Ο Μπάρακ Ομπάμα παρέλαβε στο Όσλο το Νόμπελ Ειρήνης. Στην ευχαριστήρια ομιλία του προς την επιτροπή, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις ευρέως διαδεδομένες κατηγορίες ότι δεν άξιζε το βραβείο ως πρόεδρος του πολέμου. Η γραμμή υπεράσπισής του ήταν ότι κάποτε η άσκηση βίας είναι απαραίτητη. «Αντιμετωπίζω τον κόσμο, όπως είναι», είπε. Πριν αρχίσει την ομιλία του ο βραβευθείς, ο πρόεδρος της επιτροπής, Νόμπελ Τόρμπιορν Γιάγκλαντ, υπεραμύνθηκε της απόφασής της να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης στον Ομπάμα. «Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το βραβείο ήρθε πολύ νωρίς», είπε, αλλά «η ιστορία είναι γεμάτη από χαμένες ευκαιρίες. Τώρα, σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις ιδέες του προέδρου Ομπάμα».(η απόφαση της επιτροπής εδω)
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος παρέλαβε το βραβείο με «βαθιά ευγνωμοσύνη και μεγάλη ταπεινότητα», καθώς, όπως παραδέχθηκε, έχει πετύχει ελάχιστα μέχρι τώρα σε σύγκριση με προσωπικότητες όπως ο Αλβέρτος Σβάιτσερ ή ο Νέλσον Μαντέλα που έχουν βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης.
«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνδρες και γυναίκες σε όλο τον πλανήτη που είναι κλεισμένοι στη φυλακή και βασανίζονται, επειδή αγωνίζονται για δικαιοσύνη», είπε ο Ομπάμα, γι' αυτό και δεν έχει τίποτε να αντιτάξει σε όσους λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι «αξίζουν πολύ περισσότερο από μένα αυτή την τιμή». Ο ίδιος ως πρόεδρος των ΗΠΑ είναι υπεύθυνος για τους χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες σε… μακρινές χώρες: «Κάποιοι θα σκοτώσουν και κάποιοι θα σκοτωθούν. Έχω συνείδηση του κόστους των πολεμικών συρράξεων», συνέχισε, πλην όμως υπερασπίστηκε την αναγκαιότητά τους: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σκληρή αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας δεν θα καταφέρουμε να καταργήσουμε τους πολέμους».(όλος ο λόγος του εδω)
Αντιδράσεις
«Ακόμη και αν έδιναν το βραβείο στη Kylie Minogue, δεν θα είχα εκπλαγεί τόσο» γράφει ο Ben Brogan της Daily Telegraph, ο οποίος χαρακτηρίζει την επιτροπή βράβευσης ως μια «χούφτα άχρηστων» που έκαναν μια επιλογή για λόγους καθαρά «αυτοϊκανοποίησης».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, διερωτήθη σήμερα για ποιό λόγο απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εκτιμώντας ότι ο τελευταίος «δεν έχει κάνει τίποτα για να το αξίζει».
"Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι ποία κριτήρια επικράτησαν ώστε αυτός που επελέγη να είναι ο αμερικανός πρόεδρος και όχι ένας από τους άλλους 205 υποψηφίους που είχαν προταθεί", γράφει σήμερα ο Βενεζουελάνος πρόεδρος στην εβδομαδιαία του στήλη "οι γραμμές του Τσάβες". "
Τι έκανε λοιπόν ο Ομπάμα για να αξίζει αυτήν την διάκριση", διερωτάται επίσης, και δηλώνει ότι το σώμα των κριτών για την απονομή του Νόμπελ "θεώρησε ως αποφασιστικό στοιχείο την ευχή του να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, ξεχνώντας την δέσμευση του να διατηρηθούν οι στρατιωτικές του δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και την απόφαση του να εγκαταστήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στην Κολομβία".
ΤΑΡΙΚ ΑΛΙ
Πολιτικός ακτιβιστής, ιστορικός, εκδότης της διεθνούς επιθεώρησης «New Left review»
Τερατώδης απόφαση«Το Ιράκ παραμένει υπό κατοχή, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να υποστηρίζει χωρίς να κριτικάρει το ισραηλινό καθεστώς, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν -πόλεμος του Ομπάμα πλέον- έχει κλιμακωθεί περαιτέρω και η επιτροπή απονομής των Νόμπελ Ειρήνης έχει βραβεύσει ακόμη έναν Αμερικανό πολιτικό που διεξάγει πόλεμο. Φαίνεται ότι είναι συνήθεια. Τέντι Ρούσβελτ, Χένρι Κίσινγκερ, Τζίμι Κάρτερ (τουλάχιστον περίμεναν έως ότου εξήλθε της προεδρίας) και τώρα Ομπάμα. Η απόφαση είναι τερατώδης, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη. Προσωπικά θα προτιμούσα τον Νόαμ Τσόμσκι, 80 χρόνων φέτος, για το βραβείο. Αυτό πραγματικά θα αποτελούσε έκπληξη».
Η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1976, Μέιρεντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ, η οποία κατάγεται από την Βόρεια Ιρλανδία, άσκησε κριτική στην βράβευση του Αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία απόφαση "πολύ θλιβερή".
"Ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει ακόμη να αποδείξει ότι θα κάνει σοβαρά πράγματα στην Μέση Ανατολή και ότι θα δώσει τέλος στον πόλεμο του Αφγανιστάν και σε πολλά άλλα προβλήματα" δήλωσε η Μέιρεντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ.
"Η επιτροπή Νόμπελ δεν έχει εκπληρώσει τα κριτήρια που αναφέρονται στην διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, σύμφωνα με τα οποία το βραβείο απονέμεται σε ανθρώπους που θέτουν τέλος στον μιλιταρισμό και υποστηρίζουν τον αφοπλισμό" πρόσθεσε η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Η Μέιρεντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ είχε κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με την Μπέτι Ουίλιαμς, καθώς οι δύο γυναίκες διακρίθηκαν για την δράση τους κατά της βίας στην Βόρεια Ιρλανδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή