Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Σλαβόι Ζίζεκ :O ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία στην εξαπάτηση και την κλοπή,

 

546307_440938999257721_412193338798954_1688887_22281103_n

536813_440940409257580_412193338798954_1688896_1525172891_n

4-6-2012 9-09-17 πμ

http://tvxs.gr/news/ellada/slaboi-zizek-i-kardia-ton-laon-tis-eyropis-xtypaei-stin-ellada-1

Με κοινό παρανομαστή την άποψη ότι «η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στην Ελλάδα», οι καθηγητές, φιλοσοφίας του Δικαίου Κώστα Δουζίνας και κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας Σλαβόι Ζίζεκ και ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσαν το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και την πορεία της ΕΕ, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη που κατακλύστηκε από εκατοντάδες πολίτες κυρίως φοιτητές.

Για την ανάγκη να υπάρξει ένα κύμα αλληλεγγύης από όλους τους ευρωπαικούς λαούς μίλησαν και ο κ. Ζίζεκ και ο κ. Τσίπρας. Ο Σλοβένος διανοούμενος με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και με αιχμηρό χιούμορ απέρριψε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απειλή για την Ευρώπη όπως διατείνονται αρκετοί νεοφιλελεύθεροι.

Αντίθετα, είπε ό ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η ΕΕ πρέπει να φύγει από την αδράνεια και να ακολουθήσει νέο δρόμο. Οσον αφορά τις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία να κυβερνήσει, και κατά συνέπεια θα επιδεινωθούν τα προβλήματα στην Ελλάδα, ο κ. Ζίζεκ είπε ότι η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία στην εξαπάτηση και την κλοπή, ενώ απαντώντας και στις γνωστές δηλώσεις της Διευθύντριας του ΔΝΔ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι σκέφτεται πιό πολυ τα παιδιά του Νίγηρα και ότι οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους, ο κ. Ζίζεκ είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι οι Ελληνες δεν είναι παθητικά θύματα, αλλά αντιστέκονται και πολεμούν, δεν έχουν ανάγκη από τον οίκτο κανενός, αλλά από διεθνή αλληλεγγύη.

Ο πραγματικός στόχος αυτών των επιθέσεων είπε ο κ. Ζίζεκ είναι να προστατευθούν οι ευρωπαικές τράπεζες και παρομοίασε την πολιτική των τραπεζών στην Ευρώπη με την τακτική της αφαίμαξης που ακολουθούσαν οι γιατροί τον Μεσαίωνα στα πειράματά τους . O ΣΥΡΙΖΑ, είπε ακόμη ο κ Ζίζεκ δεν είναι επικίνδυνος εξτρεμιστής, αλλά είναι η δύναμη που φέρνει την λογική, που θέλει να βάλει τάξη στο χάος που έφεραν οι άλλοι.

«Είστε η αφύπνιση από ένα όνειρο», είπε χαρακτηριστικά και επαίνεσε την αντίδραση των Ελλήνων στην πολιτική που ακολουθείται σημειώνοντας ότι οι Ελληνες στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν στην αυτοκαταστροφή του συστήματος. Το πραγματικό πρόβλημα για τους αντιπάλους του, είπε ακόμη ο Ζιζεκ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγεί από μιά θέση περιθωριακής αντίστασης και να εκφράσει την ετοιμότητα να κυβερνήσει. Αυτό, για ορισμένους, πρέπει να το πληρώσει, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλύοντας τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, ο κ. Ζίζεκ είπε ότι πρέπει να δράσει γρήγορα και δημοκρατικά, να στηριχθεί στην ευρωπαική αλληλεγγύη, να δημιουργήσει ένα καλύτερο κράτος, χωρίς πελατειακές σχέσεις.

Σχετικά με τις κριτικές που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά του, δηλαδή από το ΚΚΕ, οτι δεν είναι η κατάλληλη ώρα και ότι αναγκαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει το σύστημα,ο Ζίζεκ είπε ότι γι αυτούς ποτέ δεν είναι η ώρα και πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ή θα καθήσετε να βλέπετε την αποσύνθεση ή θα παρέμβετε και εξήρε τον Α. Τσίπρα και το κόμμα του που παρενέβησαν αλλάζοντας το σκηνικό.Ορισμένοι, είπε ακόμη ο Σλοβένος διανοούμενος είναι ζωντανοί επειδή ξέχασαν να πεθάνουν και τώρα σας μισούν, γιατί έχετε το θάρρος να ενεργείτε ελεύθερα και τολμάτε να κάνετε αυτό που οι άλλοι ονειρεύονται.

Παίροντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την δυνατότητα του λαού για μιά αξιοπρεπή ζωή, για την κυριαρχία του, για το δικαίωμα στην ελπίδα.Το κρίσιμο στοιχείο είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε και αυτό θα κριθεί, αν ο λαός δεν υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές και εκδηλωθεί και η αναγκαία αλληλεγγύη των ευρωπαικών λαών. Είναι μιά μάχη καθοριστική, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας που θα προκαλέσει αλλαγές και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαική Ενωση.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για ένα πανικόβλητο σύστημα που τρομοκρατεί και εκβιάζει το λαό για να σωθεί το ίδιο. Ωστόσο, σημείωσε, στον πανικό τους, κάνουν συνέχεια λάθη και έτσι μας έδωσαν την ευκαιρία να διεκδικούμε την διακυβέρνηση της χώρας. Υπό το πρίσμα αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπαράθεση γίνεται πλέον μεταξύ των δυνάμεων της ελπίδας και των δυνάμεων του φόβου.

Απαντώντας στον κ. Ζίζεκ για ένα καλύτερο κράτος στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε θα κάνει ότι γίνεται σε κάθε σπίτι όταν ετοιμάζεται το τραπέζι. Δηλαδή, πρώτα θα καθαρίσει τις βρωμιές και μετά θα στρώσει το τραπέζι βάζοντας πρώτα το ψωμί και μετά όλα τα άλλα, θέλοντας έτσι να τονίσει την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει στην αρχή «το σάπιο σύστημα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι αντίπαλοι, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης είναι οι αγορές και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγεί από το Ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και αυτό θα δώσει ένα μήνυμα κυριαρχίας των αγορών . Κατά συνέπεια, κατέληξε, είναι αναγκαίος ο αγώνας για την υπεράσπιση της Ευρώπης από την χειραγώγηση των αγορών, ελπίζοντας οτι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλαδα θα στείλουν παντού αυτό το μήνυμα.

ολόκληρο το video της συζήτησης

 

Η ομιλία του Αλ Τσίπρα στην ανοιχτή εκδήλωση συζήτηση με το Σλάβοϊ Ζίζεκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή