Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η Εγνατία ξανά στο Νότιο Αιγαίο παρά τις επιφυλάξεις ….

17-9-2010 6-52-17 μμ

Την ανάθεση στην εταιρεία "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ" της αρμοδιότητας μελέτης και κατασκευής 77 έργων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισαν με κοινή απόφαση που εξέδωσαν οι Υπουργοί Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών και Δικτύων, 3 μήνες πριν την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν αυτοδιοικητικοί από τα Δωδεκάνησα και κυρίως ο Δήμαρχος Τηλίων κ Τ. Αλιφέρης που κατήγγειλε εξάλλου την όλη τη διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι με πολλές επιφυλάξεις για την χρησιμότητα και την σκοπιμότητα σύναψης δεσμευτικής συνεργασίας των ΟΤΑ του νομού, κυρίως των μικρών νησιών, με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, που έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου αναμένεται κατ' εφαρμογή του Καλλικράτη η δημιουργία κεντρικής υποστηρικτικής δομής για την υποβοήθηση των τεχνικών έργων των Δήμων, να την υποκαταστήσει, παίζοντας πλέον ρόλο «κεντρικής τεχνικής υπηρεσίας», πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Περιφέρειας για να παρουσιαστούν οι «ειλημμένες αποφάσεις».
Αναφορά στη συνέντευξη έγινε στο κακό προηγούμενο της δραστηριοποίησης της ίδιας εταιρείας στο νομό, όπου χάθηκαν πιστώσεις ύψους 17,2 εκατ. ευρώ που είχαν δήθεν δεσμευτεί σε έργα για τα μικρά νησιά.
Εν πάση περιπτώσει η ΚΥΑ προβλέπει μεταξύ άλλων και τα εξής:
1. Στο πλαίσιο των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 προβλέπεται η μελέτη ή/και κατασκευή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου των έργων υποδομών του Παραρτήματος της παρούσας.
2. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το υπ' αριθμ. 3970/12-08-2010 έγγραφό της, εκφράζει την σύμφωνη γνώμη της για την υλοποίηση από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» των έργων που αναφέρονται στο Παράρτημα.
3. Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» αντιμετώπισε με επιτυχή τρόπο τα προβλήματα που αφορούν στην μελέτη, κατασκευή, διοίκηση, επίβλεψη, παρακολούθηση και γενικότερα στη διαχείριση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού και των καθέτων αξόνων, έχει αποδείξει ότι διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και οργάνωση για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία σύνθετων τεχνικών έργων συγχρηματοδοτούμενων από τα Ταμεία της Ε.Ε. Επίσης στο παρελθόν εκπόνησε μελέτες και κατασκεύασε σημαντικό αριθμό έργων σε νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον διαθέτει διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ.
4. Θα πρέπει να καλυφθούν οι δαπάνες της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» που αφορούν στο κόστος λειτουργίας των έργων που της εκχωρούνται με την παρούσα απόφαση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Αρθρο 1
1. Εκχωρούμε και μεταβιβάζουμε στην εταιρεία με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», τις αρμοδιότητες σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας για τη μελέτη και κατασκευή των έργων του Παραρτήματος της παρούσας.
Αρθρο 2
1. Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», αναλαμβάνει την ευθύνη για την ωρίμανση των έργων, ήτοι για την ολοκλήρωση /επικαιροποίηση των μελετών καθώς και για την προώθηση των διαδικασιών για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.
2. Ανάλογα με την διαθεσιμότητα πόρων από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» επιμελείται των διαδικασιών ένταξης των έργων σε αυτά, και στη συνέχεια δημοπρατεί, αναθέτει και διοικεί την κατασκευή των έργων.
3. Στις περιπτώσεις ένταξης των έργων σε Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων και ευθυνών του δικαιούχου πράξεων όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις του Νόμου 3614/2007 και της Υπουργικής Απόφασης του Συστήματος Διαχείρισης του ΕΣΠΑ όπως κάθε φορά ισχύουν.
4. Αποφαινόμενα όργανα της εγκεκριμένης κάθε φορά σύμβασης είναι τα όργανα της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»
5. Η υλοποίηση των έργων θα γίνει με βάση την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και τις διαδικασίες της Εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»
Αρθρο 3
1. Η χρηματοδότηση των πάσης φύσεως δαπανών για την υλοποίηση του έργου (εκτός απαλλοτριώσεων), θα γίνει με επιχορήγηση της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» από το Π.Δ.Ε του εποπτεύοντος Υπουργείου (ΣΑΕ του ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.) σταδιακά ανάλογα με την ένταξη των επιμέρους έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, την πρόοδο των εκτελούμενων έργων και τις δημιουργούμενες ανάγκες πληρωμών.
2. Για την κάλυψη των δαπανών διαχείρισης και επίβλεψης των έργων από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», θα εγγραφούν σε ειδικό ενάριθμο της ίδιας ΣΑΕ, κονδύλια ύψους 5% επί της προϋπολογιζόμενης συνολικής δαπάνης του κόστους κατασκευής εκάστου έργου. Η χρηματοδότηση του υπόψη εναρίθμου γίνεται σταδιακά και ανάλογα με τις δημιουργούμενες ανάγκες δαπανών διαχείρισης και επίβλεψης. Ως δαπάνες διαχείρισης και επίβλεψης νοείται το σύνολο των άμεσων και έμμεσων δαπανών που δημιουργούνται στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ από την παροχή των υπηρεσιών της στο πλαίσιο των συγκεκριμένων έργων της παρούσας απόφασης.
Αρθρο 4
1. Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ευθύνεται έναντι του κυρίου του έργου για την καλή εκτέλεση των καθηκόντων της και έναντι των τρίτων εις ολόκληρον και αλληλεγγύως με τον κύριο του έργου.
2. Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» εκπροσωπεί δικαστικώς και εξωδίκως τον κύριο του έργου έναντι των τρίτων κατά την ενάσκηση των καθηκόντων της έως τη λήξη της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων διοίκησης εκάστου έργου.
3. Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ενημερώνει τους κυρίους των έργων σχετικά με την επιτελούμενη πρόοδο υλοποίησης των έργων αρμοδιότητάς τους και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και την παραλαβή αποδίδει το κάθε επιμέρους έργο στον αντίστοιχο κύριο του έργου.

http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=6365&catID=18&pubID=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή