Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Θετικά βήματα για ψήφο και ελληνική ιθαγένεια μεταναστών

tz06350

Αναγνώριση ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο, με εξαίρεση το αξίωμα του δημάρχου, αντιδημάρχου και του προέδρου τοπικού συμβουλίου, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την πολιτική συμμετοχή των ομογενών και των μεταναστών δεύτερης γενιά, που παρουσίασε ο Γ. Ραγκούσης στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Υπολογίζεται ότι συνολικά 250.000 ομογενείς και μετανάστες θα ψηφίσουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ειδικότερα, παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς τους κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα για πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Εάν το παιδί γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η σχετική δήλωση υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του.

Επιπλέον, δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας θα έχουν με την ενηλικίωσή τους όσα παιδιά αλλοδαπών έχουν παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις σε ελληνικό σχολείο της χώρας και κατοικούν μόνιμα στη χώρα, εφόσον υποβάλλουν τη σχετική αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο το αργότερο εντός τριετίας από τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας τους. Με κοινή δήλωση των γονέων τους και τη διαδικασία εγγραφής στο δημοτολόγιο θα μπορούν να αποκτούν την ιθαγένεια και τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει έξι τάξεις ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που η δήλωση και αίτηση στο δημοτολόγιο δεν υποβλήθηκε από κοινού με τους γονείς έως την ενηλικίωσή του, το παιδί μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο μπορεί να υποβάλει μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους του.

1234

Εντός διετίας η πολιτογράφηση

Παράλληλα, το νομοσχέδιο που προωθείται περιέχει διατάξεις για την “εναρμόνιση της πολιτογράφησης με τις απαιτήσεις του κράτους δικαίου”, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία πολιτογράφησης. Μεταξύ άλλων, αλλάζουν οι προθεσμίες της πολιτογράφησης και μειώνεται το παράβολο κατά 500 ευρώ, δηλαδή στα 1.000 ευρώ. Ειδικότερα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνεται το αργότερο εντός διετίας από την υποβολή της αίτησης.

12q

Θα εκλέγουν, αλλά δεν θα εκλέγονται... δήμαρχοι

Όσοι μετανάστες διαμένουν “νόμιμα” στη χώρα, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν, αλλά μόνο στις δημοτικές εκλογές. Παράλληλα, θα μπορούν να εκλέγονται μόνο ως δημοτικοί σύμβουλοι και όχι στο αξίωμα του δημάρχου ή των αντιπροέδρων του συμβουλίου.

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Δεν θα απελαύνονται οι μετανάστες δεύτερης γενιάς

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, θα απαγορεύεται η σύλληψη και απέλαση μεταναστών δεύτερης γενιάς, ακόμα και αν δεν φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα. Πρόσθεσε δε ότι θα προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή όσων μεταναστών διαμένουν στη χώρα παράνομα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙς ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Για επιπόλαιες εξαγγελίες κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ από πλευράς του μιλά για τακτική καρότου για μικρή κατηγορία μεταναστών και μαστιγίου για την πλειοψηφία, ενώ ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει αναγκαία βήματα την ιθαγένεια-ψήφο μακριά όμως από «λογικές φιλανθρωπίας». Για αλλοίωση εκλογικού σώματος κάνει λόγο ο ΛΑΟΣ.

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ, Χρήστος Ζώης μίλησε για έλλειψη στρατηγικής ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «συγχέει, με τη γνωστή προχειρότητά του, την κοινωνική ενσωμάτωση (ένταξη) των μεταναστών με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων».

Ο ίδιος αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «αποδομεί» τη μεταναστευτική πολιτική που κατήρτισε η ΝΔ «με επιπόλαιες εξαγγελίες, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, λειτουργεί με λογική άκριτου 'ξηλώματος' και παραγνωρίζοντας ότι η απόκτηση της ιθαγένειας μιας χώρας δεν είναι απλώς ένας ακόμη τρόπος διασφάλισης απρόσκοπτης διαμονής, εργασίας και πρόσβασης στις υπηρεσίες της χώρας αυτής. Είναι η ύψιστη μορφή σύνδεσης και ενσωμάτωσης σ' αυτήν».

ΚΚΕ: Καρότο για λίγους, μαστίγιο για την πλειοψηφία

Η τακτική του καρότου για μια μικρή κατηγορία μεταναστών και του μαστίγιου για την πλειοψηφία θριάμβευσε στα κυβερνητικά μέτρα για τους μετανάστες, δηλώνει το ΚΚΕ.

«Από τις εξαγγελίες για την ιθαγένεια δεν θα ωφεληθούν ούτε τα μισά από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αφού μπαίνει ως προϋπόθεση η 5ετής νόμιμη διαμονή των γονέων, τη στιγμή που οι μέχρι τώρα πολιτικές νομιμοποίησης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν στην παρανομία χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται επί χρόνια στη χώρα μας» σημειώνει..

Τα μέτρα για την κτήση ιθαγένειας διατηρούν τον εισπρακτικό χαρακτήρα αφού παραμένει σε υψηλά επίπεδα το απαράδεκτο παράβολο και δεν προτάθηκε κανένα μέτρο για την επιτάχυνση των διαδικασιών που καθυστερούν απαράδεκτα, συνεχίζει το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών, θα εφαρμοστεί ακόμη μεγαλύτερη καταστολή.

«Το κυνηγητό στα σύνορα και την ενδοχώρα με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του Frontex, ο απόλυτος εγκλωβισμός στην Ελλάδα και η απέλαση όσων έχουν τελικό προορισμό άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία μεταναστών και προσφύγων σαν να επρόκειτο για μεταφορά εμπορευμάτων και όχι ανθρώπων, γεγονός που αποκαλύπτει την υποκρισία στα περί σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων» λέει το ΚΚΕ.

ΣΥΝ: Αναγκαία βήματα, όχι... φιλανθρωπία

Ο Συνασπισμός χαρακτηρίζει αναγκαία βήματα τόσο την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, όσο και την αναγνώριση δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μετανάστες.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «μία τέτοια πολιτική δεν μπορεί να περιλαμβάνει λογικές φιλανθρωπίας, ούτε να αντιλαμβάνεται τα δεινά χιλιάδων ανθρώπων αποκλειστικά ως μοχλό ανάπτυξης της 'πολιτισμένης' Δύσης».
«Ακόμα περισσότερο, η λογική της Ευρώπης-φρούριο και των σιδερόφραχτων συνόρων της χώρας δεν αναγνωρίζει καν τις συνθήκες που ωθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη και μας επιστρέφει στη γνωστή πολιτική με την οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι τα προηγούμενα χρόνια» επισημαίνει ο ΣΥΝ.

ΛΑΟΣ: «Αλλοίωση εκλογικού σώματος»

Σχετικά με τη χορήγηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Αλλοίωσαν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Αλλοίωσαν το φρόνημα του λαού. Τώρα αλλοιώνουν και το εκλογικό σώμα.
Αν πιστεύουν πως τους ψήφισε γι' αυτό ο ελληνικός λαός, τους προκαλούμε να θέσουν την πρόταση τους σε δημοψήφισμα. Ο ΛΑΟΣ θα απευθυνθεί στον λαό για να σταματήσει το ξεπούλημα της ψήφου του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή