Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

kasteli2

clip_image002

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Νομαρχιακό Συμβούλιο 7/9/2010)

Στο νομαρχιακό συμβούλιο που έγινε στην Ανάφη, ο εκπρόσωπος μας Νίκος Συρμαλένιος, τοποθετήθηκε στα παρακάτω θέματα:

Καταρχήν στην αρχική τοποθέτηση του, χαιρέτισε το γεγονός ότι η συνεδρίαση έγινε στο μικρό ακριτικό νησί της Ανάφης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κοινότητας για τη φιλοξενία καθώς επίσης και για την ενημέρωση σχετικά με τα θέματα και τα προβλήματα του νησιού.

α) Σχετικά με τα προβλήματα του νησιού, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για διάφορα έργα που έγιναν, είτε πρόκειται άμεσα να πραγματοποιηθούν, τόνισε ότι:

1) δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός σχετικά με το ακτοπλοϊκό, διότι από την τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΣ, προέκυψε καθαρά ότι θα υπάρξουν περικοπές των επιδοτήσεων και κατά συνέπεια πολύ σύντομα οι εταιρείες θα περικόψουν δρομολόγια, κυρίως ενδοκυκλαδικά και προς τα μικρά νησιά. Ζήτησε την άμεση αντίδραση του ν.σ. στην προοπτική αυτή.

2)συνηγορούμε απόλυτα στην προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να γίνει πράξη η δημιουργία λαογραφικού μουσείου εξορίστων στην Ανάφη. Το έργο αυτό θα αποτελέσει τιμή τόσο για το ιστορικό αυτό νησί, όσο και απέναντι στις θυσίες των αγωνιστών σε μια ταραγμένη περίοδο της χώρας.

3) η κατασκευή νηπιαγωγίου και δημοτικού σχολείου αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας, για την παραμονή των κατοίκων στο νησί.

4) σημαντικό έργο για τον τουρισμό, αποτελεί επίσης η κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού

5) παρά την κλίμακα του μικρού νησιού, πρέπει να αγωνιστούμε για να υπαρξουν πολιτικές στήριξης του πρωτογενούς τομέα (αλιεία, μελισσοκομία, γεωργία, κτηνοτροφία).

Εθεσε επίσης το ζήτημα της προστασίας του αρχαιολογικου χώρου και του ναού του Απόλλωνα, που μέρος του έχει καταπατηθεί από την Ι.Μ. της Καλαμιώτισσας. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία από τη Δ/νση Δασών των Κυκλάδων ότι η Μονή δεν διαθέτει έκταση 4000 στρεμμάτων, αλλά μόνο 40, με αποτέλεσμα η πράξη εκμίσθωσης σε Κύπριο επιχειρηματία να είναι παράνομη. Το ζήτημα αυτό αποτελεί ζήτημα υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου.

β) Σχετικά με τα προβλήματα υγείας στις Κυκλάδες, αμφισβήτησε, όπως και το σύνολο σχεδόν των μελων του ν.σ., τις για μια ακόμα φορά διαχρονικές εξαγγελίες και υποσχέσεις που ακούστηκαν από την εισήγηση του υποδιοικητή της ΔΥΠΕ Ν. Αιγαίου κ. Ζώτου. Ανέφερε ότι κεντρικό ζήτημα είναι η στήριξη της δημόσιας υγείας με γενναία χρηματοδότηση που πρέπει να φθάσει στο 5% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι σήμερα η χώρα μας είναι η πρώτη στις δαπάνες, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. πρός την ιδιωτική υγεία. Ο κόσμος στις Κυκλάδες είναι οργισμένος διότι βλέπει τις μονάδες υγείας χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό (Ανάφη, Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος, Σαντορίνη Σχοινούσα κλπ.), τα έκτακτα περιστατικά να μεταφέρονται με ψαροκάϊκα, τις ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ένας και μόνο αγροτικός γιατρός στην Ανάφη, η υποχρέωση του μοναδικού γιατρού γενικής ιατρικής στο Κ.Υ. Μήλου για εφημερίες 30 μέρες το μήνα, η απόσπαση δύο μέρες το μήνα του γιατρού από τη Σχοινούσα στη Νάξο, η προμήθεια υλικού από τους συλλόγους στήριξης των Κ.Υ. (παγκόσμια πρωτοτυπία) κ.α. Ζήτησε ακόμα την ίδρυση περιφερειακού ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, που θα διαθέτει πτητικά και πλωτά μέσα, κατάλληλα εξοπλισμένα. Τέλος ανέφερε ότι, δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για το θέμα της υγείας, εφόσον δεν γίνουν συγκεκριμένες πράξεις, που θα πείσουν τον κόσμο ότι πράγματι κάτι αλλάζει.

γ) Σχετικά με το σχεδιασμό δικτύου Προστατευόμενων Θαλάσσιων Περιοχών, δήλωσε την απόλυτη συμφωνία του, διότι όπως εισηγήθηκε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γ. Κόκκορης και συμφωνούν και οι φορείς των ψαράδων, τα αλιευτικά αποθέματα έχουν μειωθεί δραματικά. Κατά τη γνώμη μας. ο καθορισμός του δκτύου των προστατευόμενων περιοχών θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά με τη συναίνεση των συλλόγων των ψαράδων και ανάλογα με τα αποτελέσματα να επεκταθεί. Ζήτησε επίσης την άμεση εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού σε σχέση με την απαγόρευση της τράτας σε απόσταση μικροτερη από το ενάμιση μίλι από τις ακτές.

δ) Τέλος έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης, το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για τα “σύρματα” της Μήλου, τα οποία την τελευταία περίοδο βρίσκονται στο στόχαστρο της Κτηματικής Υπηρεσίας των Κυκλάδων. Ζήτησε την υλοποίηση της προηγούμενης απόφασης του ν.σ. του 2006 που προέβλεπε τη διεκδίκηση νομοθετικής ρύθμισης, βάσει της οποίας θα αναγνωριστούν και θα κατοχυρωθούν τα παλαιά σύρματα έναντι καταβολής προστίμου και θα κατεδαφίζονται όποια νέα επιδιώκεται να κτιστούν. Το ν.σ. επιβεβαίωσε την απόφαση και εξουσιοδότησε το νομάρχη για άμεση συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο.

8/9/2010 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Αλήθεια στην Αντίπαρο γιατί δεν έγινε ποτέ Νομαρχιακό Συμβούλιο?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή