός μας στόχος είναι με το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου να ανοίξει ο δρόμος για μία κυβέρνηση της Αριστεράς, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης αυτής θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου, η επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές και η υλοποίηση ενός σχεδίου ανόρθωσης με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Αμεσοι στόχοι πρέπει να είναι η υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης, η σταθεροποίηση της Οικονομίας, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής, και η διαμόρφωση ορατής θετικής οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής.

Για τον σκοπό αυτό έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο αλλαγών που περιλαμβάνουν αναδιάρθρωση των δημοσίων δαπανών, ένα δίκαιο και αποδοτικό φορολογικό σύστημα και μια ολοκληρωμένη πολιτική για απορρόφηση και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Παράλληλα, θα τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα, έτσι ώστε να εδραιωθεί η διαφάνεια και η δημοκρατία στον τόπο μας.

«Ε.Κ.»: Νομίζετε πως τούτη τη φορά θα σχηματίσετε αυτοδύναμη κυβέρνηση;

Αλέξης Τσίπρας: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εκλογική αριθμητική της 17ης Ιουνίου. Την Κυριακή μιλάει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Εμείς ζητάμε ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή. Ζητάμε την όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρωτιά. Και τα μηνύματα που παίρνουμε από την επαφή μας με τον απλό κόσμο είναι περισσότερο από αισιόδοξα.

«Ε.Κ.»: Εάν όχι, με ποιους στοχεύετε να συνεργασθείτε για το συμφέρον της Ελλάδας και με ποιους όχι;

Αλέξης Τσίπρας: Η καταγγελία του Μνημονίου, η επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές και η υλοποίηση ενός Σχεδίου Ανόρθωσης είναι πράγματα που μπορεί να διαχειριστεί μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Για αυτό επιδιώκουμε η κάλπη στις 17 να δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στις 18 να είναι αυτοδύναμος ο λαός μας. Από εκεί και πέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, επιδιώκουμε τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΔΗΜΑΡ να είναι κυβερνητικοί εταίροι σε μια κυβέρνηση Αριστεράς.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι τα άμεσα κυβερνητικά σας σχέδια, σε περίπτωση που σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση;

Αλέξης Τσίπρας: Πέρα από την άμεση έναρξη του διαλόγου με τους εταίρους μας, υπάρχουν μια σειρά από άμεσα πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Θα μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις σπατάλες του κρατικού μηχανισμού εξουσίας δημιουργώντας ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Εννοείται ότι θα καταργήσουμε τις στρατιές συμβούλων στα υπουργία, τους αργόμισθους και χρυσοκάνθαρους της εξουσίας στις ΔΕΚΟ. Θα ξεκινήσουμε άμεσα τη συγκρότηση περιουσιολογίου. Και για λόγους συμβολικούς θα το ξεκινήσουμε από όσους θα στελεχώνουν τον κυβερνητικό μηχανισμό. Ωστε να είναι σε πλήρη διαφάνεια για συγκρίσεις τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν και μετά τη θητεία τους σε κυβερνητικές θέσεις. Θα περικόψουμε στο μισό τους υπουργικούς μισθούς και θα περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τους έμμισθους συνεργάτες και τους αστυνομικούς συνοδούς που διατίθενται σε υπουργούς και βουλευτές. Από τις πρώτες κιόλας μέρες η κυβέρνηση της Αριστεράς θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την απλή αναλογική. Θα καταργήσουμε το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών και θα προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου στο Δημόσιο. Και βεβαίως θα φέρουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό καταστροφικό Μνημόνιο.

«Ε.Κ.»: Τι πιστεύετε για την Ομογένεια της Αμερικής;

Αλέξης Τσίπρας: Θεωρούμε ότι οι ελληνικές κοινότητες, όπως και οι ομοσπονδίες τους στο εξωτερικό, πρέπει να είναι αυτόνομες και δημοκρατικά οργανωμένες. Η δική σας Κοινότητα παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Οχι μόνο γιατί διατηρεί ζωντανή σε έναν ξένο τόπο την ελληνική πολιτισμική ιδιαιτερότητα, αλλά και γιατί αποτελεί κέντρο προβολής της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού μας πολιτισμού και των εθνικών μας θεμάτων.

«Ε.Κ.»: Τι θα μπορούσε να προσδοκά η Ομογένεια από μία διακυβέρνηση σας;

Αλέξης Τσίπρας: Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για υποστήριξη των οργανώσεων των Ελλήνων του εξωτερικού από την ελληνική πολιτεία. Για καταγραφή των προβλημάτων, και για την επεξεργασία προτάσεων και λύσεων από κοινού με τις χώρες στις οποίες βρίσκονται. Οι δύο άξονες πολιτικής που θα ακολουθήσουμε είναι η με κάθε τρόπο ενίσχυση της παρουσίας του Απόδημου Ελληνισμού στο εξωτερικό και η θεσμοθέτηση των οργανικών του σχέσεων με την Ελλάδα.

«Ε.Κ.»: Τι νομίζετε πως θα μπορούσε να κάνει η Ομογένεια για την Ελλάδα;

Αλέξης Τσίπρας: Για μας η ελληνική Ομογένεια ήταν και παραμένει σύνδεσμος φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες στις οποίες ζει και εργάζεται. Περιμένουμε λοιπόν από τους Ελληνες της Διασποράς να στρατευτούν με τη νέα κυβέρνηση για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση που δικαιούται και της αξίζει στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Περιμένουμε στήριξη στον αγώνα του ελληνικού λαού για δημοκρατία, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.

«Ε.Κ.»: Προγραμματίζετε κάποια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαφές στην Ουάσιγκτον, αλλά και με την Ομογένεια;

Αλέξης Τσίπρας: Θα μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας μετά τις 17 Ιουνίου. Ελπίζω το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι τέτοιο ώστε να μας δοθεί σύντομα αυτή η ευκαιρία.

http://www.ekirikas.com/article/102416

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή