Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες του νησιού

IMG_1363 (Large)

P4192408 (Large)

P4192384 (Large)

26-6-2012 3-14-53 μμ

26-6-2012 3-15-48 μμ

Αυτές τις μέρες έγινε η διάνοιξη του δρόμου για την παραλία στις Μαγγανιές

dsa (Large)

IMG_1347 (Large)

Ας συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες 

bgfvvvv (Large)

Σε πολλά σημεία του παραλιακού μετώπου από το χωριό έως τον Σωρό αποτελεί κοινό τόπο ότι παραβιάζονται συστηματικά με ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών οι διατάξεις χρήσης αιγιαλού και παραλίας . Σε πολλά τμήματα είναι δυσχερής ή και αδύνατη η προσπέλαση των πολιτών προς τις ακτές και τη θάλασσα,

Η Δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να κάνει όλες τις πρέπουσες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες,

Διαφορετικά σαν πολίτες ας ζητήσουμε την δικαστική προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος μας .

 

Οι νόμοι που αναφέρονται σχετικά είναι σαφείς και ορίζουν:

Ν. 2971/2001 Αιγιαλός και Παραλία

Άρθρο 1

  1. Αιγιαλός είναι η ζώνη ξηράς,που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της.
  2. Παραλία είναι η ζώνη ξηράς που προστίθεται στον αιγιαλό, καθορίζεται δε σε πλάτος μέχρι και 50 μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού, προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα.

Άρθρο 2

       1 .Ο αιγιαλός,η παραλία, η όχθη και η παρόχθια ζώνη είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο,το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται.

  2. Η προστασία του οικοσυστήματος των ζωνών αυτών είναι ευθύνη του κράτους.

  3. Ο κύριος προορισμός των ζωνών αυτών είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση προς αυτές.Κατ΄εξαίρεση ο αιγιαλός,η παραλία, η όχθη και η παρόχθια ζώνη μπορούν να να χρησιμεύσουν για κοινωφελείς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς σκοπούς καθώς και για απλή χρήση του άρ.13 παρ.1,καθώς επίσης και για την εξυπηρέτηση υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

  4. Στον αιγιαλό,την παραλία,την όχθη και την παρόχθια ζώνη δεν επιτρέπεται η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει κατασκευασμάτων,παρά μόνο για την επιδίωξη των σκοπών,που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο.

Ν. 1337/83 (ΦΕΚ-33 Α’): Επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων, οικιστική ανάπτυξη και σχετικές ρυθμίσεις

'Αρθρο 24 : Δρόμοι προς τις ακτές

1. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή οικισμού πρό του 1923 και σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή ή όχθη δημοσίων λιμνών (εκτός αν έχει ορισθεί μεγαλύτερο πλάτος ΖΟΕ κατά το Αρθ-29 του Ν-1337/83) δεν επιτρέπονται οι περιφράξεις.

1. Επιτρέπεται για δημόσια ωφέλεια ή απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών για τη δημιουργία οδών προσπέλασης προς την παραλία και τον αιγιαλό καθώς και των αναγκαίων χώρων στάθμευσης οχημάτων. Οι οδοί είναι δημοτικές ή κοινοτικές κατά περίπτωση και δεν υπάγονται στις κατηγορίες των οδών που παρέχουν ειδικές δυνατότητες κατάτμησης και ανοικοδόμησης. Για την απαλλοτρίωση αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 1065/1080 "περί κυρώσεως δημοτικού και κοινοτικού κώδικος".

5 σχόλια:

  1. μπροστα ο Δημος και απο πισω ολοι οι κατοικοι να ανοιξουν ολοι οι δρομοι για τις παραλιες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή η πρόθεση σου αντιπάριε, αλλά μέχρι να δούμε πραγματικά περισσότερες παραλίες να αποκτουν πρόσβαση το νησί παραμένει άβατο κατά ένα μεγάλο ποσοστό του. Η νομοθεσία υπάρχει, παραπέμπω όσους ενδιαφέρονται στην υπόθεση Λεωνίδα Φ.-οικογ. ΑΛεξανδρόπουλου στον Άη Γιώργη, υπόθεση διαφωτιστική για την υποκρισία της τοπικής κοινωνίας αλλά και για τον τρόπο που μπορεί κάποιος να διασφαλίσει την ελεύθερη δίοδο του. Έχει όμως ο δήμαρχος Αντιπάρου τη διάθεση να ασχοληθεί με ένα ζήτημα που "καίει"; Αμφιβάλλω.

    Και κάτι για τη σημερινή ΦΩΝΗ- Γράφει με πηγή εσένα:

    "Ελεύθερη είναι πλέον η πρόσβαση σε όλες τις παρα-
    λίες της Αντιπάρου. Τις προηγούμενες ημέρες έγινε η
    διάνοιξη του δρόμου για την παραλία στις Μαγγανιές και
    η προσπάθεια συνεχίζεται με τις υπόλοιπες".

    Αν αποτελεί δικό σου κείμενο είναι λυπηρό. Αν -το πιθανότερο, κι ας χρησιμοποιεί εσένα ως πηγή - γενικεύει η ίδια η εφημερίδα τη διάνοιξη στις Μαγγανιές για να μας δείξει ότι στηρίζει με τα μπούνια έναν δήμαρχο ανεπαρκεστατο, είναι φυσικά πρόβλημά της. Στο βαθμό που μας παραπληροφορεί είναι και δικό μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Δημοτικές Αρχές Μάγε κρίνονται εκ του αποτελέσματος σε συνάρτηση με τον χρόνο
    Αν λοιπόν έχει πρόθεση ο Δήμαρχος θα φανεί μέσα στην θητεία του
    όσο για την Φωνή της Πάρου η πηγή αναφέρεται στην φωτογραφία και όχι στο κείμενο. Εξ άλλου στο post λέω το ακριβώς αντίθετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με μία παραλία να ανοίγει κάθε δύο σεζόν οι προθέσεις του Δημάρχου είναι φανερές.
    Χαίρομαι που με τον τρόπο σου επικυρώνεις ότι η Φωνη για μια ακόμα φορά υιοθετεί αντιδεοντολογική γραφή με μεγαλόστομους τίτλους που δεν απηχούν στην πραγματικότητα.
    Τα υπόλοιπα θα φανούν συν τω χρόνω. Έτσι κι αλλιώς φτάσαμε στο σημείο το θέμα των κλειστών παραλιών να μη μας προβληματίζει τόσο γιατί έχουν ανακύψει άλλα πολυ πιο σημαντικά ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. symfwnw oti oi dimotikes arhes krinontai ek tou apotelesmatos alla tha prosthesw merika akomi: ek tis emfanisews, ek tou sevasmou sto dimoti, ek tis dimokratias tou logou, ek symperiforas genikws.
    makari na ginei kati gia tis paralies....OLES
    makari na ginei kati gia ton athlitismo sto nisi
    makari na ginei kati gia tin AISTHITIKI TOU NISIOU....pou siga siga rokanizete i grafikotita tou.

    Eyxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή