Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη για το κλίμα
Τα περισσότερα -με διαφορά- αέρια θερμοκηπίου τα εκπέμπουν οι βιομηχανικές χώρες- ωστόσο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις υφίστανται άλλοι. Χώρες με μηδενική βιομηχανική ανάπτυξη, χωρίς καν υποδομές, που μαστίζονται εκτός από τη φτώχεια κι από αυτά που συνηθίσαμε να λέμε ακραία καιρικά φαινόμενα- που φέρνουν μαζί τους το θάνατο κι ακόμη περισσότερη φτώχεια για τους επιζώντες. Η οργάνωση Germanwatch παρουσίασε στη Σύνοδο για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη μια λίστα αλλιώτικη από τις άλλες, αυτή του ρίσκου από την κλιματική αλλαγή.(ΕΔΩ) Μετρώντας όχι αυτά που μπορεί να γίνουν εάν ο πλανήτης συνεχίσει να υπερθερμαίνεται, αλλά αυτά που ήδη έχουν γίνει την τελευταία εικοσαετία, από το 1990 που θεωρείται και έτος αναφοράς για τη μείωση των εκπομπών.
Πρώτες σ’ αυτή τη θλιβερή λίστα του κινδύνου φιγουράρουν τρεις από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ και η Ονδούρα. Αυτές βίωσαν τις χειρότερες καταστροφές από το 1990 μέχρι πέρσι. Το Μπανγκλαντές πλήττεται όλο και συχνότερα από κυκλώνες και πλημμύρες, το μεγαλύτερο χτύπημα το υπέστη το 1991 όταν 140.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το πέρασμα κυκλώνα και εκατομμύρια ξεσπιτώθηκαν.
Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν συνεχώς και τη Μιανμάρ -πέρα από το απάνθρωπο καθεστώς της και τη μαύρη φτώχεια της. Υπολογίζεται ότι το 95% των ανθρώπινων θυμάτων και των υλικών καταστροφών που προκάλεσε το 2008 ο κυκλώνας Ναργκίς τα υπέστη η Μιανμάρ, η οποία βασανίζεται επίσης και από μεγάλες περιόδους ξηρασίας.
Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Ονδούρα, ο αγαπημένος στόχος των μεγάλων τυφώνων. Τη χτύπησε ο τυφώνας Μιτς το 1998 και ο Φέλιξ το 2007. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο η χώρα χάνει εξαιτίας των φυσικών καταστροφών το 34% του ΑΕΠ της.
Τέταρτο στη λίστα του κινδύνου είναι το Βιετνάμ. Κι εδώ άνθρωποι, σοδιές και υποδομές υφίστανται κάθε χρόνο τις επιπτώσεις των καταιγίδων και πλημμύρων. Ακολουθούν η Νικαράγουα, η Αϊτή, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και η Κίνα. Καμία βιομηχανική χώρα δεν είναι στην πρώτη δεκάδα.
από την ΑΥΓΗ
η άλλη άποψη για την κλιματική αλλαγή εδω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή