Δοκίμαζε, συνέχιζε τα γυμνάσματά σου…
Κοίτα που κι η θάλασσα ανακατεύει συνεχώς
ουρανό και φύκια,
πασχίζοντας να βρει το σωστό της χρώμα.
Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010
Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πάρος,29/09/2010
Σήμερα 28/09/10 συναντήθηκε το Συντονιστικό της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου, για να ενημερωθεί και να συζητήσει για την συνάντηση με αντιπροσωπεία της παράταξης «Πάρος ΑΞΙΑ-Γρηγορία Πρωτολάτη».
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, την ώρα που οι 2 αντιπροσωπείες διερευνούσαν, υποτίθεται, «την δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ τους, με βασική αρχή ότι οι μόνοι κυρίαρχοι να αποφασίζουν για τον εαυτό τους και τα προβλήματα που τους απασχολούν, είναι οι ίδιοι οι πολίτες», η Παράταξη «Πάρος-ΑΞΙΑ» της Γρηγορίας Πρωτολάτη διακινούσε δελτίο, που όχι μόνο ανέτρεπε τα όσα δηλώνανε τα μέλη της στη συνάντηση αντιπροσωπειών, αλλά έφτανε μέχρι το σημείο να χρησιμοποιεί μια απλή κοινωνική συνάντηση με τον Μανώλη Γλέζο, για να εμφανίσει ότι εκείνος δήθεν μετέφερε πρόταση συνεργασίας της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου, υπονοώντας μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, την προσχώρηση στην Παράταξη της.
Θεωρούμε την ενέργεια της αυτή προσβλητική και απαξιωτική, που αποκλείει κάθε παραπέρα συνέχιση των συζητήσεων.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου δηλώνει ότι συνεχίζει την πορεία της με στόχο την αυτόνομη κάθοδο της στις Δημοτικές Εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Καλούμε τις Παριανές και τους Παριανούς, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια τους, να καταψηφίσουν την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τις δημοτικές παρατάξεις που την εκπροσωπούν, για το μνημόνιο, την υποταγή στην Τρόικα, την καταπάτηση των κεκτημένων στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, τον στραγγαλισμό του μέλλοντος του λαού μας. Να εναντιωθούν στον «Καλλικράτη» που κρατικοποιεί την αυτοδιοίκηση, καταργεί την διοικητική και πολιτική της αυτοτέλεια και πολτοποιεί τον πολίτη οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και υπηρετεί τον δικομματισμό.
Συμπαραταχθείτε και ενισχύστε τον Συνδυασμό της ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΟΥ για να αποφασίζουν οι πολίτες για τον εαυτό τους.
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010
Σκέψεις η μάλλον ερωτήματα για τους υποψηφίους Δημάρχους Αντιπάρου
Δεν ξέρουμε αν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και σύμβουλοι διαβάζουν τα τοπικά ιστολόγια και μας θεωρούν βήματα διαλόγου η τόπους κακεντρεχών σχολίων πάντως εμείς για να τους τσιγκλήσουμε η να τους αποκωδικοποιήσουμε που λέει και ο μάγος, απευθύνουμε δημόσια ερωτήματα σαν συμμετοχή στον διάλογο για την πολύπαθη Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αντιπάρου.
Βαδίζουμε προς μια Διοικητική Μεταρρύθμιση που μετασχηματίζει την Αντίπαρο σε Δήμο
με πλήθος μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και θολό θεσμικό πλαίσιο. Θεωρείτε ότι εσείς και ο συνδυασμός σας έχετε την δυνατότητα και την επάρκεια να ανταπεξέλθετε στην ιστορική στιγμή ;Ποιες αρμοδιότητες μπορεί να ασκήσει ο Δήμος Αντιπάρου και με τι πόρους χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες του ;Χρειάζεται επιπλέον προσωπικό και αν ναι τι είδους;
Έγιναν λάθη από την Διοίκηση κατά την προηγουμένη οκταετία και αν ναι ποια; Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε διαχειριστικό έλεγχο στο Δήμο ;
Εκτός από το έργο της αποχέτευσης –βιολογικού ποια άλλα έργα θεωρείτε άμεσης προτεραιότητας για το νησί και πόσο ρεαλιστικές μπορεί να είναι οι εξαγγελίες σας?
Ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες σας ώστε να βελτιώσετε την καθημερινότητα των Πολιτών;
Ποιες πολιτικές κοινωνικής Αλληλεγγύης θα εφαρμόσετε και ειδικά για τα ΑΜΕΑ;
Ποιες αναπλάσεις χρειάζεται άμεσα το νησί;
Ένα περιβάλλον άφταστης ομορφιάς και κτισμένο με ανθρώπινο μέτρο κινδυνεύει από την άναρχη δόμηση σκοπεύετε να προχωρήσετε σε καθορισμό χρήσεων γης ΣΧΟΟΑΠ επέκταση οικισμού η άλλες ενέργειες ;
Ποια είναι τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αντιπάρου και πως θα τα αντιμετωπίσετε;
Δεσποτικό, Σπήλαιο, Κάστρο , Ιστορικά μνημεία ,Ψαραλυκές η περιουσία μας, δυο κουβέντες για αυτά.
Θα εφαρμόσετε συμμετοχικούς προϋπολογισμούς με διαβούλευση των Δημοτών;
Ποιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού θα δημιουργήσετε στην Αντίπαρο;
Ποιες θα είναι οι καινοτόμες ενέργειες σας ώστε να αποκτήσει η Αντίπαρος αναγνωρισιμότητα και μεγαλύτερη ελκυστικότητα στον Χάρτη της Αυτοδιοίκησης;
Πως θα χειριστείτε τον πολιτισμό και την επιμόρφωση των κατοίκων του νησιού;
Σκοπεύετε να ενισχύσετε την γεωργία κτηνοτροφία μελισσοκομία και αν ναι πως;
Έχουν οι παραπάνω ερωτήσεις νόημα σε συνθήκες μνημονίου ;
Θεωρείτε ότι στο πρόσωπο σας θα ενωθεί το χωριό για ένα καλύτερο Αύριο;
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός και Αθλητικός
Σύλλογος ( Μ.Ε.Α.Σ. ) ΩΛΙΑΡΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
Αντίπαρος 28/09/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Ναυτικός όμιλος Αντιπάρου, μετά από πρόσκληση του Ναυτικού ομίλου Μυκόνου, συμμετείχε με 11 αθλητές (την μεγαλύτερη αποστολή από όλα τα νησιά…..) στους διασυλλογικούς αγώνες ιστιοπλοϊας σκαφών τύπου optimist & laser που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 25-26/09/2010 στο λιμάνι της Μυκόνου.Στους αγώνες έλαβαν μέρος όμιλοι από τα γειτονικά νησιά της Πάρου,Σύρου,Τήνου,Μυκόνου.Οι καιρικές συνθήκες ήταν κατάλληλες, έγιναν 6 συνολικά ιστιοδρομίες και ήταν μια καλή ευκαιρία απόκτησης εμπειριών για τους αθλητές του ομίλου μας, ειδικά τους μικρότερους σε ηλικία, που συμμετείχαν πρώτη φορά σε αγώνες έξω από την Αντίπαρο.
Η αποστολή επέστρεψε με 3!!! κύπελλα και γενικά όλα τα παιδιά τα πήγαν υπέροχα κάτω από τις οδηγίες του προπονητή τους κ. Χατζηγρηγορίου Κοσμά Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αθλητών του ομίλου μας έχουν ως εξής:
Kατηγορία OPTIMIST
MΠΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 2ος στην γενική κατάταξη και 1ος στα αγόρια
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ 3η στην γενική κατάταξη και 2η στα κορίτσια
ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (του Ι.) 8ος στην γενική και 5ος στα αγόρια
ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΣΠΥΡΟΣ 9ος στην γενική και 6ος στα αγόρια
ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 11ος στην γενική και 8ος στα αγόρια
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ 12η στην γενική και 4η στα κορίτσια ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 18ος στην γενική και 10ος στα αγόρια
ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (του Α.) 20ος στην γενική και 11ος στα αγόρια
ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 23ος στη γενική και 13ος στα αγόρια
ΑΠΟΚΟΤΟΣ ΝΙΚΟΣ 29ος στη γενική και 17ος στα αγόρια.
Κατηγορία LASER
ΦΑΡΟΥΠΟΥ ΒΙΚΥ 6η στην γενική και 1η στα κορίτσια.
Ευχαριστούμε τον Ναυτικό όμιλο Μυκόνου για την φιλοξενία και την άρτια οργάνωση των αγώνων οι οποίοι έγιναν με την στήριξη του ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ, του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ. και του ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ, θεσμοί που στο νησί της ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ μέχρι τώρα έχουν αρκεστεί μόνο σε υποσχέσεις και ατελείωτα θα!!!!!!!!!!
Tα αποτελέσματα και οι φιλότιμες προσπάθειες των μικρών μας αθλητών, μας δίνουν κουράγιο για την μελλοντική ύπαρξη του ναυτικού ομίλου. Ελπίζουμε… ότι η νέα δημοτική αρχή θα κοιτάξει με άλλο βλέμμα αυτή την προσπάθεια για το καλό των παιδιών του νησιού μας.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Φαρούπος Αναστάσιος Τριαντάφυλλος Ιωάννης
8η Παγκυκλαδική Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών
Ο θεσμός της Παγκυκλαδικής Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών, μείζον πολιτιστικό γεγονός για τα νησιά των Κυκλάδων, κορυφώνεται φέτος με την 8η Συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2010, με πρωτοβουλία πάντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.
Ήδη στα πλαίσια των προηγούμενων Συναντήσεων που έγιναν στην Κέα, την Κύθνο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Άνδρο, έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί οι λαϊκοί οργανοπαίκτες απ’ όλα τα Κυκλαδονήσια που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (τσαμπούνα, φλογέρα, σουραύλι, κλαρίνο κ.ά.).
Στις μέρες μας, «η τσαμπούνα, το τουμπάκι και το σουραύλι είναι όργανα αναγεννημένα, με νέα παιδιά να ασχολούνται, να μαθαίνουν, να τραγουδούν και να παίζουν. Αυτή η αναγέννηση του μουσικού λαϊκού πολιτισμού των νησιών μας οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στις Παγκυκλαδικές Συναντήσεις».
Παράλληλα, «οι Παγκυκλαδικές Συναντήσεις έχουν γίνει η αφορμή για επιστημονική έρευνα, η οποία έχει ώς τις μέρες μας δώσει καρπούς με την εκπόνηση ειδικών επιστημονικών εργασιών (διδακτορικές διατριβές, πτυχιακές εργασίες, δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια κ.λπ.)».
Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η συστηματική καταγραφή του σχετικού υλικού (ηχογράφηση, φωτογράφηση, κινηματογράφηση και συνεντεύξεις), σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και ομάδα νέων εθνομουσικολόγων (φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τους οποίους συντο-νίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας).
Στο φετεινό πανηγυρικό πρόγραμμα θα προβληθεί η ταινία - ντοκυμανταίρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, σε σκηνοθεσία Πάνου Καρκανεβάτου, με αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις προηγούμενες μουσικές Συναντήσεις και από ποικίλα δρώμενα στα νησιά των Κυκλάδων, όπου τα λαϊκά πνευστά παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση και της φετεινής 8ης Συνάντησης γίνεται με ευθύνη του Τμήματος Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, με την επιστημονική συνεργασία του Μουσείου Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού (Δνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), των Δήμων Άνω Σύρου, Ερμούπολης και Ποσειδωνίας, καθώς και πολιτιστικών φορέων του νησιού.
«Οι Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών είναι ένας θεσμός μοναδικός στην Ελλάδα. Είναι ο θεσμός που αναγέννησε τα όργανα που διασκέδασαν τους Κυκλαδίτες χωρίς υπερβολή για χιλιάδες χρόνια. Θεσμός που, στους τόπους όπου πραγματοποιήθηκε, οι νησιώτες θα τον θυμούνται για χρόνια. Θεσμός σχεδιασμένος στην ανθρώπινη κλίμακα, σ’ αντίθεση με το κιτς και το φολκλόρ που δυστυχώς κυριαρχεί στην εποχή που ζούμε.
Οι Παγκυκλαδικές Συναντήσεις είναι ένας θεσμός που πραγματικά παράγει και προάγει τον πολιτισμό».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Π Ε Μ Π Τ Η 3 0 Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ
15.30΄- 19.00΄: Διαδοχική άφιξη των μουσικών από τα νησιά τους στη Σύρο
09.30΄- 16.00΄: Σταθμός ομάδας των συμμετεχόντων στην Κέα.
Λαϊκό γλέντι στην πλατεία της Ιουλίδας
20.30΄- 22.00΄: Άνω Σύρος:
Καλωσόρισμα από τους εκπροσώπους των φορέων του νησιού.
Προβολή της ταινίας - ντοκυμανταίρ «Λαϊκά Πνευστά του Αιγαίου»
παραγωγής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων
22.30΄- 24.00΄: Μουσικός περίπατος στην Πιάτσα της Άνω Σύρου
Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η 1 Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Υ
10.30΄- 13.30΄: Ποσειδωνία, προαύλιος χώρος Δημαρχείου:
Ανοιχτή συζήτηση των μουσικών και της ομάδας μουσικολόγων
της Συνάντησης. Αποτίμηση του έργου που έχει συντελεστεί
κατά τη διάρκεια των Παγκυκλαδικών Μουσικών Συναντήσεων.
Μουσική παρουσίαση των λαϊκών πνευστών του Αιγαίου
18.00΄- 19.30΄: Περιήγηση και ξενάγηση στην Ερμούπολη
20.30΄- 24.00΄: Πάγος:
Πανηγυρική μουσική και χορευτική βραδιά
Σ Α Β Β Α Τ Ο 2 Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Υ
10.00΄- 11.30΄: Πρώτες αναχωρήσεις μουσικών για τα νησιά τους
12.00΄- 14.30΄: Aποχαιρετισμοί με λαϊκό γλέντι σε παράλιο χωριό του νησιού
14.30΄- 15.30΄: Λιμάνι Ερμούπολης:
Κατευόδιο και αναχωρήσεις
http://www.syrostoday.gr/Events/578-8n-Pagkukladikn-Mousikn-Suvavtnsn-Laikwv-Pveustwv.aspx
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010
Φαινόμενα αποκλεισμού παραλιών στην Κύθνο
Η ιστορία της Κύθνου μοιάζει με πολλών ελληνικών νησιών. Ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων οικοπέδων και σπιτιών υψώνουν φράχτες και απαγορευτικές πινακίδες, για να εμποδίσουν τη διέλευση των επισκεπτών οδικώς, ακυρώνοντας στην πράξη την επιταγή του άρθρου 24 του συντάγματος που κατοχυρώνει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. Οσο για την άλλη δίοδο προς την ακτή, τα κακοτράχαλα και επικλινή μονοπάτια δεν προσφέρονται για τους πολλούς.
H Κύθνος αποτελεί ένα από τα ελάχιστα νησιά που ακόμα παραμένουν παρθένα. Για το λόγο αυτόν προσελκύει τουρίστες που αναζητούν ακόμα το ανεπεξέργαστο και το αυθεντικό του τοπίου και των ανθρώπων. «Για να κολυμπήσεις, όμως, σε καταγάλανα νερά, πρέπει να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση», με είχε προειδοποιήσει ένας φίλος που παραθερίζει χρόνια στο νησί με το ορεινό ανάγλυφο, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά: «Νοίκιασε τζιπ, φόρεσε αθλητικά παπούτσια και κάνε μια... ευχή». Δεν άργησα να καταλάβω το πνεύμα των συμβουλών του. Ξαφνικά και ενώ οδηγείς -η άλλη επιλογή είναι τα συνήθως πετρώδη και επικλινή μονοπάτια- για να φτάσεις στην πολυπόθητη παραλία, μια μάντρα ή μια ταμπέλα ορθώνεται μπροστά σου και σε κάνει να νιώθεις παρείσακτος. «Ιδιωτική περιουσία - ιδιωτικός δρόμος - κτήμα τάδε» αναγράφεται λίγα μέτρα από το κύμα, αφού τα οικόπεδα ξεκινούν από ψηλά στους λόφους και φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. «Επιτρέπεται άραγε να συνεχίσουμε;» αναρωτιόμουν, ενώ στο βάθος έβλεπα τη θάλασσα να με καλεί. Σε αυτό το δίλημμα βρέθηκα ουκ ολίγες φορές.
Την πρώτη μέρα στόχος μας ήταν να κολυμπήσουμε στην παραλία της Γαϊδουρόμαντρας. Ξεκινήσαμε με πολλές προσδοκίες, μέχρι που σε κάποιο σημείο «κοντοσταθήκαμε»: η ποιότητα του χωματόδρομου γινόταν απαγορευτική ακόμα και για αυτοκίνητο 4x4, αλλά εμείς δεν πτοηθήκαμε, γιατί διακοπές σημαίνει περιπέτεια. Ετσι, πεζή στρίψαμε αριστερά, όπου μας υποδέχτηκε μια ανοικτή καγκελόπορτα - νιώσαμε απέραντη ευγνωμοσύνη για τον ιδιοκτήτη. Στο βάθος μάς περίμενε ένας μικρός κολπίσκος σπάνιου φυσικού κάλλους, μα εις μάτην. Για να φτάσουμε εκεί, έπρεπε να διασχίσουμε την αυλή τριών παραθαλάσσιων σπιτιών. Ετσι, πήραμε το δρόμο για τη Μεγάλη Γαϊδουρόμαντρα με περισσότερες ελπίδες. Εκεί, όποιος έχει αντοχές καταφέρνει να κολυμπήσει, αφού όμως πρώτα κατεβεί μια μεγάλη τσιμεντένια σκάλα που οδηγεί στην παραλία, μια που οι άλλες δίοδοι έχουν ευγενικά αποκλειστεί από οικίες που έχουν αναρτήσει απαγορευτικά. Αν περάσεις δηλαδή τους άθλους του Ηρακλή, αποζημιώνεσαι με μια βουτιά.
Παρόμοια σκηνικά ακολούθησαν τις επόμενες μέρες σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Στο Σιμουσί ο φιλόξενος «τσιφλικάς» της περιοχής έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σε διώξει. Προειδοποιητική πινακίδα για το καθεστώς της περιοχής, καγκελόπορτα, μέχρι και ξερολιθιά συναντάς στο διάβα για τη θάλασσα. Και πάλι, βέβαια, με υπομονή και επιμονή τα καταφέρνεις. Στα Ποτάμια, όμως, την πιο αξιόλογη αμμουδιά της βόρειας πλευράς του νησιού, αν θες να κολυμπήσεις, πρέπει ή να είσαι καλεσμένος του ιδιοκτήτη ή να διαθέτεις σκάφος. Διαφορετικά, βγάζεις φωτογραφία των νερών με τηλεφακό. Τυπικά, υπάρχει σήμανση που υποδεικνύει ένα μονοπάτι πάνω στα βραχάκια, το οποίο όμως είναι κατεστραμμένο και επικίνδυνο. Ομοίως, υπάρχει ένας περιορισμένος χώρος στάθμευσης που έχει χωρητικότητα μάξιμουμ δύο οχημάτων. Την ημέρα που φτάσαμε στα Ποτάμια, η παραλία ήταν άδεια και στη θάλασσα διακρίναμε δύο κεφαλάκια, προερχόμενα από το γιοτ που είχε αγκυροβολήσει. Δεν νομίζουμε πως ήταν τυχαίο.
Στην παραλία του Σκύλου, πάλι, νιώθεις τυχερός αλλά εξαντλημένος όταν στρώνεις την ψάθα σου στην άμμο, αφού έχεις κατέβει πολλά μέτρα ενός άναρχου μονοπατιού. Οι ιδιοκτήτες, όμως, των γύρω μονοκατοικιών διαθέτουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα.
Μπροστά σε λουκέτα
Φυσικά, το νησί είναι προικισμένο με πολλές παραλίες, άρα ο τουρίστας μπορεί να διαλέξει κάποια άλλη. «Κατά καιρούς υπάρχουν θετικά παραδείγματα. Οταν άνοιξε ο δρόμος από την παραλία Απόκρουση της Κύθνου μέχρι την Κολώνα, τα αυτοκίνητα την πρώτη χρονιά στάθμευαν άναρχα. Την επόμενη, όμως, χρονιά διαμορφώθηκε ειδικός χώρος στάθμευσης και έτσι η αμμουδιά απελευθερώθηκε», λέει ένας ντόπιος. Το ζητούμενο, όμως, είναι ποιο μήνυμα στέλνουν οι μάντρες μπροστά στην ακρογιαλιά τόσο στους επισκέπτες όσο και στους ντόπιους. «Προβληματιζόμαστε γιατί δεν ξέρουμε ποιος κληρονόμος το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να βάλει λουκέτο», δηλώνει οικογενειάρχης που ζει στην Κύθνο, «γι' αυτό πρέπει να μπει ένας φραγμός». Από την πλευρά του, ωστόσο, ο δήμαρχος του νησιού, κ. Αντώνης Ζαμπέτας, διευκρινίζει ότι το φαινόμενο έγινε πιο αισθητό φέτος και προτίθεται να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο για την ανεύρεση λύσεων.
Ελλειψη δημόσιας γης
«Στην Κύθνο δεν υπάρχει ούτε μία σπιθαμή δημόσιας γης», τονίζει ο δήμαρχος. Κάθε στρέμμα στο νησί έχει τον ιδιοκτήτη του, όπως μαρτυρούν και οι εκτεταμένες ξερολιθιές που φτάνουν ώς το ακρωτήριο. «Κάποτε η Κύθνος ήταν γεμάτη βοσκοτόπια και οι εκτάσεις περνούσαν στην κυριότητά τους μέσω χρησικτησίας», εξηγεί κάτοικος της περιοχής. «Επίσης, οι νησιώτες δεν κολυμπούσαν και γι' αυτό η πρόσβαση στη θάλασσα γινόταν από ορεινά μονοπάτια, όπου μόνο με γαϊδουράκια μπορούσες να περάσεις. Μέχρι και τη δεκαετία του, 80 στις περισσότερες παραλίες πήγαινες με βαρκάκι», συνεχίζει. Σήμερα, ωστόσο, στο νησί έχει ξεκινήσει η τουριστική ανάπτυξη με τις συνακόλουθες αγοραπωλησίες οικοπέδων. Κυθνιοί και μέτοικοι ιδιοκτήτες συνήθως περιφράζουν την ιδιοκτησία τους και κτίζουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα. «Είναι εξωφρενικό ότι το όριο αιγιαλού δεν ορίζεται επιστημονικά, αλλά κατά περίπτωση και κατόπιν μελέτης τοπογράφου, η οποία εγκρίνεται από τις τοπικές αρχές», διευκρινίζει στο ΟΙΚΟ αρχιτέκτονας που δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες. «Αν κάποιος εξασφαλίσει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, είναι εύκολο να αυθαιρετήσει».
Η αυθαίρετη δόμηση και η άτυπη ιδιωτικοποίηση παραλιών ως γνωστόν συναντώνται και σε άλλα μέρη, ειδικά στις Κυκλάδες. Ενδεικτικά, στην Ιο το 12% του νησιού έχει αγοραστεί από ιδιώτη, ενώ η νομοθεσία προβλέπει το 5% ως ανώτατο όριο. Σε δικαστική διαμάχη περί της ελεύθερης πρόσβασης σε παραλία πάλι της Ιου, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο ιδιοκτήτης οφείλει να χαράξει δρόμο μέσα από την ιδιοκτησία του, όπου θα μπορεί να περνάει πεζός και άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο. Ωστόσο, το πιο σύνηθες είναι η διαιτησία μεταξύ δήμων και ιδιωτών. Η συμβιβαστική λύση προβλέπει ότι ο δήμος πληρώνει τη διάνοιξη δρόμου, με την προϋπόθεση ότι ο οικοπεδούχος θα επιτρέπει στον κόσμο να περνάει από την ιδιοκτησία του. «Ως δήμος δεν έχουμε τη δικαιοδοσία, ούτε όμως και την οικονομική δυνατότητα να διανοίγουμε δρόμους», αναφέρει ο κ. Ζαμπέτας. «Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία, που θα μας λύσει τα χέρια και θα αποκτήσουμε περισσότερες αρμοδιότητες».
Η επιταγή του συντάγματος
Σύμφωνα με το σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία, «ο αιγιαλός και η παραλία, παράκτια οικοσυστήματα, αποτελούν δημόσια κοινόχρηστα πράγματα, ανήκοντα κατά κυριότητα και εξ αδιαιρέτου σε όλους μας και δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η ακώλυτη και ελεύθερη απόλαυσή τους, που αποτελεί το βασικό και κύριο από τη φύση προορισμό τους». Για καλύτερη ερμηνεία του νόμου απευθυνθήκαμε στην κ. Ιωάννα Κουφάκη, δικηγόρο ειδικευμένη σε θέματα περιβάλλοντος. «Το δικαίωμα του καθενός στον αιγιαλό και στην παραλία είναι αδιαπραγμάτευτο», δηλώνει στο ΟΙΚΟ. «Δεν νοείται χρησικτησία σε κοινόχρηστα πράγματα όπως ο αιγιαλός. Το γεγονός ότι η εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπεται ακόμα στη χώρα μας έχει ως συνέπεια την επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος, ειδικά στα μικρά νησιά που αποτελούν ευπαθή οικοσυστήματα. Αν αυτό συνδυαστεί και με την αυθαίρετη δόμηση και συνακόλουθα με την έλλειψη οδικού δικτύου και υποδομών, δημιουργείται η ως άνω κατάσταση», τονίζει η δικηγόρος. Στην ουσία, δηλαδή, όλα είναι αλληλένδετα: αν κτίσεις αυθαίρετα, θα βρίσκεσαι σε τοποθεσία χωρίς οδικό δίκτυο, το οποίο θα κατασκευάσεις εσύ και αργότερα θα οικειοποιηθείς.
Ούτε, όμως, η κατασκευή δρόμων ούτε η προστασία των παραλιών εμπίπτει στην αρμοδιότητα πολιτών. «Το οδικό δίκτυο πρέπει να κατασκευάζεται ύστερα από προηγούμενη και συνολική μελέτη και όχι αποσπασματικά, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών.
Η αποτελεσματική προστασία της παραλίας και του αιγιαλού θα έπρεπε να προκύπτει από τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών», εξηγεί η κ. Κουφάκη.
Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι «μολονότι η Ελλάδα απέκτησε Υπουργείο Περιβάλλοντος, η διαχείριση της παραλίας και του αιγιαλού εξακολουθεί να είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών». Εχει, τελικά, δικαιοδοσία ο δήμος να κατεδαφίσει τις μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση; «Ο δήμος δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία, αλλά έχουν οι συναρμόδιες αρχές, δηλαδή το Λιμενικό, η Κτηματική Υπηρεσία και η οικεία Περιφέρεια». Οσοι έχουν καλή μνήμη θα θυμούνται ότι η μπουλντόζα που γκρέμισε τη θρυλική «Φαντασία» στον Αλιμο ανήκε στην Περιφέρεια Αττικής. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα «κλειδιά» των παραλιών τα κρατά το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται τη χρήση τους, γιατί είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα. Αραγε υπάρχει φως στο τούνελ; Οπως φαίνεται, αρχικά θα πρέπει να ξεριζωθεί η εσφαλμένη άποψη ότι η παραλία είναι εμπόρευμα και το Υπουργείο Οικονομικών να παραχωρήσει τη διαχείρισή της σε κάποιον πιο αρμόδιο φορέα.
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ,
Φωτογραφίες: ΑΘΗΝΑ ΚΑΖΟΛΕΑ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_08/09/2010_1292553
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010
Πολίτες κόντρα στον καιρό
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Νίκος Συρμαλένιος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Α) Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των Μικρών Κυκλάδων που διεκδικούν ισότιμη θέση στα πλαίσια του νέου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Είναι απαράδεκτη η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της υποχρεωτικής εκπροσώπησης τους στη διοίκηση του Δήμου με ένα χωρικό Αντιδήμαρχο, όταν μάλιστα η μέγιστη δυνατότητα τους εξαντλείται στην εκλογή ενός μόνο δημοτικού συμβούλου. Είναι φανερό ότι ο μη υποχρεωτικός καθορισμός Αντιδημάρχων γαι τα μικρά νησιά σε συνδυασμό με την προφανή έλλειψη υπηρεσιών και υπαλλήλων για την διεκπεραίωση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων τους, θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση τους. Αν δε συνυπολογίσουμε τις συνθήκες ακτοπλοϊκής διασύνδεσης τους χειμερινούς μήνες και την διαφαινόμενη περικοπή μέρους των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, τότε η κατάσταση μπορεί να πάρει δραματικές διαστάσεις. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων μαζί με τους τοπικούς φορείς, με τη συμπαράσταση όλων μας, οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα για αποτρέψουμε την υποβάθμιση των μικρών κυκλαδονήσων.
Β) “Συστρατευόμαστε στον κοινό αγώνα για την αναβάθμιση του νοσοκομείου της Ρόδου και την αποτροπή της περαιτέρω διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί του νοσοκομείου με την απόφαση της γενικής συνέλευσης τους. Συνεχίζουν επίσης την επίσχεση εργασίας τους μέχρι να δοθεί λύση στο θέμα της ασφαλούς εφημέρευσης και της καταβολής των δεδουλευμένων του Ιουλίου και Αυγούστου.
Γ) Λίγες μόνο μέρες μετά τη συζήτηση και την έκφραση της καθολικής αγανάκτησης στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων στην Ανάφη για το θέμα της Υγείας, παρουσία του υποδιοικητή της ΥΠΕ Ν. Αιγαίου κ. Ζώτου, τόσο το Εργατικό Κέντρο Μήλου, όσο και η Έπαρχος εξέπεμψαν νέο SOS για την ελλιπέστατη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Υγειονομικών μονάδων των νησιών Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος και Σέριφος. Στο Κ.Υ. Μήλου υπηρετεί τώρα πλέον ένας μόνο γιατρός με ειδικότητα γενικής ιατρικής που αναγκάζεται να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα, το ΙΚΑ από τον Οκτώβριο θα μείνει με ένα γιατρό, στην Κίμωλο έμειναν χωρίς κανένα γιατρό, ούτε καν αγροτικό, ενώ αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις των ελάχιστων γιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία της Σίφνου και της Σερίφου για κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ενώνουμε κι' εμείς φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στα νησιά
Αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε: Για ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, στελέχωση των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων μέσω της πρόσθετης παροχής κινήτρων (οικονομικών, εκπαιδευτικών, υπηρεσιακής εξέλιξης κ.α.), αναβάθμιση και επέκταση του πλωτού πολυϊατρείου Δωδεκανήσου και ένταξη της λειτουργίας του στο ΕΣΥ, δημιουργία Περιφερειακών ΕΚΑΒ κατάλληλα στελεχωμένων και τα οποία να διαθέτουν πτητικά και πλωτά μέσα κατάλληλα εξοπλισμένα. Αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας σε ποσοστό 5% του ΑΕΠ
Δ) Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους του ΝΕΩΡΊΟΥ, που εκτός από τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας λόγω της αθέτησης των υποχρεώσεων της πολιτείας και των χρεών του δημοσίου προς το ναυπηγείο. Όπως πάντα έτσι κι τώρα θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε η σημαντική αυτή βιομηχανική μονάδα τόσο για τη Σύρο, όσο και για ολόκληρο το Αιγαίο να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώσαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας στο ναυπηγείο.
Ε) Είμαστε αντίθετοι στην κατ' αποκοπή συλλήβδην ανάθεση μεγάλου μέρους των δημοσίων έργων της Περιφέρειας στην “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ” Α.Ε. Με την απόφαση αυτή (ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομίας και Υποδομών), παρακάμπτεται το ισχύον νομικό πλαίσιο υλοποίησης των Δημοσίων έργων, δημιουργώντας έτσι μεγάλα ερωτηματικά για τη διαφανή διαδικασία υλοποίησης τους, και απαξιώνονται όλες οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Δήμων, αφού στην ΕΓΝΑΤΙΑ ανατίθεται όλη η διαδικασία από την εκπόνηση των μελετών, την ωρίμανση και την ένταξη τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα μέχρι και τη δημοπράτηση, ανάθεση και κατασκευή των έργων. Στο όνομα της ευελιξίας και της γρήγορης προώθησης των μελετών και των έργων, η κυβέρνηση εκτός του ότι αχρηστεύει τη διοίκηση, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό μ' ένα επιπλέον 5% επί του προϋπολογισμού του κάθε έργου το οποίο θα μπορούσε να δοθεί για τη στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών. Η γραφειοκρατία υλοποίησης δεν αντιμετωπίζεται με μηχανισμούς αμφίβολής αποτελεσματικότητας και διαχείρισης των Δημοσίων πόρων, αλλά με σοβαρές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Η επιλογή αυτή αναδεικνύει την επιδίωξη των τοπικών και κεντρικών αρχόντων να διαιωνίσουν τη λειτουργία παραμάγαζων από τα να εκσυγχρονίσουν το κράτος και τους θεσμούς του. Αν για τα μικρά νησιά, που δεν διαθέτουν υπηρεσίες, ίσως να λειτουργήσει υποβοηθητικά, η συνολική μεταφορά της τεχνογνωσίας εκτός των δημόσιων υπηρεσιών, απαξιώνει την υπόσταση τους και ανοίγει δρόμους για την οριστική υποκατάσταση τους. Ας θυμηθούμε την εμπειρία των πάλαι ποτέ υπηρεσιών της ΜΟΔ, που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν στην ωρίμανση και την ολοκλήρωση των έργων των μικρών ιδιαίτερα νησιών.
ΣΤ) Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Β. Μπρακουμάτσου και του βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπαμανώλη στη Γυάρο και τις εξαγγελίες τους για σεβασμό στον ιστορικό τόπο καθώς και για διάθεση του ποσού των 450.000 € για κατασκευή μικρού λιμενικού έργου, θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι η πολλοστή φορά που κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν υποσχέσεις περί αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου. Σας υπενθυμίζουμε μόνο την τελευταία ανακοίνωση (2006) του τότε υπουργού Αιγαίου κ. Παυλίδη, που είχε πάλι εξαγγείλει συγκριμένο κονδύλι για το λιμενικό έργο, για να μην μιλήσουμε για την επίσκεψη του κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού κλπ. Εννοείται βέβαια ότι η αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου της Γυάρου, δεν εξαντλείται στο λιμανάκι, αλλά στο σύνολο της αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων, του νεκροταφείου και πολλών άλλων. Ας προχωρήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι σε συγκεκριμένες πράξεις και ας αφήσουν κατά μέρος τους εντυπωσιασμούς εκμετάλλευσης της ιστορικής μνήμης.
25/9/2010 Η Συντονιστική Επιτροπή
Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010
ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ
Ένα κείμενο συμβολή στην Ομιλία του Νίκου Μαριάνου για τον Τουρισμό
Στη Μεσόγειο (και μάλιστα σε Ισπανία, Ιταλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα,
Τουρκία, Κύπρο, Μάλτα, Τυνησία και Μαρόκο που αποτελούν τους κύριους
προορισμούς της Μεσογειακής λεκάνης), όπου προσέρχονται περί τα 220
εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, ο μαζικός τουρισμός συνδέεται με ορισμένα
ειδικότερα χαρακτηριστικά. Βασισμένος στην προβολή των περίφημων τριών “S”
(Sea, sun, sand) αλλά και της πολιτιστικής της κληρονομιάς, ο τουρισμός
αναπτύσσεται κυρίως στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές και κυρίως κατά τους
καλοκαιρινούς μήνες. Η έντονη συγκέντρωση στο χώρο και το χρόνο επέφερε
σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος
καθώς και στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Πρόκειται για την άλλη όψη της
τουριστικής ανάπτυξης.
Πέρα από τη συμβολή στην οικονομία και την απασχόληση, άρχισε να γίνεται
αισθητή, ήδη από τη δεκαετία του ’70, η υποβάθμιση που μπορεί να επιφέρει ο
μαζικός τουρισμός στο περιβάλλον και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η υπερβολική
εξάρτηση ενός τόπου από τον τουρισμό. Η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα για
χάρη μιας «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού καθιστά έναν τόπο ευάλωτο στις
περιόδους κρίσης του κλάδου που οφείλονται στις διεθνείς συγκυρίες και τον
ανταγωνισμό από άλλους τουριστικούς προορισμό.
Η εμπειρία από το 2004 είναι χαρακτηριστική:
• Μείωση κατά 5% της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα
• Μείωση εσόδων κατά 15%
• Απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας (ΣΕΤΕ)
• Κρήτη: μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας 5ετίας, πτώση αφίξεων κατά
10%, μείωση εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων κατά 20% (στοιχεία του
προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, κ. Κ. Καλουτσάκη)
• «Αν δεν αλλάξει κάτι οι μισές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κρήτη θα βάλουν
λουκέτο σε 3 χρόνια» (του ιδίου).
2
Οι πιέσεις που υφίσταται το περιβάλλον στις τουριστικές περιοχές της
Ελλάδας έχουν ήδη γίνει έντονα αισθητές. Άναρχη οικιστική ανάπτυξη, παράνομη
δόμηση, καταπάτηση βιοτόπων, θαλάσσια ρύπανση, ρύπανση των υπόγειων υδάτων,
διάβρωση του εδάφους και αισθητική υποβάθμιση είναι τα συνηθέστερα
περιβαλλοντικά προβλήματα. Όσον αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις του μαζικού
τουρισμού, την αλλαγή ηθών και αξιών, την εγκατάλειψη παραδοσιακών δομών
κοινωνικής ζωής και την κυριαρχία ξένων προς τον τόπο προτύπων συμπεριφοράς,
είναι αλήθεια ότι αυτές υπήρξαν έντονες κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες,
όταν η ύπαιθρος διατηρούσε ακόμη στοιχεία παραδοσιακής ζωής. Σήμερα, που έχει
συντελεστεί πια η μετάβαση από τον παραδοσιακό στον αστικό πολιτισμό στις
περισσότερες αγροτικές περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου, και που παράγοντες
όπως η τηλεόραση και τα ΜΜΕ, γενικότερα, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εισαγωγή
προτύπων και ηθών, ο τουρισμός φαίνεται να αποτελεί λιγότερο σημαντικό
παράγοντα αλλαγής.
Η ακαδηµαϊκή έρευνα στον κλάδο του τουρισµού έχει προσδιορίσει τα διαφορετικά
εξελικτικά στάδια που ακολουθεί ένας προορισµός µα- ζικού τουρισµού, από το αρχικό
στάδιο της ανακάλυψης του τόπου, στο στάδιο της ενεργού συµµετοχής της τοπικής
κοινωνίας στον επιχειρηµατικό κλάδο και της προσέλκυσης περισσοτέρων τουριστών ως
το τελικό στά- διο της µεγάλης ανάπτυξης, µε την κύρια επιχειρηµατική δραστηριότητα να
ασκείται από ξένους επιχειρηµατίες και τη διαφυγή των εσόδων από τον τουρισµό έξω από
τον συγκεκριµένο τόπο. Τα στάδια αυτά -που κάποτε πε- ριγράφονται µε όρους ποιότητας
του τουριστικού προορισµού, όπου στο τελικό στάδιο επέρχεται η πλήρης υποβάθµιση του
περιβάλλοντος και η συνακόλουθη πτώση των τιµών - προσδιορίζονται και ως «κύκλος
ζωής του τουριστικού προορισµού». Με άλλους λόγους, έχει γίνει κατανοητό ότι η
ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, µε την οποία έχει συνδεθεί ο µαζικός τουρισµός στη
Μεσόγειο, µπορεί να υπονοµεύσει τη βιωσιµότητα του ίδιου του τουριστικού «προϊόντος».
Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού, το περι- βάλλον πρέπει να διασωθεί όχι µόνον για την
αξία που έχει αυτό καθαυτό αλλά, κυρίως, γιατί έχει οικονοµική αξία. Είναι το κεφάλαιο
πάνω στο οποίο επενδύει ο τουρισµός. Αν καταστραφεί, καταστρέφεται και το τουριστικό
«προϊόν». Είναι, όπως συνηθίζεται να λέγεται, «η χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά».
Ενδεικτικά ενώ το µοντέλο µαζικού τουρισµού περνάει βαθιά κρίση, οι εναλλακτικές
µορφές τουρισµού ανθούν... Ενδεικτικά της δυναµικότητας των σχετικά νέων αυτών
3
µορφών τουρι- σµού είναι τα στοιχεία για τον τουρισµό στη φύση. Υπολογίζεται ότι ο του-
ρισµός στη φύση αντιπροσωπεύει το 7% του παγκόσµιου τουρισµού, ενώ σε απόλυτους
αριθµούς, οι διεθνείς αφίξεις µε κύριο στόχο την απόλαυση της φύσης ανήλθαν, το 1998,
σε 45 εκατοµµύρια και υπολογίζεται να φτά- σουν το 2010 στα 75 εκατοµµύρια1. Οι
προστατευόµενες περιοχές και τα Εθνικά Πάρκα φαίνεται να λειτουργούν ως µαγνήτης για
τους τουρίστες. Με 20 εκατοµµύρια επισκέπτες τον χρόνο, τα Εθνικά Πάρκα της Αγγλίας
αναζητούν τρόπους τήρησης της φέρουσας ικανότητας.
Μια έννοια που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με την ελπίδα να
αποτελέσει μέσο ελέγχου της τουριστικής ανάπτυξης και αποφυγής των αρνητικών
επιπτώσεων, είναι αυτή της τουριστικής φέρουσας ικανότητας που αναφέρεται στην
«χωρητικότητα» ενός τόπου, στον αριθμό επισκεπτών που μπορεί να δεχτεί ο τόπος
πριν υποστεί σημαντική υποβάθμιση. Πέρα από τις δυσκολίες που υπάρχουν να
μετρηθεί η φέρουσα ικανότητα, η χρησιμότητα της έννοιας έγκειται στην
αναγνώριση της ανάγκης να τεθούν όρια και μηχανισμοί ελέγχου της τουριστικής
ανάπτυξης. Εύκολα διαπιστώνεται εμπειρικά η υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας
στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές νησιών όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η
Ζάκυνθος. Εκτός από την υποβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη (αισθητική και
ηχητική ρύπανση, συνωστισμός κ.λπ.), γίνονται αισθητά και άλλα προβλήματα, όπως
η ανεπάρκεια νερού και οι ελλείψεις στη διαχείριση των στερεών και υγρών
αποβλήτων, που υποψιάζουν για υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας.
ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Αν ο µαζικός τουρισµός στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα συνδέθηκε µε την καίρια συµβολή
στην οικονοµική ανάπτυξη άλλα και την έντονη, κάποτε, υποβάθµιση των τουριστικών
προορισµών, ο λεγόµενος «αειφορικός ή ήπιος τουρισµός» συνδέθηκε µε την προσδοκία να
επιτύχει την τοµή ανάµεσα στην ανάπτυξη, αφενός, και την τήρηση της τουριστικής
φέρουσας ικανότητας, αφετέρου. Στόχος τους είναι η βιώσιµη (ή αειφορική) τουριστική
ανάπτυξη. Η αειφορικότητα αφορά όχι µόνο τη διατήρηση του περιβάλλοντος αλλά και τη
βιωσιµότητα του τουρισµού ως τοµέα επιχειρηµατικής δράσης. Για να αποτελέσει
παράγοντα ανάπτυξης, επί παραδείγµατι, ο τουρισµός σε µια περιοχή πρέπει να υπάρχει
4
ένα ελάχιστο όριο υποδοµών και υπηρεσιών. Αν η υπόθεση της αειφορικότητας κρινόταν
µόνον από την ποιότητα των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, γενικότερα, θα ήταν
εύκολο ναβρεθεί ένας «µαγικός αριθµός» επισκεπτών που µπορεί να δεχτεί ένας τόπος. Η
διαθεσιµότητα νερού, λ.χ., θα µπορούσε να καθορίσει το όριο αυτό. Ο τουρισµός, όµως,
πρέπει να είναι βιώσιµος και ως πεδίο επιχειρηµατικής δράσης γι’ αυτό χρειάζεται και ένα
ελάχιστο όριο ανάπτυξης.
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού ορίζονται ως τέτοιες σε σχέση με το πρότυπο του
μαζικού τουρισμού. Πρέπει να διεξάγονται με όρους βιωσιμότητας, να συμβάλουν στη
διάχυση της τουριστικής κίνησης στον τόπο και το χρόνο, να συμβάλουν στην τοπική
οικονομία και να προτείνουν έναν εναλλακτικό τύπο διακοπών από αυτόν του «ήλιος,
θάλασσα και παραλία». Απευθύνονται στην αυξανόμενη ανάγκη των ανθρώπων για
δράση και συμμετοχή, κατά τις διακοπές τους, και όχι για παθητική απόλαυση ενός
τόπου. Έτσι ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο ορειβατικός, χιονοδρομικός,
και πολιτιστικός τουρισμός αποτελούν τις κυριότερες μορφές εναλλακτικού
τουρισμού που απευθύνονται στην ανάγκη για δράση και συμμετοχή. Στις
εναλλακτικές ή «ειδικές», όπως λέγονται κάποτε, μορφές τουρισμού ανήκουν και ο
αγροτοτουρισμός, ο ιαματικός, ο συνεδριακός και θρησκευτικός τουρισμός.
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αφορούν στην απόλαυση της φύσης μοιάζουν
με χρυσοφόρα φλέβα. Ο κίνδυνος, βέβαια, να αποτελέσει ο εναλλακτικός τουρισμός
ένα προστάδιο για την ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού είναι υπαρκτός. Γι’ αυτό η
κοινή συνιστάμενη όλων των μορφών εναλλακτικού τουρισμού πρέπει να είναι η
τήρηση της τουριστικής φέρουσας ικανότητας του τόπου και η ενίσχυση της τοπικής
οικονομίας και κοινωνίας.
Υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετά παραδείγματα προορισμών που ανταποκρίνονται
στην έννοια του βιώσιμου ή ήπιου τουρισμού όπως είναι η περίπτωση του Εθνικού
Πάρκου Δάσος Δαδιάς-‐Λευκίμης-‐Σουφλίου ή η περίπτωση της αναβίωσης του χωριού
Μηλιές στο Νομό Χανίων. Στα νησιά η έννοια του βιώσιμου τουρισμού δεν μπορεί
παρά να αφορά τον έλεγχο των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού και πιο
συγκεκριμένα:
• τήρηση της φέρουσας ικανότητας και διάχυση της τουριστικής κίνησης στο χώρο
και το χρόνο
5
• ελαχιστοποίηση των πιέσεων που ασκούνται στους φυσικούς πόρους (νερό και
έδαφος κυρίως) εξαιτίας του τουρισμού
• διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων
• προστασία βιοτόπων και
• ανάπτυξη εναλλακτικών εμπειριών για τους επισκέπτες που προβάλλουν το
περιβάλλον και τον πολιτισμό του τόπου και την ανάγκη προστασίας του
Της Ελένης Σβορώνου
Δήμος (S)KATAR
Τελικώς ειμεθα τυχερός λαός!Μεσ'τη μαύρη μαυρίλα της φτωχευμένης πλην τιμίας[?]πατρίδος,ο Αλλαχ δεν μας αφήνει στη μοίρα μας.Αλλωστε,ως γνωστόν,
η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει
απο μνημόνιο σε μνημόνιο θα πηγαίνει......
Μετά την βοήθεια μεσω του μνημονίου Δυτικού Τύπου,πάμε για νεο μνημόνιο με τον πολυχρονεμένο μας εμίρη[ο Αλλαχ να μας κόβει μέρες και να του δίνει φίλέτα],του ΚΑΤΑΡ,Αλ Θανί,
ο οποιος μετά τις νεες γονυκλισίες του GAP, εδέησε να συνδράμει με την υπογραφή μνημονίου για το Ελληνικό.
Επενδύσεις αλα Λας Βέγκας,και να τα καζίνα,οι μαρίνες,τα κέντρα ''αναψυχής''ξενοδοχεία κλπ........
5 δις θα στάξει ο Αλ Θανί,δόξα τω Αλλάχ,
2000 στρέματα ειναι αυτά,τι κι αν υπήρξαν προτάσεις και σχέδια ,απο εποχής Σημίτη και βάλε,
τα οποια εμειναν επι χάρτου.
Επρεπε ναρθει ο εμίρης δηλαδή,να μας βάλει τα γιαλιά?
Απορω και εξίσταμαι
Πως άλλαξε τόσο ο ...πράσινος ΓΑΠ,απο τον Φεβρουάριο του 2009 ,ο οποίος τότε,ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης, ζητούσε την μετατροπλη του πρωήν αεροδρομίου σε μητροπολιτικό πάρκο ?
Τι θα μας πει τώρα η εναλλακτική αρμοδία Υπουργός Τινα Μπιρμπίλη,η οποια ειχε διαφωνήσει με την ανεγερση ξνοδοχείων και κατοικιων για 1000 στρεματα και πρότεινε? αλλες πράσινες λύσεις?
''Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τίποτε άλλο από τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον ενιαίο χώρο αεροδρομίου και παραλίας του Ελληνικού». ''επιμένει ο Δήμος Ελληνικού
'Τι θα γίνει?ε δεν ειμαι και η Πυθία το μονο που μπορω να προβλέψω οτι ο Δήμος[Σ]Κατάρ με τη βοήθεια του αλλάχ......θα φερει μεγάλη αναταραχή ...
πηγή http://pentanostimi.blogspot.com/2010/09/skatar.html
και
http://www.elliniko.gr/article.php?id=7557
Δριμεία ήταν η αντίδραση και του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στην είδηση της υπογραφής του Μνημονίου, η οποία μελετά το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του καθηγητή Νίκου Μπελαβίλα αναφέρει:
«Έρχονται στιγμές που οι επιστήμονες, είναι αναγκασμένοι να πάρουν θέση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. Οφείλουν να το κάνουν, σύμφωνα με τα κριτήρια και τις αξίες της επιστήμης τους. Οφείλουν να το κάνουν ακόμη με τη συνείδηση ότι αποτελούν μέρος ενός κοινωνικού συνόλου και με επίγνωση των ευθυνών απέναντι σε αυτό. Καθώς η εποχή των «βασιλικών επιστημόνων» έχει παρέλθει - η εποχή δηλαδή που οι επιστήμονες προσανατόλιζαν τις απόψεις τους στις βουλήσεις των ηγεμόνων.
Εκ μέρους της ομάδας του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου η οποία μελετά το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού νοιώθω την υποχρέωση να δηλώσω ότι η σημερινή ανακοίνωση περί Μνημονίου με το Κατάρ για το μέλλον του πρώην αεροδρομίου, εξευτελίζει την παράδοση μιας γενιάς πολεοδόμων από τον Αντώνη Τρίτση, τον Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, τον Γιώργο Κανδύλη, μέχρι τους σημερινούς ενεργούς συναδέλφους μας, οι οποίοι θεωρούσαν, δίδαξαν και εφάρμοσαν ότι η περιβαλλοντική καταστροφή και το πολεοδομικό αδιέξοδο της Αθήνας, οφειλόταν σε τυχάρπαστες και αντιεπιστημονικές αποφάσεις, σε ευκαιριακές πολιτικές επιλογές. Οι οποίοι δίδαξαν ακόμη ότι η πολεοδομία είναι ταυτόσημη έννοια με τη δημοκρατία, τον δημόσιου διαλόγου και το κοινό συμφέρον.
Νοιώθουμε, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοι μας, ταπεινωμένοι μαθαίνοντας ότι στα μακρινά εμιράτα ελήφθησαν αποφάσεις για το μέλλον του μεγαλύτερου ελεύθερου χώρου της Αθήνας, ερήμην των θεσμικών οργάνων της δημοκρατίας, αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν ουδεμία σχέση με οτιδήποτε ακούστηκε όλα αυτά τα χρόνια ως ανάγκη, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο επίσημος δημόσιος διάλογος και οι σοβαρές τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις είχαν τελικά αμελητέο βάρος μπροστά στο οικονομικό δέλεαρ.
Φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι της λήψης των αποφάσεων για το Ελληνικό, αγνοώντας τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αντιλήψεις για την πόλη και το περιβάλλον, πείστηκαν από τους Εμίρηδες του Κατάρ, να ακολουθήσουν το χειρότερο και πλέον αντι-οικολογικό οικιστικό μοντέλο του πλανήτη. Το μοντέλο του Ντουμπάϊ!
Νομίζουμε ότι η επιστημονική συζήτηση έχει ολοκληρωθεί. Από την πλευρά μας κάναμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, να θέσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και τα ρεαλιστικά σενάρια, ως προς το περιβαλλοντικό και το οικονομικό σκέλος, στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου. Εναπόκειται στην ίδια την κοινωνία, στην αυτοδιοίκηση, στους ενεργούς πολίτες της, να αποφασίσουν ποιόν δρόμο θα ακολουθήσουν σε σχέση με την μέλλον της πρωτεύουσας, αν θα επιτρέψουν δηλαδή ή όχι άλλον έναν αδιέξοδο κύκλο οικοδόμησης και καταστροφής του περιβάλλοντος».
Καθορισμός τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών
…..Καθορίζουμε τον τρόπο χρήσης των χώρων που διατίθενται από τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια ή τον οικείο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας στους συνδυασμούς των υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές για την προβολή τους κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου 2010, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν. 3870/2010 (ΦΕΚ 138 A΄), σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 9 του Ν. 3023/2002, (ΦΕΚ 146 Α΄) καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, ως ακολούθως:
1. Οι επικεφαλής των συνδυασμών υποψήφιοι δήμαρχοι ή υποψήφιοι περιφερειάρχες ή οι εκπρόσωποι των συνδυασμών τους συνέρχονται σε κοινή σύσκεψη με πρόσκληση του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας αμέσως με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, με σκοπό την κατανομή των χώρων και τον καθορισμό του τρόπου χρήσης αυτών.
2. Σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των συνδυασμών συμφωνήσουν ομόφωνα, υπογράφεται πρακτικό που είναι υποχρεωτικό για το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, το οποίο συγκαλείται αμέσως, με μοναδικό θέμα τη διάθεση των δημοτικών και κοινοτικών χώρων στους συνδυασμούς των υποψηφίων για την προεκλογική προβολή τους.
3. Αν στη σύσκεψη αυτή, που θα προκαλέσει ο δήμος ή η κοινότητα, δεν παρευρεθούν ή δεν συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι των συνδυασμών των υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο υποχρεούται να καθορίσει και διαθέσει από μόνο του τους χώρους αναλογικά και επί ίσοις όροις. Με τον όρο “αναλογικά” νοείται, ότι σε συνδυασμούς με μεγάλη εκλογική δύναμη σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, θα διατεθούν περισσότεροι χώροι για την προεκλογική τους προβολή, απ΄ ότι σε συνδυασμούς με μικρή εκλογική δύναμη ή πρωτοεμφανιζόμενους. Για τους τελευταίους αυτούς (πρωτοεμφανιζόμενους) συνδυασμούς λαμβάνεται υπόψη και το στοιχείο της τυχόν υποστήριξής τους από πολιτικό κόμμα ή πολιτικά κόμματα και η εκλογική δύναμη αυτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Δεν θεωρείται πρωτοεμφανιζόμενος ο συνδυασμός που εμφανίζεται με διαφορετική ονομασία απ΄ αυτήν των προηγούμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, εφόσον ο επικεφαλής αυτών υποψήφιος είναι το ίδιο πρόσωπο.
Με τη φράση “Επί ίσοις όροις”, νοείται ότι όλοι οι συνδυασμοί υποψηφίων δικαιούνται κατά την κατανομή των χώρων σε ίση μεταχείρηση ως προς τους χώρους εκείνους οι οποίοι είναι προσφορότεροι λόγω θέσεως για την προεκλογική τους προβολή.
4. Η προβολή των συνδυασμών στους χώρους που διατίθενται γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια που έχουν κατασκευάσει οι δήμοι και οι κοινότητες ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με δαπάνες των συνδυασμών. Μπορούν όμως να παραχωρηθούν και άλλοι χώροι πρόσφοροι για αφισσοκόλληση, ιδιαίτερα από τους δήμους ή τις κοινότητες που δεν έχουν προβεί στην κατασκευή και διάθεση στους συνδυασμούς των υποψηφίων, μόνιμων πλαισίων.
Μετά τον καθορισμό των χώρων αυτών από τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια ή τον οικείο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, απαγορεύεται η επικόλληση εντύπων σε κάθε άλλο χώρο.
5. Επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση, η τοποθέτηση από τους συνδυασμούς, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών στους χώρους που τους διατίθενται, των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2Χ2Χ2 μέτρα καθώς και τροχόσπιτα που το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) μέτρα.
Στην περίπτωση αυτή ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 3 αυτής της απόφασης. Στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών συσκευών.
6. Σε περίπτωση που οι δήμοι και οι κοινότητες, έχουν τοποθετήσει μόνιμα πλαίσια σε στύλους των οργανισμών κοινής ωφέλειας και των Ο.Τ.Α., τα πλαίσια αυτά διατίθενται στους συνδυασμούς επίσης αναλογικά και επί ίσοις όροις. Με τον ίδιο τρόπο διατίθενται τα σταθερά πλαίσια της εμπορικής διαφήμισης που έχουν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους και που την προεκλογική περίοδο διατίθενται στους συνδυασμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν. 3023/2002 (ΦΕΚ 146 Α΄).
7. Απαγορεύεται η ανάρτηση αεροπανώ ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανώ η αεροπανώ οι δήμοι και οι κοινότητες υποχρεούνται για την άμεση αφαίρεσή τους.
8. Επιτρέπεται η χρήση φωτεινών διαφανειών (σλάιτς) σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται γενικά οποιασδήποτε μορφής κυκλοφοριακά προβλήματα.
9. Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού, από πλαστική ύλη, επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών, όπως σπρέϊ, χρώματα κ.λ.π.
10. Απαγορεύεται η χρήση διαφημιστικών τρυκ, γιατί η μαζική ρίψη τους συμβάλλει στη ρύπανση των πόλεων και χωριών και καθίσταται έτσι προβληματικός ο καθαρισμός των φρεατίων.
11. Δεν επιτρέπεται η επικόλληση αφισσών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που έχουν διατεθεί, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου σε άλλους συνδυασμούς.
12. Οι συνδυασμοί οφείλουν να φροντίζουν για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν με την περισυλλογή των αφισσών και τον καθαρισμό των χώρων από τις κολλητικές ουσίες κ.λ.π.
13. Τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τα τροχόσπιτα που τυχόν τοποθετήσουν οι συνδυασμοί, πρέπει να αποσυρθούν με φροντίδα τους, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ημέρα των εκλογών, εκτός αν η ψηφοφορία επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87 Α΄), οπότε αυτά αποσύρονται μέσα σε πέντε (5) επίσης ημέρες μετά την επαναληπτική ψηφοφορία.
Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι δήμοι και οι κοινότητες υποχρεούνται να τα απομακρύνουν ή να τα καταστρέφουν…….
http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/45635_10_08_2010_1.doc
Στην Αντίπαρο την έλαβαν??????????
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Δελτίο Τύπου Γιάννη Λεβεντάκη
Στα πλαίσια της επικοινωνίας μας μαζί σας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
1. Υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία ανατέθηκαν στην Εγνατία Οδό τα ακόλουθα έργα που αφορούν το νησί μας:
Α. Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης και Βιολογικός Καθαρισμός.
Β. Κατασκευή Δικτύου Ύδρευσης και υδατοδεξαμενής Οικισμού Αγ.Γεωργίου.
Ας ελπίσουμε στην σύντομη ολοκλήρωση αυτών των έργων πνοής της Αντιπάρου.
2. Προγραμματίζουμε εντός του Οκτωβρίου εκδήλωση με προσκεκλημένους Βουλευτές από όλα τα κόμματα και Αυτοδιοικητικούς παράγοντες για να συζητήσουμε την Διοικητική Μεταρρύθμιση Καλλικράτης και την προοπτική της Αντιπάρου μέσα από αυτή.
3. Προχωρώντας προς την Ιστορική φάση της δημιουργίας του Δήμου Αντιπάρου και ενώπιον των εκλογών του Νοεμβρίου σας καλούμε να συμμετάσχετε στην προσπάθεια μας για διαβούλευση σε όλα τα ζητήματα του νησιού μέσα σε ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού και σοβαρότητας που επιβάλει η κρίσιμη συγκυρία.
Όσο για την πρόσκληση ανοικτού διαλόγου από τον Κ.Νίκο Μαριάνο σαφέστατα την αποδεχόμαστε όποτε και όπου επιθυμεί.
Ατενίζοντας με αισιοδοξία
και ελπίδα το μέλλον
Για τον συνδυασμό Ενότητα Ανάπτυξη Δημιουργία
Γιάννης Λεβεντάκης
Υποψήφιος Δήμαρχος
Αντίπαρος 23/9/2010
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010
Ναυάγιο λόγω Οικολογικών Ανέμων
“ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Γιατί ναυάγησε η συνεργασία με τον Ν. Χρυσόγελο και τον “Οικολογικό Άνεμο”
Δυστυχώς οι προσπάθειες μας για να εκφραστεί η ελπίδα και το “όνειρο” στο Νότιο Αιγαίο μέσα από τη συνεργασία δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, που έχουν πολλές κοινές απόψεις και προγραμματικές θέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας, προς το παρόν αναστέλλονται.
Βιαστήκαμε να κοινοποιήσουμε προς τα έξω την μέχρι χθές συνεργασία μας, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητη η έκφραση όλων των δυνάμεων του κοινού ψηφοδελτίου στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Υποτιμήσαμε εμμονές, παραδοξολογίες και σχεδιασμούς, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε χώρους που εμφανίζονται ως καινούργιοι και μάλιστα σε ρόλο υποκατάσταστου του απαξιωμένου πολιτικού σκηνικού. Αποδεχθήκαμε την πρωτοκαθεδρία του Ν. Χρυσόγελου και βάλαμε στην άκρη ιστορικές διαδρομές, πολιτική, κοινωνική παρουσία και αγώνες, με μόνο στόχο να εκφραστεί ένα δυναμικό ρεύμα ιδεών με οικολογικές και κοινωνικές αναφορές και να αποκτήσει πάλι ελπίδα η κοινωνία, που βρίσκεται περιθωριοποιημένη, φοβισμένη και απογοητευμένη από τη διαφθορά του δημόσιου βίου, από την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, από τα ισοπεδωτικά και αμείλικτα μέτρα, που παίρνονται δήθεν για τη σωτηρία της χώρας.
Πέσαμε έξω. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, επικράτησε η ανωριμότητα και οι κινήσεις τακτικής. Στο όνομα μιας δήθεν υπερκομματικής λογικής επιδιώχθηκε ο αποκλεισμός της παράταξής μας από το νέο περιφερειακό συμβούλιο. Φυσικά δεν βοήθησε και ο εκλογικός νόμος, που εκλέγει τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, όχι με βάση την συνολική εκλογική του δύναμη στο νομό, αλλά μόνο αν εκλεγεί σε μια από τις υποδιαιρέσεις του, δηλαδή σε μία από τις εννέα (9) εκλογικές περιφέρειες, που συναπαρτίζουν τον πάλαι ποτέ νομό Κυκλάδων. Αλλά γι' αυτό ας όψεται το δίδυμο Ραγκούση – Ρήγα, που μετέτρεψαν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους δύο νομούς σε φέτες – φέτες, που εκλογικά τουλάχιστον δεν έχουν καμιά δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους.
Έναντι της αμφίβολης εκπροσώπησης μας από τις Κυκλάδες, είχε συμφωνηθεί ο χώρος μας να εκφραστεί μέσα από την υποψηφιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου με πρόσωπο δικής μας επιλογής. Ο Ν. Χρυσόγελος και οι συνεργάτες του, υπαναχώρησαν, απορρίπτοντας με αστήρικτα επιχειρήματα στελέχη της παράταξής μας από τα Δωδεκάνησα.
Ας αναλάβουν τώρα την ευθύνη. Την ευθύνη για την απογοήτευση και την εκ νέου αναξιοπιστία που θα σπείρουν σε ένα κόσμο, που αναζητά τη συσπείρωση, τη συνεργασία, τη δυναμική πολλαπλασιατική παρουσία, που θα μπορούσε να παίξει το κοινό ψηφοδέλτιο προγραμματικής συμφωνίας, έναντι των άλλων ψηφοδελτίων των στενών κομματικών καταγραφών.
Ας αναλάβουν να εξηγήσουν γιατί μια κοπιώδης δίμηνη προσπάθεια που κατέληξε σε κατά βάση κοινές προγραμματικές θέσεις, ρίχνεται τώρα στο καλάθι των αχρήστων. Εκτός και αν ο Ν. Χρυσόγελος έχει χαράξει άλλες στοχεύσεις που δεν μας έχει εξηγήσει.
Όπως και να έχουν τα πράγματα οι “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” συνεχίζουν το μεγάλο ταξίδι τους. Έχοντας μαζί τους την πλούσια κληρονομιά της “Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας” και των “12 συν15”, συνεχίζουν τον αγώνα τους με πρώτο σταθμό τις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Με αγωνιστικότητα, πάθος, ελπίδα και αισιοδοξία, από αύριο συγκροτούν το ψηφοδέλτιο τους και ρίχνονται στον αγώνα.
Με την ελπίδα ότι η δύσκολη συνάντηση των ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας θα επιτευχθεί μελλοντικά, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, τις νέες και τους νέους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και ζητάμε τη στήριξη τους.
Όπως και νά'ναι εμείς θα είμαστε κοντά τους, πλάϊ στους αγώνες για τα μικρά και μεγάλα προβληματα της περιοχής και του κάθε νησιού μας ξεχωριστά.
22/9/2010 Νίκος Συρμαλένιος
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Έργα για την Αντίπαρο που ανατέθηκαν στην Εγνατία
Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εγνατία ανατέθηκαν
1.Δίκτυα Αποχέτευσης και Βιολογικός καθαρισμός Αντιπάρου
2.Δίκτυο Ύδρευσης και Υδατοδεξαμενή Οικισμού Αγ.Γεωργίου Αντιπάρου
Εγκύκλιοι και Υπουργικές αποφάσεις για τις εκλογές.Επικίνδυνη προχειρότητα και ανικανότητα;
Στη Βαβυλωνία αλληλοσυγκρουόμενων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων η εκλογική διαδικασία για τις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη
«Χάβρα Ιουδαίων» επικρατεί με τις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις που έχει εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών για την διενέργεια των τοπικών εκλογών της 7ης του Νοέμβρη σε σημείο που να αναρωτιέται βάσιμα, όποιος έρχεται σ' επαφή μ' αυτές - και διαπιστώνει το μπάχαλο που επικρατεί - αν υπάρχει κάποια ευτελής μικροκομματική σκοπιμότητα ή το όλο ζήτημα υποκρύπτει άκρως επικίνδυνη προχειρότητα και ανικανότητα.
Στις 17 του μηνός ο «Ριζοσπάστης» επισήμανε την διαφορά που υπάρχει, αναφορικά με τις ημερομηνίες μεταδημότευσης υποψηφίων και κατάθεσης συνδυασμών, στις εγκυκλίους με αριθμό 18 και 19 και σε νεότερη έκδοσή τους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Οι εν λόγω εγκύκλιοι αγκαλιάζουν το σύνολο του νομικού πλαισίου διεξαγωγής των εκλογών και οποιαδήποτε διόρθωση της αρχικής τους έκδοσης θα έπρεπε να επισημαίνεται από το ίδιο το υπουργείο προς κάθε ενδιαφερόμενο και φυσικά προς τους υποψηφίους και τους συνδυασμούς. Ομως το ΥΠΕΣ προτίμησε να ενεργήσει σιωπηλά. Στην αρχική ανάρτηση των εν λόγω εγκυκλίων που στάλθηκε και στα κόμματα αναφερόταν ότι η προθεσμία για τις μεταδημοτεύσεις όσων θέλουν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Νοέμβρη λήγει στις 17 Οκτώβρη ενώ η προθεσμία για την κατάθεση των συνδυασμών στον πρόεδρο του Πρωτοδικείου πρέπει να γίνει στις 18 Οκτώβρη. Στη συνέχεια όμως κάποιος ανακάλυψε ότι οι σωστές ημερομηνίες ήταν άλλες. Ετσι χωρίς να σταλεί κάποια διορθωτική εγκύκλιος, προτιμήθηκε να γίνει σιωπηρή διόρθωση στο αναρτημένο κείμενο των εγκυκλίων με αποτέλεσμα η μεταδημότευση υποψηφίων να λήγει στις 16 Οκτώβρη και η κατάθεση συνδυασμών στις 17 του ίδιου μήνα. Παρά την επισήμανση του λάθους και της αποσιώπησής του από το προαναφερόμενο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», το υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος. Αραγε γιατί να κινδυνεύσουν κάποιοι συνδυασμοί να τεθούν εκτός εκλογικής διαδικασίας;
Σιωπηρή διόρθωση και για τα ψηφοδέλτια
Η «ανευθυνότητα» των ...υπευθύνων, δυστυχώς επεκτείνεται και στον πυρήνα των εκλογών δηλαδή στο περιεχόμενο των ψηφοδελτίων. Μεταξύ της αρχικής και της τωρινής ανάρτησης, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ, της εγκυκλίου για τις δημοτικές εκλογές (αριθμός 18), στο κεφάλαιο για το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα οι ιθύνοντες προσέθεσαν, σιωπηρώς, ολόκληρες παραγράφους που αν δεν τις αντιληφθούν οι συνδυασμοί και προχωρήσουν σε έκδοση ψηφοδελτίων βάσει της αρχικής μορφής της εγκυκλίου, τα ψηφοδέλτια αυτά δεν θα γίνουν δεκτά ή θα βγουν άκυρα. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που προφανώς έχει ενημερωθεί για τις διορθώσεις και τις έχει εγκρίνει (δεδομένου ότι η εγκύλιος υπογράφεται από τον υπουργό Γ. Ραγκούση και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου) θεώρησε καλύτερο αντί να ενημερώσει για το λάθος τους ενδιαφερόμενους, να κουκουλώσει το όλο θέμα κι όποιον... πάρει ο χάρος. Ηταν δύσκολο να βγάλουν μια νέα εγκύκλιο στην οποία θα επισημαίνονταν μόνο οι διορθώσεις και θα ακυρωνόταν η παλιά στα συγκεκριμένα σημεία; `Η μήπως θεωρούν ότι οι χιλιάδες συνδυασμοί σε όλη την χώρα έχουν την υποψία ώστε να ψάχνουν ως την τελευταία ημέρα των εκλογών ένα κείμενο σχεδόν 200 σελίδων για να ανακαλύψουν τι συνεχίζει να ισχύει;
Μπάχαλο και στις υπουργικές αποφάσεις
Λάθη επί λαθών δεν υπάρχουν μόνο στις εγκυκλίους αλλά και στις υπουργικές αποφάσεις. Στην απόφαση 50038/3-9-2010 του υπουργού Εσωτερικών, που αναφέρεται στην ανάρτηση εσόδων και δαπανών υποψηφίων και συνδυασμών, στο διαδίκτυο (στη βάση δεδομένων, «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ», του ΥΠΕΣ), στο άρθρο 7, διαβάζουμε: «Ειδικά για τις εκλογικές δαπάνες και τα έσοδα που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αυτά εισάγονται (σ.σ. από συνδυασμούς και υποψηφίους) το αργότερο μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2010». Για να γίνει η σχετική εισαγωγή στοιχείων τόσο οι συνδυασμοί όσο και οι υποψήφιοι πρέπει να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης στη βάση δεδομένων. Ομως ο σχετικός νόμος 3870, στο άρθρο 10 παρ. 3, προβλέπει ότι οι συνδυασμοί μπορούν να πάρουν τον εν λόγω κωδικό πρόσβασης μέχρι την ημερομηνία ανακήρυξής τους, δηλαδή μέχρι τις 23 Οκτωβρίου!!! Ποια η σκοπιμότητα της έκδοσης μιας υπουργικής απόφασης που συγκρούεται με το νόμο; Ποιος ο στόχος;
Στην ίδια υπουργική απόφαση στο άρθρο 2 περιγράφεται μια δαιδαλώδης διαδικασία απόκτησης ΑΦΜ από τους συνδυασμούς. Ομως μία ημέρα νωρίτερα από την έκδοση της εν λόγω υπουργικής απόφασης, στις 2- 9- 2010 το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναφέρεται ότι «η χορήγηση ΑΦΜ στους συνδυασμούς που προτίθενται να συμμετάσχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διενεργείται με τις διαδικασίες που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις, και αντί συστατικού εγγράφου θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, στην οποία θα αναγράφεται η επωνυμία του συνδυασμού, το όνομα του επικεφαλής και η έδρα του». Τελικά τι ισχύει για το ΑΦΜ των συνδυασμών; Η υπουργική απόφαση του κ. Ραγκούση με τα χαρτιά και τις αιτήσεις που προβλέπει ή μια υπεύθυνη δήλωση που αναφέρει η εγκύκλιος από το υπουργείο του κ. Παπακωνσταντίνου;
Πηγή: Ριζοσπάστης
Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι Δήμων κατά Καλλικράτη
1. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) των δήμων προέρχονται από τις παρακάτω πηγές εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού:
α) το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Ν.Π.) σε ποσοστό 20% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού,
β) το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) σε ποσοστό 12% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού,
γ) το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό 50% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.
2. Το υφιστάμενο, κατά το έτος μεταφοράς, κόστος των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται με τον παρόντα νόμο στους δήμους, εφόσον είναι ανώτερο από τα έσοδα που προκύπτουν από την παρ.1, καλύπτεται με αύξηση των ποσοστών των περιπτώσεων α΄ και β΄ αυτής, σε βάρος των αντιστοίχων κωδικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού καθώς και σε βάρος των ποσοστών των πόρων των περ.α και β της παρ.1 του άρθρου 260, η οποία καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών.
3. Τα δύο τρίτα (2/3) των εσόδων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 και το σύνολο των εσόδων των περιπτώσεων β΄ και γ΄ αυτής, εγγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό και κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε λογαριασμό με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών». H κατανομή των Κ.Α.Π. στους δήμους γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, επί τη βάσει ιδίως των δημογραφικών, γεωμορφολογικών, διοικητικών, οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών τους. Στα ανωτέρω χαρακτηριστικά συνεκτιμάται το στοιχείο της διοικητικής υποστήριξης που παρέχεται από δήμο προς εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών άλλων δήμων και σταθμίζονται ιδιαίτερα οι πάγιες ανάγκες εξυπηρέτησης των νησιωτικών και ορεινών δήμων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία κατανομής του συνόλου των Κ.Α.Π. που εγγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό.
4. Το υπόλοιπο ένα τρίτο (1/3) των εσόδων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 εγγράφεται στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε λογαριασμό με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη επενδυτικών δαπανών». Η κατανομή των Κ.Α.Π. που εγγράφονται στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, επί τη βάσει ιδίως των δημογραφικών, γεωμορφολογικών, διοικητικών, οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών κάθε δήμου. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία κατανομής των Κ.Α.Π. που εγγράφονται στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.
5. Η απόδοση των ανωτέρω εσόδων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό γίνεται με ισόποσες μηνιαίες προκαταβολές, βάσει των προεκτιμώμενων εσόδων του και η τελική εκκαθάριση γίνεται με βάση τα απολογιστικά στοιχεία εσόδων του αντίστοιχου οικονομικού έτους. Η κατανομή των εσόδων της προηγούμενης παραγράφου στους δικαιούχους γίνεται με αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
6. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καθορίζονται τα κριτήρια για κάθε μορφής έκτακτη επιχορήγηση των δήμων.
Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010
Tο φινλανδικό θαύμα στην Παιδεία
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Δεκαετίες ολόκληρες αιωρείται στην ελληνική (και όχι μόνο) κοινή γνώμη η ακαθόριστη άποψη ότι στη Σκανδιναβία η εκπαίδευση είναι πολύ καλή. Όταν όμως άρχισαν να δημοσιοποιούνται ευρύτερα τα αποτελέσματα του προγράμματος PISA (Programme for International Student Assessment - Πρόγραμμα Διεθνούς Aξιολόγησης των Σπουδαστών) κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, το όνομα της Φινλανδίας βρέθηκε στα χείλη αλλά και τις γραφίδες πολλών.
Oι εντυπωσιακές επιδόσεις των Φινλανδών μαθητών και φοιτητών προκάλεσαν αίσθηση σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και δικαιολογημένα έστρεψαν την προσοχή στο εκπαιδευτικό σύστημα της «Xώρας των Xιλίων Λιμνών». Πόσο μάλλον που οι ανά τριετία έρευνες του προγράμματος PISA διενεργούνται από τον OOΣA σε σαράντα ανεπτυγμένες χώρες, σε 15χρονους μαθητές και με πολύ μεγάλα δείγματα (π.χ. στη Φινλανδία εξετάστηκαν 6.235 μαθητές από 197 σχολεία), οπότε είναι κανείς βέβαιος ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τα αποτελέσματα κάποιας τρέχουσας δημοσκόπησης, αλλά με σοβαρή επιστημονική έρευνα.
Tάξεις - Kοινωνικές κυψέλες
H Φινλανδία έχει εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως και η Eλλάδα. Oι αρχές όμως που διαπερνούν τη φινλανδική εκπαιδευτική αντίληψη διαφέρουν ριζικά. Bασίζονται στις παιδαγωγικές αρχές του Γάλλου Σελεστίν Φρενέ - να μαθαίνουν τα παιδιά κάνοντας πράγματα μέσα σε πλαίσιο κοινότητας. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται στο ότι από την πρώτη κιόλας τάξη του Δημοτικού οι μικροί μαθητές συμμετέχουν σε πληθώρα δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής.
Xρησιμοποιούν ελάχιστα βιβλία, δεν ενθαρρύνεται καθόλου η παθητική απομνημόνευση, δεν απαιτείται από τα παιδιά να είναι καρφωμένα στο θρανίο. Mπορούν να περιφέρονται στην τάξη, να ζητούν πληροφορίες από τον δάσκαλο, να συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους. Yπό την καθοδήγηση του δασκάλου τα παιδιά αποφασίζουν τι θα κάνουν κάθε εβδομάδα και υλοποιούν μόνα τους, με τους δικούς τους ρυθμούς, τα καθήκοντα που αυτά αποφάσισαν.
Δεν κάνουν απλώς πάμπολλες εκδρομές εκτός σχολείου σε χώρους διαφόρων δραστηριοτήτων αλλά και εναλλάσσονται σε ομάδες που συμμετέχουν σε όλες ανεξαιρέτως τις δουλειές που σχετίζονται με το σχολείο: βοηθούν στην κουζίνα, τακτοποιούν βιβλία στη βιβλιοθήκη, φροντίζουν τα λουλούδια και τα φυτά που υπάρχουν στη σχολική αυλή, συμμετέχουν στον διαχωρισμό για ανακύκλωση των απορριμμάτων του σχολείου...
Mάλιστα στις δραστηριότητες αυτές τα παιδιά δεν καθοδηγούνται από τους δασκάλους τους, αλλά από το μη εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου: μαγείρους, κηπουρούς, καθαρίστριες, γραμματέα... Eτσι τα παιδιά αναπτύσσουν αισθήματα σεβασμού προς τη δουλειά όχι μόνο των δασκάλων τους, αλλά και όλων των εργαζομένων.
«H ευθύνη για την εκπαίδευση των παιδιών μοιράζεται εξίσου σε όλους και αποφεύγονται μη αναγκαίες ιεραρχικές δομές μεταξύ του προσωπικού», σημειώνει χαρακτηριστικά φυλλάδιο του φινλανδικού υπουργείου Eξωτερικών που αναφέρεται στο θέμα, παρουσιάζοντας τη νοοτροπία που διαπερνά αυτή την πολιτική.
Στην υπηρεσία όλων
Tα φινλανδικά σχολεία βρίσκονται εξαρχής στην υπηρεσία των πολιτών. Mορφώνουν τα παιδιά, αλλά διευκολύνουν και τους γονείς. Eίναι φυσικά δημόσια σχεδόν στην ολότητά τους. Xρηματοδοτούνται από τους δήμους ή το κράτος. Eίναι ολοήμερα, εφοδιασμένα με παιδότοπους, παιδικές χαρές και φυσικά το αναγκαίο προσωπικό για την επίβλεψη των παιδιών μέχρι να γυρίσουν οι γονείς από την εργασία τους και να τα πάρουν σπίτι. Όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία (συμπεριλαμβανομένου του αντίστοιχου Λυκείου) της Φινλανδίας παρέχουν δωρεάν ζεστό φαγητό το μεσημέρι στους μαθητές. Δωρεάν είναι και όλα τα βασικά υλικά για την εκπαίδευση (βιβλία, τετράδια, μολύβια κ.λπ.), ενώ δωρεάν γίνεται και η μεταφορά στο σχολείο όλων των παιδιών που ζουν μακριά ή παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα.
Tα φινλανδικά σχολεία είναι επίσης ανοιχτά στην τοπική κοινωνία. Oι γονείς είναι ευπρόσδεκτοι στις σχολικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις ή την τέχνη τους - ένας πατέρας δημοσιογράφος π.χ. μπορεί να πάει στο εργαστήριο που τα παιδιά φτιάχνουν ανά ομάδα το δικό τους περιοδικό και να τους πει πώς να το κάνουν καλύτερο ή μία μητέρα που γνωρίζει ραπτική, πλέξιμο ή κέντημα είναι καλοδεχούμενη στην αντίστοιχη ομάδα για να δείξει στα παιδιά πώς να ράβουν, να πλέκουν ή να κεντούν.
Oι τοπικές αρχές είναι επίσης υποχρεωμένες να παράσχουν τη βασική εκπαίδευση ακόμη και στα παιδιά που λόγω βαριάς ασθένειας ή αναπηρίας δεν μπορούν να πάνε στα κανονικά γενικά σχολεία, ακόμη και αν χρειάζεται να τους στείλουν δάσκαλο στο σπίτι.
Δρόμοι διαρκώς ανοιχτοί
Mετά την εννιάχρονη υποχρεωτική βασική εκπαίδευση, περίπου οι μισοί μαθητές κατευθύνονται στο Λύκειο και άλλοι τόσοι στα επαγγελματικά σχολεία. Mόλις το 6% των Φινλανδών μαθητών σταματάει την εκπαίδευσή του με την ολοκλήρωση της φοίτησης στο εννιάχρονο σχολείο γενικής παιδείας. Oύτε και τρέχουν όμως όλοι στο Γενικό Λύκειο, όπως εδώ. Mόνο οι μισοί.
Στη βασική και μέση εκπαίδευση οι Φινλανδοί δίνουν εξαιρετική έμφαση στις γλώσσες, με την πρώτη ξένη γλώσσα να διδάσκεται υποχρεωτικά από την τρίτη Δημοτικού και τη δεύτερη από την πρώτη Γυμνασίου το αργότερο. Mέχρι να τελειώσουν το Λύκειο, όσοι μαθητές θέλουν μπορούν να έχουν μάθει έως και έξι(!) γλώσσες.
Oσο για τα παιδιά μεταναστών, αρκεί να μπορούν να σχηματίσουν μια μικρή, ολιγομελή ομάδα και ο δήμος, με δικά του φυσικά έξοδα, είναι υποχρεωμένος να παρέχει εκπαίδευση και στη γλώσσα τους δύο φορές την εβδομάδα. Στο Eλσίνκι π.χ. όπου υπάρχουν 2.600 παιδιά μεταναστών, τέτοια μαθήματα γίνονται σε περίπου 40 γλώσσες.
Aκόμη μεγαλύτερη προσοχή δίνουν οι Φινλανδοί σε θέματα θρησκείας. Aρκεί να υπάρξουν τρία και μόνο παιδιά σε μία τάξη από κάποια θρησκεία για να διδάσκονται το μάθημα των Θρησκευτικών στη θρησκεία τους και αποκλειστικά σε αυτήν. Θρησκευτικά δεν διδάσκονται επίσης καθόλου στα παιδιά που οι γονείς τους δεν το επιθυμούν. Tα παιδιά αυτά διδάσκονται Hθική και Διαπροσωπικές Σχέσεις όλα τα χρόνια της βασικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Εκτόπισαν» την ιδιωτική εκπαίδευση
H τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίζεται σε Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία. Kαθώς ο αριθμός των υποψηφίων υπερβαίνει τις θέσεις σε αυτά, το κάθε AEI επιλέγει τους φοιτητές που θα δεχθεί είτε μόνο με τους βαθμούς του Λυκείου είτε με συνδυασμό βαθμών Λυκείου και επιμέρους εισαγωγικών εξετάσεων για το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο. H εθνική στρατηγική της Φινλανδίας πάντως συνίσταται στο να προσφέρει τη δυνατότητα ανώτατης εκπαίδευσης στα δύο τρίτα της κάθε ηλικιακής ομάδας. Tα AEI παραμένουν ανοιχτά και για παιδιά που έχουν στραφεί στα επαγγελματικά Λύκεια, μέσα από κάποιες διαδικασίες. Tο τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, όπως με εμφανή υπερηφάνεια τονίζει το φινλανδικό υπουργείο Eξωτερικών, ότι «χάρη στην υψηλή ποιότητα του σχολικού συστήματος γενικής παιδείας του δημόσιου τομέα, η Φινλανδία δεν έχει εμπορική αγορά στη βασική εκπαίδευση, ενώ και στα άλλα επίπεδα και στους άλλους τομείς η εμπορική παροχή εκπαίδευσης είναι σχετικά μικρή συγκρινόμενη με πολλές άλλες δυτικές χώρες». Προφανώς καθόλου δεν αρέσουν στον OOΣA, προπύργιο του νεοφιλελεύθερου δογματισμού, ούτε τα συμπεράσματα των Φινλανδών ούτε τα επιτεύγματα της δημόσιας εκπαίδευσης της Φινλανδίας, την υπεροχή των οποίων αναγκάζεται να πιστοποιεί ο ίδιος ο OOΣA!
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=9625103